10 beste musea in Hobart

Hobart is de hoofdstad van Tasmanië en ook een van de culturele erfgoedparadijzen van het eiland, die je kunt ontdekken in de musea, galerieën en tentoonstellingen. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke tentoonstellingen die je tijdens je reis kunt bezoeken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

10 beste musea in Hobart

Tasmanian Museum |©HardieBoys

Als je van plan bent een bezoek te brengen aan Hobart, de hoofdstad van de eilandstaat Tasmanië, vind je hier enkele van de mooiste natuurreservaten en beschermde gebieden van Australië, maar je hebt ook de kans om de plaatselijke en nationale geschiedenis in je op te nemen in de musea van de stad. Van kunstgalerieën tot voormalige gevangenissen, er is voor elk wat wils in de tentoonstellingen van deze bestemming.

Enkele van de beste dingen om te doen in Hobart zijn een bezoek aan het Tasmanian Maritime Museum, een rondleiding door het eclectische en kleurrijke Museum of Ancient and Modern Art, een bezoek aan de Lady Franklin Gallery, een bezoek aan het Penitentiary Museum, een bezoek aan het Military Museum en een bezoek aan de interactieve displays in het Transport Museum.

1. Tasmaans maritiem museum

Tasmaans museum en kunstgalerie|©edwardhblake
Tasmaans museum en kunstgalerie|©edwardhblake

Het Tasmanian Maritime Museum neemt je mee op een niet te missen reis door de rijke havengeschiedenis van Hobart, dat werd gesticht als handelsstad aan de zuidkust van Australië. Vandaag de dag is deze tentoonstelling een eerbetoon aan de intrinsieke band tussen het eiland en de omringende zee en zal het je aandacht vasthouden met zijn collecties.

In de zalen kun je tentoonstellingen bekijken die variëren van de vroege verkenning van de Tasmaanse kust tot het hedendaagse belang van de oceaan in het leven op het eiland. Onder de juweeltjes van de collectie zijn gedetailleerde modellen van oude zeilschepen, die de evolutie van de maritieme technologie door de eeuwen heen illustreren. Je kunt ook nautische artefacten zoals antieke kompassen en astrolabia ontdekken.

Een van de hoogtepunten is een tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de visserij in Tasmanië, met historische artefacten zoals traditionele netten en gespecialiseerde gereedschappen die werden gebruikt door generaties lokale vissers die hun leven aan deze activiteit wijdden. Je kunt ook meer te weten komen over de beroemdste scheepswrakken in Tasmanië.

De site ligt in het centrum van de stad en is daarom gemakkelijk bereikbaar met het plaatselijke openbaar vervoer of de hop-on-hop-off tourbussen van Hobart.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 14 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: 16 Argyle St, Hobart.

Kaartjes kopen voor de sightseeingbus

2. Museum voor oude en moderne kunst

Museum voor Oude en Nieuwe Kunst|©Lesley A Butler
Museum voor Oude en Nieuwe Kunst|©Lesley A Butler

Als je een van de meest eclectische en onleesbare plekken van Australië wilt ervaren, mag je de galerijen van het Museum of Old and New Art niet missen. Het MONA presenteert zichzelf als een van de meest vooruitstrevende culturele bestemmingen ter wereld en biedt bezoekers een unieke ervaring die de traditionele conventies van kunstmusea tart.

Opgericht door ondernemer en kunstverzamelaar David Walsh, onderscheidt dit museum zich door zijn gedurfde en provocerende aanpak en biedt bezoekers een artistieke reis die verwachtingen tart. Het ligt aan de oever van de Derwent River, waardoor je deze activiteit gemakkelijk kunt combineren met een van de beste cruises van Hobart. Wat MONA onderscheidt is de gevarieerde collectie, variërend van oude kunst tot innovatieve hedendaagse werken.

De tentoonstelling omvat werken van bekende kunstenaars naast provocerende en uitdagende werken die gevestigde normen in twijfel trekken en ruimte reserveren voor werken van kunstenaars die verboden, vogelvrij of gecensureerd zijn. Van schilderijen en beeldhouwwerken tot multimedia-installaties, MONA viert de diversiteit van kunst in al haar vormen.

Daarnaast staat MONA bekend om haar technologische benadering, waarbij bezoekers interactieve apparaten tot hun beschikking hebben waarmee ze de kunstwerken in hun eigen tempo kunnen verkennen, in een must-see ervaring voor diegenen die op zoek zijn naar een onderdompeling in hedendaagse kunst en een herdefinitie van de traditionele grenzen van kunstbeschouwing.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 38 euro per persoon.
 • Openingstijden: vrijdag tot maandag 10:00 tot 17:00 uur.
 • Locatie: 655 Main Rd, Berriedale.

Maak een boottocht op de Derwent

3. Mawson's Huts Replica Museum

Mawson's Hutten Replica Museum|©Pursuedbybear
Mawson's Hutten Replica Museum|©Pursuedbybear

Het Mawson's Huts Replica Museum is een van de beroemdste musea van Hobart vanwege de unieke band met het heroïsche tijdperk van de Antarctische ontdekkingsreizen. De nauwgezette replica van de hutten die werden gebruikt door Douglas Mawson's Antarctische expeditie in het begin van de 20e eeuw neemt bezoekers mee naar een tijdperk van ontdekkingen in extreme omstandigheden.

De belangrijkste attractie van dit museum is de getrouwheid waarmee de oorspronkelijke omstandigheden van de hutten werden nagebouwd, waardoor bezoekers zich kunnen onderdompelen in het leven van de Antarctische ontdekkingsreizigers. Van wetenschappelijke apparatuur tot persoonlijke voorwerpen, de replica biedt een authentiek inzicht in het leven in een van de meest uitdagende omgevingen op de planeet, waar Australië een grote rol in speelde bij het ontdekken en bestuderen.

Tijdens je bezoek kun je de hutten verkennen en meer te weten komen over de baanbrekende Antarctische expedities die een cruciale rol speelden in het wetenschappelijk begrip van het continent. Je ziet ook foto's, dagboeken en originele voorwerpen die werden gebruikt door de eerste expeditieleden die zich naar het zuidelijkste puntje van de wereld waagden om een onherbergzaam en bevroren landschap te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 15 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Morrison St &, Argyle St, Hobart.

4. Tasmaans Militair Museum

Tafel met artefacten|©Contemplari
Tafel met artefacten|©Contemplari

Australië heeft een sterke geschiedenis van militaire betrokkenheid, waarbij het land grotendeels deelnam aan Britse conflicten, en in het Tasmaans Militair Museum vind je een historisch juweeltje dat de rijke militaire traditie van het land en het eiland laat zien. De tentoonstelling trekt ook de aandacht van bezoekers met uitgebreide displays die variëren van koloniale oorlogen tot betrokkenheid bij internationale conflicten.

Onder de fascinerende tentoongestelde stukken zijn militaire uniformen, onbruikbare wapens, tactische uitrusting en een verscheidenheid aan militaire relikwieën die de evolutie van de strijdkrachten door de tijd heen illustreren. Het museum biedt bezoekers ook een verzameling foto's en documenten over de ervaringen van Tasmaanse soldaten in verschillende conflicten.

Themazalen behandelen specifieke perioden, van de betrokkenheid van Tasmanië bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de bijdrage aan recentere vredesmissies. Daarnaast wijdt het museum ruimte aan het eren en herdenken van degenen die hebben gediend en zijn gevallen in de uitoefening van hun functie als vertegenwoordiger van het eiland of het land in internationale conflicten.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 12 euro per persoon.
 • Openingstijden: donderdag tot zondag van 9.00 tot 13.00 uur.
 • Locatie: Anglesea Barracks, 96-120 Davey St, Hobart.

5. Tasmaans Penitentiair Museum

De isoleercel, Separate Prison|©Port Arthur Historic Site
De isoleercel, Separate Prison|©Port Arthur Historic Site

Hoewel het Penitentiary Museum niet in Hobart ligt maar in Port Arthur, op een uur rijden van de hoofdstad van het eiland, is het het beroemdste museum van het eiland. Deze tentoonstelling is opmerkelijk omdat het de cruciale bijdrage van Tasmanië aan de geschiedenis van Australië laat zien. Port Arthur, oorspronkelijk een gevangeniskolonie, werd in 1830 opgericht en werd de bestemming voor duizenden Britse veroordeelden die naar de kolonie werden gestuurd.

Daarom kun je tijdens je bezoek dit museum bezichtigen, dat is gevestigd op de plek die ooit het centrum van het gevangenisleven was, waardoor je een diepgaand en aangrijpend inzicht krijgt in de ervaring van gevangenen in de 19e eeuw. De rondleiding neemt je mee door de historische gebouwen van de gevangenis, waaronder de cellen, binnenplaatsen en strafstructuren, en biedt een authentieke reconstructie van het dagelijks leven van de veroordeelden.

Tentoonstellingen in het gebouw gaan vergezeld van originele artefacten, foto's en vertellingen in verschillende talen die je een volledig begrip geven van de lokale gevangenisgeschiedenis en het belang van Port Arthur, dat rond deze gevangenis werd gebouwd en er dus zijn roem aan te danken heeft, naast de politiegebeurtenissen die er in de jaren 1990 plaatsvonden.

De geschiedenis van Port Arthur vertegenwoordigt echter niet alleen een bepalend hoofdstuk in de evolutie van Tasmanië, maar belicht ook de strijd van individuen om onder extreem moeilijke omstandigheden te overleven.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 23 euro per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 22.00 uur.
 • Locatie: Port Arthur, Tasmanië.

Reis naar Port Arthur vanuit Hobart

6. Lady Franklin Galerij

Lady Franklin Museum en Galerij|©Philip Northeast
Lady Franklin Museum en Galerij|©Philip Northeast

De Lady Franklin Gallery is een klein, opmerkelijk museum dat de kunst en cultuur van het eiland viert. De galerie is vernoemd naar Jane Franklin, de vrouw van de voormalige Tasmaanse gouverneur Sir John Franklin, en biedt bezoekers een unieke ervaring ondergedompeld in het rijke artistieke en creatieve erfgoed van de regio.

Tijdens je bezoek aan de galerie kun je genieten van een collectie werken van lokale en nationale kunstenaars, variërend van schilderijen tot hedendaagse beeldhouwkunst. De galerie zet zich ook in om opkomende kunstenaars te promoten, door hen een ruimte te bieden waar ze hun talent kunnen laten zien en kunnen bijdragen aan de levendige kunstscène van Tasmanië.

Naast de permanente tentoonstellingen organiseert de Lady Franklin Gallery ook evenementen en tijdelijke tentoonstellingen die een fris en modern aanbod bieden. De diversiteit aan artistieke stijlen en benaderingen in de galerie weerspiegelt de rijke culturele scène van het eiland en het vermogen van de regio om artistiek talent te inspireren en te koesteren aan een van de zuidelijkste kusten ter wereld.

Interessante details

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Ancanthe Park, Hobart.

7. Museum Narryna Huis

Narryna Huis|©denisbin
Narryna Huis|©denisbin

Narryna House, gelegen in de historische Old Town van Hobart, is een museum dat je tentoonstellingen biedt over de geschiedenis en architectuur van de regio. Deze tentoonstelling is ondergebracht in een elegant 19e-eeuws huis, dat dienst doet als een levend testament van het leven van de Tasmaanse high society in die periode. Het woord 'Narryna' komt uit het Aboriginal Palawa Kani dialect en betekent 'opnieuw beginnen', wat de verzetsstrijd in de regio weerspiegelt.

In de verschillende kamers van het landhuis, die liefdevol zijn gerestaureerd om de elegantie en levensstijl van het Victoriaanse tijdperk te weerspiegelen, vind je een verzameling antieke artefacten, meubels, schilderijen en decoratieve voorwerpen die een authentiek inzicht bieden in het dagelijks leven van twee eeuwen geleden.

Daarnaast heeft Narryna House ook prachtige tuinen die de historische ervaring aanvullen. De goed onderhouden parken zijn voorzien van flora die typerend is voor die periode en bieden een rustige ruimte om te genieten van een drankje van de bar of gewoon te ontspannen aan het einde van de rondleiding.

Narryna House kan worden bereikt met het openbaar vervoer van de stad, de tourbussen van Hobart of de historische tramroute, een schilderachtig alternatief dat eindigt in een gebied dicht bij het museum, waardoor het een korte wandeling naar Narryna House is.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 15 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Locatie: 103 Hampden Rd, Battery Point, Hobart.

Boek een ritje met de historische tram

8. Cascades Vrouwengevangenismuseum

Cascades vrouwelijke gevangenisfabriek|©Pat M2007
Cascades vrouwelijke gevangenisfabriek|©Pat M2007

Tasmanië heeft een lange traditie als voormalige strafkolonie en het Cascades Female Prison Museum is een historisch verslag van het 19e-eeuwse vrouwengevangenisleven. De gevangenis, gebouwd in 1828, is een van de oudste strafstructuren van Australië en is zorgvuldig bewaard gebleven om een uitgebreid inzicht te geven in de strafrechtelijke geschiedenis van de regio.

Cascades Prison speelde een cruciale rol in de discipline en bestraffing van vrouwelijke veroordeelden tijdens het koloniale tijdperk. In het museum kun je de faciliteiten van deze plek verkennen, die vol staan met informatie en getuigenissen over de kwellingen die de gedetineerden ondergingen.

Tijdens je bezoek aan de wijk Cascade, aan de rand van Hobart, kun je ook de traditionele Cascade Brewery Bar bezoeken, een brouwerij die in 1824 werd opgericht en de oudste nog bestaande brouwerij op het eiland is.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 15 euro.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag 10.00 tot 16.30 uur.
 • Locatie: 16 Degraves St, South Hobart.

9. Tasmaans Transportmuseum

Tasmaans Transportmuseum|©James Brook
Tasmaans Transportmuseum|©James Brook

Voor een van de beroemdste tentoonstellingen van Tasmanië is een bezoek aan het Glenorchy Transport Museum, gelegen op slechts een paar minuten rijden van Hobart, een must. Het is een van de belangrijkste plaatsen om de evolutie van het vervoer op het eiland te verkennen, een levendige getuigenis van de invloed van de Britse kolonie in de regio.

In dit museum, dat vaak is opgenomen in de routes van de beste rondreizen door Hobart, kun je een rondleiding krijgen door een gevarieerde collectie voertuigen en voertuigen op wielen die de vele vormen van transport vertegenwoordigen die de geschiedenis van Tasmanië hebben bepaald. Van antieke koetsen en fietsen tot treinlocomotieven, het museum biedt een complete ervaring om te begrijpen hoe vormen van mobiliteit zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld op zo'n afgelegen eiland.

Tasmanië, sterk beïnvloed door de Britse kolonie, zag in de 19e eeuw belangrijke ontwikkelingen op het gebied van transport. Vooral de introductie van de spoorweg veranderde de connectiviteit en mobiliteit op het eiland. Dit museum laat dan ook zien hoe de spoorweg een vitaal element werd in de groei en ontwikkeling van de regio, die in de eerste helft van de 20e eeuw toonaangevend werd in de maritieme handel van Australië.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 13 euro per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur.
 • Locatie: Off Anfield Street, Glenorchy.

10. Tasmaans museum en kunstgalerie

Tasmaans museum en kunstgalerie|©George Oates
Tasmaans museum en kunstgalerie|©George Oates

Het Tasmanian Museum and Art Gallery (TMAG) is een van de beroemdste culturele locaties van Hobart. Het werd opgericht in 1843 en herbergt een gevarieerde collectie, variërend van historische artefacten tot hedendaagse werken.

TMAG is de thuisbasis van fascinerende tentoonstellingen die de rijke geschiedenis van Tasmanië verkennen, van de komst van kolonisten tot de levendige cultuur van vandaag. Hier kun je jezelf onderdompelen in het verhaal van het eiland door middel van inheemse artefacten, kunstwerken en voorwerpen die het Tasmaanse verhaal vertellen. Het museum heeft ook een uitstekende tentoonstelling van moderne kunst, zodat je de lokale creatieve podiumkunsten kunt ontdekken.

Het uitgebreide museum heeft ook archeologie- en natuurhistorische tentoonstellingen, waardoor het een van de beste plekken in Hobart is om met kinderen te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag 10.00 tot 16.00 uur.
 • Locatie: Dunn Pl, Hobart.