Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Luchthaventransfers Berlijn

Als u de taal niet spreekt of gewoon de stress bij uw aankomst op de luchthaven van Berlijn wilt verminderen, vindt u hier de weg naar uw hotel: snel, comfortabel en goedkoop.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Luchthaventransfers Berlijn

Vliegtuigen landen op luchthaven Schönefeld | ©Kevin Hackert

Berlijn is een van de belangrijkste Europese hoofdsteden en wordt als zodanig bediend door vluchten uit de hele wereld. Het luchtverkeer van Berlijn wordt afgehandeld door twee luchthavens: Tegel en Schönefeld.

1. De beste transfers tussen de luchthavens van Berlijn en het centrum van Berlijn

Terminal luchthaven Schönefeld| ©Andrey Filippov 安德烈
Terminal luchthaven Schönefeld| ©Andrey Filippov 安德烈

Beide luchthavens zijn goed verbonden met het stadscentrum en u kunt kiezen tussen verschillende manieren om er te komen. Ik zal ze allemaal uitleggen, zodat u kunt beslissen welke het beste bij uw reis past:

Tegel Luchthaven

Luchthaven Schönefeld

2. Privétransfer per busje van de luchthaven Tegel naar uw hotel

Als ik het heb over een privé busje transfer van Tegel luchthaven, bedoel ik niet een bus vol mensen maar een comfortabel busje of transfer met airconditioning dat u exclusief met uw groep deelt (maximum zeven reizigers) en dat u van deur tot deur brengt.

Voordelen van de gedeelde overdracht

Dit is een ideale optie om u rechtstreeks naar uw hotel te brengen en het geld te besparen dat u op een groepsreis in verschillende taxi's zou uitgeven. De totale kosten van deze dienst bedragen ongeveer 46 en het duurt ongeveer 35 minuten om u naar uw hotel in het centrum van Berlijn te brengen. Er is voldoende ruimte voor uw bagage, maar als u meerdere koffers of omvangrijke voorwerpen meeneemt, kunt u dat het beste van tevoren aan het bedrijf laten weten, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Met deze optie hoeft u zich geen zorgen te maken over dienstregelingen van het openbaar vervoer, met het gemak van voldoende ruimte voor uw bagage en, bovenal, de snelheid en het gemak van een transfer tot aan de deur van uw hotel.

Hoe werkt het?

Bij de bevestiging van uw boeking moet u de gegevens van uw aankomstvlucht naar Berlijn opgeven, zodat het bedrijf kan regelen dat u wordt opgehaald. De chauffeur wacht u op in de terminal en zet u af voor de deur van uw hotel.

Privétransfer per busje terug naar de luchthaven Tegel

Indien u aan het einde van uw reis naar de Duitse hoofdstad gebruik wenst te maken van deze privétransferdienst van uw hotel naar Tegel, kunt u deze op dezelfde manier boeken: u dient uw vluchtgegevens door te geven zodat zij ervoor kunnen zorgen dat u bij uw hotel wordt opgehaald en tijdig naar de luchthaven wordt gebracht zodat u veilig kunt aankomen.

3. Privé transfer per auto van Tegel naar uw hotel

Dit is een deur-tot-deurdienst met dezelfde kenmerken als de gedeelde pendeldienst, maar met het verschil dat de transfer van Tegel naar uw hotel in een privévoertuig zal plaatsvinden. U hebt ook alle bagageruimte tot uw beschikking, de kosten bedragen 36 euro en het duurt ongeveer 35 minuten om bij uw hotel in het centrum van Berlijn te komen.

Hoe werkt het?

De huurmethode voor beide opties is dezelfde: u hoeft alleen maar online te reserveren en uw vluchtgegevens en hoteladres door te geven, waarna een professionele chauffeur u bij aankomst op de luchthaven Tegel in Berlijn met een naambadge zal opwachten en rekening zal houden met eventuele vertragingen van uw vlucht en de tijd die nodig is om bij de vertrekterminal te komen.

Privétransfer van uw hotel in Berlijn naar de luchthaven Tegel met privévervoer

De dienstverlening is dezelfde als op de heenreis: een privé-auto voor u en uw reisgenoten met een professionele chauffeur haalt u op bij het hotel van uw keuze. Ook hier heeft u voldoende ruimte voor uw bagage, WIFI-verbinding tijdens de reis en transfer van deur tot deur.

Wanneer u online reserveert (u kunt dit doen vóór uw reis om het klaar te maken of tijdens uw reis tot de dag voor het vertrek van uw vlucht), moet u naast het adres van uw hotel of accommodatie in het centrum van Berlijn ook uw vluchtgegevens opgeven, zodat de chauffeur u op tijd kan ophalen om op tijd op de luchthaven te zijn (u wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het tijdstip waarop u wordt opgehaald).

4. Andere opties van Tegel naar het stadscentrum

Bus

Hoewel Tegel Airport veel luchtverkeer ontvangt, heeft het geen metro- of treinverbinding, dus de manier om met het openbaar vervoer van Tegel naar het centrum van Berlijn te komen is met de bus. Er zijn twee verschillende buslijnen die u voor ongeveer 3 euro rechtstreeks naar het stadscentrum brengen; afhankelijk van waar uw accommodatie zich in Berlijn bevindt (het stadscentrum is vrij groot), zal de ene of de andere buslijn handiger zijn.

Als uw hotel of verblijfplaats zich in de buurt van Alexanderplatz bevindt, is de buslijn die het beste bij u past JetExpressBus TXL. Als u tijdens uw reis naar Berlijn dichter bij de Zoologischer Garten verblijft, kunt u het beste kiezen voor de JetExpressBus X9 buslijn om van luchthaven Tegel naar uw hotel te komen. Dezelfde lijnen zijn ook beschikbaar in omgekeerde richting om terug te keren naar de luchthaven aan het einde van uw reis, met als belangrijkste vertrekpunten Alexanderplatz en Zoologischer Garten.

Deze buslijnen zijn speciaal ontworpen om reizigers van de luchthaven te vervoeren, zodat u ruimte hebt voor uw bagage, zolang u niet meer dan één of twee stuks bagage meeneemt. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Berlijn, is de vertrekhal van de bus gemakkelijk te vinden met borden.

Ten slotte moet u weten dat de buslijnen 128 en 109 ook verbinding hebben met de luchthaven Tegel, zodat u de route kunt controleren als u ver van het centrum van Berlijn verblijft.

Taxi

Als u geen vervoer naar uw hotel heeft geboekt en buiten de busdienstregeling aankomt, kunt u altijd een taxi naar uw hotel nemen. Een taxirit naar het centrum van Berlijn kost ongeveer 35 euro en duurt gemiddeld 20 minuten. U vindt de taxistandplaats rond de aankomsthal.

Deze optie is handig, maar niet de goedkoopste, dus als u rechtstreeks naar uw hotel wilt, kunt u overwegen om vooraf privévervoer te boeken, zodat de chauffeur u bij aankomst opwacht zonder dat u in de rij hoeft te staan.

Ana's Reizigerstip

Als u de bus neemt van de luchthaven Tegel naar uw hotel, kijk dan welke van de twee buslijnen voor u het meest geschikt is, afhankelijk van in welke wijk van het stadscentrum u verblijft.

5. Gedeelde transfer van Schönefeld naar Berlijn

Binnen in de terminal van luchthaven Schönefeld| ©reisetopia
Binnen in de terminal van luchthaven Schönefeld| ©reisetopia

De luchthaven Schönefeld is de verste luchthaven van het centrum van Berlijn, dus de transfers zijn meestal duurder en langer. U kunt echter op zoek gaan naar een betaalbare gedeelde transfer en een privéchauffeur vragen u van de aankomsthal op te halen en u tot aan de voordeur van uw hotel te brengen.

Er zijn tal van opties, maar ik raad aan een gedeelde transfer te huren in een gedeeld busje met maximaal acht zitplaatsen voor 58, wat vrij goed is als je bedenkt dat de afstand van de luchthaven Schönefeld naar het stadscentrum meer dan 20 km bedraagt.

Je deelt het busje met maximaal zeven andere reizigers, je hebt genoeg ruimte voor je bagage (vergeet niet om ons bij de boeking per e-mail te laten weten of je speciale of extra bagage hebt), WIFI-verbinding tijdens de reis, airconditioning, WIFI, flessenwater en een chauffeur die je in het Engels begrijpt.

Hoe werkt het?

 • U boekt online door uw vluchtnummer en uw hoteladres op te geven
 • Een professionele chauffeur zal u op de luchthaven opwachten met een naambadge, rekening houdend met mogelijke vluchtvertragingen.
 • Hij brengt u in ongeveer 35 minuten naar uw hotel.

6. Andere vervoersmogelijkheden van Schönefeld naar het stadscentrum

Trein vanuit luchthaven Schönefeld met bestemming Berlijn Centraal Station| ©Peter Toporowski
Trein vanuit luchthaven Schönefeld met bestemming Berlijn Centraal Station| ©Peter Toporowski

De luchthaven Schönefeld is ook met het openbaar vervoer verbonden met het centrum van Berlijn. Je hebt twee opties: de trein en de bus. Ik zal ze allebei uitleggen, maar ik waarschuw je dat de trein over het algemeen handiger en sneller is.

Airport Express trein

Deze dienst heeft drie verschillende lijnen (afhankelijk van het gebied van het centrum waar u heen gaat, zal de ene of de andere geschikter zijn): de RE 7, de RB 14 en de RB 22. De eerste twee hebben een frequentie van 30 minuten en de laatste van een uur, en ze rijden allemaal van 4.30 uur tot 00.30 uur.

Het kaartje kost ongeveer 3,40 euro en de reis duurt tussen 20 en 40 minuten, afhankelijk van welke halte in het stadscentrum u kiest. Enkele van de belangrijkste haltes zijn: Zoologischer Garten, Hauptbahnhof, Friedrichstrasse, Alexanderplatz, Berlijn Ostbahnhof en Karlhorst.

S-Bahn treinen

Het zijn een soort voorstadstreinen en er zijn twee lijnen die door de luchthaven rijden, de S9 en de S45. Hoewel de S9 in het stadscentrum stopt, zijn deze lijnen geschikt voor u als uw accommodatie verder weg ligt, aangezien beide, voor dezelfde prijs, veel meer haltes hebben dan de Airport Express en er aanzienlijk langer over doen (ongeveer een uur).

Bus

De bus is even duur als de trein, ongeveer 3,40 euro, maar brengt u niet rechtstreeks naar het stadscentrum. U zult waarschijnlijk moeten overstappen tussen verschillende lijnen en het zal u over het algemeen meer dan een uur kosten om in het centrum van Berlijn te komen.

De lijnen zijn 163, 164 en 171, en de nachtbussen zijn N7 en N60. Dit laatste kan een goede optie zijn als u buiten de treindienstregeling op luchthaven Schönefeld aankomt en geen privé-vervoer wilt huren, maar vergeet niet de route en verbindingen naar uw accommodatie te controleren.

Taxi

Taxi's zijn natuurlijk ook beschikbaar op de luchthaven Schönefeld en zullen bij aankomst gemakkelijk te herkennen zijn dankzij de bewegwijzering. Maar als u ze gaat gebruiken, wees dan voorbereid met uw portemonnee, want de gemiddelde ritprijs naar het centrum van Berlijn is 50 euro. Maar je bent in ongeveer 40 minuten in je hotel.

Taxi's kunnen een goede optie zijn als u niet van tevoren een privé-transfer hebt geboekt of als er onvoorziene problemen zijn met de trein of bus, anders raad ik u aan ze te vermijden.

Ana's Reizigerstip

Als u op Schönefeld aankomt, kies dan voor de Airport Express trein of een transfer van deur tot deur; taxi's zijn erg duur en ander openbaar vervoer doet er lang over om in het centrum te komen.

7. Enkele interessante activiteiten in Berlijn

Detail van de Brandenburger Tor| ©Moritz Lüdtke
Detail van de Brandenburger Tor| ©Moritz Lüdtke

Zodra u uw aankomst in het hotel heeft geregeld, is het tijd om uw reis te gaan plannen. Als u niet precies weet wat u wilt doen als u daar aankomt, raad ik u aan te overwegen een rondleiding of een excursie te volgen om de stad en de omgeving te ontdekken. Ik heb hier een selectie gemaakt van de beste: Tours in Berlijn.

Een rondrit door de stad per toeristenbus is ook geen slechte optie als u niet veel tijd hebt of als u de voorkeur geeft aan de meest comfortabele manier om van de ene plaats naar de andere te komen. Hier is alles wat je moet weten over Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het om van het vliegveld naar Berlijn te komen?

  Het hangt ervan af op welke luchthaven je vliegt. Als u op de luchthaven Tegel vliegt, duurt het ongeveer 14 minuten om het stadscentrum per taxi of transfer te bereiken, en 20 minuten als u een bus neemt. Indien uw vliegtuig daarentegen landt op Schönefeld, duurt het ongeveer 30 minuten met de taxi en ongeveer 50 minuten met de bus om Berlijn te bereiken.

 • Welke luchthaven van Berlijn moet ik kiezen?

  Kortom, de luchthaven Tegel is duurder, maar ligt iets dichter bij de stad, dus als u het meeste uit uw tijd in de stad wilt halen, kunt u beter voor deze luchthaven kiezen. Kies anders de luchthaven met de beste prijzen, want de stad is vanaf beide luchthavens goed bereikbaar.

 • Hoe vroeg moet ik op de luchthaven van Berlijn zijn voor mijn vlucht?

  De officiële aanbeveling van de luchthaven Tegel is om twee uur voor vertrek van uw vlucht aan te komen, wat ook geldt als u vanaf Schönefeld vliegt. Hoewel, om eerlijk te zijn, duurt de beveiliging op beide luchthavens niet al te lang, dus 90 minuten te vroeg komen zou ook voldoende moeten zijn.