Luchthaventransfers Berlijn

Als u de taal niet spreekt of gewoon de stress bij aankomst op de luchthaven van Berlijn wilt verminderen, leest u hier hoe u bij uw hotel komt: snel, comfortabel en goedkoop.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Luchthaventransfers Berlijn

Vliegtuig landing op luchthaven Schönefeld | ©Kevin Hackert

Berlijn is een van de grote Europese hoofdsteden en wordt als zodanig bediend door vluchten uit de hele wereld. Het luchtverkeer van Berlijn wordt afgehandeld door twee luchthavens: Tegel en Schönefeld.

1. De beste transfers tussen de luchthavens van Berlijn en het stadscentrum

Terminal luchthaven Schönefeld| ©Andrey Filippov 安德烈
Terminal luchthaven Schönefeld| ©Andrey Filippov 安德烈

Beide luchthavens zijn goed verbonden met het stadscentrum en er zijn verschillende manieren om er te komen. Ik zal ze allemaal uitleggen, zodat u de manier kunt kiezen die het beste bij uw reis past:

Luchthaven Tegel

 • Privétransfer per busje van Tegel naar uw hotel
 • Privé transfer per busje van uw hotel naar Tegel luchthaven
 • Privé transfer van Tegel luchthaven naar uw hotel
 • Privé transfer van uw hotel naar de luchthaven van Tegel

Luchthaven Schönefeld

 • Gedeelde transfer van luchthaven Schönefeld naar uw hotel in Berlijn

2. Privé transfer van Tegel luchthaven naar uw hotel in Berlijn

Als ik het heb over een privé busje transfer vanaf Tegel luchthaven, dan bedoel ik niet een bus vol mensen, maar een comfortabel busje of transfer met airconditioning die u exclusief deelt met uw groep (maximaal zeven reizigers) en die u van deur tot deur brengt.

Voordelen van de gedeelde transfer

Dit is een ideale optie om rechtstreeks naar uw hotel te gaan en het geld uit te sparen dat u voor een groepsreis in verschillende taxi's zou uitgeven. De totale kosten van deze dienst bedragen ongeveer 45 euro en de reistijd naar uw hotel in het centrum van Berlijn bedraagt ongeveer 35 minuten. U hebt voldoende ruimte voor uw bagage, maar als u meerdere koffers of grote voorwerpen bij u hebt, kunt u dat het beste van tevoren aan het bedrijf laten weten, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Met deze optie hoeft u zich geen zorgen te maken over de dienstregeling van het openbaar vervoer, heeft u het gemak van voldoende ruimte voor uw bagage en vooral de snelheid en het comfort van een transfer tot aan de deur van uw hotel.

Hoe werkt het?

Wanneer u uw reservering bevestigt, moet u uw vluchtgegevens voor uw aankomst in Berlijn doorgeven, zodat het bedrijf uw pick-up kan organiseren. De chauffeur wacht u op in de terminal en zet u af voor de deur van uw hotel.

De privé transferbus terug naar Tegel Luchthaven

Als u aan het einde van uw reis in de Duitse hoofdstad gebruik wilt maken van deze privétransfer van uw hotel naar Tegel, kunt u deze op dezelfde manier boeken: u dient uw vluchtgegevens door te geven zodat zij kunnen regelen dat u bij uw hotel wordt opgehaald en naar de luchthaven wordt gebracht, zodat u ruim op tijd aankomt.

3. Privétransfer per auto van Tegel naar uw hotel

Dit is een deur-tot-deur service met dezelfde kenmerken als de gedeelde transfer, maar met het verschil dat de transfer in een privé auto van Tegel naar uw hotel gaat. U beschikt ook over alle kofferruimte voor uw bagage, de kosten bedragen 36 euro en de rit naar uw hotel in het centrum van Berlijn duurt ongeveer 35 minuten.

Hoe werkt het?

De boekingsmethode voor beide opties is hetzelfde: gewoon online boeken met uw vluchtgegevens en hoteladres en een professionele chauffeur wacht op u op Tegel Airport in Berlijn met een naambadge, rekening houdend met eventuele vertragingen van uw vlucht en de tijd die u nodig heeft om bij de vertrekhal te komen.

Vervoer van uw hotel in Berlijn naar de luchthaven Tegel met eigen vervoer

De dienstverlening is dezelfde als bij de heenreis: een privé-auto voor u en uw gezelschap met een professionele chauffeur haalt u op bij het hotel van uw keuze. Ook hier hebt u voldoende ruimte voor uw bagage, WIFI-verbinding tijdens de reis en vervoer van deur tot deur.

Bij het online boeken (u kunt dit doen vóór uw reis om er zeker van te zijn dat het klaar is of tijdens uw reis tot de dag voor het vertrek van uw vlucht), evenals het adres van uw hotel of accommodatie in het centrum van Berlijn, moet u uw vluchtgegevens opgeven zodat de chauffeur u op tijd kan ophalen zodat u op tijd op de luchthaven aankomt (u wordt via e-mail op de hoogte gebracht van de ophaaltijd).

4. Andere opties vanaf Tegel naar het centrum

Bus

Hoewel Tegel luchthaven veel vliegverkeer ontvangt, heeft het geen metro- of treinverbinding, dus de manier om vanaf Tegel met het openbaar vervoer naar het centrum van Berlijn te komen is met de bus. Er zijn twee verschillende buslijnen die u voor ongeveer 3 euro rechtstreeks naar het stadscentrum brengen; afhankelijk van waar uw accommodatie zich bevindt in Berlijn (het stadscentrum is vrij groot), zal de ene of de andere beter uitkomen.

Als uw hotel of accommodatie zich in de buurt van Alexanderplatz bevindt, is de buslijn die het beste bij u past JetExpressBus TXL. Verblijft u tijdens uw reis naar Berlijn dichter bij de Zoologischer Garten, dan kiest u best voor de JetExpressBus X9 om van de luchthaven Tegel naar uw hotel te reizen. Dezelfde lijnen zijn in omgekeerde richting beschikbaar om aan het einde van uw reis terug te keren naar de luchthaven met als belangrijkste vertrekpunten Alexanderplatz en Zoologischer Garten.

Deze buslijnen zijn speciaal ontworpen om reizigers vanaf de luchthaven te vervoeren, zodat u ruimte heeft voor uw bagage zolang u niet meer dan één of twee stuks bagage meeneemt. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Berlijn is het vertrekgebied van de bus gemakkelijk te vinden met borden.

Tot slot moet u weten dat buslijnen 128 en 109 ook verbonden zijn met de luchthaven Tegel, dus u kunt de route controleren als u ver van het centrum van Berlijn verblijft.

Taxi

Als u niet vooraf een transfer naar uw hotel heeft geboekt en u komt buiten de busdienstregeling aan, dan kunt u altijd een taxi naar uw hotel nemen. Een taxirit naar het centrum van Berlijn kost ongeveer 35 euro en duurt gemiddeld 20 minuten. U vindt de taxistandplaats aangegeven rond de aankomsthal.

Deze optie is handig, maar niet de goedkoopste, dus als u rechtstreeks naar uw hotel wilt, raad ik u aan vooraf een privéshuttle te boeken, waarvan de chauffeur u bij aankomst ook zal opwachten zonder in de rij te hoeven staan.

Ana's Traveller Tip

Als u met de bus van luchthaven Tegel naar uw hotel gaat, kijk dan welke van de twee lijnen het beste bij u past, afhankelijk van het deel van het stadscentrum waar u verblijft.

5. Gedeelde shuttle van Schönefeld naar Berlijn

In de terminal van de luchthaven Schönefeld| ©reisetopia
In de terminal van de luchthaven Schönefeld| ©reisetopia

Luchthaven Schönefeld is de verste luchthaven van het centrum van Berlijn, dus de transfers zijn meestal duurder en langer. U kunt echter een betaalbare gedeelde transfer vinden en een privéchauffeur u laten ophalen in de aankomsthal en u naar de deur van uw hotel laten brengen.

Er zijn tal van opties, maar ik raad aan een gedeelde transfer te huren in een gedeeld busje met maximaal acht zitplaatsen voor ongeveer 60 euro, wat vrij goed is als je bedenkt dat de afstand van de luchthaven Schönefeld naar het stadscentrum meer dan 20 km is.

Je deelt het busje met maximaal zeven andere reizigers, je hebt voldoende ruimte voor je bagage (vergeet niet om ons bij je boeking per e-mail te laten weten of je speciale of extra bagage hebt), WIFI-verbinding tijdens de reis, airconditioning, WIFI, gebotteld water en een chauffeur die je in het Engels verstaat.

Hoe werkt het

 • U boekt online door uw vluchtnummer en hoteladres op te geven.
 • Een professionele chauffeur ontmoet u op de luchthaven met een naambadge, rekening houdend met mogelijke vluchtvertragingen.
 • Hij brengt u in ongeveer 35 minuten naar uw hotel.

6. Andere vervoersmogelijkheden van Schönefeld naar het stadscentrum

De trein vanaf Schönefeld Airport komt aan op het Centraal Station van Berlijn.| ©Peter Toporowski
De trein vanaf Schönefeld Airport komt aan op het Centraal Station van Berlijn.| ©Peter Toporowski

Schönefeld Airport is ook met het openbaar vervoer verbonden met het centrum van Berlijn. Je hebt twee opties: de trein en de bus; ik zal beide uitleggen, maar ik waarschuw je dat de trein over het algemeen handiger en sneller is.

De Airport Express trein

Deze dienst heeft drie verschillende lijnen (afhankelijk van het deel van het centrum waar u naartoe gaat, zal de ene of de andere handiger zijn): de RE 7, de RB 14 en de RB 22. De eerste twee hebben een frequentie van 30 minuten en de laatste van een uur, en ze rijden allemaal van 4.30 uur tot 00.30 uur.

Het kaartje kost ongeveer 3,40 euro en de reis duurt tussen de 20 en 40 minuten, afhankelijk van welke halte in het centrum u kiest. Enkele van de belangrijkste haltes zijn: Zoologischer Garten, Hauptbahnhof, Friedrichstrasse, Alexanderplatz, Berlin Ostbahnhof en Karlhorst.

S-Bahn treinen

Dit is een soort voorstadstrein en er zijn twee lijnen die door het vliegveld rijden, de S9 en de S45. Hoewel de S9 in het stadscentrum stopt, zijn deze lijnen geschikt voor u als uw accommodatie verder weg ligt, omdat beide, voor dezelfde prijs, veel meer haltes hebben dan de Airport Express en er aanzienlijk langer over doen (ongeveer een uur).

Bus

De bus is even duur als de trein, ongeveer 3,40 euro, maar brengt u niet rechtstreeks naar het centrum. U zult waarschijnlijk moeten overstappen tussen verschillende lijnen en het zal u meer dan een uur kosten om in het centrum van Berlijn te komen.

De lijnen zijn 163, 164 en 171, en de nachtbussen zijn N7 en N60. De laatste kan een goede optie zijn als u buiten de treintijden op Schönefeld Airport aankomt en geen privé-vervoer wilt huren, maar vergeet niet de route en verbindingen naar uw accommodatie te controleren.

Taxi

Taxi's zijn natuurlijk ook beschikbaar op Schönefeld Airport en zijn gemakkelijk te herkennen bij aankomst dankzij de bewegwijzering. Maar als u ze gaat gebruiken, wees dan voorbereid met uw portemonnee, want het gemiddelde tarief naar het centrum van Berlijn is 50 euro. U doet er echter ongeveer 40 minuten over om bij uw hotel te komen.

Taxi's kunnen een goede optie zijn als je niet van tevoren een privétransfer hebt geboekt of als je problemen hebt met de trein of bus, anders raad ik je aan ze te vermijden.

Ana's Traveller Tip

Als je aankomt op Schönefeld, kies dan voor de Airport Express trein of een deur-tot-deur transfer; taxi's zijn erg duur en ander openbaar vervoer doet er lang over om in het centrum te komen.

7. Enkele interessante activiteiten in Berlijn

Detail van de Brandenburger Tor| ©Moritz Lüdtke
Detail van de Brandenburger Tor| ©Moritz Lüdtke

Zodra je je aankomst in het hotel hebt geregeld, is het tijd om je reis te gaan plannen. Als je nog niet helemaal weet wat je wilt doen als je er bent, raad ik je aan een rondleiding of excursie te overwegen om de stad en de omgeving te ontdekken. Ik heb hier een selectie gemaakt van de beste: Tours in Berlijn.

Een tour door de stad per toeristenbus is ook geen slechte optie als je niet veel tijd hebt of als je liever kiest voor de meest comfortabele optie als het gaat om van de ene plek naar de andere te komen. Hier is alles wat je moet weten over Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen.

Boek de sightseeingbus van Berlijn

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het om van het vliegveld naar Berlijn te komen?

  Het hangt ervan af op welke luchthaven u vliegt. Als u op luchthaven Tegel vliegt, duurt het ongeveer 14 minuten om het stadscentrum te bereiken per taxi of transfer, en 20 minuten als u een bus neemt. Als uw vliegtuig daarentegen op Schönefeld landt, duurt het ongeveer 30 minuten met de taxi en ongeveer 50 minuten met de bus om Berlijn te bereiken.

 • Welke luchthaven in Berlijn moet ik kiezen?

  Kortom, luchthaven Tegel is duurder, maar ligt iets dichter bij de stad, dus als u het meeste uit uw tijd in de stad wilt halen, kunt u het beste voor deze luchthaven kiezen. Kies anders de luchthaven met de beste prijzen, want de stad is vanaf beide luchthavens goed bereikbaar.

 • Hoe vroeg moet ik op de luchthaven van Berlijn zijn voor mijn vlucht?

  De officiële aanbeveling van de luchthaven Tegel is om twee uur voor het vertrek van uw vlucht aan te komen, wat ook werkt als u vanaf Schönefeld vliegt. Om eerlijk te zijn duurt de beveiliging op beide luchthavens niet al te lang, dus 90 minuten te vroeg komen is ook voldoende.