Dingen om te doen in Quito

Quito is een stad vol geschiedenis waar heden en verleden samenkomen. Omringd door bergketens en vulkanen, maakt de hoge ligging halverwege de wereld het een van de meest interessante bestemmingen in Amerika.

Lorena Morales

Lorena Morales

12 minuten lezen

Dingen om te doen in Quito

Mitad del Mundo |©Jc2daK

Quito ligt op 2.850 meter boven zeeniveau in de uitlopers van het Andesgebergte, vlakbij de evenaar. Het is de oudste hoofdstad van Amerika, met een goed bewaard historisch centrum, en een van de meest bezochte steden van het continent. Dit komt deels door de nabijheid van de Pichincha vulkaan en de evenaar.

Er zijn veel dingen te zien en te doen in Quito, zoals het bezoeken van oude kerken, klimmen naar uitkijkpunten met panoramische uitzichten, schommelen op 3.000 meter hoogte, pre-Columbiaanse kunst ontdekken, gebouwen verkennen waar legendes in overvloed zijn, of voet zetten op elk halfrond in de buurt van de stad. Hier zijn de interessantste dingen om te doen in de stad, hoewel er nog veel meer te ontdekken valt.

1. Wandel over het belangrijkste plein van de stad: Plaza Grande.

Het Plaza Grande|©Oscar Padilla Álvarez
Het Plaza Grande|©Oscar Padilla Álvarez

Het Plaza Grande of Plaza de la Independencia is het belangrijkste plein van Quito en het hart van het historische centrum. Er omheen staan verschillende emblematische gebouwen van de stad: de Metropolitan Cathedral, de belangrijkste van Ecuador; het Carondelet Palace, de officiële residentie van de president; en het Archbishop's Palace.

Op het plein staat het Monument voor Onafhankelijkheid, dat werd gebouwd ter ere van de helden die in 1809 de "Eerste Schreeuw om Onafhankelijkheid" van Ecuador deden. De oorsprong van het plein gaat terug tot het jaar 1500, toen het in het midden een waterfontein had, precies op de plek waar nu het monument staat. Het plein is een van de must-see bezienswaardigheden van de stad en is opgenomen in alle rondleidingen door Quito.

 • Locatie: Av. Venezuela tussen Chili en Espejo. Historisch centrum van Quito.

Metropolitaanse Kathedraal

De Metropolitan Cathedral is de oudste kerk van Zuid-Amerika, gebouwd tussen 1562 en 1567. Je ziet er de samenvloeiing van inheemse en Spaanse kunst en verschillende bouwstijlen. Het heeft een museum met kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken van de Escuela de Arte Quiteña.

 • Openingstijden: maandag tot zaterdag en op feestdagen van 9.00 tot 17.30 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 4 EUR.

Paleis Carondelet

Dit is de officiële residentie van de president, maar niet de eigenlijke zetel van de president. Ze bieden meestal op reservering rondleidingen aan, waarbij je vanaf het presidentiële balkon naar buiten kunt kijken. Maar het interessantste om te zien zijn de Tarqui Grenadiers, in hun traditionele kostuums, die de ingang van het paleis bewaken.

Het is erg populair in de stad om de wisseling van de wacht te zien, die elke dinsdag om 12.00 uur plaatsvindt en waarbij paarden versierd met pompons, trommels, marcherende soldaten en het zingen van het volkslied centraal staan.

Aartsbisschoppelijk paleis

Het aartsbisschoppelijk paleis is een van de oudste in Quito en dateert uit de 16e eeuw. Hoewel de kantoren van het bisdom zich binnen bevinden, zijn de binnenplaatsen en balkons ook de thuisbasis van ambachtelijke winkels en restaurants met een bevoorrecht uitzicht op het plein.

Boek een rondleiding door Quito

2. Ervaar Latitude 0 bij het Mitad del Mundo Monument

Quito - Midden van de Wereld|©Santiago Stucchi Portocarrero
Quito - Midden van de Wereld|©Santiago Stucchi Portocarrero

Een van de populairste dingen om te doen in de buurt van de stad is een bezoek aan het Mitad del Mundo Monument, en het is de reden waarom veel mensen een luchthaventransfer naar Quito nemen. Het is een plek waar je een voet op elk halfrond kunt zetten; of bekijk experimenten met betrekking tot breedtegraad 0.

Het Mitad del Mundo Monument ligt op ongeveer 28 km van het stadscentrum en je kunt er komen met de Mitad del Mundo bus, of door een tour door Quito te huren, omdat de meeste een bezoek aan dit monument inhouden. Er zijn musea, tentoonstellingszalen en restaurants op het terrein, en elk weekend zijn er evenementen en concerten.

Blijkbaar loopt de evenaarlijn niet echt door het monument, maar 200 meter verderop, bij het Museo Solar Intiñán. Je kunt van je bezoek gebruik maken om dit museum te bekijken en meer te leren over de astronomie en cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika.

Interessante details

 • Locatie: Mariano Calvache E18-94 y, Quito 170135.
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur.
 • Entree: ongeveer 5 EUR voor volwassenen en ongeveer 2,5 EUR voor kinderen.

Boek je luchthaventransfer

3. Ontdek de Mercado Artesanal La Mariscal

Quito: Kunstnijverheidsmarkt La Mariscal|©yucan
Quito: Kunstnijverheidsmarkt La Mariscal|©yucan

Een van de meest bezochte plaatsen in Quito is de Mercado La Mariscal, waar je een grote verscheidenheid aan handwerk kunt vinden, zoals schilderijen, geborduurd textiel en kledingstukken, wandtapijten, sieraden, muziekinstrumenten zoals quenas en ocarina's, en zelfs Panamese hoeden, die eigenlijk uit Ecuador komen.

Dit is een van de belangrijkste handwerkmarkten van het land, gelegen op ongeveer 3 km van het Plaza Grande. Er zijn ongeveer 200 winkels die handgemaakte producten verkopen, waarvan er veel zijn gemaakt met behulp van oude inheemse technieken. Het is de ideale plek om typisch Ecuadoraans handwerk te kopen.

Een andere populaire markt in de buurt van Quito is de Otavalo Markt, die wordt beschouwd als een van de beste in Zuid-Amerika. Je kunt de stad Otavalo met de bus in ongeveer twee uur bereiken, of je kunt een tour boeken vanuit Quito, die je ook naar veel natuurlijke attracties in en rond de stad brengt, zoals de Cuicocha Lagune.

Nuttige informatie

 • Locatie: Jorge Washington 611, Quito 170143.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

Boek een rondreis naar Otavalo, Cotacachi en Cuicocha

4. Bezoek de legendarische San Francisco kerk

Kerk en klooster van San Francisco|©Elias Rovielo
Kerk en klooster van San Francisco|©Elias Rovielo

De kerk van San Francisco, gebouwd in de 16e eeuw, wordt beschouwd als het grootste religieuze architecturale complex in Amerika. Het beslaat ongeveer twee blokken en bevat kapellen, tempels, een klooster en een belangrijke Franciscaanse bibliotheek.

De kerk, die werd gewijd aan San Francisco, bestaat uit 13 kloostergangen, een hoofdaltaar en de bibliotheek. Binnen bevinden zich zo'n 3500 kunstwerken van de School van Quito, die zich tussen de 16e en 18e eeuw ontwikkelde. Onder hen is de Virgen de Quito, uit de 18e eeuw, een symbool van de stad.

Op de gevel vallen de Inca-voorstellingen van de zon op, die tot doel hadden de inheemse Amerikanen naar de kerk te lokken. Tijdens je bezoek kun je rondwandelen over de Plaza de San Francisco en ook door de catacomben van de kerk, waar tegenwoordig een ambachtsmarkt is.

Aan de andere kant heeft de kerk een prominente plaats gekregen in de cultuur van de stad, vanwege de legendes die erover worden verteld. Er wordt gezegd dat de kerk werd gebouwd door een leger van duiveltjes, omdat Cantuña, een inheemse man die de opdracht kreeg om de kerk te bouwen, een pact met de duivel sloot om het complex in korte tijd te bouwen.

Interessante details

 • Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 17.30 uur. Op zondag van 7.00 tot 12.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 3 EUR per persoon.

Boek een legendarische tour

5. Verblind jezelf in de Kerk van de Sociëteit van Jezus

Kerk van de Sociëteit van Jezus|©arjunalistened
Kerk van de Sociëteit van Jezus|©arjunalistened

De Iglesia Compañía de Jesús is een van de meest bezochte kerken van Quito vanwege het glanzende interieur: het is bijna volledig bedekt met 23-karaats bladgoud. Het is een 17e-eeuwse barokkerk met een gevel van vulkanisch steen. Ze werd gebouwd door de jezuïeten, die zich lieten inspireren door twee Romeinse jezuïetentempels: Il Gesú en San Ignacio.

De muren van de kerk werden bewerkt door kunstenaars van de Escuela Quiteña, die er een waar juweel van de stad van maakten. Er wordt geschat dat de kerk een ton goud bevat. Dit zou zijn bijgedragen door de inheemse bevolking die ervoor wilde zorgen dat hun kinderen naar de later gebouwde Jezuïetenuniversiteit zouden gaan.

De Iglesia Compañía de Jesús is barok van stijl, met een mengeling van andere stijlen zoals Mudejar en neoklassiek. Binnen vallen twee grote doeken op, Het Laatste Oordeel en Het Inferno, die in 1620 werden geschilderd door Hernando de la Cruz.

Als je bezoek samenvalt met de datum van je bezoek, houd er dan rekening mee dat het museum gratis rondleidingen aanbiedt op de eerste zondag van elke maand.

Interessante details

 • Locatie: García Moreno N10-43, Quito.
 • Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 18.30 uur, vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, zaterdag en feestdagen van 9.30 tot 16.00 uur en zondag van 12.30 tot 16.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 5 EUR per persoon. Het kost ongeveer 3 EUR extra om naar de koepels te gaan.

6. Maak een ritje met de kabelbaan van Quito

De kabelbaan|©Diario El Universo
De kabelbaan|©Diario El Universo

Een van de leukste dingen om te doen in Quito is een ritje maken in de 4.000 meter hoge kabelbaan om de stad en het omringende berglandschap te zien. Quito is een stad op grote hoogte (2.850 m) en is gebouwd op een van de hellingen van het Andesgebergte.

De kabelbaan brengt je ongeveer 5 km van het historische centrum van Quito naar de top van de Cruz Loma heuvel. De rit duurt ongeveer 20 minuten en eenmaal op de top kun je gaan wandelen, fietsen of klimmen; en de mooiste foto's maken. Een erg populaire route is die naar de Pichincha vulkaan, die ongeveer 10 km lang is.

Mis de schommels niet, waar je hoogtevrees kunt krijgen. Op de top vind je ook de Ermita de la Dolorosa en een klein winkelcentrum. Op de weg naar beneden kun je naar Vulqano Park, een pretpark met attracties voor kinderen en volwassenen.

Tips om op de TeleferiQo te komen

De kabelbaan van Quito, of TeleferiQo, wordt beschouwd als de hoogste van Zuid-Amerika. Houd er rekening mee dat je op de top hoogteziekte kunt krijgen, dus het is aan te raden om cocabladeren om op te kauwen, snoep of pillen mee te nemen. Bij een 3-daags verblijf in Quito wordt dit meestal op de tweede of derde dag gedaan, zodat je kunt acclimatiseren aan de hoogte. Vergeet ook niet om een warme jas in te pakken.

Interessante details

 • Locatie: Fulgencio Araujo, y, Quito 170527.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 20.00 uur. De afzettijd is om 19.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 9 EUR voor volwassenen en ongeveer 7 EUR voor kinderen tot 18 jaar. Huisdieren mogen naar boven tegen een vergoeding van 5 EUR. De kosten voor het meenemen van een fiets bedragen ongeveer 5 EUR.
 • Hoe kom je er: de bus zet je in ongeveer een uur af aan de voet van de kabelbaan vanuit het historische centrum van Quito. Met de auto duurt het ongeveer 15 minuten.

7. Geniet van het uitzicht op de Panecillo

PANECILLO|©Vida James
PANECILLO|©Vida James

Panecillo is een heuvel in het centrum van Quito die een van de beste uitzichten over de stad biedt. Hij is beroemd vanwege de Maagd van Panecillo op de top, die volledig van aluminium is gemaakt. Het meet ongeveer 30 meter en wordt beschouwd als het hoogste aluminium beeld ter wereld.

De heuvel ligt in het zuiden van Quito, op ongeveer 2 km van het Plaza Grande. Het duurt ongeveer 40 minuten met de bus of 15 minuten met de auto. Het is mogelijk om naar de top van de heuvel te lopen, maar let op dat het pad niet erg veilig is. Je kunt ook een tour huren, want deze attractie is inbegrepen in de meeste rondleidingen door Quito.

Het uitzichtpunt van de heuvel, dat je bereikt via een smalle trap, biedt een van de beste uitzichten over de stad en de omliggende vulkanen. Vanaf de top kun je veel van de historische gebouwen van de stad zien, zoals de kerk van San Francisco en de Metropolitan Cathedral. Er zijn ook ambachtswinkeltjes, plekken om eten te kopen en een klein museum aan de voet van het standbeeld.

De Virgen del Panecillo is een replica van de Maagd van Quito en staat op het hoofdaltaar van de San Francisco kerk. Het werd gemaakt door Bernardo de Legarda in 1734. Daarnaast was de heuvel vroeger een heilige plaats voor de inheemse bewoners van dit land en er worden veel legendes over verteld, vanwege de tunnels in de heuvel.

Interessante details

 • Locatie: Fulgencio Araujo, y, Quito 170527.
 • Openingstijden: De hele dag geopend. Het museum is geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en sluit een uur eerder in het weekend.
 • Toegang: gratis. Toegang tot het museum kost ongeveer 2 EUR per persoon.

Boek een rondleiding

8. Ontdek de interessantste musea in de stad

Oswaldo Guayasamin Huis-Museum|©Sebas Viera
Oswaldo Guayasamin Huis-Museum|©Sebas Viera

Tijdens je bezoek mag je de beste musea van Quito niet missen, vooral niet als je geïnteresseerd bent in het leren over de geschiedenis, kunst en cultuur van Quito. Enkele van de meest aanbevolen musea zijn het Museo de Arte Precolombino en het Museo Casa Guayasamin, gewijd aan het werk van deze kunstenaar.

In het Museo de Arte Precolombino Casa Alabado kun je schilderijen, beeldhouwwerken, replica's van de architectuur en andere voorwerpen zien die toebehoorden aan de oude bewoners van deze regio. Het ligt ongeveer 5 blokken van Plaza Grande. Er zijn verschillende rondleidingen van 30 minuten (plus een gratis rondleiding van 30 minuten) die je kunt volgen over specifieke thema's.

Het Museo Casa Guayasamín was vroeger het huis van de bekende Ecuadoraanse kunstenaar Oswaldo Guayasamín, maar is nu omgebouwd tot museum. Naast de werken van de kunstenaar kun je de precolumbiaanse en koloniale kunstobjecten zien die hij verzamelde. Het ligt op ongeveer 7 km van het Plaza Grande. Daarnaast, en heel dicht bij het Guayasamín Huismuseum is het Museum van de Mens, dat de kunstenaar bouwde ter ere van de mens.

Museum van precolumbiaanse kunst Casa Alabado

 • Locatie: Cuenca N1-41, Quito 170401.
 • Openingstijden: woensdag tot zondag van 9.00 tot 17.30 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 6 EUR per persoon voor rondleidingen.

Guayasamín Huismuseum

 • Locatie: Mariano Calvache E18-94 en, Quito 170135.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 9.30 tot 16.45 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 10 EUR per persoon voor rondleidingen.

Koop kaartjes voor Capilla del Hombre en Casa Museo Guayasamín

9. Bezoek het Itchimbía-park en uitkijkpunt

Uitkijkpunt Itchimbía Park Quito - Ecuador|©Foro Social Mundial de las Migraciones
Uitkijkpunt Itchimbía Park Quito - Ecuador|©Foro Social Mundial de las Migraciones

Het Itchimbía Park ligt ten westen van het historische centrum, op een hoogte van 2910 meter boven zeeniveau. Het is een groene ruimte van ongeveer 54 hectare met sportvelden, jogging- en fietspaden en speeltuinen voor kinderen.

Vanaf het uitkijkpunt van het park kun je het historische centrum van Quito zien, de Panecillo, een ander belangrijk uitkijkpunt van de stad, en de omliggende wijken. Je kunt ook de bergketen en de vulkanen zien die de stad omringen, vooral op zonnige dagen.

Naast genieten van de natuur en de uitzichten van het park, kun je een bezoek brengen aan het Itchimbía Cultureel Centrum, ook wel bekend als het Kristallen Paleis, waar je tentoonstellingen kunt zien, naar live concerten kunt luisteren of kunt deelnemen aan culturele activiteiten. Het met glas ommuurde gebouw is gerestaureerd van een oude ijzeren structuur die vroeger een markt was.

In het park vind je ook het bord met de naam van de stad, waar het gebruikelijk is om je te laten fotograferen. Er zijn ook restaurants en bars in het park, waar je je kunt opladen voordat je verder gaat met je tour, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op de plek.

Interessante details

 • Locatie: QGH2+39C, Quito 170136.
 • Openingstijden: dagelijks van 5.00 tot 18.00 uur en sluit een uur eerder in het weekend.
 • Toegang: gratis.
 • Hoe kom je er: vanaf Plaza Grande ben je er in een half uur te voet, in een half uur met de bus.

Boek een fietstour

10. Ontdek de straat La Ronda

La Ronda buurt|©Elias Rovielo
La Ronda buurt|©Elias Rovielo

Calle La Ronda is een traditionele straat in het historische centrum van Quito vol ambachtelijke winkels, literaire cafés, bars en restaurants. Het is een geplaveid steegje met een helling, waar je typische lokale gerechten kunt proeven en meer te weten kunt komen over de cultuur van de stad.

De straat heet eigenlijk Juan de Dios Morales en loopt van de oude Cumandá Terminal tot Boulevard 24 de Mayo. De straat komt vooral tot leven na zonsondergang, wanneer de verlichting je meeneemt naar een ander tijdperk, en op veel plaatsen kun je naar livemuziek luisteren. Daarom is het een van de plekken om te bezoeken tijdens de nachtelijke gastronomische tours.

Onder de opmerkelijke attracties die je in deze straat kunt zien zijn het Casa de las Artes de La Ronda en het Casa 707, waar kunsttentoonstellingen en concerten worden gehouden. Je kunt ook de Kapel van de Overval bezoeken, die werd gebouwd op de plek waar voorwerpen werden gevonden die uit het Santa Clara klooster waren gestolen, een overval die de stad schokte en waarover veel legendes worden verteld.

De straat La Ronda is een goede plek om typische gerechten uit Quito te proberen zoals empanadas de morocho of empanadas de viento en drankjes zoals canelazo, gemaakt van kaneel en likeur, of fruitwijn.

Interessante details

 • Locatie: QFGP+87W, Venezuela, Quito 170130, Ecuador.
 • Openingstijden: Bars, restaurants en nachtclubs zijn dagelijks geopend van 15.00 tot middernacht. Winkels zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: gratis.

Boek een gastronomische nachttour