Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Dingen om te doen in Lissabon in Maart

U hebt een heel goed besluit genomen: in maart naar Lissabon reizen is de beste manier om het begin van de lente te vieren. De Portugese stad zal tijdens uw bezoek opbloeien met vele culturele en natuurlijke evenementen. Gaat u die missen?

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Lissabon in Maart

Lissabon, Portugal | ©João Reguengos

Als u besloten hebt om in maart naar Lissabon te reizen, weet u waarschijnlijk al dat het een geweldige maand is om de lente te verwelkomen, die in de Portugese hoofdstad zelfs een beetje vroeg komt en u kunt al vanaf het begin van de maand genieten van de stijgende temperaturen. Naast het mooie weer is maart ook een maand van culturele bloei in Lissabon.

Hoewel het weer uitnodigt om buiten te zijn en van de straten van Lissabon te genieten, iets wat ik u aanmoedig te doen, zijn er veel andere activiteiten die op u wachten in Lissabon tijdens de maand maart. Ik heb de steden die mijn aandacht trekken op een rijtje gezet, zodat u het lentekarakter van de stad kunt combineren met haar meer culturele en moderne kant.

1. Laat je fantasie de vrije loop op het Animatiefilmfestival van Lissabon

Ingang van Monstra| ©MONSTRA Festival
Ingang van Monstra| ©MONSTRA Festival

Er is één evenement dat u niet mag missen als u in maart naar Lissabon gaat: het Monstra of, met andere woorden, het animatiefilmfestival. Sinds 2000 promoot dit filmfestival animatie door middel van premières, workshops en lezingen. Het is een nationale referentie!

Het Monstra Festival, dat meer dan 20 edities achter de rug heeft, is een viering van kunst en in het bijzonder van animatie. Door middel van films, masterclasses, conferenties... Jaar na jaar zijn de organisatoren erin geslaagd de kracht te benadrukken die deze film heeft om emoties over te brengen.

Als u met kinderen naar Lissabon reist, moet u weten dat zij veel plezier aan dit festival zullen beleven. Niet alle films zijn geschikt voor hen, maar over het algemeen is het altijd erg interessant voor hen om de vooruitgang op het gebied van digitale animatie te zien, de tentoonstellingen bij te wonen of te proberen uit te vinden welke films zullen winnen in de verschillende categorieën van de competitie die zij organiseren.

2. Open grenzen bij de LGTBI Film Series

LGTBI| ©Monstera
LGTBI| ©Monstera

Wanneer u in Lissabon aankomt, zult u merken dat het een moderne, inclusieve en jonge stad is geworden. Het LGTBI Filmfestival wordt in maart gehouden. Ik raad u ten zeerste aan dit bij te wonen, omdat het u in staat zal stellen uw ogen en geest nog meer te openen. Sinds de eerste editie in 2004 probeert dit festival de realiteit van LGBTI-mensen zichtbaar te maken. Als u hen beter wilt leren kennen, raad ik u ten zeerste aan om aanwezig te zijn.

Het festival is ontstaan met het doel debatten te openen, en dat doen ze na de vertoning van elke film. De waarheid is dat het een fantastische gelegenheid is om terug te komen van uw reis naar Lissabon met veel ideeën en andere gezichtspunten te hebben leren kennen.

Bovendien worden de films vaak geregisseerd door vrij jonge Portugese kunstenaars, zodat u geen excuus hebt om de meest actuele cultuur van Lissabon beter te leren kennen en tegelijkertijd uw horizon te openen en een stem te helpen geven aan hun realiteiten.

3. Ontmoet nieuwe festivals op het Internationaal Muziekfestivalforum in Lissabon

Muziek Festival| ©Hanny Naibaho
Muziek Festival| ©Hanny Naibaho

Hou je van festivals? Ik weet zeker dat u er graag naar toe zou gaan, maar ik stel iets veel interessanters en uniekers voor: naar een festival over festivals gaan. Ja, dat is waar het om draait bij het International Music Festivals Forum in Lissabon, dat elk jaar in maart deskundigen op dit gebied samenbrengt, filmsessies organiseert en muziekliefhebbers met elkaar in contact brengt. Gaat u het missen?

Lissabon is een stad waar muziek belangrijk is en wanneer de zomer in Lissabon aanbreekt, zijn er dan ook verschillende festivals in de stad. Misschien is er daarom geen betere plaats om het Talkfest te organiseren, waar u veel over hen te weten kunt komen, van de wetenschappelijke kant (al klinkt het vreemd) tot de meer creatieve kant.

De waarheid is dat het een luxe is om de werking van een festival van binnenuit te leren kennen door te luisteren naar professionals uit de sector, de tentoonstellingen te bezoeken en zelfs een documentaire te bekijken. Natuurlijk zal er meer dan één concert zijn en u krijgt ook de gelegenheid om de beste festivals te leren kennen, want tijdens het forum worden de meest opmerkelijke in verschillende categorieën bekroond.

4. Verwelkom de lente in de parken van Lissabon

Eduardo VII Park in de lente| ©Svetlana Cekic
Eduardo VII Park in de lente| ©Svetlana Cekic

Wat gebeurt er op 20 maart? Als u, net als ik, niet zo van de kou houdt, weet u waarschijnlijk het antwoord al: de lente is hier! En daarmee komen de bloemen en weelderigheid in de tuinen en parken van Lissabon. Hoe kun je ze missen? Als u eind maart naar de Portugese hoofdstad reist, bereidt u zich dan voor op de groene ruimten in volle glorie.

Een lentepicknick is een van mijn favoriete plannen, waar ik ook ben, maar als de omgeving een van de parken van Lissabon is, is het nog duidelijker. Net als u zult u zien dat veel gezinnen en vriendengroepen besloten hebben om een picknick te organiseren of gewoon een van de tuinen te bezoeken. Ik zal u vertellen welke mijn favorieten zijn!

Eduardo VII Park

Er zal niemand zijn die je niet zal aanraden om naar Edward VII Park te gaan. Ik hou vooral van de immensiteit; het lijkt alsof het groene gras nooit ophoudt. U vindt er ook de Estufa Fría, een serre van meer dan een hectare die geen gebruik maakt van een modern airconditioningsysteem, maar alleen van een houten geraamte. Binnen kunt u tropische planten zoals mango's en camelia's van dichtbij bekijken.

Aan de andere kant bevindt zich in dit park ook een van de beste uitzichtpunten over Lissabon. Van daaruit kunt u bij helder weer in de verte het Arrábida-gebergte zien liggen. In ieder geval zult u een ongelooflijk panoramisch uitzicht hebben op de heuvels en tuinen van de stad.

Dichtbij Graça

Als het lente wordt op deze esplanade, overspoelt het groen alles. Bovendien zijn hier de afgelopen jaren 180 bomen geplant, dus als u op een zonnige dag in maart op zoek bent naar schaduw, dan vindt u die hier.

Dit park ligt in het hart van het historische centrum van Lissabon en heeft een grote picknickplaats. Ik moedig u aan wat te eten mee te nemen en er op een middag heen te gaan om uit te rusten na een dag rondwandelen in Lissabon.

Monsanto Forest Park

De grootste in de stad en zo indrukwekkend dat het een beschermd bos is. Dit betekent dat het de ideale plaats is om het belang van ecologie en het milieu om ons heen te begrijpen. Ik raad u aan minstens een hele namiddag uit te trekken om de ecosystemen en, hoewel niet alle, een deel van de 900 hectare te verkennen.

Wees niet verbaasd als u eekhoorns of konijnen om u heen ziet huppelen, want er leven veel diersoorten in het park en net als u komen ze naar buiten om feest te vieren zodra de lente aanbreekt.

5. Vier St. Patrick's Day in Lissabon

St. Patrick's Day in Lissabon| ©Rui Aperta
St. Patrick's Day in Lissabon| ©Rui Aperta

Ik weet dat St. Patrick's Day een Ierse feestdag is, maar wist je dat de Portugezen ook een Keltische oorsprong hebben? Deze en het delen van de Atlantische Oceaan (en goede diplomatieke betrekkingen) hebben ervoor gezorgd dat Lissabon op 17 maart, de dag van St. Patrick's Day, vol groen en bier zit. Natuurlijk, als je er op die datum bij bent, bereid je dan voor op een leuke tijd en een hoop geproost.

St. Patrick's Day is een speciale dag voor Ieren over de hele wereld, en daarom kleuren steden als Lissabon ook groen. In feite hebben de belangrijkste monumenten van de stad dit de afgelopen jaren letterlijk gedaan, aangezien de instellingen dit feest hebben willen ondersteunen door bijvoorbeeld groen licht te projecteren op de Cristo Rei.

Achter de lichtjes viert het altijd bruisende nachtleven van Lissabon St. Patrick's Day met de beste pinten bier. Als u niet wilt wachten tot het donker wordt, kunt u zich laten informeren over de activiteiten die overdag worden georganiseerd, zoals Ierse poëzievoordrachten en concerten.

6. Neem een extra uur van de middag voor een wandeling langs de rivier de Taag

De rivier de Taag stroomt door Lissabon| ©Daniel Lobo
De rivier de Taag stroomt door Lissabon| ©Daniel Lobo

Elke ochtend op 28 maart, net als in de rest van Europa, veranderen Lissabon en Portugal hun tijd om zich aan de zomer aan te passen. Wat betekent dit? Dat op de 28e de dag een extra uur daglicht zal hebben waarvan u gebruik kunt maken om uw boottocht op de rivier de Taag te verlengen. Geloof me, er is geen beter plan dan een extra uur te kunnen genieten van de zonsondergang in Lissabon.

Terwijl u langs de rivier vaart, kunt u niet alleen de zonsondergang zien, maar ook de meest emblematische bezienswaardigheden van de stad. Aan boord van de cruise of de zeilboot kunt u de toren van Belém, de brug van 25 april en de Cristo Rei zien. Bovendien hebben deze rondleidingen meestal een kleine capaciteit, ideaal om naar de uitleg van de gids te kunnen luisteren en meer rust te hebben.

In andere perioden van het jaar, wanneer de avond vroeger valt, zijn deze cruises niet zo plezierig, omdat het dan al snel donker wordt en het, wanneer u van boord gaat, te donker is om nog iets te doen. Anderzijds, als u na de tijdsverandering gaat, kunt u profiteren van de laatste uren daglicht in Lissabon en u vervolgens bij zonsondergang onderdompelen in deze cruise.

Wandel langs de rivier de Taag tijdens een riviercruise

7. Bewonder de tegels in Alfama in het beste licht

Alfama wijk| ©Cycling Man
Alfama wijk| ©Cycling Man

Een van de grote attracties van Lissabon is de tegelkunst. Heeft u ze nog nooit gezien? Wanneer u in de stad aankomt, zult u niet anders kunnen dan ze te waarderen, want ze sieren elke hoek. Met hun kleuren, vormen en ontwerpen vertellen ze verhalen, en daarom is Lissabon erkend als de Wereldstad van de Tegel. De lentezon die in maart zijn intrede doet, zorgt voor een uniek licht dat u in staat stelt de kleuren op een heel mooie en romantische manier te aanschouwen.

De tegels zijn er altijd, dat is zeker, maar in maart is het licht anders en vult de stad zich met een andere helderheid en energie, daarom is het een tijd die ik graag een route door de Alfama wijk maak. Dit gebied is een van de meest traditionele en, naar mijn mening, het gebied met de mooiste betegelde huizen. Maar de hele stad is vol kleur op de gevels, dus maak er een rondgang langs.

Boek een tour door Lissabon

8. Neem de eerste duik van het seizoen aan de stranden van Sintra

Guincho strand| ©endless autumn
Guincho strand| ©endless autumn

Je hoeft niet tot de zomer te wachten om de eerste duik van het jaar te nemen, denk je? Als u in maart naar Lissabon gaat, kunt u dat ook doen in Sintra, een stad die tot werelderfgoed is verklaard. Naast het Pena-paleis, de belangrijkste toeristische trekpleister, is Sintra een plaats waar het mooie weer dat aan het eind van deze maand aanbreekt, u aanmoedigt om een duik te nemen in zijn natuurlijke stranden.

Mijn advies is dat als u langer dan een dag in Lissabon blijft, boek dan een georganiseerde excursie naar Sintra en vlucht naar Sintra om het te leren kennen, want het is maar een half uur rijden. U zult er geen spijt van krijgen, dat beloof ik u; de natuurlijke en architectonische schoonheid heeft het tot een unieke vakantiebestemming gemaakt waarvan u kunt genieten vanaf het moment dat de temperaturen beginnen te stijgen.

De stranden

Praia Grande is wild en heeft grote, sterke golven, zodat u misschien geen zin hebt om te zwemmen, maar u zult wel surfmateriaal willen huren en een beetje gaan surfen. Er is echter een meer beschermde en beschutte zwemzone. Wat u zich misschien niet realiseert, is dat er resten van voetafdrukken van dinosauriërs van meer dan 110 miljoen jaar oud in het zand te vinden zijn.

Praia da Adraga, veel beter om te zwemmen, verrast met zijn kristalheldere water en een fijne zandpromenade die perfect is om te wandelen of te liggen om te genieten van de eerste lentestralen. Het mooie is dat je, omdat het geen hoogseizoen is, bijna het hele strand voor jezelf hebt.

Pena Palace

Wist je dat het Pena paleis de meest bezochte plaats in Portugal is? Dat is ook zo, en geen wonder, want de geschiedenis en de architectuur zijn een bezoek meer dan waard. Het mooiste is dat het hoog gelegen is, zodat je van daaruit de kust en de stad Sintra aan je voeten kunt zien liggen.

Het meest indrukwekkend is het ontwerp van het gebouw, dat romaanse, barokke en zelfs Mudejar-elementen combineert met meer traditionele Portugese elementen, zoals de dakpannen. Maar de echte schoonheid is volgens mij de buitenkant, waar in maart een bloeiende botanische tuin te zien is.

Boek uw reis naar Sintra

9. Geniet van het mooie lenteweer op de terrassen

Het Portas do Sol uitkijkpunt| ©Vitor Oliveira
Het Portas do Sol uitkijkpunt| ©Vitor Oliveira

Met het mooie weer komt ook het seizoen van de terrassen van Lissabon, die tot maart meestal gesloten zijn wegens de aanhoudende winterregens in Lissabon, die de inwoners niet aanmoedigen om in de open lucht een drankje of een tapa te nuttigen. Maar met de komst van beter weer, kunt u deelnemen aan het leven in Lissabon en de middag doorbrengen op een van de vele terrassen die de stad vullen en u in staat stellen de stad van bovenaf te bekijken.

Denk niet dat alle terrassen in Lissabon op straatniveau zijn. Het zou u zelfs kunnen verbazen dat ze in maart nog een beetje leeg zijn. Het is normaal, de meeste mensen gaan liever naar bars waarvan de terrassen op de daken van gebouwen zijn. U kunt zich vast wel voorstellen dat het uitzicht veel beter is en de sfeer ook.

De terrassen en daken van de traditionele wijken hebben iets speciaals, maar er zijn ook modernere wijken met een alternatieve sfeer. Mijn advies is om een gastronomische rondreis door Lissabon te maken om de meest historische plaatsen te leren kennen.

10. Maak een wandeling langs de kustlijn van Lissabon

Cascais| ©Luiz Pantoja
Cascais| ©Luiz Pantoja

De maanden januari in Lissabon en februari in Lissabon brengen veel regen met zich mee, wat betekent dat wandelpaden in Lissabon een beetje een bijzaak zijn. In maart is het echter tijd om er weer op uit te trekken en de meer natuurlijke omgeving van Lissabon te verkennen, zoals Arrábida en de westkust.

Ik ga u niet voor de gek houden, hoewel het een van de beste routes is, is de wandeling langs de westkust van Lissabon niet kort, zeker niet als u de stad grondig wilt leren kennen. Ik raad je aan om er minstens een halve dag voor uit te trekken, maar ik beloof je dat het de moeite waard is. De route is vrij gemakkelijk, aangezien hij grotendeels vlak is en langs de kustlijn van Lissabon loopt.

Afgezien van het feit dat het niet moeilijk is, is het mooiste aan deze wandeltocht de schoonheid van het landschap. U kunt de wilde stranden van Lissabon van dichtbij meemaken en ook fossiele resten bekijken van de levende wezens die ooit in dit gebied woonden. Als u van wandelen houdt en nooit een kans laat voorbijgaan om een route te doen, dan is Lissabon de plaats voor u.

Hoe is het weer in Lissabon in maart?

Pedro IV-plein in Lissabon| ©Thomas
Pedro IV-plein in Lissabon| ©Thomas

Op 20 maart wordt het dan wel lente, maar in Lissabon zijn de temperaturen al sinds het begin van de maand aan het stijgen. De thermometer is gemiddeld 18ºC en de regenvoorspelling is vrij goed (slechts 10 regendagen per maand), zodat het gebruikelijk is dat steeds meer Lissabonaars genieten van de buitengebieden van de stad.

Voor mij is maart een van de beste maanden om naar Lissabon te gaan, vanwege het goede weer en het feit dat de daglichturen geleidelijk beginnen toe te nemen, zodat je de dagen optimaal kunt benutten.

Is er veel toerisme in Lissabon in maart?

Het handelsplein in Lissabon| ©Claudio Schwarz
Het handelsplein in Lissabon| ©Claudio Schwarz

Aangezien het hoogseizoen nog niet is begonnen, is maart vrij rustig. Maar met de milde temperaturen van deze maand en de komst van de lente, zult u veel meer mensen op pad zien gaan.

De lagere toeristenaantallen betekenen dat de prijzen voor vluchten en accommodatie nog niet de piek hebben bereikt die ze vanaf april bereiken, wanneer de paas- en vervolgens de zomervakantie veel reizigers naar Lissabon brengen. Dus als u geld wilt besparen op uw reis maar toch wilt profiteren van het mooie weer, dan is maart een prima maand om Lissabon te bezoeken.

Wat zijn je plannen voor je reis naar Lissabon in maart? Ik hoop dat ik je wat ideeën heb gegeven, laat het me weten als je terug bent!