Beste dingen om te doen in La Gomera

Reis je binnenkort naar La Gomera? Bekijk deze gids met de must-sees en dingen die je moet doen op het eiland voor een onvergetelijke vakantie.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Beste dingen om te doen in La Gomera

La Gomera | ©Enric Rubio Ros

Dankzij het milde en gematigde klimaat het hele jaar door, is elk moment een goed moment om naar La Gomera te ontsnappen en de schatten van dit charmante eiland in de buurt van Tenerife te ontdekken: wilde natuur, droomstranden, pittoreske dorpjes, heerlijke gastronomie... Let op wat je allemaal kunt doen op La Gomera!

1. Ontdek het nationale park Garajonay

Nationaal Park Garajonay| ©Ciro Méndez
Nationaal Park Garajonay| ©Ciro Méndez

Veel reizigers bezoeken La Gomera aangetrokken door de spectaculaire landschappen van het eiland, en het Nationaal Park Garajonay onderscheidt zich in het bijzonder door de schoonheid van de oude Canarische laurierbossen, die dateren uit het Tertiair tijdperk, na het uitsterven van de dinosauriërs miljoenen jaren geleden.

Het is een van de must-see sites op La Gomera en de meest indrukwekkende jungle om te bezoeken op het Europese continent. Met zijn mistige en mysterieuze uiterlijk, vol grote bomen bedekt met lianen, varens en mossen, ziet deze plek er niet echt uit maar als iets uit een sprookje. Het laat niemand onverschillig!

Om het Nationaal Park Garajonay te ontdekken kun je op eigen houtje met de auto gaan of deelnemen aan een van de georganiseerde excursies die je erheen brengen als onderdeel van een rondreis door La Gomera.

Ik wil Garajonay leren kennen

2. Wandelen in La Gomera

Wandelen in La Gomera| ©LafullPicture
Wandelen in La Gomera| ©LafullPicture

Een leuke en interessante manier om La Gomera te verkennen is door te gaan wandelen langs de meer dan 600 kilometer aan paden die het eiland doorkruisen.

Op deze manier leer je stap voor stap het rijke landschap en de ongelooflijke biodiversiteit kennen terwijl je geniet van een dag buiten frisse lucht inademen.

Voordelen van wandelen op La Gomera

Een van de voordelen van wandelen op La Gomera is dat je in het uitgebreide netwerk van paden routes vindt van verschillende lengtes en intensiteit, aangepast aan alle leeftijden, zowel voor de meest ervaren wandelaars als voor beginners of gezinnen met kinderen.

Een ander voordeel van wandelen op dit eiland, in vergelijking met andere provincies in Spanje waar deze sport meestal wordt beoefend, is dat La Gomera nog niet bezaaid is met massatoerisme, dus als je gaat sporten of op excursie gaat, zul je niet het gevoel hebben dat alles overvol is. Integendeel, reizigers kiezen La Gomera om te genieten van een paar dagen ontspanning in de natuur omdat het een heel vredige plek is waar de tijd lijkt stil te staan en je je kunt losmaken van je routine.

Om te wandelen op La Gomera kun je ervoor kiezen om op eigen houtje te gaan of om mee te gaan op een georganiseerde excursie langs de mooiste paden van het eiland waar je fantastische foto's kunt maken als souvenir.

3. Ga snorkelen op de stranden van het eiland

De beste wateren om te snorkelen| ©Maggie Collins
De beste wateren om te snorkelen| ©Maggie Collins

Het lijdt geen twijfel dat het binnenland van het eiland spectaculaire landschappen herbergt die op zich al een toeristische attractie zijn, maar als je iets verder landinwaarts trekt, ontdek je dat de zeegezichten ongeëvenaard zijn.

De natuur heeft La Gomera gezegend met zwarte zandstranden, turquoise water en groene palmbomen die eruit zien als iets uit een droom. In het schone water van de Atlantische Oceaan kun je snorkelen en zwemmen tussen de kleurrijke visjes of een wandeling maken langs de oceaan terwijl je zonnebaadt en ontspant met het uitzicht.

In La Gomera vind je stranden in alle soorten (maagdelijk, rustig, familie, levendig, naturistisch...) en voor alle smaken. In de post De beste stranden van La Gomera vind je een aantal voorbeelden waar je een duik kunt nemen en de prachtige zonsondergang over de zee kunt bekijken, dus pak je hoed en zwemkleding want de stranden van het eiland wachten op je!

4. Maak een jeepsafari over het eiland

Jeep rond La Gomera| ©Albert
Jeep rond La Gomera| ©Albert

Een van de coolste activiteiten die ik je aanraad tijdens een reis naar La Gomera vanaf Tenerife is een jeepsafari rond het eiland waarbij je plekken bezoekt die anders ontoegankelijk zijn.

Je neemt het voertuig in San Sebastián de la Gomera zodra je van boord gaat van de veerboot die je vanaf Tenerife brengt en samen met een gids reis je in slechts één dag door enkele van de meest indrukwekkende landschappen van La Gomera die te voet of met een gewone auto onbereikbaar zijn. Bijvoorbeeld enkele hoeken van het Garajonay Nationaal Park met zijn beroemde laurierbos of de spectaculaire Hermigua Vallei.

Voordat je terugkeert naar Tenerife heb je de gelegenheid om nieuwe energie op te doen met een heerlijke lunch en om een silbo gomero tentoonstelling bij te wonen.

Isabel's Traveler Tip

Een jeepsafari is spannend en leuk, maar ook vermoeiend. Ik raad je aan om de volgende dag een rustig plan te maken om je batterijen weer op te laden.

5. Bezoek San Sebastián de la Gomera, de hoofdstad van het eiland

San Sebastián de la Gomera| ©Oliver Raupach
San Sebastián de la Gomera| ©Oliver Raupach

Als je vanaf Tenerife een veerboot naar La Gomera hebt genomen, zet deze je af in de haven van San Sebastián de la Gomera, de hoofdstad van het eiland.

Hoe ziet de stad eruit?

Het is een klein dorp met niet meer dan 9.000 inwoners, charmant, vredig en gastvrij, en ik raad je aan om er rond te wandelen om de oude stad te ontdekken en de hartslag van het eiland te voelen.

Wat zult u zien?

Het is geen plaats met al te veel toeristische attracties, dus je kunt gemakkelijk van de ene plek naar de andere lopen, aangezien de afstanden niet groot zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen rond Calle Real en er zijn tal van winkels en bars.

Je zult vooral getroffen worden door de kleurrijke lage huizen met balkons in Canarische stijl en je kunt ook een aantal bezienswaardigheden zien die te maken hebben met de reizen van Christoffel Columbus naar Amerika na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, zoals het Casa del Pozo de la Aguada (waar hij naar verluidt het water nam om Amerika te zegenen) of de kerk van Nuestra Señora de la Asunción (waar vroeger een kapel was waar de navigator bad voordat hij vertrok).

6. Bezoek de charmante dorpjes van La Gomera

Vallehermoso| ©Parker Burchfield
Vallehermoso| ©Parker Burchfield

San Sebastián de la Gomera is niet het enige dorp dat je tijdens je verblijf op het eiland kunt bezoeken - er zijn er nog veel meer en ze hebben allemaal hun eigen charme!

Welke mooie dorpen moet je bezoeken?

Vallehermoso ligt bijvoorbeeld in een prachtige vallei vol smaragdgroene palmbomen die opgaan in het terrein onder de blik van Roque Cano, een rotsformatie die 250 meter hoog is en symbool staat voor La Gomera. De beste manier om de essentie van het eiland te leren kennen is door de straten en pleinen van Vallehermoso te verkennen.

Een andere zeer interessante plek om te bezoeken tijdens je vakantie is Valle Gran Rey. Een stad vol rust en goede vibes, genesteld in een smalle vallei waar traditionele huizen, Canarische palmbomen en terrassen in perfecte harmonie samenleven, wat resulteert in een prachtig landschap. Profiteer van je bezoek aan Valle Gran Rey om naar het uitkijkpunt Palmarejo te gaan waar je een adembenemend uitzicht hebt.

Er zijn nog veel meer pittoreske dorpjes op La Gomera. Om ze te leren kennen raad ik je aan een autorit te maken of mee te gaan op een van de georganiseerde excursies die je meenemen op een korte tour over het eiland.

Ik wil een rondreis maken op La Gomera

7. La Gomera in hapjes

Gerimpelde aardappelen| ©Fernando Carmona
Gerimpelde aardappelen| ©Fernando Carmona

Je hebt vast wel eens gehoord van gofio, papas arrugadas of almogrote, allemaal Canarische gerechten die je misschien nog niet hebt kunnen proberen.

Dit is van jou! Profiteer van uw reis naar La Gomera en ontdek de eeuwenoude cultuur en populaire recepten van het eiland via uw smaakpapillen. Een gevarieerde en authentieke keuken vol karakter die je zal verrassen.

In het bericht Waar eten in La Gomera vind je verschillende gastronomische voorstellen waar je enkele van de beste ervaringen van je reis kunt beleven. Mis het niet!

8. Oefen de "silbo gomero

De
De "silbo gomero" spelen| ©el Buho nº30

Dit is een van de meest originele activiteiten die je op het eiland kunt doen om in contact te komen met de populaire cultuur: het oefenen van de Gomeraanse fluit. Je zult versteld staan!

Dit is een authentieke taal op basis van fluiten die de oude bewoners van het eiland van oudsher ontwikkelden om te communiceren vanwege de diepe ravijnen in de regio.

Het is het meest levendige gebruik dat het eiland nog steeds bewaart uit zijn pre-Spaanse verleden. Iets wat niet onopgemerkt is gebleven bij UNESCO, die de silbo gomero heeft uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Profiteer van je uitstapje naar La Gomera om een demonstratie bij te wonen die zo voorouderlijk en origineel is als deze. Je zult weggaan met mooie herinneringen en veel leren over de plaatselijke cultuur, en wie weet kun je aan het eind zelfs zelf fluitend communiceren!

9. Laat je verrassen door het uitzicht vanaf het uitkijkpunt van Los Roques

Uitzichtpunt Los Roques| ©Agustin
Uitzichtpunt Los Roques| ©Agustin

Tijdens je verblijf op La Gomera raad ik je aan een bezoek te brengen aan het uitkijkpunt van Los Roques, waar je een spectaculair uitzicht hebt op een van de meest iconische natuurmonumenten van het eiland, Los Roques, waarbij vooral de Agando-rots in het oog springt.

Dit zijn vier grote rotsblokken omringd door het laurierbos van de toppen van La Gomera, die ooit vulkanische schoorstenen waren die magma naar buiten spuwden en werden gevormd door erosie.

Vanaf het uitkijkpunt kun je genieten van het uitzicht en foto's nemen vanuit verschillende hoeken van dit imposante natuurmonument, en in de verte de piek van de Teide zien boven de Atlantische Oceaan.

Als je van natuur houdt, is dit een must-see in La Gomera. Los Roques ligt vlakbij het Nationaal Park Garajonay, naast de TF-713 weg die San Sebastián de la Gomera en Valle Gran Rey met elkaar verbindt.

10. Bewonder de kliffen van Los Órganos vanaf zee.

Kliffen van Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón
Kliffen van Los Órganos| ©Bernardo Suárez Falcón

Als je La Gomera bezoekt en wordt aangetrokken door de prachtige landschappen, moet je zeker de kliffen van Los Órganos op je lijstje zetten. Je zult het niet beu worden om hier foto's te maken!

Dit is een imposante klif van vulkanische rotsen gelegen in de stad Vallehermoso (in het noorden van het eiland), waarvan de naam klinkt als muziek en die opvalt door zijn unieke silhouet, in de vorm van orgelpijpen, dat verticaal in de oceaan uitmondt.

Om de schoonheid van dit natuurmonument in al zijn pracht en praal te kunnen bewonderen, moet je een boottocht langs de kust maken, want het is alleen over zee bereikbaar. Er zijn tochten die vertrekken vanaf populaire toeristische plekken zoals Playa de Santiago of Valle Gran Rey.