12 Dingen om te doen in Lissabon in Oktober

Wat zijn je plannen voor je reis naar Lissabon in oktober? Als je het meeste uit je reis wilt halen, culturele evenementen wilt bijwonen en de belangrijkste dagen van de maand in Lissabon wilt vieren, blijf dan lezen want ik heb verschillende voorstellen voor je.

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minuten lezen

12 Dingen om te doen in Lissabon in Oktober

Uitzichtspunt Lissabon | © Louis Droege

Oktober is een goede tijd om naar Lissabon te reizen. Waarom? Omdat naast de meer internationale data zoals Halloween, de Portugese hoofdstad tijdens deze maand ook andere belangrijke evenementen viert met een grote culturele waarde voor de stad.

Als je op zoek bent naar alternatieve plannen voor oktober of een uniek Lissabon wilt bezoeken dat tijdens de rest van het jaar niet beschikbaar is, dan heb je een goede maand uitgekozen om te gaan. Mijn favoriete plannen omvatten veel bioscoop en af en toe een feestavond, maar maak je geen zorgen je krijgt ook de kans om meer landelijke gebieden rond Lissabon te zien.

1. Verorber Lissabon op de tapasroute

Tapas| ©Salomé Chaussure
Tapas| ©Salomé Chaussure

Lissabon heeft veel goede dingen te bieden en een daarvan is het eten. Natuurlijk hoef je niet in oktober te gaan om van de gastronomie te genieten, maar als je die maand reist heb ik goed nieuws voor je: de tapasroute van de stad vindt plaats. Waaruit bestaat die precies? Voor een betaalbare prijs die een drankje en een tapa op verschillende plekken combineert, kun je een gastronomische tour maken en van Lissabon genieten.

De Portugezen noemen tapas eigenlijk petiscos, omdat het net kleine bordjes zijn die je in één hap opeet. Hoewel er allerlei soorten zijn, zijn voor mij de beste en degene die je niet mag missen die met zeevruchten, wat in Lissabon een zeer hoogwaardig product is.

De tapasroute in oktober is een heel goed alternatief om ervoor te zorgen dat je verschillende petiscos proeft. De bars van de Portugese hoofdstad bedenken en bereiden meestal nieuwe voorstellen exclusief voor dit evenement, met als doel het plezier van tapas en een paar biertjes te combineren terwijl je door Lissabon wandelt; kortom, een manier om de waarde van de cultuur en gastronomie te verhogen. Ga je het missen?

Maak een gastronomische tour door Lissabon

2. Bescherm jezelf tegen de regen in het Oceanarium van Lissabon

Oceanarium van Lissabon| ©Vitor Oliveira
Oceanarium van Lissabon| ©Vitor Oliveira

Als het regent op een van de dagen dat je in Lissabon bent, en dat is heel waarschijnlijk als je naar Lissabon gaat (er wordt minstens 8 dagen regen voorspeld), raad ik je aan om te kiezen voor een plan waarmee je je minstens een halve dag kunt vermaken. Waar? Boek kaartjes voor het Oceanarium. Je zult aangenaam verrast zijn door de hoeveelheid leven in de 5 miljoen liter water.

Met soorten uit alle oceanen van de wereld is het Oceanarium van Lissabon een van de belangrijkste attracties van de stad geworden, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het beste is dat de natuurlijke habitats van zeedieren heel goed zijn nagebootst, zodat je onder de tunnels en in de kamers pinguïns, roggen en zelfs een zonnevis kunt vinden.

Boek je kaartjes voor het Oceanarium van Lissabon

3. Loop de marathon van Lissabon

Marathon van Lissabon| ©WordRidden
Marathon van Lissabon| ©WordRidden

Een hardloper reist altijd in zijn hardloopschoenen... Is dit bij jou het geval? Dan heb je geluk, want in oktober viert Lissabon haar marathon. Je krijgt niet alleen de kans om je persoonlijke record te overtreffen, maar je doet het ook nog eens terwijl je een van de mooiste delen van de stad ziet: de kustlijn. Want ja, de 42 kilometer lopen door een prachtig landschap, beginnen in Cascais en eindigen in het centrum van de hoofdstad.

Elk jaar komen duizenden hardlopers, sommige van over de hele wereld, samen in Lissabon om weer een marathon aan hun lijst toe te voegen. Het goede nieuws is dat als je geen zin hebt in het lange parcours, er ook twee kortere zijn: de halve marathon, die over de Vasco da Gama-brug gaat, en de 10 km lange Vodafone-race, die over de 25 april-brug gaat.

Ik zal je niet voor de gek houden, het heuvelachtige profiel van Lissabon is vermoeiend en uitdagend, maar het is de moeite waard als je ervoor getraind hebt en wat sightseeing in en rond de stad wilt doen terwijl je een marathon loopt.

Boek een reis naar Sintra en Cascais vanuit Lissabon

4. Bezoek het heiligdom van Fatima op de verjaardag van de verschijning van de Maagd Maria

Kerk van Fatima| ©Olga Pavlovsky
Kerk van Fatima| ©Olga Pavlovsky

Katholieken weten dat er op 13 oktober 1917 iets belangrijks gebeurde bij het heiligdom van Fatima. Op die datum zou de 'Vrouwe van de Rozenkrans' voor het eerst aan haar gelovigen zijn verschenen en daarna nog verschillende keren, eveneens op de 13e. Sindsdien is het heel gebruikelijk om op die datum naar het heiligdom te gaan en misschien zie je de maagd wel!

Of je nu wel of niet het geluk hebt om de maagd voor je te zien verschijnen, dit is een must-see als je in Lissabon bent, want het kost je ongeveer een uur om er te komen als je vanuit Lissabon een excursie naar Fatima boekt. Wees echter gewaarschuwd dat je vanwege het belang van de datum veel andere pelgrims zult tegenkomen. Desondanks is het een goede gelegenheid om stil te staan bij hun devotie en ook om het heiligdom zelf te leren kennen, dat erg mooi is.

De verschijning in Fatima

In 1917 hadden drie kleine herderskinderen, Lucia de Jesus, Francisco en Jacinta Marto, het geluk dat de Maagd Maria aan hen verscheen in het dorp Fatima. Bij dat eerste bezoek zei ze dat ze hard moesten bidden en dat ze haar over een maand weer zouden zien. Toen die dag aanbrak, vroeg ze hen om een basiliek ter ere van haar te bouwen.

De kapel van de verschijningen

Dit is de belangrijkste plek en de eerste die werd gebouwd. Je vindt er een afbeelding van de Maagd op de plek waar ze verscheen aan de herdertjes; vandaag de dag is deze plek als een altaar waar pelgrims naartoe bidden als ze te voet via een van de vier routes in Fatima aankomen.

De basiliek van Onze Lieve Vrouw van Fatima

Deze werd na de kapel gebouwd om plaats te bieden aan het grote aantal pelgrims die de Maagd kwamen bezoeken. Het werd ontworpen door Gerard Van Kriechen in een barokke stijl en Moimento, de beroemdste steen in de regio, werd gebruikt om zowel het gebouw als de beelden binnenin te bouwen.

In de basiliek zijn ook de graven van de drie kinderen die de Maagd Maria voor het eerst zagen.

Boek een excursie naar Fatima vanuit Lissabon

5. Eet de eerste geroosterde kastanjes van het seizoen in Lissabon

Geroosterde kastanjes| ©andreaseves
Geroosterde kastanjes| ©andreaseves

Oktober is het begin van het seizoen van geroosterde kastanjes in Lissabon, dus je zult het moeilijk vinden om ze niet te kopen bij een van de houten kraampjes in de stad. Hoewel in november in Lissabon de meeste kastanjes worden gegeten, is oktober de maand waarin ze worden geoogst, dus bereid je voor op malse en smakelijke kastanjes.

Als je in Lissabon aankomt, zul je merken dat geroosterde kastanjes een echte traktatie zijn, hun geur hangt overal in de stad! Pas op dat je ze niet in de duurste en slechtste kraampjes koopt. Mijn advies is om de straten af te struinen en in drukke en traditionele wijken zoals Largo do Chiado of Rua Augusta een krantenwijk vol kastanjes te bezoeken.

Maak een gastronomische rondreis door Lissabon

6. Geniet van Lissabon tijdens de herfstavonden

De nacht valt bij het uitkijkpunt Mirador de Santa Lucia| ©Theo Crazzolara
De nacht valt bij het uitkijkpunt Mirador de Santa Lucia| ©Theo Crazzolara

Wie wil er nou niet genieten van Lissabon? Als je in oktober gaat wel, en met een heerlijke temperatuur. Tijdens deze maand heeft de hoofdstad van Portugal vrij aangename temperaturen, zelfs 's nachts (rond de 16ºC), waardoor je het nachtleven van Lissabon als nooit tevoren kunt ervaren.

De Portugese hoofdstad staat bekend om haar intense nachtleven. Als je zin hebt om te dansen op het ritme van de muziek, of om gewoon rond te hangen in de bars van de stad, kun je dat doen zonder het te koud te hebben op straat of het te warm te hebben in de bars. Het maakt niet uit van wat voor soort feest je houdt, na het eten kun je kiezen tussen een paar biertjes drinken op een terras, entree betalen voor een discotheek of gewoon van kroeg naar kroeg gaan.

Waar ga je uit? Je zou kunnen zeggen dat de partyscene van Lissabon zich concentreert in vier buurten; welke je kiest hangt af van je stemming, de sfeer die je zoekt en het budget dat je je kunt veroorloven.

  • Bairro Alto: de favoriet onder studenten en daarom het meest betaalbaar en trendy. Hier vind je veel nachtclubs, bars met livemuziek en ook een LGTBIQ+-wijk.
  • Docas: in deze wijk moet je spaargeld hebben en er ook goed uitzien, want ze hebben vaak een toelatingsbeleid.
  • Santos en Cais Do Sodre: de nieuwste en meest alternatieve plekken liggen in deze buurt.

Boek je rondreis door Lissabon

7. Surf over de verbazingwekkende kustlijn van Cascais

Surfles in Cascais| ©Karma Surf Retreat
Surfles in Cascais| ©Karma Surf Retreat

Als je van surfen houdt, is de stad Cascais, vlakbij Lissabon, een idyllische bestemming om in oktober van de golven te genieten. Het is zo beroemd dat er al jaren in deze maand een van de belangrijkste internationale surfkampioenschappen wordt gehouden. Zelfs als je niet mee wilt doen, kun je altijd een dagtocht maken vanuit de Portugese hoofdstad om een dagje te surfen.

Een paar jaar geleden stond Cascais, en de rest van de Portugese Rivièra, bekend als een toeristische bestemming voor de aristocratie, maar tegenwoordig is het een veel modernere en meer surfende stad. Oktober is een maand waarin veel watersporters hier samenkomen om te profiteren van de golven.

Als er één strand is waar surfers verliefd op zijn, dan is het Carcavelos, waar de lokale bevolking elke ochtend samenkomt. Als jij je ook bij hen wilt aansluiten, is dat geen enkel probleem. Er zijn verschillende surfscholen en surfwinkels in de buurt waar je materiaal kunt huren. Als je klaar bent met golven vangen, vergeet dan niet dat Cascais een vissersdorp is, dus je kunt heerlijk eten in een van de restaurants.

Je kunt ook een surfles boeken in Lissabon aan de kust van Caparica, de ideale plek om deze sport te beoefenen vanwege de uitgestrekte stranden en de nabijheid van de Portugese hoofdstad.

Boek een surfles in Lissabon

8. Leer de stad kennen op een van haar symbolen: de tram

Tram Lissabon| ©Alicia_rivas
Tram Lissabon| ©Alicia_rivas

De tram is ongetwijfeld een van de symbolen die de stad Lissabon het meest identificeren. Het gebruik ervan als openbaar vervoer is van vitaal belang in de stad, maar wat dacht je ervan om er een sightseeingtour mee te maken?

Als je een tramtour door Lissabon boekt, kun je er 24 uur gebruik van maken en zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Onder de haltes onderweg vind je emblematische plekken van de stad zoals de wijk Alfama, die je kunt zien vanaf het uitkijkpunt Portas do Sol, het grote Sint-Joriskasteel en de Santa Justa-lift, naast vele andere bezienswaardigheden.

Boek een tramtour door Lissabon

9. Woon een Fadoconcert bij in Lissabon

Fado avond| ©votsek
Fado avond| ©votsek

Fado is een artistiek genre dat poëzie en muziek combineert en in het grootste deel van het land wordt beoefend. Het is een Afro-Braziliaans lied en dans dat sinds 2011 door UNESCO wordt beschouwd als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en waarvan je, als je naar de Portugese hoofdstad reist, getuige kunt zijn in vele shows.

Als je tickets boekt om een Fadoconcert in Lissabon bij te wonen, kun je een van de grootste juweeltjes van de Portugese cultuur ontdekken. Je woont een live muziekconcert bij met lokale zangers en gitaristen om deze traditionele kunstvorm uit de eerste hand te ervaren.

Boek een Fado concert in Lissabon

10. Beleef een angstaanjagende Halloween in Lissabon

Halloweenfeest in Lissabon| ©Jonathan Borba
Halloweenfeest in Lissabon| ©Jonathan Borba

De engste nacht van het jaar komt ook naar Lissabon. Elke 31 oktober viert de Portugese hoofdstad Halloween met verschillende themafeesten. Als je rond die tijd in de stad bent, vergeet dan niet je beste kostuum aan te trekken en maak je klaar om de hele nacht door te brengen met spoken, goede muziek en plannen die je 's nachts wakker zullen houden.

Lissabon is een stad met een geweldig nachtleven en met Halloween is het niet ongewoon om iedereen verkleed in kostuums van bar naar bar te zien gaan en naar feestjes te zien gaan. Daarnaast zijn er andere activiteiten en evenementen in de stad, van trick-or-treating tours (aanbevolen als je met kinderen naar Lissabon gaat) tot rondleidingen door de legendes en enge verhalen van Lissabon.

Mijn advies is om van alles een beetje te genieten. Als de avond begint te vallen, trek dan je kostuum aan als je dat nog niet hebt en boek een nachtelijke rondleiding door Lissabon. De gids is vast ook verkleed en zal nog harder zijn best doen om je de stuipen op het lijf te jagen terwijl hij je de griezeligste verhalen over de stad vertelt. Als je klaar bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om wat te gaan eten en mee te feesten.

11. Geniet van onafhankelijke en documentairefilms tijdens het Internationale Filmfestival van Lissabon

Mensen in de film| ©Luis Quintero
Mensen in de film| ©Luis Quintero

Hoe gaat het met de wereld? Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden, maar ze zeggen dat je een duidelijker antwoord kunt krijgen door naar het Internationale Filmfestival te gaan dat elk jaar in oktober in Lissabon wordt gehouden. Dit evenement richt zich op documentairecinema en vertoont films die de meest directe werkelijkheid weergeven.

Naast de vele (en zeer interessante) films die je op DocLisboa kunt zien, staat dit festival er ook om bekend dat het een plek is geworden voor debat, reflectie en activisme. Het is zonder twijfel een duidelijk voorbeeld van het idee dat kunst de wereld kan veranderen. In totaal duurt het festival 11 dagen, dus er is tijd om films van verschillende auteurs en landen te laten zien en mee te laten dingen in de verschillende categorieën.

Als je zin hebt in een ander plan in Lissabon en de premières wilt zien van documentaires die waarschijnlijk genomineerd worden voor grote internationale prijzen, dan mag je DocLisboa niet missen.

12. Laat je van je meest elegante kant zien tijdens de Lisbon Fashion Week

Lissabon Modeweek| ©Corrado
Lissabon Modeweek| ©Corrado

Hou je van mode? Het mooie van het bezoeken van verschillende steden is om te zien hoe de mensen zich aanpassen aan verschillende trends of hun eigen stijl ontwikkelen afhankelijk van de plaats. In Lissabon gebeurt dit ook en als je in oktober reist, heb je ook de kans om dit te zien tijdens de Fashion Week. Hier presenteren verschillende Portugese ontwerpers hun voorstellen in modeshows die soms toegankelijk zijn voor het publiek.

Natuurlijk moet je je beste outfits klaarleggen, want tijdens de week dat het Moda Lisboa evenement duurt, worden emblematische plekken in de stad, zoals het Parque Eduardo VII, gevuld met creativiteit, elegantie en originaliteit. Als je er ook bij wilt zijn, kun je op de website kijken voor de evenementenkalender, de locatie en ook of je een uitnodiging nodig hebt of dat je vrij bent om tijdens de openingstijden aanwezig te zijn.

Naast artistieke waarden is deze Fashion Week erg betrokken bij duurzaamheid, inclusie en het opleiden van jong talent, dus je kunt een workshop of conferentie over dit onderwerp bijwonen. Een ander aspect dat je misschien interesseert is dat ze een pop-up winkel openen waar je ontwerpen van Portugese ontwerpers kunt kopen.

Oktobertemperaturen in Lissabon

Nacht in Bairro Alto| ©Retinafunk
Nacht in Bairro Alto| ©Retinafunk

Je hebt geluk! Oktober is een zeer aangename maand in Lissabon. Waarom? Omdat de temperaturen herfstachtig zijn, niet te koud en niet te warm. Op de meeste dagen zijn de maxima 23ºC, zodat je zonder jas door de stad kunt lopen, en de minima 16ºC, vooral 's nachts.

Er is maar één nadeel: het regent vaak. Ongeveer 8 dagen per maand, maar in korte periodes zal dat je er niet van weerhouden om van de stad te genieten. Mijn advies is om een regenjas in je koffer mee te nemen, in plaats van een paraplu. Die is altijd omvangrijker en je hebt hem maar een paar uur per dag nodig. Maar als de oktoberzon zich laat zien in Lissabon, heb je een bril nodig, geloof me.

Prijzen van accommodatie en vluchten naar Lissabon in oktober

Persoon die een reservering maakt| ©picjumbo.com
Persoon die een reservering maakt| ©picjumbo.com

Over het algemeen is Lissabon, zelfs als Europese hoofdstad, vrij goedkoop, dus het is het hele jaar door gemakkelijk om voordelige vluchten en hotels te vinden, maar vooral in oktober. Omdat het geen zomer is in Lissabon of samenvalt met feestdagen zoals Pasen of Kerst in Lissabon, is de stad rustig en daarmee ook de prijzen.

Mijn aanbeveling is altijd om alles van tevoren te boeken om de beste deals te krijgen, maar zelfs als je op het laatste moment een weekendje Lissabon plant, kun je vluchten vinden voor ongeveer €50 (retour) en accommodatie ook met gereduceerde prijzen buiten het seizoen. Mijn advies is om hiervan te profiteren en in meer centrale en historische gebieden te slapen, zoals Chiado, Alfama en Bairro Alto.

Doe een rondleiding door Lissabon