Beste dingen om te doen in Es Vedra, Ibiza

Het eiland Es Vedrá ligt ten zuiden van Ibiza en is een van de plekken die je gezien en bewonderd moet hebben als je de Balearen bezoekt.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Es Vedra, Ibiza

Vedrá | ©Sebastián Candela

Dit kleine eilandje met een grote natuurlijke rijkdom ligt tegenover Cala d'Hort, in de gemeente Sant Josep de Sa Talaia, ten zuidwesten van Ibiza. Es Vedrá wordt beschouwd als een magische en paradijselijke plek, vol legendes en natuur. In 2002 werd het uitgeroepen tot natuurreservaat, waardoor het een beschermd gebied van grote schoonheid is, en daarom is het verboden om het te bezoeken.

Er zijn veel dingen te zien en te doen op Ibiza, maar zonder twijfel is het zien van Es Vedrá een van de populairste. De enorme rots van 382 meter hoog is perfect te zien, zowel vanaf Ibiza als vanaf het vasteland en Formentera. Daarom zijn de activiteiten die ik voorstel erop gericht om je het beste uitzicht op het eiland te bieden, want het is niet mogelijk om de rots te bezoeken. Kom en ontdek meer over Es Vedrá.

1. Bekijk de zonsondergang vanaf de zee

Salada baai| ©albertoghera
Salada baai| ©albertoghera

Vlakbij Es Vedra, in San Antonio, is het startpunt voor deze activiteit. De boottochten gaan meestal langs de westkust van Ibiza, langs Cala Bassa, Cala Tarida, Cala Salada, Isla Margarita of Cala Conta. Naast de boottocht kun je verschillende watersporten beoefenen, zoals snorkelen of kajakken, waarvan de uitrusting bij de prijs is inbegrepen.

Geniet echter eerst van een mooie en rustige boottocht met drankjes inbegrepen, zoals sangria, mojito's of champagne. Je kunt je drankje vergezellen van wat vers fruit en genieten van het prachtige uitzicht op Es Vedra en de baai. Daarna kun je gaan snorkelen, peddelsurfen of kajakken.

Als je moe wordt, stap je terug op de boot en ga je in een hangmat liggen om te ontspannen met muziek op de achtergrond. Terwijl je de zonsondergang bewondert, kun je genieten van een glas champagne en een hapje. Zonder twijfel een van de beste dingen om te doen op Ibiza in de zomer.

Boek een bootexcursie naar Cala Salada met snorkelen

2. Breng een dag door aan het strand in Cala d'Hort

Cala d'Hort| ©Nicolas Vigier
Cala d'Hort| ©Nicolas Vigier

Cala d'Hort ligt heel dicht bij Es Vedra. Dit strand ligt op ongeveer 10 minuten rijden van San José. Het is een heel klein strand, slechts ongeveer 150 meter lang. Het heeft echter allerlei voorzieningen, zoals ligstoelen, restaurants, strandwachten en toegang voor gehandicapten.

Omdat het een heel klein strand is met een speciale charme, is het in het hoogseizoen meestal erg populair. Als je met de auto gaat, kan het daarom moeilijk zijn om je auto te parkeren. Als je er met je eigen auto heen wilt, raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan om problemen te voorkomen.

Cala d'Hort biedt een spectaculair uitzicht op Es Vedrà, omdat het eilandje op slechts een paar meter afstand ligt. Afgezien van het uitzicht is het ook de moeite waard vanwege het natuurlijke karakter, met fijn zand en een ideaal getij om te surfen. Als je het je kunt veroorloven, raad ik je aan om te lunchen in een van de restaurants en op het strand te blijven om naar de zonsondergang te kijken.

Er zijn drie restaurants in Cala d'Hort, allemaal gespecialiseerd in vis en zeevruchten. Een van de bekendste is Es Boldadó, dat op de kliffen ligt en een spectaculair uitzicht biedt op de baai en Es Vedrá. Je kunt het bereiken met de auto langs de weg of via een houten trap vanaf het strand.

3. Maak een cruise-excursie naar Es Vedra

Cruise in Es Vedra| ©Ibiza Magic
Cruise in Es Vedra| ©Ibiza Magic

Als je Es Vedra wilt bezoeken, raad ik je deze boottocht aan. Hij duurt in totaal 4 uur en vertrekt vanuit de haven van San Antonio. Tijdens de tocht vaart de boot door de baaien Cala Bassa, Cala Tarida, Cala Vadella en Cala d'Hort. Daarna vaart u langs het eiland Es Vedra.

De excursie is beschikbaar van mei tot oktober en is ideaal als u met het hele gezin naar Ibiza reist. Bovendien hoeven kinderen onder de 5 jaar geen toegang te betalen voor de excursie.

Op de boot zelf kun je wat snacks en drankjes kopen, zoals blikjes frisdrank of een glas sangria. Daarnaast geeft een lokale gids commentaar op de tocht en informeert hij je over de bezienswaardigheden die je ziet en de belangrijkste bezienswaardigheden van de plaats. Aan het eind proost je met een glas champagne met de rest van de passagiers.

Boek een catamarantocht naar Cala Bassa

4. Bezoek Sa Pedrera de Cala d'Hort of Atlantis

Sa Pedrera| ©beth woodrum
Sa Pedrera| ©beth woodrum

In hetzelfde natuurreservaat van Cala d'Hort ligt Atlantis, een van de meest magische plekken op Ibiza. Er zijn veel legendes rond Sa Pedrera. De eerste vertelt over een beschaving genaamd Atlantis, die miljoenen jaren geleden in zee zonk.

Het is niet alleen een mystieke en magische plek, het is ook perfect voor jou als je wilt ontspannen en het lawaai wilt vergeten tijdens je vakantie op Ibiza. Om er te komen, moet je een klif afdalen, vanwaar je ongelooflijke uitzichten hebt over de plaats, waaronder Es Vedrá. Het is geen gemakkelijke wandeling, vooral niet op de terugweg, want je moet omhoog klimmen. Daarom is het geen aanrader om met kleine kinderen heen te gaan. Ik raad ook niet aan om er 's nachts heen te gaan.

Sa Pedrera is bedekt met goudkleurig zand en heeft natuurlijke groene waterpoelen. Vroeger zag deze plek er niet zo uit, maar was het een steengroeve. Hier werd een deel van de stenen gedolven die de muren van Dalt Vila vormden. Daarom is het al sinds het ontstaan van het eiland een belangrijke plek.

Nadat het niet langer voor dit doel werd geëxploiteerd, maakte de hippiegemeenschap van Sa Pedrera een plaats van aanbidding. Dit is de reden waarom je verschillende boeddhistische figuren in de rots kunt vinden.

5. Ontdek Cala Carbó

Baai van Carbó| ©Francisco López
Baai van Carbó| ©Francisco López

Een ander van de beste stranden in de buurt van Es Vedrá is Cala Carbó. Het ligt ook heel dicht bij San José, op ongeveer 10 minuten rijden met de auto. Cala Carbó is een heel kleine baai, slechts ongeveer 50 meter lang. Het heeft parasols, ligstoelen en verschillende restaurants waar je iets kunt drinken.

Het is een strand met fijn zand en turquoise water. Langs de kust zijn er verschillende rotsen waar je kunt zitten en ontspannen en naar het getij kunt kijken. Veel boten varen langs dit gebied en bieden een panoramisch uitzicht dat wel een schilderij lijkt. Aan dit landschap moet het prachtige groen van de pijnbomen worden toegevoegd die schaduw bieden op het strand.

Net als bij andere stranden van dit type, zoals Cala d'Hort, heeft de toegewezen parkeerplaats de neiging om heel vroeg vol te raken in het hoogseizoen, vooral in het weekend. Het is daarom aan te raden om vroeg te komen als je wilt parkeren. Als je van plan bent om te lunchen in een van de restaurants op het strand, moet je van tevoren reserveren.

Er zijn twee restaurants in Cala Carbó, beide gespecialiseerd in vis, zeevruchten en paella. Het bekendste is Restaurante Balenari Cala Carbó. Je kunt natuurlijk ook je eigen eten van thuis meenemen en picknicken op het strand. Vergeet alleen niet om alles netjes achter te laten, net zoals je het hebt gevonden.

6. Stap terug in de tijd bij de Fenicische nederzetting Sa Caleta

Fenicische nederzetting Sa Caleta| ©Thomas Prinket
Fenicische nederzetting Sa Caleta| ©Thomas Prinket

Tussen het strand van des Codolar en de berg des Jondal vind je een site uit de Fenicische periode, die in 1999 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is een van de belangrijkste archeologische juwelen van het eiland, daterend uit de 8e eeuw voor Christus.

De nederzetting heeft een werf die destijds werd gebruikt en vandaag de dag nog steeds actief is. Er wordt gezegd dat de bevolking die de plek bewoonde verhuisde naar de baai van Ibiza, waardoor de stad ontstond die we nu kennen.

Dit is het perfecte plan voor jou als je van geschiedenis houdt. Je kunt de ovens zien die werden gebruikt om brood te bakken en het spectaculaire uitzicht dat de plek biedt. Je kunt ook leren over de manier waarop de Feniciërs hun stedenbouw organiseerden, die wordt gekenmerkt door zijn wanordelijke aard.

Om naar deze plek te gaan, kun je vanuit San José rijden. Neem eerst de weg naar Ibiza. Sla vervolgens rechtsaf bij de afslag Sa Cova Santa. Blijf deze weg 4 kilometer volgen en dan beginnen de borden naar Sa Caleta.

7. Ontdek de Torre des Savinar

Toren van Savinar| ©Alessio I
Toren van Savinar| ©Alessio I

De Torre des Savinar staat ook bekend als de Piratentoren. Hij staat in Sant Josep de Sa Talaia, in het natuurreservaat Cala d'Hort, op de top van een klif. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op zowel Es Vedrà als Es Vedranell.

De bijnaam 'Torre del Pirata' (Piratentoren) is niet te danken aan een legende of historische gebeurtenis, maar aan een roman van de schrijver Vicente Blasco Ibáñez. De toren werd oorspronkelijk gebouwd als artillerietoren. Hij werd echter nooit voor dat doel gebruikt en werd beperkt tot een wachttoren.

Om de Torre des Savinar te bereiken vanuit San José, moet je de weg Es Cubells nemen. Neem vervolgens de afslag richting Cala d'Hort. Na het passeren van een bocht zie je een onverharde weg aan je linkerhand. Parkeer je auto daar en loop in een half uur naar de toren.

Als je de site bereikt, zie je de originele poort van de toren, die zich bovenaan een helling bevindt. Het is echter niet mogelijk om de toren te betreden, omdat hij eigendom is van een plaatselijke familie. Dat laatste is geen nadeel voor een bezoek aan de toren, want je bent geïnteresseerd in het uitzicht dat het biedt op het eilandje.

8. Kijken naar de zonsondergang in San Antonio

Zonsondergang in Ibiza| ©Marcos Lozada Echenique
Zonsondergang in Ibiza| ©Marcos Lozada Echenique

Het eiland Ibiza staat bekend om zijn zonsondergangen. Een van de beste plekken om de zonsondergang te bekijken met uitzicht op Es Vedrá is San Antonio Abad. Deze gemeente ligt op twintig minuten rijden van Cala D'hort.

Als je met het openbaar vervoer wilt gaan, moet je een taxi nemen naar Can Vejer. Vervolgens moet je de bus L8 nemen. In totaal duurt de reis niet langer dan een half uur.

In San Antonio zijn er veel plekken om de zonsondergang te bekijken, maar een van de meest aanbevolen plekken is Café del Mar. Deze strandbar met uitzicht op zee is ideaal om de zonsondergang te bekijken onder het genot van een cocktail, frisdrank of glas wijn. Je kunt ook naar Café Mambo of de Savannah bar gaan.

Als je wilt besparen op je reis, kun je ook een ijsje of een drankje kopen in een willekeurig etablissement en de zonsondergang bekijken op de promenade van San Antonio.

9. Volg de Ojo de Es Vedrá route

Inham van Llentrisca| ©Veroxs
Inham van Llentrisca| ©Veroxs

Hoewel deze route ongelooflijke uitzichten biedt, moet ik erop wijzen dat het niet voor iedereen is weggelegd. De route klimt naar een erg hoge top, dus het is niet aan te raden als je last hebt van hoogtevrees. Afgezien daarvan is het geen erg zware route, met uitzondering van bepaalde stukken waar de beklimmingen erg steil zijn en het terrein enigszins glad.

De Ojo de Es Vedrá route duurt ongeveer 50 minuten: 25 minuten heen, 25 minuten terug. In totaal leg je ongeveer 2 kilometer af, dus het is helemaal geen lange route. Om er te komen, rust je jezelf eerst goed uit met goede wandelschoenen, een rugzak met water en een externe batterij voor je telefoon.

Vervolgens moet je naar Cala Llentrisca, dat dicht bij de gemeente Es Cubells ligt. Wanneer je bij een bocht komt met een onverharde parkeerplaats, parkeer je je auto. Je ziet een groene markering op de grond die het begin van de wandelroute aangeeft. Als je ongeveer 20 minuten hebt gelopen, zie je een rots met een groot gat erin . Je hebt je bestemming bereikt!

De plek heet het uitkijkpunt van Cala Llentrisca of Ojo de Es Vedrá en biedt een spectaculair uitzicht op het eilandje in kwestie en de baai. Pas echter wel op en ga niet te ver over de klif.

10. Geniet van een dag in de zon bij Cala Vedella

Vedella baai| ©Sergio Carrasco
Vedella baai| ©Sergio Carrasco

In het dorp Sant Josep de Sa Talaia vind je een van de favoriete stranden voor gezinnen. Cala Vedella is, in tegenstelling tot Cala d'Hort en Cala Carbó, een breed strand, dus je zult niet zoveel problemen hebben met het opzetten van je parasol. Het is een wild strand met een mooi natuurlijk zwembad, gelegen in een vissersgebied en met een prachtig uitzicht op Es Vedrá.

Het strand heeft fijn wit zand en het water is meestal erg kalm, waardoor het erg veilig is voor kinderen. Daarom is dit een van de beste activiteiten om te doen met kinderen op Ibiza. Cala Vedella heeft allerlei voorzieningen, zoals winkels, restaurants en bars.

Een van de bekendste restaurants is María Luisa, dat gespecialiseerd is in verse vis. Daarnaast zijn er ook verhuurcabines voor sportuitrusting. Zo kun je een jetski huren of de benodigde uitrusting om te duiken.

Cala Vedella is een heel rustig strand waar je, hoewel het een toeristische trekpleister is, de lokale bevolking van de gemeente aantreft. Het is waar dat er in het weekend meer lawaai is, maar niets vergeleken met andere stranden op het eiland. Om deze plek te bereiken vanaf Sant Josep de Sa Talaia, kost het je niet meer dan 10 minuten met de auto. Als je geen eigen auto hebt, kun je de bus nemen. Er is echter geen mogelijkheid om in Sant Josep op de bus te stappen en bij Cala Vedella uit te stappen, dus je zult moeten lopen.