Bosphorus Zeestraat Dagtrips vanuit Istanboel

Een boottocht over de Bosporus bij zonsondergang geeft uw bezoek aan Istanbul een magisch tintje - welkom in de Duizend-en-een-nacht!

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuten lezen

Bosphorus Zeestraat Dagtrips vanuit Istanboel

Geniet van de bezienswaardigheden van Istanbul op de Bosporus cruise | ©Can yılmaz

Kijken naar de Bosporus bij zonsondergang terwijl u luistert naar de oproep tot gebed is een van de meest authentieke beelden die u kunt meenemen van uw reis naar Istanbul. Voeg daar een riviercruise aan toe en uw bezoek aan de Turkse hoofdstad is compleet.

1. De beste Bosporus cruise

Bosporus cruise bij zonsondergang| ©David Leo Veksler
Bosporus cruise bij zonsondergang| ©David Leo Veksler

De stad Istanbul heeft twee verschillende zones: het Europese deel en het Aziatische deel. De Bosporus is de natuurlijke grens die de twee gebieden scheidt. Bovendien komt de Bosporus de stad binnen via het stuk dat bekend staat als de "Gouden Hoorn", waardoor het Europese deel in twee gebieden wordt verdeeld: de Oude Stad en de wijk Galata. Om al deze redenen is een cruise op de Bosporus een ideale manier om de hoofdstad van Turkije te leren kennen terwijl u geniet van de bezienswaardigheden.

Deze cruise omvat ook een bustour en een pas voor de kabelbaan van de stad, waardoor het de meest complete optie in de stad is en de meest gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe te reserveren

Om uw plaats op deze Bosporus cruise veilig te stellen, kunt u het beste vooraf online boeken. Zo kunt u de beste optie kiezen en hebt u bovendien de garantie dat u tot 24 uur voor vertrek kunt annuleren zonder geld te verliezen. Zodra u uw reservering heeft gemaakt, ontvangt u een bevestigingsmail met alle gegevens die als uw voucher zullen dienen.

Boek een Bosporustour vanuit Istanbul

2. Wat deze cruise inhoudt

De Bosporusbrug verbindt de Europese en Aziatische kant van Istanbul.| ©Juan Hipólito González
De Bosporusbrug verbindt de Europese en Aziatische kant van Istanbul.| ©Juan Hipólito González

Als u gaat zoeken naar informatie over boottochten op de Bosporus, vindt u vele opties, maar ik raad u, vanwege de duur en de prijs-kwaliteitverhouding, deze zonsondergangscruise op de Bosporus aan met een busroute langs de Gouden Hoorn en toegang tot de kabelbaan. Met deze ervaring ziet u Istanbul vanuit drie verschillende perspectieven en ik verzeker u dat ze allemaal de moeite waard zijn.

Deze rondleiding is beschikbaar in verschillende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Het omvat het ophalen en afzetten bij uw hotel aan het einde van de ervaring, transfers tussen de verschillende punten van de tour en, natuurlijk, de diensten van een lokale gids die u begeleidt en informeert over alles wat u ziet. De totale duur van de tour is 3,5 uur inclusief Bosporus cruise, kabelbaanrit en busrit.

Tijdens de boottocht kunt u de uitleg van de gids volgen terwijl u geniet van het uitzicht en foto's maakt van de belangrijkste monumenten van Istanbul vanuit een ander perspectief. De cruise vindt plaats bij zonsondergang, een tijdstip waarop u kunt ontsnappen aan de hitte die Istanbul in de zomer teistert en tevens een magisch uitzicht over de stad krijgt in tegenstelling tot de drukte van de vroege uren van de dag.

Wat u tijdens deze tour zult zien

 • De Bosporusbrug; een mijlpaal die de Europese kant van Istanbul scheidt van de Aziatische kant van Istanbul.
 • Rumeli fort; een voorbeeld van militaire architectuur bedoeld om de Bosporus zeestraat te beschermen
 • Beylerbeyi Paleis; de zomerresidentie van de sultans aan de Aziatische kant van de stad
 • Yildiz Paleis; een complex van Ottomaanse keizerlijke villa's gebouwd in de late 19e en vroege 20e eeuw.
 • De Joodse wijk van Balat; gekenmerkt door synagogen, huizen met balkons en getrapte trottoirs.
 • St. Stephen's Church, geheel gebouwd van gietijzer.
 • De muren van Constantinopel; origineel uit de 5e eeuw, 22km lang en met 96 torens.
 • De wijk Eyup; een minder toeristische wijk die een getrouwe afspiegeling is van het dagelijks leven in Istanbul
 • Pierre Loti Hill; vanwaar u een onovertroffen uitzicht heeft op de Gouden Hoorn.

Boek een reis naar de Bosporus vanuit Istanbul

3. Tips om te genieten van een Bosporus cruise

Uitzicht vanaf de oversteekplaats van het Beylerbeyi Paleis| ©David Leo Veksler
Uitzicht vanaf de oversteekplaats van het Beylerbeyi Paleis| ©David Leo Veksler

De Bosporus cruise is een van de meest populaire ervaringen in Istanbul en u moet rekening houden met het volgende voordat u boekt:

Je hoeft niet veel te betalen

Tijdens uw reis wordt u waarschijnlijk door een of twee plaatselijke bewoners een cruise met een particuliere onderneming aangeboden. Dit is niet per se een mindere ervaring, maar u moet zich ervan bewust zijn dat de prijzen van Bosporuscruises heel betaalbaar zijn. Verwerp elke optie die op het eerste gezicht te duur lijkt.

Zorg ervoor dat je de rondleiding krijgt

Als u boekt als u eenmaal in de stad bent, bedenk dan dat er cruises zijn die alleen de Hoorn van de Bosporus aandoen en andere die tot aan de Aziatische grens gaan. De duur kan variëren van anderhalf tot twee uur. Afhankelijk van wat u wilt zien, kiest u voor het een of het ander, maar vraag altijd voordat u boekt.

Zonsondergang is de beste tijd

Persoonlijk is mijn favoriete moment om een Bosporus cruise te maken bij zonsondergang, maar er zijn verschillende afvaarten gedurende de dag, dus u kunt zelf kiezen. Er zijn zelfs avondcruises met diner inbegrepen.

Wees niet geobsedeerd door foto's

Zodra je begint te cruisen, heb je genoeg tijd om de beelden die je tijdens de rit te zien krijgt vast te leggen, dus geniet van de rit en maak jezelf de hoofdrolspeler en niet je camera.

Beter met een gids

Dit is een persoonlijke mening, maar voor mij is een zo charismatische stad als Istanbul altijd het best te zien vanuit het perspectief van een professionele gids. U kunt dit op veel cruises doen, en de cruise die ik heb voorgesteld is er een van.

Combineer het met andere activiteiten

Je hebt al gezien dat er cruises zijn die ook andere ervaringen omvatten, zoals een busrit door de stad of zelfs een ritje met de kabelbaan. Met deze pakketten kunt u tijd en geld besparen, dus als u een andere activiteit in gedachten heeft, overweeg dan deze optie.

Ana's Reistip

Een cruise in Istanbul hoeft niet veel te kosten. Laat u niet verleiden door personen die ervaringen van twijfelachtige kwaliteit en hoge kosten aanbieden.

4. Als u geïnteresseerd bent in een cruise op de Bosporus, bent u ook geïnteresseerd in

Binnen in de Grand Bazaar| ©young shanahan
Binnen in de Grand Bazaar| ©young shanahan

Als u tijdens uw bezoek aan Istanbul kiest voor de boottocht bij zonsondergang langs de Bosporus, hebt u de stad vanuit drie heel verschillende perspectieven gezien: vanaf het water met de boot, vanuit de lucht met de kabelbaan en vanaf de grond met de bus. U hoeft nu alleen nog maar door de straten te lopen om uw reis naar de hoofdstad van Turkije compleet te maken.

Als u de stad niet alleen op eigen houtje wilt bezoeken, maar ook met een plaatselijke deskundige die u de geschiedenis van de belangrijkste monumenten, de gewoonten en de cultuur van de inwoners kan uitleggen en u nuttige aanbevelingen voor de rest van uw reis kan geven, raad ik u aan dit bericht over Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Istanbul.

Boek een Bosporustour vanuit Istanbul

Veelgestelde vragen

 • Wat is de Bosporusstraat?

  De Bosporusstraat is een natuurlijke zeestraat die deel uitmaakt van de continentale grens tussen Europa en Azië (die Anatolië en Thracië scheidt). Istanbul ligt aan de oevers van de zeestraat, aan beide zijden. Het belang van de Straat ligt ook in het feit dat hij de Zwarte Zee en de Zee van Marmara verbindt met de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee.

 • Is het mogelijk om in de Bosporus te zwemmen?

  Hoewel zwemmen in de Bosporus mogelijk is (er zijn geen wetten tegen), wordt het sterk afgeraden. Door het aantal boten dat door de Bosporus vaart, is het water zeer vervuild en heeft het zeer sterke stromingen.

 • Welke excursie van de Bosporus moet ik nemen?

  Twee van de populairste en voordeligste dagtochten zijn de halve dag- en dagcruises van de Straat naar de Zwarte Zee. Naast het feit dat het meestal kleine groepen zijn, zijn de gidsen deskundig en toegankelijk en is het eten van goede kwaliteit. De cruise van een dag geeft u de gelegenheid om in de Zwarte Zee te zwemmen, terwijl u bij de cruise van een halve dag elders gaat zwemmen.