Beste dagtochten vanuit Quito

Ontdek de wonderen van Quito met de beste excursies en tours. Beoordeel de prijzen en voor- en nadelen van elke spannende activiteit.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minuten lezen

Beste dagtochten vanuit Quito

Volcán Cuicocha y sus domos |©Oscar Padilla Álvarez

De hoofdstad van Ecuador is het startpunt voor talloze avonturen. Van vulkanen tot fascinerende inheemse markten, het Andesland ontvouwt zijn pracht en praal door middel van een grote verscheidenheid aan dagtochten die zich onderscheiden van de beste dingen om te doen in Quito. Dit artikel is een gids met de beste activiteiten, plus de voor- en nadelen en prijzen om je te helpen bij het plannen van je perfecte reis.

Dompel jezelf onder in de majesteit van de Chimborazo. Ontdek de mystiek van de Papallacta warmwaterbronnen of voel de energie van de Cotopaxi en Quilotoa als je je in hun nationale parken begeeft. Verken Otavalo, Cotacachi en Cuicocha, of laat je verblinden door de schoonheid van Baños en het weelderige Boven Amazonegebied. Ga verder dan Quito en maak je klaar om de diversiteit van Ecuador te ontdekken.

1. Mindo nevelwoud tour vanuit Quito

Mindo nevelwoud|©Sapchu Vallejo
Mindo nevelwoud|©Sapchu Vallejo

Het Mindo Nambillo nevelwoud beslaat een natuurreservaat van 22.000 hectare en het kost tijd om het te verkennen. Een typische route begint met een vroege ochtend pick-up van je accommodatie en vervolgens een 2 uur d urende rit naar het park.

Eenmaal aangekomen op de groene bestemming Mindo kun je beginnen met je tour en jezelf verliezen in de straten met ambachtelijke winkeltjes en een verscheidenheid aan houten en bamboe huizen.

Groepen maken vervolgens een rit door de 7 watervallen van Mindo aan boord van de populaire tarabitas, een soort kabelbaan op 150 meter boven zeeniveau die je door het heiligdom van de watervallen vervoert. De rit is geweldig en het uitzicht is de moeite waard.

Als je uit de kabelbaan stapt, is het tijd voor een wandeling van 45-50 minuten om direct in contact te komen met deze idyllische plek. Daar kun je spetteren in het water of deelnemen aan een van de extra activiteiten die beschikbaar zijn, afhankelijk van de Mindo Cloud Forest excursie die je hebt geboekt, voordat je de terugreis maakt naar je vertrekpunt.

Details

 • Prijs: vanaf 97 € per persoon.
 • Duur: vanaf 10 uur.
 • Wat je moet weten: je kunt een 2-daagse excursie naar het Mindo Cloud Forest boeken of een van de meerdaagse tours nemen zoals hierboven beschreven. Activiteiten ter plaatse zijn ziplinen, tubing, abseilen en vogels spotten. Je kunt ook de orchideeëntuin en de kolibrie-tuin bezoeken. En als dat nog niet genoeg is, kun je genieten van een koffietour of Latijnse chocolade-excursies.
 • Wat kan inbegrepen zijn in de tour: transferservice van en naar de accommodatie. Ontbijt. Lunch. Ticket voor de Mindo Tarabita. Professionele gidsservice.
 • Voordelen: Dit type tour is beschikbaar voor korte of lange routes in Ecuador. Het is een van de leukste activiteiten om de natuur te verkennen, vooral als je op zoek bent naar dingen om te doen vanuit Quito met kinderen.
 • Nadelen: Extra activiteiten vereisen vaak een extra toeslag.

Boek een reis naar het Mindo nevelwoud

2. Excursie naar Antisana vanuit Quito

Antisana Vulkaan|©Gabriela Martínez
Antisana Vulkaan|©Gabriela Martínez

De Antisana Ecologisch Reservaat tour is een ongelooflijke reis die je meeneemt naar een ecologisch heiligdom omlijnd door de gelijknamige vulkaan van het reservaat, een van Ecuador's grootste vulkanen op zo'n 50 kilometer van de hoofdstad.

De typische reisroute begint met een minibusrit van je accommodatie rechtstreeks naar Antisana National Park. Hier krijg je de kans om een grote verscheidenheid aan dieren te observeren, waaronder bedreigde diersoorten zoals de Andes-condor. Je kunt ook de Andes-páramo bezoeken, evenals de moerassige gebieden en rotsformaties rond de Antisana vulkaan.

Vaak is de volgende stop de La Mica lagune, waar je kunt genieten van een wandeling langs de nabijgelegen paden, vaak eindigend in de warmwaterbronnen van de Tambo Valley, terwijl je onvergetelijke fotografische momenten vastlegt. Later heb je de mogelijkheid om te stoppen bij een restaurant om je batterijen op te laden, met een condorwaarneming vliegend over de Peñon el Izco als achtergrond voor de lunch.

Tot slot is de stop die meestal je Antisana excursie boeking compleet maakt de Las Secas lagune, waar je kunt wandelen langs een van de paden rond de Muertepungo vulkaanstroom, tussen prachtige genestelde kliffen.

Details van belang

 • Prijs: vanaf 128 € per persoon.
 • Duur: 8-12 uur.
 • Wat je moet weten: de duur van dit type excursie varieert aanzienlijk als de toegang tot de warmwaterbronnen is inbegrepen.
 • Wat de excursie kan inhouden: transport van en naar de accommodatie. Professionele gidsservice. Condor kijken. Lunch.
 • Voordelen: pittoreske, fotogenieke wandelingen en wandelingen van gemiddeld tot laag niveau.
 • Nadelen: Drankjes zijn mogelijk niet inbegrepen. Toegang tot de warmwaterbronnen is vaak tegen een extra toeslag.

Boek een excursie naar Antisana

3. Tour naar Baños en het Boven Amazonegebied vanuit Quito

Baños Tungurahua Ecuador|©Oscar Padilla Álvarez
Baños Tungurahua Ecuador|©Oscar Padilla Álvarez

Deze dagexcursie brengt je naar Baños de Agua Santa, de stad waar de 'Schommel aan het Einde van de Wereld' ligt op 1.820 meter boven zeeniveau op de noordoostelijke flanken van Tungurahua. Tijdens de rit geniet je van uitzichten op de vulkanische zone van Ecuador, samen met watervallen, nevelwouden en Amazonewoud tijdens de ongeveer 3 uur durende reis over de weg.

Het typische reisschema van de tour begint met het ophalen van je accommodatie om in te schepen in Baños, terwijl je geniet van het uitzicht op Antisana, Los Illinizas, Cotopaxi en Tungurahua in de verte. Eenmaal aangekomen in Agua Santa kun je de straten van de stad verkennen en de Basiliek van de Koningin van de Rozenkrans van Agua Santa bezoeken, waar verschillende uitbarstingen van de vulkaan Tungurahua zijn afgebeeld op de muren van 3 semigotische schepen.

De tour kan je ook meenemen langs de route van de watervallen, waar de waterkrachtcentrale van Agoyán zich bevindt, totdat je de lokale gemeenschap van Río Blanco bereikt om de schoonheid van het nevelwoud te bewonderen. In dit gebied doorkruis je ook de Pastaza River Canyon in een kabelbaan van 500 meter om de Manto de la Novia waterval en de Agoyán waterval te bezoeken.

De ervaring eindigt meestal bij de wereldberoemde Pailón del Diablo waterval in Río Verde, waar je een deel van de Amazone vegetatie kunt observeren terwijl je een therapeutisch bad neemt. Aan het eind van de dag heb je meer dan vier verschillende microklimaten ervaren.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 136 € per persoon.
 • Duur: 10 - 12 uur.
 • Wat je moet weten: je kunt wildwatervaren of canyoning in de stroomversnellingen van Baños. Er is ook een tokkelbaan beschikbaar. 7 oktober is de Dag van de Maagd van Agua Santa, als je deze tour op die datum doet, kun je deelnemen aan het evenement.
 • Wat de tour kan inhouden: Vervoer van en naar de accommodatie. Professionele gidsservice. Toegang tot Baños.
 • Voordelen: Dit is een van de meest complete dagtours omdat je de beste bezienswaardigheden rond deze Zuid-Amerikaanse hoofdstad kunt bekijken. Als je Quito in 3 dagen bezoekt of als je weinig tijd hebt, aarzel dan niet om deze tour in te plannen.
 • Nadelen: Activiteiten die niet in het reisschema staan, zijn meestal optioneel. Eten en drinken zijn meestal niet inbegrepen.

Boek een excursie naar Baños en het Hoge Amazonegebied

4. Excursie naar Otavalo, Cotacachi en Cuicocha vanuit Quito

Ecuador - Otavalo|©jmblum
Ecuador - Otavalo|©jmblum

Dit is een wandeling door twee van Ecuador's belangrijkste handwerkmarkten. Dit type rit neemt je mee door een adembenemend landschap naar het charmante kanton Cayambe, waar je de kans krijgt om hun beroemde koekjes te proeven terwijl de bergketen als achtergrond dient.

De volgende stop is vaak bij het uitkijkpunt Miralago, een perfecte plek voor het beste uitzicht ophet meer van San Pablo de Peguche en de vulkaan Imbabura. Daarna gaat de groep meestal verder naar Otavalo en zijn wereldberoemde inheemse markt. Hier bezoek je ook de Plaza de los Ponchos en ervaar je de culturele diversiteit van het gebied. Er is ook vrije tijd in Cotacachi om op eigen gelegenheid te lunchen, het dorp te bezoeken of de leer- en wolhandwerkwinkels te verkennen.

De laatste stop is meestal bij een vulkanische caldera gelegen op een hoogte van meer dan 3.000 meter: de Cuicocha Lagune, waar de tour eindigt vlak voordat je wordt teruggebracht naar je vertrekpunt.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 51 € per persoon.
 • Duur: 9-10 uur.
 • Wat je moet weten: dit is vooral een tour om te winkelen voor handwerk en handgemaakte producten.
 • Wat de tour kan inhouden: transport van en naar de accommodatie. Professionele gidsservice.
 • Voordelen: het is een comfortabele tour om te verdwalen tussen de vlooienmarkten, de ambachtslieden achter de producten te ontmoeten en meer te leren over de cultuur en tradities erachter.
 • Nadelen: Groepen kunnen groot zijn.

Boek een tour naar Otavalo, Cotacachi en Cuicocha

5. Excursie Nationaal Park Cotopaxi vanuit Quito

Cotopaxi|©Elias Rovielo
Cotopaxi|©Elias Rovielo

Cotopaxi Nationaal Park tours zijn unieke avonturen die je meenemen door de Avenue der Vulkanen om de Andes landschappen te bewonderen.

De tour begint in Quito, waar je wordt opgewacht met vervoer dat je langs de Panamerican Highway naar Cotopaxi brengt. Daar aangekomen bezoek je bezienswaardigheden zoals het museum, wandel je rond de Limpiopungo Lagune en maak je een wandeling of trektocht naar het Chuquirahuas Bos op een hoogte van 4.200 meter (afhankelijk van het weer).

De gidsen nemen je dan meestal mee naar de voet van de vulkaan Cotopaxi, waar je begint aan een wandeling naar de Refugio Rivas op 4.864 meter. Na een korte rustpauze stijg je naar 5.100 meter om te genieten van het uitzicht op de Cotopaxi-gletsjer. Aan het einde word je teruggebracht naar je accommodatie.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 61 € per persoon.
 • Duur: 11-12 uur ongeveer.
 • Wat je moet weten: vanwege de nabijheid van de Limpiopungo- en Quilotoa-meren worden de Cotopaxi- en Quilotoa-ervaring vaak gecombineerd.
 • Wat de tour kan inhouden: Rondreis transport service. Professionele gidsservice.
 • Voordelen: het is een nationaal park waar je via verschillende paden van kunt genieten, zodat je op gemiddeld of hoog niveau kunt wandelen, afhankelijk van je voorkeuren.
 • Nadelen: Eten is niet inbegrepen.

Boek een tour naar Nationaal Park Cotopaxi en Quilotoa

6. Dagtocht naar de warmwaterbronnen van Papallacta vanuit Quito

Papallacta warmwaterbronnen|©naturgucker.de / enjoynature.net
Papallacta warmwaterbronnen|©naturgucker.de / enjoynature.net

Een tour naar de Papallacta warmwaterbronnen vanuit Quito is een uitstekende manier om een volle dag door te brengen omgeven door Ecuador's natuurlijke landschap. Dit type tour begint bij het uitkijkpunt van de Papallacta Lagune, dat een adembenemend uitzicht biedt op het omringende landschap.

Daarna kun je verder naar het Papallacta warmwaterbronnen station, om vervolgens verder te gaan met een wandelroute rond La Isla, waarbij het gezelschap van een deskundige gids altijd wordt aanbevolen. Aan het einde van de oefening heb je de mogelijkheid om te weken in de warmwaterbronnen in de bergen.

Tot slot kun je, om de ervaring compleet te maken, de rest van de dag ontspannen in de spa van het resort.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 97 € per persoon.
 • Duur: ongeveer 7-8 uur.
 • Wat je moet weten: dit type tour laat je genieten van warmwaterbronnen, sauna, wandelen en de beste activiteiten van Quito allemaal op één plek.
 • Wat de tour kan inhouden: transport van en naar je hotel. Toegang tot de Papallacta warmwaterbronnen en bezoek aan de lagune. Toegangskaartje voor de warmwaterbronnen. Lichte lunch. Lokale gidsservice.
 • Voordelen: Dit is een ontspannende dagtocht vanuit Quito. Groepen kunnen klein zijn.
 • Nadelen: Hoewel je de warmwaterbronnen met kinderen kunt bezoeken, is de plek ideaal voor volwassenen.

7. Chimborazo dagtocht vanuit Quito

chimborazo ecuador|©Esteban Monar
chimborazo ecuador|©Esteban Monar

Een dagexcursie naar Chimborazo vanuit Quito neemt je mee om het verste punt van het middelpunt van de aarde te verkennen, de hoogste berg in Ecuador en in de wereld, met als startpunt het land in plaats van de zee, in welk geval Everest nog steeds voorop loopt.

De route begint met een pick-up bij je hotel, waarna je na een rit van 3 uur langs de paden van de vulkaan wordt gereden. Je geniet van adembenemende landschappen en bereikt 5.100 meter boven zeeniveau in Riobamba, waar de mystieke Condor Cocha Lagune ligt.

Dit is een erg mooie wandeling waarbij je de flora en fauna van het gebied kunt bewonderen, waaronder de vicuña, terwijl je geniet van de beste panoramische uitzichten van het land.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 146 € per persoon.
 • Duur: 10-12 uur ongeveer.
 • Wat je moet weten: dit is een zeer mooie maar veeleisende wandeling, aanbevolen voor mensen die bekend zijn met een gemiddeld wandelniveau.
 • Wat de tour kan inhouden: transport van en naar de accommodatie. Expert gids service. Ontbijt. Lunch.
 • Voordelen: Je wandelt door een van de emblemen van Ecuador in het vertrouwen dat je wordt begeleid door een expert. Daarnaast zorgen het comfort van het vervoer en het eten dat je tot je beschikking hebt ervoor dat je zorgeloos van de natuur kunt genieten.
 • Nadelen: Niet aanbevolen voor iedereen.

Tips voor een excursie vanuit Quito

excursie ecuador|©Kristen Helmsdoerfer
excursie ecuador|©Kristen Helmsdoerfer
 • Denk aan de hoogte. Vergeet niet dat Ecuador de grootste avontuurlijke bestemming van Zuid-Amerika is, gelegen op het hoogste punt van de regio. Trekkings brengen je vaak tot meer dan 2.500 meter boven de zeespiegel.
 • Sneldrogende kleding. Neem lichte kleding, geschikte schoenen en een regenjas mee. Vochtigheid is een constante, vooral als je je reis plant tussen januari en mei.
 • Het schema van de excursies. De ophaaltijd bij je hotel is vaak rond 05:30 uur. Houd er rekening mee dat je het meeste uit je bezoek wilt halen.
 • Wees voorbereid op wandelen. Excursies vanuit Quito zijn meestal meeslepende natuurwandelingen. Om dit te bereiken wordt de meeste tijd besteed aan wandelen. Idealiter zou je in goede fysieke conditie moeten zijn om op je gemak te kunnen wandelen. Maak je geen zorgen, je wordt beloond met prachtige panoramische uitzichten over de flora en fauna van het Andesgebergte.