10 dingen om te doen op Ibiza in september

Ibiza is een toeristische bestemming die zijn bezoekers het hele jaar door een grote verscheidenheid aan plannen en activiteiten biedt. Tegelijkertijd is september een ideale tijd om op het eiland te zijn, dus hier zijn enkele dingen die u kunt doen om van uw bezoek te genieten.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

12 minuten lezen

10 dingen om te doen op Ibiza in september

Ibiza | © Manolo Gómez

Op Ibiza zijn er plannen voor feesten, kamperen, gastronomisch toerisme, all-inclusive hotelvakanties en ook een mix van al het bovenstaande. In werkelijkheid zijn de beste dingen om te doen op Ibiza diegene die een evenwicht vinden tussen alle facetten van het eiland om de toerist de meest eerlijke kijk te geven op alles wat er gebeurt in deze prachtige hoek van de Spaanse Middellandse Zee.

Lees verder voor deze informatieve compilatie als u vanaf dit moment een groot aantal plannen wilt hebben om u bezig te houden tijdens uw hele bezoek in de maand september. En dat is maar goed ook, want dan heb je geen tijd te verliezen en kun je naar huis terugkeren met de bewering dat je een heel nieuw perspectief hebt gezien van een van de mooiste eilanden ter wereld.

1. Geniet van het Ibiza Burlesque Festival

Ibiza Burlesque Festival| ©Heli Ramo
Ibiza Burlesque Festival| ©Heli Ramo

Elk jaar wordt begin september in de baai van San Antonio een festival georganiseerd dat bestaat uit een weekend lang evenement dat is geïnspireerd op de wereld van de burlesque in een strandherinterpretatie. Het is een activiteit die meestal ongeveer 4 uur duurt aan het eind van elke dag, bijna altijd tussen 19 en 22 uur. Elke datum biedt ander entertainment, maar de meest voorkomende is dat er op vrijdag, zaterdag en zondag cabaret- en burleske shows zijn.

Sommige shows worden gehouden op het strand van Cala de Bou, maar andere evenementen van het festival zijn meestal zwembadfeesten in nabijgelegen hotels. Jaar na jaar wordt het Aperture Terras gekozen als locatie voor de hoofdshow van elke avond. Sommige festivalevenementen zijn gratis toegankelijk, terwijl voor andere, zoals de afterparty's, een uitnodiging of een kaartje nodig is.

Dit is een goed evenement om u te vermaken tijdens een van de middagen of avonden van uw weekend. Als uw 7-daagse reis naar Ibizacosamenvalt met dit evenement, is het aan te raden uw tijd in San Antonio te benutten om de omgeving vanuit een ander perspectief te leren kennen. Houd er rekening mee dat de datum elk jaar verandert, maar meestal wordt het eerste weekend van september gekozen.

2. Ga zeker naar het Ibiza Bierfestival

Ibiza Bierfestival| ©Marcelo Sastre
Ibiza Bierfestival| ©Marcelo Sastre

Bier is een van de belangrijkste dranken voor de feestcultuur in het Spaanse Middellandse Zeegebied en aangezien Ibiza de hoofdstad is van deze culturele trend is het zeer toepasselijk om deel te nemen aan het Ibiza Bier Festival. Dit evenement wordt meestal gehouden in het tweede of derde weekend van september in de Recinto Ferial, een belangrijke beurshal in Ibiza-stad.

Het evenement bestaat uit twee delen. De eerste vindt meestal binnen plaats en is in feite een breed scala aan gastronomische voorstellen die bier of gerstderivaten gebruiken als een van de belangrijkste ingrediënten in het recept. Het buitengedeelte is waar u de kraampjes vindt met meer dan 100 verschillende bieren van over de hele wereld.

Het festival wordt meestal gehouden op de zaterdag en zondag van de week die voor het evenement is uitgekozen en gelukkig is het een gratis evenement dat u vanaf 19.00 uur bezig kan houden. Houd er wel rekening mee dat het een adult only evenement is en dat u niet met iemand onder de 18 jaar naar binnen kunt.

3. Eivissa Jazz is een ander uitstekend evenement van het seizoen

Persoon die Jazz speelt| ©Victor Freitas
Persoon die Jazz speelt| ©Victor Freitas

De muziekindustrie van Ibiza lijkt meer gericht te zijn op elektronische muziek en alles wat te maken heeft met de feestscene in de beroemde nachtclubs. Er zijn echter ook evenementen voor andere muziekgenres. Het Eivissa Jazz Festival is er één van, dat 4 dagen duurt en gewoonlijk wordt gehouden tussen de laatste week van augustus en de eerste dagen van september om het beste van de hedendaagse Europese en wereldjazz onder de aandacht te brengen.

Dit festival bestaat al meer dan drie decennia en in al die tijd is het een onbetwistbaar ijkpunt geworden voor de kwaliteit van de moderne jazz en de artiesten die er deel van uitmaken. Er is geen specifieke plaats waar de concerten worden gehouden, aangezien elk jaar nieuwe locaties worden gekozen voor de evenementen op de festivalkalender. Het Baluarte de Santa Lucía en het Parque Reina Sofía zijn echter enkele van de locaties die nooit ontbreken op het programma van het festival.

Een ander aspect dat moet worden benadrukt is dat dit festival meestal verschillende gratis activiteiten op het programma heeft staan, evenals enkele lezingen door jazzprofessoren of enkele muzikale optredens waarvoor wel moet worden betaald. Het is een aanbevolen evenement om als gezin bij te wonen en zeker een manier om de muziekscene van Ibiza vanuit een heel ander perspectief te ervaren.

4. Bekijk de show van het Carthagers en Romeinen Festival

Sant Bartomeu festiviteiten| ©Jorge Alpiste
Sant Bartomeu festiviteiten| ©Jorge Alpiste

Op het strand van s'Arenal is er in het kader van de feesten van Sant Bartomeu een traditie die uiterst interessant en leuk is voor toeristen die de gelegenheid hebben om het evenement van dichtbij mee te maken. Het gaat om het Fiesta de Carthagers en Romeinen, een theatrale en folkloristische voorstelling van een oorlog die verband houdt met de geschiedenis van het eiland, waarbij de deelnemers tomaten als munitie gebruiken om elkaar aan te vallen.

De enscenering begint met de aankomst van beide partijen aan de kust van het strand in boten die het uiterlijk van de oorlogsschepen uit die tijd getrouw nabootsen. Wanneer de vermeende krijgers op het strand landen, beginnen ze de strijd waarbij tomaten van de ene naar de andere kant worden gegooid. Je hebt de keuze om je bij een van de partijen aan te sluiten of je kunt ook blijven als iemand die vanuit een neutrale positie van het spektakel geniet.

Houd er nu wel rekening mee dat je om deel te nemen gekleed moet zijn in een witte deken als je een Romein wilt zijn of in een gekleurde tuniek als je een Carthaagse wilt zijn. Het wordt meestal gehouden op de eerste zaterdag van september en het feit dat er na de voorstelling live muziek is en dat het zo leuk en onschuldig is, maakt dit evenement tot een van die activiteiten die je in september op Ibiza met kinderen kunt doen.

Koop je kaartjes voor de leukste dingen om te doen op Ibiza met kinderen

5. Profiteer van de daling van het aantal toeristen om te gaan feesten

Feesten in een discotheek| ©Edoardo Tommasini
Feesten in een discotheek| ©Edoardo Tommasini

Feesten is een van de meest beruchte en kenmerkende aspecten van wat toeristen van alle leeftijden, vooral jongeren, doen als ze in de zomer Ibiza bezoeken. Tegelijkertijd hebben de meeste nachtclubs op het eiland sinds het begin van de zomer een ononderbroken, zonovergoten feestseizoen gehad en dus is het tegen september gebruikelijk dat sommige van de slotfeesten van het seizoen beginnen.

Zelfs als de clubs vakantie nemen tot het nieuwe jaar, is het waar dat alle nachtclubs een minder grote toeloop hebben van begin tot eind september. Deze maand is dus een ideale tijd om te feesten als u van plan bent nachten te beleven waarin u comfortabel kunt dansen zonder de ruimte te hoeven delen met 2.000, 5.000 of zelfs 8.000 mensen.

Houd in gedachten dat feesten een van de meest aanbevolen activiteiten is om te doen in Ibiza tijdens de zomer en wetende dat september de laatste maand van dit seizoen is, kunt u ook genieten van het goede weer dat deze speciale en gedenkwaardige nachten kenmerkt.

6. Ga winkelen op de laatste zomermarkten

Cala Llonga vlooienmarkt| ©Matt Ans
Cala Llonga vlooienmarkt| ©Matt Ans

Gedurende de zomer hebben vele Ibicencaanse ambachtslieden een zeer winstgevend verkoopseizoen gehad dankzij de straatmarkten die in de meeste gemeenschappen van het eiland 's ochtends en 's middags in het weekend plaatsvinden. Sommige worden ook doordeweeks gehouden, zoals de Hippymarkt in Punta Arabí die op woensdag plaatsvindt of de markt van Cala Llonga die elke donderdag van het seizoen plaatsvindt.

Het idee om deze gezellige en commerciële ruimtes in de maand september te bezoeken is te danken aan het feit dat u goede kortingen krijgt in vergelijking met de prijzen van de producten in juli en augustus. Dat komt omdat veel deelnemers hun koopwaar beginnen af te bouwen in de wetenschap dat na september het laagseizoen begint en dat betekent dat ze hun hele voorraad goederen niet zullen kunnen verkopen.

Omdat u tijdens uw rondreis langs de markten van het eiland waarschijnlijk verschillende dorpen zoals Cala Benirras zult bezoeken, is het ook een goed idee om deze dag samen te laten vallen met een snorkelsessie op Ibiza op enkele van de nabijgelegen stranden. Hoewel markten in het binnenland zoals de Mostra Artesanal de Sant Rafel goede alternatieven zijn als u alleen een rondleiding zoekt om een paar decoratieve voorwerpen mee naar huis te nemen.

Boek uw snorkelsessie op Ibiza

7. Bezoek Cala de Sant Vicent nu het nog zomer is

Cala de Sant Vicent| ©Andreas Trojak
Cala de Sant Vicent| ©Andreas Trojak

In de wetenschap dat ik al enkele baaien van het eiland heb genoemd, is het een uitstekend idee om van uw bezoek in september te profiteren voor een dagje strand in Cala de Sant Vicent. Dit is een van de meest afgelegen en geïsoleerde plekjes van het eiland, maar de schoonheid van het water en het feit dat er nu een hotelaanbod in de buurt is, hebben ervoor gezorgd dat het de hele zomer door vol zit met toeristen.

Tegen september zullen de meeste bezoekers het gebied echter verlaten hebben. Dit betekent dat u van de baai kunt genieten zonder last te hebben van honderden mensen en dat u misschien zelfs accommodatie kunt krijgen zonder vooraf te hoeven boeken, mocht u zin hebben in een avondje uit.

Een ander positief aspect van een bezoek aan dit deel van het eiland in september is dat u kunt genieten van enkele van de Ibiza boottochten die langs dit deel van de oostkust varen. Want in augustus is het vrijwel onmogelijk om een goedkoop plekje te bemachtigen als je niet ruim van tevoren boekt.

Koop tickets voor de beste boottochten op Ibiza

8. Neem deel aan de middeleeuwse zeevruchtenbeurs

Middeleeuwse zeevaartbeurs| ©Ibizaspotlight
Middeleeuwse zeevaartbeurs| ©Ibizaspotlight

In de stad San Antonio wordt in het laatste weekend van september de Medieval Seafaring Fair gevierd, wat in feite een 4-daags evenement is waarin men allegorisch de manier van leven beschreven in de fantasieën van piraten probeert na te bootsen. Dit is heel interessant, want deze personages waren degenen die jarenlang de wateren van de zeeën en oceanen over de hele wereld beheersten.

Het wordt georganiseerd in het centrum van deze kustgemeente en onderscheidt zich door de handgemaakte producten die worden verkocht op markten die zich afspelen in de maritieme wereld. Er is ook een gastronomisch aanbod dat probeert zoveel mogelijk exotische zee-elementen in de recepten te verwerken en bovenal zijn er live theatervoorstellingen die volledig gratis zijn voor alle festivalgangers.

Als je mee wilt doen met het thema kun je je verkleden als iemand uit de tijd dat piraten een veelvoorkomend probleem waren voor eilanden als Ibiza. Houd er rekening mee dat dit een van de beste dingen is om eind september op Ibiza te doen, want tegen die tijd begint het culturele aanbod aanzienlijk af te nemen. Dat gebeurt bijna altijd in de laatste week van de maand.

9. Geniet van de laatste sangria's van de zomer

Sangria| ©Luz Rovira
Sangria| ©Luz Rovira

Sangria heeft zich gevestigd als de typische verfrissende zomerdrank en alle interpretaties ervan zijn een echte hit op Ibiza. Maar tegen september verliest dit Spaanse cultuurgoed zijn relevantie omdat andere, minder koele dranken beter combineren met de smaken van de herfst en de winter. Temeer daar veel van de vruchten die aan deze bereiding worden toegevoegd niet langer in het seizoen zijn en de drank duurder maken.

Daarom is het een goed idee om van uw bezoek aan Ibiza in september te profiteren om van de laatste sangrías van het zomerseizoen te genieten. En dat was een uitstekend idee, want sangria is een drankje om te delen met vrienden en familie dat bij uitstek zuinig is. Wat perfect samengaat met de geest van minder geld uitgeven voor dezelfde zomerervaringen die het toerisme op Ibiza in de maand september bepalen.

10. Neem afscheid van het eiland met de beste zonsondergangen van het jaar

Zonsondergang in Ibiza| ©Sakari Pönniö
Zonsondergang in Ibiza| ©Sakari Pönniö

De zonsondergangen in de zomer behoren tot de mooiste van het jaar en de zonsondergangen in september onderscheiden zich specifiek doordat ze de overgang markeren tussen de zomerlucht met het weer en het panorama dat bij de herfst hoort. Daarom zijn voor veel inwoners de beste zonsondergangen van de zomer in september en is een bezoek aan een punt aan de zuidoostkust van het eiland, zoals Es Vedrà of Cala Comte, een uitstekende manier om er optimaal van te genieten.

Als u er zin in hebt, kunt u de Mirador des Vedrà of Sa Figuera Borda per fiets bereiken om sportief vermaak te combineren met het bewonderen van de natuurlijke omgeving. Maar als u liever met de auto die u voor de reis heeft gehuurd komt, kunt u ook deelnemen aan enkele van de beste fietstochten op Ibiza. Deze richten zich meestal op het landschap van het eiland, maar op een begeleide en minder veeleisende route.

Geniet van de beste fietstochten op Ibiza.

Temperaturen op Ibiza in september

September in Ibiza| ©Ibiza Magic
September in Ibiza| ©Ibiza Magic

Er is geen groot verschil tussen de gemiddelde temperaturen op Ibiza in september en de temperaturen die je in augustus of juli zou kunnen tegenkomen. De maximumtemperatuur aan het einde van de zomer ligt meestal rond de 27 graden Celsius, terwijl de koelte op een avond slechts daalt tot 19 of 18 graden Celsius.

Wat wel opvalt, is dat er in september minder kans is op een plotselinge hittegolf dan tijdens de hele zomer van juni tot augustus. Dit is zeer gunstig voor wie van het eiland wil genieten zonder te maken te krijgen met een overweldigende zon die het grootste deel van de dag verstikkend werkt.

De toestroom van toeristen op Ibiza in september

Toeristen op Ibiza| ©Stan de Haas
Toeristen op Ibiza| ©Stan de Haas

Hoewel september nog steeds zomer is en dat betekent dat er nog steeds een aanzienlijk aantal toeristen op het eiland zal zijn, is het ook zo dat er minder mensen zijn dan in augustus en veel minder dan in juli.

Dit beïnvloedt een heleboel zaken die voor u heel handig zullen zijn, want de hotels zijn leger, restaurants zullen altijd tafels beschikbaar hebben zonder wachttijden en in het algemeen zal de wachttijd voor een van de toeristische diensten op uw reis korter zijn.

Dat betekent ook dat u uw plannen op het laatste moment kunt wijzigen, want er zijn geen grote gevolgen als u weet dat het niet ingewikkeld zal zijn om een andere reservering te krijgen voor een andere dag op de plaats die u verlaat voor een nieuwe en interessantere activiteit.

Prijzen in Ibiza in september

Persoon betalen| ©Towfiqu barbhuiya
Persoon betalen| ©Towfiqu barbhuiya

De prijzen voor een reis naar Ibiza in september liggen nog steeds binnen de parameters van de zomer, maar ze zijn aanzienlijk lager dan in augustus en juli. Dit zijn de populairste maanden voor internationale toeristen die naar het eiland komen op zoek naar rust en natuurlijke schoonheid, of naar ongebreideld plezier en feesten tot het ochtendgloren.

Een reis naar Ibiza in september is dus nog steeds duurder dan in oktober, maar ook goedkoper dan midden augustus. En met duur bedoel ik dat je retourtickets, het boeken van accommodatie en zelfs autohuur een paar euro duurder kunnen zijn dan wanneer je diezelfde diensten zou consumeren tijdens een reis in de eerste twee maanden van het laatste kwartaal van het jaar.

Wat moet je inpakken voor een bezoek aan Ibiza in september?

Reisbagage| ©Swansway Motor Group
Reisbagage| ©Swansway Motor Group

Ibiza in september is nog steeds een drukke maand met allerlei culturele en sociale evenementen zoals je misschien al hebt gemerkt met alle activiteiten die ik in deze post heb genoemd. Daarom kun je het beste kleding inpakken voor allerlei omstandigheden.

Dat betekent dat u geschikte kleding moet hebben voor een elegant diner op het strand, maar ook wat sportkleding voor het geval u geïnteresseerd bent in het bezoeken van enkele van de beroemde wandelroutes die door het eiland lopen van noord naar zuid en van oost naar west.

Zonnebrandcrème is duidelijk een must in uw koffer, want het is belangrijk om een zonnebrand te voorkomen die uw dagelijks leven tot een echte uitdaging zal maken als die zich ontwikkelt. Schoeisel is een ander belangrijk element, want het is de bedoeling dat uw keuzes veelzijdig genoeg zijn om dagelijks te dragen, maar ook voor elke chique gelegenheid in de stad of in sommige van de luxueuze hotels aan de kust.