Bezoek het Nationaal Park Garajonay

La Gomera is een natuurparadijs midden in de Atlantische Oceaan. In het beroemde nationale park Garajonay lijkt de tijd miljoenen jaren geleden te hebben stilgestaan. Durf jij het aan om het te ontdekken?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Bezoek het Nationaal Park Garajonay

Nationaal park Garajonay | ©dronepicr

Het Nationaal Park Garajonay is een van de plekken op La Gomera die je gezien moet hebben. Garajonay, alleen vergelijkbaar met tropische regenwouden, is het meest verbazingwekkende regenwoud van Europa, met zijn eeuwenoude laurierbossen die dateren uit het Tertiair.

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je deze bossen nog kunt zien, dus tijdens je reis naar La Gomera moet je gaan wandelen om de natuur in te trekken en landschappen te aanschouwen die eruitzien als een sprookje. Het is magisch!

1. De beste manier om de Garajonay te bezoeken, een georganiseerde excursie

Georganiseerde excursie| ©Franco Vannini
Georganiseerde excursie| ©Franco Vannini

De snelste en meest comfortabele manier om het Garajonay Nationaal Park te leren kennen is door mee te gaan op een georganiseerde excursie als je een van die reizigers bent die graag op excursie gaat tijdens je reizen maar een beetje huiverig bent om je in je eentje op onbekend terrein te wagen, of als je liever een lokale gids hebt die je de indrukwekkende flora en fauna van deze plek laat zien, evenals de vele curiositeiten en legendes die het omringen.

Met dit soort activiteiten haal je het meeste uit je bezoek aan Garajonay omdat je de excursie en de logistiek ervan niet zelf hoeft te organiseren (met alle stress en twijfels van dien) maar alles zo is opgezet dat je je kunt concentreren op het genieten van deze fantastische ervaring en je kunt laten meevoeren op een van de mooiste plekken van de hele Canarische archipel.

Als je niet zo'n fan bent van wandelen maar de kans niet wilt missen om deze prachtige natuurlijke ruimte te zien, of als je de ervaring liever combineert met andere bezoeken, dan zorgt een georganiseerde excursie naar het Nationaal Park Garajonay ervoor dat je de hoogtepunten ziet in plaats van rond en rond te lopen en je bespaart tijd die je kunt besteden aan andere activiteiten op La Gomera.

Ik heb zin in een trektocht door Garajonay

Excursie naar La Gomera vanaf Tenerife met hotel pick-up

Met deze georganiseerde excursie naar La Gomera vanaf Tenerife vanaf 70 € ontdek je de meest fascinerende dorpen en plaatsen van het eiland zoals Las Rosas, Agulo, El Cercado of Chipude, evenals het Nationaal Park van Garajonay (met zijn oude Canarische laurierbossen) en andere indrukwekkende plaatsen zoals het uitkijkpunt van Degollada de Peraza vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Chejelipes dammen en het Laja ravijn.

 • Duur: 10 uur en 30 minuten
 • Prijs: Vanaf 70 €.

Vanaf Tenerife: 1-daagse jeepsafari naar La Gomera

Een andere optie om het Nationaal Park Garajonay te leren kennen is deze 1-daagse Jeepsafari naar La Gomera vanaf 90 €.

Je vertrekt van Tenerife met de veerboot en wanneer je aankomt in San Sebastian de la Gomera neem je een jeep die je meeneemt op een spannend avontuur door het binnenland van het eiland. Tijdens de tour bezoek je ook beroemde plaatsen zoals het Garajonay Nationaal Park en de prachtige Hermigua Vallei.

Voordat je terugkeert naar Tenerife heb je tijd om te lunchen en je batterijen op te laden na zo'n intense dag en om een kleine tentoonstelling van de silbo gomero te zien, uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid door UNESCO.

 • Duur: 8 tot 9 uur
 • Prijs: Vanaf 90 €.

2. Garajonay op eigen houtje bezoeken, wat je moet weten

Natuur in haar puurste vorm| ©Josevi11
Natuur in haar puurste vorm| ©Josevi11

Als je het Nationaal Park Garajonay op eigen houtje wilt ontdekken om te wandelen, foto's te maken of te genieten van het prachtige uitzicht op de natuur van La Gomera, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Hoeveel kost de toegangsprijs: de toegang tot Garajonay is gratis, net als een bezoek aan het Garajonay Bezoekerscentrum in de gemeente Agulo.

 • Wat zijn de openingstijden van het Bezoekerscentrum Garajonay: het is geopend van maandag tot en met zondag van 9.30 tot 16.30 uur, met inbegrip van feestdagen. Voordat je de Garajonay binnengaat, raad ik je aan naar het Bezoekerscentrum te gaan, want er zijn verschillende tentoonstellingen en projecties met zeer interessante informatie die je zullen helpen je bezoek in de juiste context te plaatsen als je op eigen houtje gaat.

 • Wanneer moet je Garajonay bezoeken: elk moment van het jaar is goed dankzij het milde en gematigde klimaat van La Gomera. Als je op zoek bent naar bloemrijke en kleurrijke landschappen in het park, kun je het beste een bezoek brengen tussen maart en juni, wanneer de planten in bloei staan.

 • Hoe bereik je Garajonay: Neem vanuit San Sebastián de la Gomera de GM-1, de hoofdweg die door het park loopt. Je zult zien dat de weg zelf ook een toeristische trekpleister is vanwege de schoonheid van de landschappen die je onderweg tegenkomt.

 • Hoeveel tijd moet je uittrekken om Garajonay te zien: Mijn aanbeveling is om ten minste een halve dag in het park door te brengen, maar het hangt af van je plannen op La Gomera en als je het leuk vindt, kun je altijd tijd in je agenda vinden om terug te komen.

 • Is het mogelijk om met kinderen naar het park te gaan: Natuurlijk! Het zal een onvergetelijke ervaring zijn omdat ze in de buitenlucht kunnen spelen en natuurlijke landschappen kunnen zien die er natuurlijk sprookjesachtig uitzien! Als je met het gezin naar Garajonay gaat, kies dan een eenvoudige route zoals Laguna Grande I of Cañada de Jorge zodat de kinderen niet uitgeput raken.

 • Waar kun je eten in Garajonay: Er zijn verschillende picknickplaatsen in het park (Laguna Grande, Las Creces, El Cedro, Ermita de Lourdes...) en ook een restaurant genaamd La Laguna Grande (vergeet niet te kijken naar het bericht Waar eten in La Gomera!) Er is ook een cafetaria in het Bezoekerscentrum waar je de typische zoetigheden van het eiland kunt proberen.

 • Wat moet je meenemen: Als je gaat wandelen in Garajonay raad ik je aan comfortabele kleding en schoenen mee te nemen, een mackintosh, een of twee uitschuifbare wandelstokken, een verstelbare rugzak met een EHBO-doos, een pet, een kaart van het park, een mobiele telefoon en een draagbare batterij.

3. Waarom een bezoek aan Garajonay de moeite waard is

De canyons van Garojonay| ©dronepicr
De canyons van Garojonay| ©dronepicr

Een van de grootste geneugten van reizen is je te verbazen over de verschillende landschappen in elke uithoek van de planeet, en het Garajonay National Park is een plek die niemand onverschillig laat.

Er wordt gezegd dat het een van de meest fascinerende plekken van de Canarische Eilanden is en als je het in het echt ziet, begrijp je waarom. Het is een plek met een magische sfeer, gehuld in mist, waar enorme loofbomen groeien bedekt met mos en grote lianen.

Tussen de weinige open plekken op de grond zie je grote varens en paddenstoelen die bijdragen aan het sprookjesachtige en spookachtige aspect dat reizigers zo betovert.

Als je over de paden loopt en de Garajonay binnengaat, vergeet je echt de buitenwereld en kom je in contact met de natuur, gevangen door de schoonheid van de laurierbossen (een van de best bewaarde ter wereld), Fayal-brezal (in gebieden met een lagere luchtvochtigheid) of de ravijnen en kliffen die de paden rond het park afbakenen.

Bovendien kun je vanaf de uitkijkpunten droomachtige uitzichten bewonderen en getuige zijn van de grootsheid van de natuur in al haar pracht. Alleen al om het Nationaal Park Garajonay te zien is een bezoek aan het eiland La Gomera de moeite waard.

4. Plan je bezoek, wat is er te zien in Garajonay?

Laurisilva| ©Franco Vannini
Laurisilva| ©Franco Vannini

Met een oppervlakte van 4.000 hectare is er veel te zien in het Nationaal Park Garajonay. Misschien heb je al een idee van wat je wilt zien tijdens je reis. Maar als je je bezoek organiseert, raad ik je aan om de volgende bezienswaardigheden aan je route toe te voegen.

 • Alto de Garajonay: dit is de hoogste berg van La Gomera, gelegen in het midden van het eiland. Vanaf hier heb je niet alleen een prachtig uitzicht op La Gomera, maar ook op de naburige eilanden (La Palma, El Hierro en Tenerife), die je op heldere dagen kunt zien.

 • Los Roques: een natuurlijk vulkanisch monument dat over het reliëf van de Garajonay ligt en een van de meest spectaculaire en in het oog springende landschappen is. De Roque de Agando steekt er met kop en schouders bovenuit.

 • La Laguna Grande: dit is een recreatiegebied in de Garajonay waar een cirkelvormige open plek is omgeven door vegetatie waar volgens de legende heksen bijeenkwamen voor hun conventen. Er is een picknickplaats voor bezoekers en een restaurant La Laguna Grande, een plek vol mysteries die je gezien moet hebben!

 • La Meseta de Vallehermoso: hier vind je een van de mooiste lindebossen van de Canarische Eilanden.

 • Raso de la Bruma: dit is een vochtige, in mist gehulde plek met een zeer koele spookachtige sfeer. Deze enclave zit vol varens, schimmels en mos, dat overal binnendringt.

 • Los Chorros de Epina: in de buurt van het gehucht Epina vind je deze prachtige plek waar waterstralen uit komen, waaraan de populaire Gomeriaanse traditie magische eigenschappen toeschrijft die te maken hebben met liefde, geluk en gezondheid.

5. Andere interessante natuurparken om te bezoeken in La Gomera

Valle del Gran Rey ravijn| ©Franco Vannini
Valle del Gran Rey ravijn| ©Franco Vannini

Als je na een bezoek aan het Nationaal Park Garajonay jeuk hebt gekregen om andere natuurgebieden op het eiland te verkennen, raad ik je aan om van je verblijf op La Gomera gebruik te maken om andere plekken te ontdekken, zoals het Benchijigua Integral Nature Reserve, het Majona Nature Reserve of het Valle de Gran Rey Rural Park.

De natuur op het eiland is verbazingwekkend en de mogelijkheid om op excursie te gaan in de natuur om deze te verkennen is een ervaring die je tijdens je reis niet snel zult vergeten.

Maar als je na het wandelen in de Garajonay liever een andere omgeving wilt en het groen van de planten wilt vervangen door zwart vulkaanzand, dan raad ik je aan om naar een van de prachtige stranden van La Gomera te gaan waar je helemaal ontspannen kunt zonnen, luisteren naar het geluid van de golven en kijken naar de zonsondergang.