Quito in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Quito, de hoofdstad van Ecuador, wordt erkend als de stad met het best bewaarde historische centrum van Zuid-Amerika. Er zijn veel bezienswaardigheden te zien tijdens je 3-daagse verblijf in Quito, een combinatie van geschiedenis, cultuur, tradities en natuurschoon.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Quito in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

OTAVALO.- CASCADA DE PEGUCHE |©Marcelo Quinteros Mena

De hoofdstad van Ecuador is de op een na hoogste stad ter wereld, die op een van de hellingen van het Andesgebergte ligt en heel dicht bij de evenaar, waardoor het een unieke toeristische bestemming is. Hier vind je een 3-daagse route met de hoogtepunten van de stad, zodat je je volgende bezoek kunt plannen.

Er zijn veel dingen te zien en te doen in Quito in 3 dagen, zoals een rondleiding door het historische centrum, de stad bekijken vanaf de panoramische uitkijkpunten en met de kabelbaan naar 4000 meter boven zeeniveau klimmen. Je kunt ook voet zetten in elk halfrond of de markten, pleinen en musea bezoeken waar het leven en de cultuur van deze bruisende stad zich afspeelt. Ik vertel het je hieronder dag voor dag.

Dag 1: Historisch centrum en Mitad del Mundo Monument

Basilica del Voto Nacional - Quito, Ecuador.|©Wild Lapse
Basilica del Voto Nacional - Quito, Ecuador.|©Wild Lapse

Op je eerste dag in Quito kun je een tour maken door het historische centrum en de belangrijkste gebouwen van de stad bekijken. Je kunt beginnen bij de Voto Nacional kerk en dan ongeveer 8 straten lopen naar Plaza Grande, het centrale plein van de stad. Vanaf daar kun je naar de Iglesia Compañía de Jesús, dat ongeveer twee blokken van het plein ligt.

In de namiddag is het een goede optie om met de bus het Monumento de la Mitad del Mundo te bezoeken, een van de populairste bezienswaardigheden van het land, of om een rondleiding door Quito te nemen, aangezien het in de meeste rondleidingen is inbegrepen. Met de bus ben je er in ongeveer een uur. Op de terugweg, als het niet te laat is, kun je door de traditionele straat La Ronda lopen en de heerlijke lokale gerechten proberen.

Kerk van de Voto Nacional

De Iglesia del Voto Nacional wordt beschouwd als de grootste neogotische kerk in Zuid-Amerika. De constructie is geïnspireerd op de kerk van de Notre Dame. Opvallend zijn de Galapagosdieren die de ingang bewaken, in plaats van de waterspuwers die je in kerken van die stijl ziet.

Behalve dat je versteld kunt staan van de architectuur, kun je ook de torens van meer dan 100 meter hoog beklimmen, die tot de beste uitzichtpunten van de stad behoren. Op speciale dagen kun je ook 's nachts naar boven, wat je kunt controleren op de website van de kerk.

 • Locatie: Venezuela 11-263 (en Carchi), Quito 170130.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 4 EUR.

Boek een rondleiding door Quito

Plaza Grande

Ongeveer 8 blokken van de kerk ligt het centrale plein van de stad: het Plaza Grande. In het midden van het plein kun je het Monumento a la Independencia zien, dat werd gebouwd als eerbetoon aan de helden van de onafhankelijkheid van Ecuador in 1809. Een andere optie, als je niet wilt lopen, is om de tour per fiets te doen, of ze nu openbaar zijn of deel uitmaken van een rondleiding.

Rond het plein staan verschillende historische gebouwen die je kunt bezoeken, als ze je interesseren:

 • De Metropolitan Cathedral, de oudste kerk van Zuid-Amerika, gebouwd in de 16e eeuw.
 • Het Carondelet Paleis, de presidentiële residentie, waar rondleidingen beschikbaar zijn op reservering. De Tarqui Grenadiers bewaken de ingang in traditionele klederdracht.
 • Het 16e-eeuwse aartsbisschoppelijk paleis is een van de oudste gebouwen. Het heeft ook cafés en restaurants waar je kunt lunchen of brunchen.
 • Locatie: Av. Venezuela tussen Chili en Espejo. Historisch centrum van Quito.

Boek een fietstour

Compañía de Jesús-kerk

Vanaf de Plaza Grande kun je ongeveer 200 meter lopen naar de Iglesia Compañía de Jesús, een van de meest opmerkelijke kerken van Quito, omdat het interieur bedekt is met fijn bladgoud van 23 karaat. De muren zijn fijn gebeeldhouwd door kunstenaars van de School van Quito.

 • Locatie: García Moreno N10-43, Quito.
 • Openingstijden: maandag tot donderdag van 9.30 tot 18.30 uur, vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, zaterdag en feestdagen van 9.30 tot 16.00 uur en zondag van 12.30 tot 16.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 5 EUR per persoon. Het kost ongeveer 3 EUR extra om naar de koepels te gaan.

Midden van de Wereld Monument en Complex

Een van de populairste attracties in de buurt van Quito is het Mitad del Mundo Monument dat blijkbaar op de evenaar ligt, waar je de mogelijkheid hebt om voet te zetten op elk halfrond. Het ligt 28 km van het centrum van Quito en kan in ongeveer een uur met de bus worden bereikt.

De Mitad del Mundo bus, die langs de Avenida Mariscal Sucre rijdt, brengt je naar het complex. Een andere optie is om een tour te huren in Quito, die zeker andere interessante activiteiten aan de tour zal toevoegen.

In het Mitad del Mundo Complex kun je verschillende experimenten uitvoeren die te maken hebben met Latitude 0, en andere attracties bezoeken zoals het Cacaomuseum en het Craft Beer Museum. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om het Zonnemuseum Intiñán te bezoeken, waar de ware evenaarlijn zou lopen.

 • Locatie: Av. Manuel Córdova Galarza SN, Quito.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: 5 EUR voor volwassenen en 2,5 EUR voor kinderen.

La Ronda

Ga op de terugweg van de Mitad del Mundo en om het nachtleven van Quito te proeven naar de straat La Ronda, een bohemienachtig steegje met ambachtelijke winkels, culturele centra, literaire cafés, restaurants en een kapel met een merkwaardige legende, de Capilla del Robo (Kapel van de Rover).

De straat, die eigenlijk Juan de Dios Morales heet, strekt zich uit van de oude Cumandá Terminal tot Boulevard 24 de Mayo. Het is ongeveer 500 meter van Plaza Grande.

 • Locatie: QFGP+87W, Venezuela, Quito 170130, Ecuador.
 • Openingstijden: Bars, restaurants en nachtclubs zijn dagelijks geopend van 15.00 tot middernacht. Winkels zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Boek een legendatour

Optioneel: Kerk van San Francisco, musea en Itchimbía Park

Als je tijd over hebt in het historische centrum van Quito, of als je niet geïnteresseerd bent in het Mitad del Mundo Monument, zijn er andere interessante plekken om te bezoeken:

 • De San Francisco Kerk, die wordt beschouwd als het grootste religieuze complex in Zuid-Amerika en waar zo'n 3500 werken van de Quito Kunstschool, die bloeide tussen de 16e en 18e eeuw, te zien zijn.
 • Itchimbía Park: het is een groene ruimte van ongeveer 54 hectare waar zich ook een uitkijkpunt bevindt en het culturele centrum dat bekend staat als het Crystal Palace. Het ligt op ongeveer 3 km van de Plaza Grande.
 • Museo Casa Guayasamín: dit is het huis waar de beroemde Ecuadoriaanse kunstenaar Oswaldo Guayasamín woonde en waar vandaag de dag zijn werken worden tentoongesteld, evenals zijn privécollectie van precolumbiaanse en koloniale kunst. Het ligt op 7 km van het Plaza Grande en is een van de beste musea van Quito.

Koop kaartjes voor Capilla del Hombre en Casa Museo Guayasamín

Dag 2: El Panecillo, TeleferiQo, La Mariscal Markt en Foch Plein

TeleferiQo|©Elias Rovielo
TeleferiQo|©Elias Rovielo

Op je tweede dag in Quito, wanneer je meer geacclimatiseerd bent aan de hoogte, kun je iets hoger klimmen om te genieten van een ongelooflijk uitzicht over de stad en de omliggende bergen en vulkanen. s Ochtends kun je naar El Panecillo Hill gaan, waar het standbeeld van de gelijknamige Maagd staat, en 's middags kun je de Teleférico de Quito nemen, in het noorden van de stad.

El Panecillo Hill ligt op 2 km van Plaza Grande. Als je wandelt, ben je er in ongeveer 30 minuten, of in ongeveer 40 minuten als je met de bus gaat. Van El Panecillo naar de basis van de kabelbaan duurt het ongeveer een uur met de bus, of 20 minuten met de taxi of auto. Daarna kun je naar de Mercado Artesanal La Mariscal gaan of naar het Vulqano Park, dat aan de voet van de kabelbaan ligt. De markt is ongeveer een uur rijden met de bus.

De heuvel El Panecillo en de Maagd van Panecillo

El Panecillo is een heuvel in het centrum van de stad waar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad en de omliggende bergketens. Op de top staat het beeld van de Virgen del Panecillo, een 30 meter hoog aluminium beeld, en een klein museum.

Hoewel je naar de top van de heuvel kunt klimmen, wordt dit niet aangeraden, omdat het pad niet erg veilig is. Je kunt een taxi nemen naar de top of een toeristenbus, of deelnemen aan een rondleiding door Quito, omdat de meeste deze heuvel en andere hoogtepunten van de stad in hun route opnemen.

 • Locatie: Fulgencio Araujo, y, Quito 170527.
 • Openingstijden: De hele dag geopend. Het museum is geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en sluit een uur eerder in het weekend.
 • Toegang: gratis. Toegang tot het museum kost ongeveer 2 EUR per persoon.

Doe mee aan een rondleiding door Quito

Quito kabelbaan

Na de beklimming van El Panecillo kun je naar de basis van de Quito Cable Car gaan en naar de top van de Cruz Loma klimmen, die ongeveer 4.000 meter boven de zeespiegel ligt. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Op de top van de heuvel is het erg populair om te schommelen op een schommel waar je een sensatie ervaart die lijkt op vliegen.

Andere activiteiten die je kunt doen, behalve foto's maken, zijn wandelen, fietsen of klimmen, als je daar zin in hebt. Vergeet niet om het rustig aan te doen, want het effect van de hoogte maakt elke fysieke activiteit vermoeiender. Het is aan te raden om cocabladeren, snoepjes of pillen te nemen als je denkt dat de hoogte je kan beïnvloeden, hoewel niet alle mensen er op dezelfde manier last van hebben.

Lorena's Traveller Tip

Vanaf de Cruz Loma heuvel kun je een pad nemen naar de Pichincha Vulkaan, dat 10 km lang is.

La Mariscal Handwerkmarkt

De Mercado La Mariscal is een van de belangrijkste ambachtsmarkten van het land, waar je schilderijen, geborduurde stoffen en kledingstukken, wandtapijten, sieraden gemaakt van zaden, muziekinstrumenten zoals quenas en ocarinas, Panamese hoeden (die eigenlijk uit Ecuador komen) en nog veel meer dingen die je zouden kunnen interesseren kunt vinden.

Om er te komen moet je vanaf de kabelbaan een bus nemen die je in ongeveer 50 minuten bij de markt afzet, of in ongeveer 15 minuten met de taxi.

 • Locatie: Jorge Washington 611, Quito 170143.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

Lorena's Traveller Tip

Een andere optie, vooral als je met kinderen gaat, is een bezoek aan Vulqano Park, een pretpark aan de voet van de kabelbaan, waar zowel kinderen als volwassenen zich kunnen vermaken.

Foch-plein

Op ongeveer 600 meter van de Mercado Artesanal La Mariscal ligt Plaza Foch, een van de gezelligste pleinen van de stad. Het is een geweldige plek om te dineren met typisch Ecuadoraanse gerechten en te proeven van het nachtleven van de stad.

Plaza Foch is een gebied met bars, disco's, salsabars en karaokebars, dat vaak wordt opgenomen in nachtelijke foodtours door Quito. Als je bezoek samenvalt met het weekend, kun je dit plein en de omliggende straten niet missen.

Het ligt op ongeveer 3 km van Plaza Grande, dat je in een half uur met de bus of in 10 minuten met de taxi kunt bereiken.

 • Locatie: Mariscal Foch en Reina Victoria, Quito.

Boek een nachttour

Dag 3: Bezoek de markt van Otavalo

Otovalo Markt|©Thomas GONZALEZ
Otovalo Markt|©Thomas GONZALEZ

Op je derde dag in de stad kun je vanuit Quito een dagtocht maken om de omgeving te verkennen. Een van de populairste opties is de stad Otavalo, beroemd om zijn gelijknamige markt, waar ik je aanraad eerst naartoe te gaan. Daarna kun je naar de Peguche watervallen, die op ongeveer 3 km van de stad liggen.

Om in Otavalo te komen, kun je een bus nemen vanaf de Terminal Terrestre de Carcelén in Quito. De stad ligt op ongeveer 90 km van Quito en is met de bus in ongeveer 2 uur te bereiken. Een andere manier om deze stad te leren kennen is door een tour te huren, die je meeneemt naar andere bezienswaardigheden in de stad. Meestal is een bezoek aan het Cotacachi Ecologisch Reservaat, waar de Cuicocha Lagune ligt, inbegrepen.

Otavalo-markt

De Otavalo-markt, ook bekend als "Plaza de los Ponchos", ligt twee blokken van de Otavalo-terminal, op Plaza Centenario. Het wordt beschouwd als de grootste inheemse markt in Ecuador en staat vooral bekend om zijn weefwerk. Maar je vindt er ook Panamese hoeden, geborduurde kleding en een grote verscheidenheid aan handwerk gemaakt door het Kichwa volk.

 • Locatie: Quiroga Sucre, Otavalo 100401, Ecuador.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 8.00 tot 18.00 uur.

Boek een excursie naar Otavalo, Cotacachi en Cuicocha

De Peguche waterval

Vanaf de markt, en om het meeste uit de dag te halen, raad ik je aan om een taxi te nemen naar de Peguche waterval, waar je ongeveer 10 minuten over doet, aangezien het met de bus langer zou duren. Om bij de watervallen te komen moet je een loopbrug nemen van ongeveer 800 meter lang. Voordat je het pad betreedt, kun je bij de ingang een handwerkmarkt bezoeken.

Deze watervallen hebben een diepere betekenis voor de inwoners van Otavalo, want ze worden gebruikt om heilige baden uit te voeren ter gelegenheid van de zonnewende- en equinoxfeesten van de Andes-kosmovisie, zoals Inti Raymi en Pawkar Raymi, waarbij de zon en de oogsten worden gevierd.

 • Locatie: 6QQ6+9H7, Otavalo, Ecuador.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 8.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 2 EUR per persoon.

Reisschema: 3 dagen in Quito

 • Dag 1
 • Voto Nacional Kerk
 • Plaza Grande
 • Kerk van Compañía de Jesús
 • Monument van het Midden van de Wereld
 • La Ronda
 • Dag 2
 • El Panecillo heuvel
 • Quito kabelbaan
 • La Mariscal ambachtelijke markt of Volqano Park
 • Foch plein
 • Dag 3
 • Otavalo Markt
 • Peguche Waterval

Dit is mijn voorgestelde route om de hoogtepunten van Quito te zien in 3 dagen, een stad met veel interessante plekken om te verkennen. Als je langer blijft, zijn er genoeg musea, kerken en parken om te verkennen, en je kunt ook verschillende dagtochten maken vanuit Quito, zoals naar de Santa Ana-baden of het Amazonegebied, die je allebei niet mag missen.