Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Dingen om te doen in Lissabon in Oktober

Wat zijn je plannen voor je reis naar Lissabon in oktober? Als u het meeste uit uw reis wilt halen, culturele evenementen wilt bijwonen en de belangrijkste dagen van de maand in Lissabon wilt vieren, lees dan verder want ik heb verschillende voorstellen voor u.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Lissabon in Oktober

Lissabon uitzichtpunt | © Louis Droege

Oktober is een goede tijd om naar Lissabon te reizen. Waarom? Want naast de meer internationale data zoals Halloween, viert de Portugese hoofdstad in deze maand ook andere belangrijke evenementen met een grote culturele waarde voor de stad.

Als u op zoek bent naar alternatieve plannen voor oktober of een uniek Lissabon wilt bezoeken dat de rest van het jaar niet beschikbaar is, dan heeft u een goede maand gekozen om te gaan. Mijn favoriete plannen omvatten veel bioscoopbezoek en af en toe een nachtelijk feestje, maar maak je geen zorgen, je krijgt ook de kans om meer landelijke gebieden rond Lissabon te zien.

1. Beleef een angstaanjagende Halloween in Lissabon

Halloweenfeest in Lissabon| ©Jonathan Borba
Halloweenfeest in Lissabon| ©Jonathan Borba

De engste nacht van het jaar komt ook naar Lissabon. Elke 31 oktober viert de Portugese hoofdstad Halloween met verschillende themafeesten. Als je rond die tijd in de stad bent, vergeet dan niet je beste kostuum aan te trekken en maak je klaar om de hele nacht door te brengen tussen geesten, goede muziek en plannen die je 's nachts wakker zullen houden.

Lissabon is een stad met een geweldig nachtleven en met Halloween is het niet ongebruikelijk om iedereen in kostuum aan te treffen, bar-hoppend en feestend. Daarnaast zijn er nog andere activiteiten en evenementen in de stad, van trick-or-treating tours (aanbevolen als u met kinderen naar Lissabon gaat) tot rondleidingen door de legendes en enge verhalen van Lissabon.

Mijn advies is om van alles een beetje te genieten. Als de avond begint te vallen, trek dan uw kostuum aan, als u dat nog niet hebt, en boek een nachttour door Lissabon. De gids is zeker ook in kostuum en zal nog meer zijn best doen om je de angst aan te jagen terwijl hij de griezeligste verhalen van de stad vertelt. Als je klaar bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om wat te eten te halen en naar het feest te gaan.

2. Geniet van onafhankelijke en documentaire films op het Internationale Filmfestival van Lissabon

Mensen in de film| ©Luis Quintero
Mensen in de film| ©Luis Quintero

Wat is de toestand van de wereld? Het is ingewikkeld om deze vraag te beantwoorden, maar men zegt dat door het Internationale Filmfestival bij te wonen dat elk jaar in oktober in Lissabon wordt gehouden, u een iets duidelijker antwoord kunt krijgen. Dit evenement richt zich op het maken van documentaires en vertoont films die de meest directe realiteit weergeven.

Naast de vele (en zeer interessante) films die op DocLisboa te zien zijn, staat dit festival er ook om bekend een plaats te zijn geworden voor debat, reflectie en activisme. Het is zonder twijfel een duidelijk voorbeeld van het idee dat kunst de wereld kan veranderen. In totaal duurt het festival 11 dagen, zodat er tijd is voor films van verschillende auteurs en uit verschillende landen om te worden vertoond en mee te dingen in de verschillende categorieën.

Als u iets anders wilt doen in Lissabon en de premières wilt zien van documentaires die hoogstwaarschijnlijk genomineerd zullen worden voor belangrijke internationale prijzen, dan mag u DocLisboa niet missen.

3. Loop de marathon van Lissabon

Marathon van Lissabon| ©WordRidden
Marathon van Lissabon| ©WordRidden

Een hardloper reist altijd in zijn loopschoenen... Is dat bij jou ook zo? Nou, je hebt geluk, want in oktober viert Lissabon zijn marathon. U krijgt niet alleen de kans om uw persoonlijke record te verbeteren, maar u ziet ook een van de mooiste delen van de stad: de kustlijn. Ja, de 42 kilometer lopen door een prachtig landschap, beginnen in Cascais en eindigen in het centrum van de hoofdstad.

Elk jaar komen duizenden lopers, sommigen uit verschillende delen van de wereld, in Lissabon bijeen om een nieuwe marathon aan hun lijst toe te voegen. Het goede nieuws is dat als je geen zin hebt in het lange parcours, er ook twee kortere parcours zijn: de halve marathon, die over de Vasco da Gama-brug gaat, en de Vodafone Run van 10 kilometer, die over de 25 April-brug gaat.

Ik houd u niet voor de gek, het heuvelachtige profiel van Lissabon is vermoeiend en uitdagend, maar het is de moeite waard als u ervoor getraind hebt en wat bezienswaardigheden in en rond de stad wilt bezoeken terwijl u een marathon loopt.

4. De tapasroute van Lissabon

Tapas| ©Salomé Chaussure
Tapas| ©Salomé Chaussure

Lissabon heeft veel goeds te bieden, en één daarvan is het eten. Je hoeft natuurlijk niet in oktober te gaan om van de gastronomie te genieten, maar als je die maand op reis bent heb ik goed nieuws: de tapasroute van de stad vindt plaats. Wat houdt die precies in? Voor een zeer betaalbare prijs, waarbij op verschillende plaatsen een drankje en een tapa worden gecombineerd, kunt u een gastronomische tour maken en van Lissabon genieten.

De Portugezen noemen tapas eigenlijk petiscos, omdat het net kleine bordjes zijn die je in één hap opeet. Hoewel er allerlei soorten tapas zijn, zijn voor mij de beste en degene die je niet mag missen die met zeevruchten, die in Lissabon een zeer hoog kwaliteitsproduct zijn.

De oktober tapasroute is een heel goed alternatief om verschillende petiscos te proberen. De bars van de Portugese hoofdstad bedenken en koken gewoonlijk nieuwe voorstellen exclusief voor dit evenement, waarmee het doel wordt bereikt om het plezier van tapas en een paar biertjes te combineren terwijl u door Lissabon wandelt; kortom, een manier om de waarde van de cultuur en de gastronomie van Lissabon te verhogen. Gaat u het missen?

Maak een gastronomische tour door Lissabon

5. Laat je van je stijlvolle kant zien tijdens de modeweek in Lissabon

Modeweek Lissabon| ©Corrado
Modeweek Lissabon| ©Corrado

Hou je van mode? Het mooie van het bezoeken van verschillende steden is te zien hoe de mensen zich aanpassen aan de verschillende trends of hun eigen stijl ontwikkelen, afhankelijk van de plaats. Dit gebeurt ook in Lissabon, en als u in oktober reist, kunt u het ook zien tijdens de modeweek. Hier presenteren verschillende Portugese ontwerpers hun voorstellen in modeshows die soms voor het publiek toegankelijk zijn.

Natuurlijk moet u zich op uw beste outfits voorbereiden, want tijdens de week dat het Moda Lisboa evenement duurt, zijn emblematische plaatsen in de stad, zoals het Parque Eduardo VII, gevuld met creativiteit, elegantie en originaliteit. In de loop der jaren heeft deze modeweek steeds meer internationale weerklank gekregen en steeds meer journalisten en invloedrijke personen van over de hele wereld nemen eraan deel. Als u er ook bij wilt zijn, kunt u de evenementenkalender raadplegen, de locatie en ook of u een uitnodiging nodig hebt of dat u vrij bent om tijdens de openingsuren aanwezig te zijn.

Naast de artistieke waarden is deze modeweek zeer betrokken bij duurzaamheid, inclusie en de opleiding van jonge talenten, zodat u een workshop of conferentie over dit onderwerp kunt bijwonen. Een ander aspect dat u zou kunnen interesseren is dat zij een pop-up winkel openen waar u ontwerpen van Portugese ontwerpers kunt kopen.

6. Bezoek het Heiligdom van Fatima op de verjaardag van de verschijning van de Maagd Maria

Kerk van Fatima| ©Olga Pavlovsky
Kerk van Fatima| ©Olga Pavlovsky

Katholieken weten dat op 13 oktober 1917 iets belangrijks gebeurde bij het heiligdom van Fatima. Op die datum zou de "Vrouwe van de Rozenkrans" voor het eerst aan haar gelovigen zijn verschenen en daarna nog verschillende keren, ook op de 13e. Sindsdien is het heel gewoon om op die datum naar het heiligdom te gaan- misschien zie je de maagd!

Of u nu wel of niet het geluk hebt de maagd voor u te zien verschijnen, dit is een must als u in Lissabon bent, want het duurt ongeveer een uur om van Lissabon naar Fátima te reizen. Wees echter gewaarschuwd dat u, vanwege het belang van de datum, veel andere pelgrims zult ontmoeten. Toch is het een goede gelegenheid om na te denken over hun devotie en ook om het heiligdom zelf te leren kennen, dat heel mooi is.

De verschijning in Fatima

In 1917 hadden drie kleine herderskinderen, Lucia de Jesus, Francisco en Jacinta Marto, het geluk dat de Maagd Maria aan hen verscheen in het dorp Fatima. Bij dat eerste bezoek zei zij hun hard te bidden en dat zij haar over een maand weer zouden zien. Toen die dag kwam, vroeg zij hen een basiliek te bouwen ter ere van haar.

De kapel van de verschijningen

Het is de belangrijkste plaats en de eerste die gebouwd wordt. U vindt een beeld van de Maagd op de plaats waar zij aan de herdertjes verscheen; vandaag de dag is deze plaats een soort altaar waartoe pelgrims bidden als zij te voet via een van de vier routes naar Fatima komen.

De Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Fatima

Het werd na de kapel gebouwd om plaats te bieden aan het grote aantal pelgrims dat naar de Maagd kwam kijken. Het werd ontworpen door Gerard Van Kriechen in barokstijl en Moimento, de beroemdste steen uit de streek, werd gebruikt voor de bouw van zowel het gebouw als de beeldhouwwerken binnenin.

In de basiliek bevinden zich ook de graftombes van de drie kinderen die de Maagd Maria voor het eerst zagen.

Boek een excursie naar Fatima vanuit Lissabon

7. Eet de eerste castanhas asadas van het seizoen in Lissabon

Geroosterde Kastanjes| ©andreaseves
Geroosterde Kastanjes| ©andreaseves

In oktober begint het seizoen voor geroosterde kastanjes in Lissabon, dus u zult het moeilijk kunnen weerstaan om ze te kopen bij de houten stalletjes die de stad rijk is. Hoewel in november in Lissabon de meeste kastanjes worden gegeten, is oktober de maand waarin ze worden geoogst, dus wees voorbereid op de smaak van malse en smaakvolle kastanjes.

Als u in Lissabon aankomt, zult u merken dat geroosterde kastanjes een echte traktatie zijn - de geur ervan waait door de stad! Pas op dat u ze niet koopt bij de duurste en slechtste kraampjes. Mijn advies is door de straten te gaan dwalen en in drukke en traditionele wijken zoals Largo do Chiado of Rua Augusta een puntzak vol kastanjes te halen.

8. Geniet van Lissabon tijdens de herfstavonden

Nacht bij Santa Lucia uitzichtpunt| ©Theo Crazzolara
Nacht bij Santa Lucia uitzichtpunt| ©Theo Crazzolara

Wie wil er nou niet genieten van Lissabon? Als je in oktober gaat, wel, en met een heerlijke temperatuur. Tijdens deze maand heersen er in de hoofdstad van Portugal vrij aangename temperaturen, zelfs 's nachts (rond 16ºC), waardoor u het nachtleven van Lissabon kunt meemaken als nooit tevoren.

De Portugese hoofdstad is beroemd om zijn intense nachtleven. Als u zin hebt om te dansen op het ritme van de muziek, of om gewoon wat rond te hangen in de bars van de stad, kunt u dat doen zonder het te koud te hebben op straat of het te warm te hebben in de bars. Waar u ook zin in hebt, na het diner kunt u kiezen tussen een paar biertjes op een terrasje, betalen voor een nachtclubkaartje of gewoon van kroeg naar kroeg gaan.

Waar ga je uit? Je zou kunnen zeggen dat de feestscene van Lissabon geconcentreerd is in vier buurten; welke je kiest hangt af van je stemming, de sfeer die je zoekt en het budget dat je je kunt veroorloven.

  • Bairro Alto: de favoriet van de studenten en dus het meest betaalbaar en trendy. Hier vindt u veel nachtclubs, bars met live muziek en ook een LGTBIQ+-gebied.
  • Docas: in dit gebied moet u uw spaargeld en ook uw beste uiterlijk opbergen, want zij hebben vaak een toelatingsbeleid.
  • Santos en Cais Do Sodre: de nieuwste en meest alternatieve plaatsen liggen in deze buurt.

9. Surfen op de verbazingwekkende kustlijn van Cascais

Surfles in Cascais| ©Karma Surf Retreat
Surfles in Cascais| ©Karma Surf Retreat

Als u van surfen houdt, is de stad Cascais, dicht bij Lissabon, een idyllische bestemming om in oktober van de golven te genieten. Het is zo beroemd dat er al jaren in diezelfde maand een van de belangrijkste internationale surfkampioenschappen wordt gehouden. Ook als je niet mee wilt doen, kun je altijd een dagtrip maken vanuit de Portugese hoofdstad en een dagje gaan surfen.

Een paar jaar geleden stond Cascais, en de rest van de Portugese Rivièra, bekend als een toeristische bestemming voor de aristocratie, maar tegenwoordig is het een veel modernere surfstad. Oktober is een maand waarin veel watersporters hierheen komen om te profiteren van de golven.

Als er één strand is waar de surfers verliefd op zijn, dan is het Carcavelos wel, waar de plaatselijke bevolking elke ochtend samenkomt. Als u ook mee wilt doen, is dat geen probleem; er zijn verschillende surfscholen en surfshops in de buurt waar u materiaal kunt huren. Als u klaar bent met golven vangen, vergeet dan niet dat Cascais een vissersdorp is, dus u kunt genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurants.

10. Bescherm uzelf tegen de regen in het Oceanarium van Lissabon

Oceanarium van Lissabon| ©Vitor Oliveira
Oceanarium van Lissabon| ©Vitor Oliveira

Als het regent op een van de dagen dat u in Lissabon bent, wat vrij waarschijnlijk is als u naar Lissabon gaat (de voorspelling is dat het minstens 8 dagen zal regenen), raad ik u aan om een plan te kiezen waarmee u zich minstens een halve dag kunt vermaken. Waar? In het Oceanarium. U zult aangenaam verrast zijn door de hoeveelheid leven in de 5 miljoen liter water.

Met diersoorten uit alle oceanen van de wereld is het Oceanarium van Lissabon een van de belangrijkste attracties van de stad geworden, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het mooiste is dat de natuurlijke habitat van zeedieren zeer goed is nagebootst, zodat je onder de tunnels en in de kamers pinguïns, roggen en zelfs een zonnebaars kunt vinden.

Temperaturen in oktober in Lissabon

Nacht in Bairro Alto| ©Retinafunk
Nacht in Bairro Alto| ©Retinafunk

Je hebt geluk! Oktober is een aangename maand in Lissabon. Waarom? Omdat de temperaturen herfstig zijn, niet te koud en niet te warm. Op de meeste dagen zijn de maxima 23ºC, zodat u zonder jas door de stad kunt lopen, en de minima 16ºC, vooral 's nachts.

Het enige nadeel is dat er vaak regen valt. Ongeveer 8 dagen per maand, maar korte regenperiodes zullen u er niet van weerhouden van de stad te genieten. Mijn advies is om een mackintosh mee te nemen in plaats van een paraplu, die altijd omvangrijker is en u maar een paar uur per dag nodig zult hebben. Maar als de zon in oktober tevoorschijn komt in Lissabon, heb je een bril nodig, geloof me.

Prijzen van overnachtingen en vluchten naar Lissabon in oktober

Persoon die een reservering maakt| ©picjumbo.com
Persoon die een reservering maakt| ©picjumbo.com

Over het algemeen is Lissabon, ook al is het een Europese hoofdstad, vrij goedkoop, dus het is gemakkelijk om het hele jaar door vluchten en hotels te vinden tegen goede prijzen, maar vooral in oktober. Aangezien het geen zomer is in Lissabon of samenvalt met feestdagen zoals Pasen of Kerstmis, is het rustig in de stad en dat geldt ook voor de prijzen.

Mijn advies is altijd alles van tevoren te boeken om de beste aanbiedingen te krijgen, maar zelfs als u op het laatste moment een weekendje Lissabon plant, kunt u vluchten vinden voor ongeveer €50 (retour) en accommodatie ook tegen gereduceerde prijzen buiten het seizoen. Mijn advies is om hier gebruik van te maken en te slapen in meer centrale en historische gebieden zoals Chiado, Alfama en Bairro Alto.

Neem een rondleiding door Lissabon