Beste dingen om te doen in Hobart

Hobart is de hoofdstad van Tasmanië, de eilandstaat in het zuiden van Australië, en een plek die beroemd is om zijn beschermde gebieden en prachtige landschappen. Hier lees je wat je kunt doen op deze bestemming, die natuur en geschiedenis combineert.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Hobart

Hobart |©Mark

Hobart, gelegen aan de zuidkust van Tasmanië, is een bestemming die natuurlijke schoonheid combineert met historische excursies, want je vindt er niet alleen beschermde parken, maar ook musea en de oude Port Arthur Penitentiary, die de hoofdstad van de staat jarenlang beroemd maakte als een van de veroordeeldenplaatsen van Australië.

Enkele van de beste dingen om te doen in Hobart zijn een rondleiding op Mount Wellington, de Derwent River ontdekken tijdens een riviercruise, Salamanca Market bezoeken, het Tasmanian Maritime Museum bezoeken, Wineglass Bay bekijken tijdens een panoramische vlucht, een rondrit maken met de plaatselijke historische tram en een boottocht maken rond de Iron Lighthouse.

1. Maak een rondleiding op Mount Wellington

Hobart vanaf Mount Wellington|©Anh Dinh
Hobart vanaf Mount Wellington|©Anh Dinh

Een tocht naar Mount Wellington is een ervaring die je het belangrijkste natuurwonder en de rijke geschiedenis van Tasmanië laat ontdekken. Vanaf deze berg heb je een panoramisch uitzicht over Hobart en de omgeving, evenals de schilderachtige schoonheid van de regio met zijn besneeuwde toppen en dichte vegetatie.

Als je de top bereikt, die meer dan 1.200 meter boven de zeespiegel ligt, heb je een weids uitzicht over het stadscentrum van Hobart tot aan de Derwent Estuary, de populairste rivier van de stad. Mount Wellington heeft ook een aantal wandelpaden waarmee bezoekers de inheemse flora en fauna kunnen verkennen. Onderweg kom je wallaby's en kangoeroes tegen, diersoorten die veel voorkomen in dit gebied.

Mount Wellington is ook een natuurwonder dat diep geworteld is in de plaatselijke overlevering, want het is een plek die ooit werd bewoond door Aboriginals en bewoond door vroege Europese kolonisten. Daarom kun je tijdens de beste rondleidingen door Hobart niet alleen genieten van het panoramische uitzicht, maar ook meer te weten komen over het verleden van de regio.

Doe mee aan een rondleiding op Mount Wellington

2. Maak een boottocht over de Derwent River

Cruise langs de Derwent.|©Boat bloke
Cruise langs de Derwent.|©Boat bloke

Hobart is een havenstad en als zodanig is de geschiedenis nauw verbonden met de Derwent River die langs de waterkant kronkelt en perfect samengaat met het omringende berglandschap en de eilandarchitectuur van deze bestemming. Je kunt de zijrivier vanaf de monding bekijken, maar een van de beste ervaringen die je in de stad kunt hebben is een boottocht.

Tijdens deze boottochten door Hobart kun je niet alleen op deze iconische rivier varen, maar ook de rijke verscheidenheid aan wilde dieren langs de oevers van dichtbij bekijken. Van zeevogels tot rivierbossen, elke hoek van de Derwent River is de thuisbasis van een verscheidenheid aan wilde dieren. Bovendien komt de koloniale geschiedenis van Hobart tot leven als je langs de oude dokken en werven vaart die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

Bovendien krijg je tijdens deze cruises op de Derwent River unieke uitzichten op iconische historische plekken, zoals de Tasman Bridge en Salamanca Place, een buitenwijk met pakhuizen die aan het eind van de 19e eeuw prominent aanwezig was. Tijdens de wandelingen word je waarschijnlijk vergezeld door een deskundige plaatselijke gids met fascinerende verhalen over het maritieme en culturele erfgoed van Hobart, terwijl je een ander perspectief op de bestemming ontdekt.

Maak een boottocht op de Derwent River

3. Bezoek Salamanca Market

Salamanca Markt|©Les Butcher
Salamanca Markt|©Les Butcher

De Salamanca Market, gelegen in de historische pakhuiswijk Salamanca Place, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, vooral omdat het dient als ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers. Op deze vlooienmarkt vind je een breed scala aan ambachtelijke producten, kunstwerken en verse producten, maar je kunt er ook het dagelijkse leven van deze plek ontdekken.

Bij de marktkraampjes vind je lokale ambachten, variërend van vergulde sieraden tot kleurrijk textiel en beeldhouwwerken van getalenteerde Tasmaanse kunstenaars. De verscheidenheid aan producten weerspiegelt de creativiteit en artistieke geest van deze gemeenschap, maar geeft je ook de kans om het gebied rond Salamanca Place te zien, een buurt die vaak wordt opgenomen in de beste rondleidingen door Hobart.

Een van de hoogtepunten van de markt is het aanbod aan eten. Hier vind je een verscheidenheid aan vers voedsel, waaronder versgeplukte producten en verleidelijke delicatessen voor fijnproevers. Het is ook de perfecte plek om lokale specialiteiten te proeven, zoals Tasmaanse honing, ambachtelijke kazen en verse zeevruchten die de culinaire rijkdom van de regio benadrukken.

4. Bezoek het Hobart Penitentiary Museum

Gevangenis van Hobart|©Jen Wood
Gevangenis van Hobart|©Jen Wood

Het Penitentiary Museum is een van de beroemdste historische locaties van Hobart en laat je een fascinerend en soms duister hoofdstuk van de Australische geschiedenis ontdekken. Dit museum is gevestigd op het terrein van de voormalige Port Arthur Gevangenis en biedt een meeslepend inzicht in het leven van gevangenen en de gevangenissystemen van de 19e eeuw. Terwijl je door de gangen dwaalt, kom je een uitgebreide collectie historische voorwerpen tegen die het verleden van de locatie ontvouwen.

Onder de tentoongestelde voorwerpen in de site, die tot de topmusea van Hobart behoort, vind je authentieke artefacten die aan de gevangenen toebehoorden en getuigen van de moeilijke leefomstandigheden in die tijd. Van gedragen uniformen tot werkgereedschap en persoonlijke bezittingen, elk voorwerp vertelt een verhaal over overleven en uithoudingsvermogen in een barre omgeving.

Hobart Penitentiary is verweven met het bredere verhaal van de Britse kolonisatie van Australië en het gebruik van het eiland als strafkolonie. Door middel van interactieve tentoonstellingen en thematische verhalen laat het museum zien hoe Port Arthur Prison een baanbrekend experiment in het gevangenissysteem werd, waarbij innovatieve rehabilitatie- en straftechnieken werden toegepast.

Tijdens je bezoek kun je ook de gerestaureerde cellen en gevangenisterreinen bekijken en meer te weten komen over het Port Arthur Bloedbad dat in 1996 plaatsvond en de definitieve verwijdering bespoedigde van de 11 Australische gevangenissen die door de Britse kolonie in verschillende delen van het land waren gebouwd.

Maak een uitstapje naar Port Arthur vanuit Hobart

5. Maak een panoramische vlucht over Wineglass Bay.

Wineglass Bay|©Kentledge
Wineglass Bay|©Kentledge

Voor een avontuurlijke ervaring mag je een rondvlucht over Wineglass Bay niet missen, een van de beste dingen om te doen vanuit Hobart. Deze luchttour geeft je een prachtig uitzicht op een van de meest pittoreske baaien ter wereld, op ongeveer 2 uur van de Tasmaanse hoofdstad.

Aan boord van een klein vliegtuig zweef je over het kristalheldere water en de witte zandstranden die Wineglass Bay kenmerken. Van bovenaf kun je de perfecte omgekeerde komvorm zien waaraan de baai zijn naam ontleent, die wordt gekenmerkt door het kalme water. Tijdens de vlucht kun je ook de uitgestrektheid van de oceaan en de omringende bosvegetatie zien, evenals de rotsformaties aan de kust en de nabijgelegen eilandjes.

Tijdens de panoramische vlucht over Wineglass Bay kun je ook de zeedieren zien die in deze wateren leven, waaronder walvissen en dolfijnen, vooral als je van plan bent Hobart in de zomer te bezoeken, wanneer de grotere walvisachtigen aan het paren zijn.

Vlieg over Wineglass Bay

6. Maak een tocht naar het Bonorong Wildlife Sanctuary.

Bonorong wildreservaat|©onas mer
Bonorong wildreservaat|©onas mer

Een uitstapje naar het Bonorong Wildlife Sanctuary vanuit Hobart laat je kennismaken met de inheemse fauna van Tasmanië. Het reservaat speelt een vitale rol in het behoud van inheemse diersoorten en geeft bezoekers de kans om te communiceren met en te leren over de unieke wilde dieren van de regio. Je kunt ook de beroemde Tasmaanse duivel ontmoeten, wiens gedrag de aandacht van toeristen trekt.

In Bonorong kun je ook deelnemen aan rondleidingen die je meenemen door de plaatselijke wilde dieren, hun habitat en de inspanningen van plaatselijke organisaties om bedreigde diersoorten te beschermen. Naast Tasmaanse duivels kom je wombats, kangoeroes en inheemse vogels tegen.

Een van de onvergetelijke ervaringen die je van Bonorong meekrijgt, is de kans om direct met sommige dieren in contact te komen. Je kunt de kangoeroes voeren en de wombats aaien, zodat je dicht bij de wilde dieren komt in een van de beroemdste reservaten van Australië.

Ga mee met een rondleiding door Bonorong Sanctuary

7. Bekijk het Tasmaans maritiem museum

Tasmaans museum en kunstgalerie|©edwardhblake
Tasmaans museum en kunstgalerie|©edwardhblake

Hobart is een stad die oorspronkelijk rond de rivier is gebouwd, dus een bezoek aan het Tasmanian Maritime Museum geeft je inzicht in de rijke havengeschiedenis die de hoofdstad van dit Australische eiland heeft gevormd. Hier vind je een collectie die uiteenloopt van de vroege verkenning van de Tasmaanse kustlijn tot het onverschrokken tijdperk van zeevaart en maritieme handel dat de regio kenmerkte.

Het wordt vaak genoemd als een van de beste musea van Hobart. Je kunt er een verscheidenheid aan voorwerpen bekijken, variërend van oude, analoge zeekaarten tot historische scheepsmodellen die het verhaal vertellen van de expedities die de cartografie van de regio hebben gevormd. Daarnaast richt de tentoonstelling zich op het belang van Hobart als strategische haven en de betrokkenheid bij de exploratie van Antarctica, door overblijfselen te tonen van expedities die vanaf deze kusten vertrokken.

Een van de geweldige dingen aan het Tasmaanse maritieme museum is dat het interactieve ervaringen en simulators biedt die je op een denkbeeldige reis op volle zee zetten. De verhalen van zeelieden, ontdekkingsreizigers, kapers en handelaars zijn verweven met de evolutie van de scheepsbouw en bieden een compleet beeld van de diepe band tussen Tasmanië en de uitgestrekte oceaan die het eiland omringt en die de mensen van het eiland hebben moeten verkennen.

Het museum ligt in het hart van de historische Old Town van Hobart, dus het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of de hop-on-hop-off sightseeingbussen van de stad.

Koop kaartjes voor de hop-on-hop-off tourbus

8. Maak een sightseeingtour met de historische tram van Hobart.

Groene tram|©RegentV 274
Groene tram|©RegentV 274

Een van de beste manieren om de koloniale sfeer van Hobart te proeven is een rondrit met de historische tram van de stad. Tijdens deze tour kun je de smalle geplaveide straatjes van het stadscentrum en de meest emblematische bezienswaardigheden van deze bestemming bezoeken.

Tijdens de route heb je toegang tot een audiogids in verschillende talen die je vertelt over de evolutie van Hobart, van de tijd van de kolonisatie tot de moderne stad die het nu is. De tram neemt je ook mee langs iconische plekken zoals Salamanca Place, Battery Point, de Cascade Brouwerij, de Royal Tasmanian Botanic Gardens en de historische haven, en biedt een schilderachtig uitzicht en unieke mogelijkheden om elke halte te verkennen.

Er is ook live entertainment aan boord van de tram, met lokale muzikanten en straatartiesten die een traditioneel tintje aan de ervaring geven.

Boek een ritje met de historische tram

9. Bezoek Port Arthur

Port Arthur Tasmanië Australië|©Jessica Smart
Port Arthur Tasmanië Australië|©Jessica Smart

Als je de koloniale geschiedenis van Australië wilt leren kennen, is een bezoek aan Port Arthur een must tijdens je reis naar Hobart. Dit Unesco Werelderfgoed is een voormalige gevangenisnederzetting met een rijk architecturaal en cultureel erfgoed. Port Arthur werd in 1830 gesticht en werd een cruciale locatie voor de opsluiting van veroordeelden, waarmee het een belangrijk hoofdstuk in de Tasmaanse gevangenisgeschiedenis markeerde.

Port Arthur biedt echter veel meer dan een voormalige gevangenis waarin nu een van de beste musea van Hobart is gevestigd. In het centrum van het gebied zie je een aantal goed bewaard gebleven gebouwen, waaronder de kerk, het huis van de commandant en de ziekenboeg, elk met hun eigen geschiedenis en doel binnen het complex.

Naast de historische gebouwen heeft de site een bezoekerscentrum met interactieve tentoonstellingen en gedetailleerde verhalen over het dagelijks leven in en rond de gevangenis. Je kunt ook kiezen voor een boottocht door Carnarvon Bay voor een uniek perspectief van Port Arthur vanaf het water.

Het Isle of the Dead, een begraafplaats met de graven van meer dan 1000 gevangenen, is een ander aangrijpend element van de site dat de hardheid van het bestaan in Port Arthur tijdens de penitentiaire jaren benadrukt.

Doe mee aan een rondleiding door Port Arthur

10. Maak een ritje op het cruiseschip Iron Lighthouse.

De vuurtoren van de ijzeren pot|©NZGandG
De vuurtoren van de ijzeren pot|©NZGandG

Een van de meest onherbergzame plekken die je vanuit Hobart kunt bezoeken, maar die niet op je reisroute mag ontbreken, is de Iron Pot Lighthouse, een legendarische lantaarn die strategisch voor de kust van Hobart ligt en die zeilers door de jaren heen heeft geleid bij het navigeren door de uitdagende wateren van de Tasmanzee. Tijdens de tour kun je deze iconische vuurtoren van dichtbij bekijken en al zijn mysteries ontdekken.

De geschiedenis van de Iron Lighthouse gaat terug tot de 19e eeuw, toen hij werd gebouwd om de navigatieveiligheid op een van de drukste scheepvaartroutes in de regio te verbeteren. Met zijn smeedijzeren structuur heeft de vuurtoren de tand des tijds doorstaan en is hij een iconisch symbool van de Tasmaanse kust geworden. Door de deskundige lokale gids aan boord van de boot krijg je inzicht in de vitale rol die deze plek ooit speelde.

Tijdens de tocht geniet je ook van het panoramische uitzicht op het kustlandschap en ervaar je de omgeving vanuit verschillende perspectieven. De omringende wateren, vaak ruw en onstuimig, vormen een niet te missen achtergrond voor een van de beste excursies vanuit Hobart.

Boek een Iron Lighthouse Cruise Tour