10 Beste musea in Quito

Quito, de hoofdstad van Ecuador, is een stad met veel geschiedenis waar je zeer interessante musea kunt bezoeken om meer te leren over de cultuur, kunst en voorouderlijke geschiedenis, maar ook musea die meer gericht zijn op de huidige tradities en gewoonten.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minuten lezen

10 Beste musea in Quito

The Convent and Museum of San Francis |©Elias Rovielo

Quito, dat heel dicht bij de evenaar ligt, ligt op een van de hellingen van de Andes en is de op een na hoogste stad ter wereld. Dit maakt het noodzakelijk om de stad op je eigen tempo te verkennen, dus het verkennen van de musea is een van de beste dingen om te doen in Quito.

In dit artikel ontdek je de meest opmerkelijke musea van de stad, waarvan de collecties je meer leren over de geschiedenis, kunst en cultuur, evenals de voorouderlijke erfenis en de relatie met het heden. Je kunt ook een ander museum bezoeken, waar je experimenten kunt uitvoeren om mythes over het nulpunt te bewijzen of te ontkrachten.

1. Complex Ciudad Mitad del Mundo

Midden van de Aarde|©Donnie Shackleford
Midden van de Aarde|©Donnie Shackleford

Middle of the World City is een toeristisch complex met veel attracties zoals pleinen, het virtuele planetarium en het beroemde Middle of the World Monument, dat precies op de evenaar zou staan. Je kunt 4 musea in het Complex bezoeken: het Cacaomuseum, het Mitad del Mundo Monument Museum, het Treinstation en het Craft Beer Museum. Een bezoek aan het Complex is inbegrepen in bijna elke rondleiding door Quito.

In het Mitad del Mundo Museum kun je verschillende experimenten bekijken die te maken hebben met Latitude Zero, zoals de vraag of water op de twee halfronden in verschillende richtingen draait. Het merkwaardige is dat er wordt gezegd dat de evenaar eigenlijk door het Museo Solar Intiñán loopt, een zeer interessant museum in de buurt dat je in je reisroute kunt opnemen.

Je kunt ook het Museo de la Cerveza Artesanal bezoeken, waar je meer kunt leren over de ingrediënten, het brouwproces en de verschillende bieren kunt proeven; en het Museo del Cacao, waar je de rijkste chocolade van Ecuador kunt proeven. Het treinstation was een zeer waardevolle spoorweg voor het land, die in 1873 in gebruik werd genomen.

Naast het bezoeken van de musea kun je ook het virtuele Planetarium, de pleinen en andere belangrijke monumenten in het complex bezoeken, evenals ambachtelijke winkels, bars en restaurants, zodat je kunt genieten van een complete rondleiding en meer te weten kunt komen over de cultuur, geschiedenis en gastronomie van Ecuador.

Interessante feiten

 • Adres: Av. Manuel Córdoba Galarza SN, Quito, Ecuador.
 • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 8 € per persoon.

Boek een rondleiding door Quito

2. Guayasamín Huismuseum

Uitzicht vanaf de ingang van het huis|©Diana Viteri
Uitzicht vanaf de ingang van het huis|©Diana Viteri

Het Museum Guayasamín Huis is een van de vijf openbare ruimtes van de Stichting Guayasamín, de instelling die verantwoordelijk is voor het tentoonstellen van de werken van een van Ecuador's meest prominente schilders, Oswaldo Guayasamín. Het huis heeft een oppervlakte van 2000 vierkante meter en bevat voorwerpen uit de koloniale, precolumbiaanse en hedendaagse tijd die de kunstenaar tijdens zijn leven verzamelde.

Het Guayasamín Huismuseum is de plek waar Guayasamín de laatste jaren van zijn leven woonde. De architectuur, in Spaanse en Andesstijl, is uniek voor die periode, met veel ruimte voor de kunstenaar om te schilderen. Het werd ontworpen door zijn broers Gustavo en René Guayasamín, die voldeden aan de wensen van de schilder, die al van plan was dat het in de toekomst een museum zou worden.

Op de eerste verdieping van het huis kun je de kamer van de schilder bezoeken, die een zeer belangrijke collectie boeken heeft, de meeste gerelateerd aan kunst. Op de begane grond bevindt zich ook het schildersatelier en de tijdelijke tentoonstellingsruimte "Maruja Monteverde", op de plek waar Guayasamín vroeger schilderde.

Interessante feiten

 • Adres: Mariano Calvache E18-94 y, Quito 170135, Ecuador.
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 16.45 uur. Op zondag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer 10 € per persoon.

Koop kaartjes voor Capilla del Hombre en Casa Museo Guayasamín

3. Museum van precolumbiaanse kunst Casa del Alabado

Museum van precolumbiaanse kunst Casa del Alabado|©Elias Rovielo
Museum van precolumbiaanse kunst Casa del Alabado|©Elias Rovielo

Dit museum ligt in het historische centrum en herbergt meer dan 5.000 stukken, waaronder werken van keramiek, steen, metaal, schelp, hout en ook textiel, die toebehoorden aan verschillende Ecuadoraanse culturen voor de komst van het Incarijk. De meeste stukken hadden een ritueel gebruik.

Het is gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad, dat gebouwd werd in de 16e eeuw. De architectuur van het museum is koloniaal en pre-Spaans en in het gebouw woonden vroeger bekende families uit die tijd. Het museum biedt rondleidingen van 30 minuten over specifieke thema's, plus een gratis rondleiding van 30 minuten, die van tevoren moet worden geboekt.

Een van de interessantste kamers in het Casa Museo del Alabado is die met miniaturen, kleine voorwerpen gemaakt door ambachtslieden die bij ceremoniële handelingen bij de overledene werden bewaard, of die als amulet dienden.

Een ander hoogtepunt van het museum is de Gevleugelde figuur, een keramisch beeld van een sjamaan op reis, rustend op een inhalatietablet. Ook opmerkelijk is de Napo begrafenis urn. Elke urn was uniek en had vormen die refereerden aan het menselijk lichaam.

Interessante feiten

 • Adres: Cuenca N1-41, Quito 170401, Ecuador.
 • Openingstijden: Woensdag tot zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.
 • Toegangsprijs: Algemene toegang is ongeveer €6 per persoon.

4. Museum van de Stad

Museum van de Stad - Quito.|©Marcelo Jaramillo Cisneros
Museum van de Stad - Quito.|©Marcelo Jaramillo Cisneros

Het Museo de la Ciudad bevindt zich in het oude ziekenhuis San Juan de Dios, dat in het historische centrum van de stad ligt. Het is gewijd aan de geschiedenis van Quito en ook aan de geschiedenis van het oude ziekenhuis dat 400 jaar heeft gefunctioneerd. Het gebouw werd door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Vandaag de dag functioneert deze locatie als een culturele instelling die de geschiedenis en cultuur van de stad verspreidt vanaf de pre-Spaanse tijd tot nu, waarin ook lokale legendes en tradities een plaats hebben. De tentoonstellingen in het Museo de la Ciudad zijn geschikt voor het hele gezin en bevatten foto's, replica's, maquettes, schilderijen en vele kunstvoorwerpen.

In de grote zaal wordt getoond hoe het oude ziekenhuis werkte, met beelden over de Zusters van Liefde en verschillende getuigenissen. Het Hospital de la Misericordia de Nuestro Señor Jesucristo werd in 1565 opgericht in opdracht van de koning van Spanje. Tegenwoordig maakt dit museum deel uit van de Fundación de Museos de Quito en is het een onmisbare halte op veel van de beste rondleidingen in Quito.

Interessante feiten

 • Adres: García Moreno, Quito 170405, Ecuador.
 • Openingstijden: woensdag tot zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op zondag van 9.00 tot 17.00 uur en gesloten op maandag en dinsdag.
 • Toegangsprijs: ongeveer 4 € per persoon.

Boek een rondleiding door de legendes

5. Nationaal Museum van Ecuador

Nationaal Museum van Ecuador|©Ministerio Cultura y Patrimonio
Nationaal Museum van Ecuador|©Ministerio Cultura y Patrimonio

Het Nationaal Museum, opgericht in 1969, stelt werken tentoon met betrekking tot de geschiedenis van Ecuador. Het is gevestigd in het gebouw van het Casa de la Cultura de Quito in het historische centrum van de stad en huisvest collecties uit de koloniale, pre-Spaanse, 19e eeuwse en hedendaagse periodes. Het wordt beschouwd als de grootste collectie voorouderlijke goederen van het land.

Het Nationaal Museum van Ecuador bevat meer dan 5200 werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, goud- en zilverwerk, porselein, glas, juwelen, textiel en antieke meubels. De meeste werken behoorden toe aan Max Konanz en andere verzamelaars zoals Borja, Dávila, Baum en Caamaño.

Tot de interessantste tentoonstellingen behoren de goudkamer, waar het metaalwerk van pre-Spaanse samenlevingen wordt tentoongesteld, en de koloniale kunstkamer, met kunstwerken van de Escuela Quiteña, die zich tussen de 16e en 18e eeuw ontwikkelde en werken bevat van Miguel de Santiago, Manuel Chili Caspicara en Bernardo de Legarda.

Het museum heeft ook een zeer gevarieerde agenda met evenementen, conferenties, concerten en workshops, dus ik raad je aan om de website van het museum te bezoeken voordat je gaat, zodat je de evenementen van je keuze niet mist.

Interessante feiten

 • Adres: Edificio de los Espejos, Avenida Patria (tussen Avenida 6 de Diciembre en Avenida 12 de Octubre), Quito, Ecuador.
 • Openingstijden: woensdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.
 • Toegang: gratis.

6. La Capilla del Hombre Museum

Quito: Kapel van de Mens|©zug55
Quito: Kapel van de Mens|©zug55

Het Museum van de Kapel van de Mens is een kunstmuseum ontworpen door de schilder Oswaldo Guayasamín, een van de belangrijkste van het land, met als doel de mens en de identiteit, geschiedenis en cultuur van het volk te vieren. Het werd door Unesco uitgeroepen tot prioritair cultuurproject. Het woord "kapel" roept het idee op van herinnering en reflectie over de menselijke natuur.

De Kapel van de Mens valt op door zijn architectuur in Andes-stijl, die de vorm van een steen oproept. Het bevindt zich op het Plaza de la Integración Iberoamericana, waar vaak culturele evenementen, concerten en festivals worden gehouden. Het is verspreid over ongeveer 4.000 vierkante meter en heeft twee verdiepingen: de begane grond, waar zich de Hedendaagse Zaal bevindt, en de kelder, de Pre-Spaanse Zaal.

De Kapel van de Mens is een van de vijf ruimtes die zijn gewijd aan Guayasamín. Als je bijzonder geïnteresseerd bent in zijn werk, kun je de andere musea van de Stichting Guayasamín bezoeken, namelijk de Archeologische Site, het Park van Culturen, het Guayasamín Huismuseum en de Oswaldo Guayasamín Studio.

Interessante feiten

 • Adres: E18-94 Mariano Calvache, y, Quito 170135, Ecuador.
 • Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 16.45 uur. Op zondag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer €10 per persoon.

Koop kaartjes voor Capilla del Hombre en Casa Museo Guayasamín

7. Etnografisch museum van Ecuadoraanse ambachten Mindalae

Ambachten in het museum|©Theodore Garver
Ambachten in het museum|©Theodore Garver

Het Museo Etnohistórico de Artesanías del Ecuador Mindalae ligt in het centrum van Quito en bevat tentoonstellingen die behoren tot de inheemse, Afro-Ecuadoriaanse, Montubio- en mestizo-culturen van Ecuador. De naam is afgeleid van de Mindalaes, een elitegroep van handelaren die eerlijke handel dreven.

Naast tentoonstellingen bevat het Midalae Etnohistorisch Museum een auditorium voor optredens en worden er vaak dans- en muziekevenementen en -activiteiten georganiseerd. Het is ook een plek waar je allerlei handwerk kunt kopen en kunt genieten van de lokale keuken.

Op de 5 verdiepingen van het museum zijn de collecties als volgt georganiseerd:

 • 1e verdieping: je vindt er etnografische werken van de inheemse volkeren van Amazonia.
 • 2e verdieping: toont representatieve karakters van de culturen van de kust van Ecuador.
 • 3e verdieping: bevat de zaal van de bossen en de bosecosystemen, die leert over het gebruik van hun hulpbronnen.
 • 4e verdieping: toont een collectie kleding, textiel, textiel en keramiek.
 • 5e verdieping: dit is een van de meest opvallende zalen, waar je de zonnekalenderafdeling en de Andes kosmovisie en rituele zaal vindt.

Als je geïnteresseerd bent in inheemse ambachten, mag je de Mercado Artesanal La Mariscal Quito niet missen, waar je een grote verscheidenheid aan handwerk kunt vinden, van weefwerk tot Panamese hoeden. En als je 3 dagen in Quito bent, kun je de Otavalo Markt bezoeken, een van de belangrijkste in Ecuador.

Interessante feiten

 • Adres: Reina Victoria N26-166, Quito 170102, Ecuador.
 • Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer €3 per persoon.

Boek een excursie naar Otavalo, Cotacachi en Cuicocha

8. Museum La Florida

Museo de Site La Florida, graven|©Diana Viteri
Museo de Site La Florida, graven|©Diana Viteri

Het Museo de Sitio La Florida is een begraafplaats die behoort tot de Quitu-cultuur van de Quito-vallei. Je kunt er tombes zien die zijn gebouwd tussen 200 en 680 na Christus en die bestonden uit putten met een centrale kamer. Ook kun je kamers verkennen waar voorwerpen van grote culturele waarde worden tentoongesteld, zoals keramiek, textiel, metaalwerk en zeeschelpen.

In de oudheid werden lichamen in foetushouding begraven omdat men geloofde dat mensen opnieuw geboren zouden worden in de schoot van Mama Pacha (of Pachamama), of dat ze goden van boven of beneden zouden worden. Rond de lichamen werden amuletten en keramische offergaven gelegd en er werd ook voedsel en water gebracht omdat men geloofde dat de overledene dat nodig zou kunnen hebben.

In de kuilen werden vaak meerdere mensen begraven, tot wel twaalf in getal. Sommigen werden begraven met hun gezicht naar het westen, in de richting van de vulkaan Pichincha. In het Site Museum kun je ook de ruimte zien waar de mensen van de hoogste sociale hiërarchie werden begraven.

Interessante feiten

 • Adres: VF3V+637, Antonio Costas, Quito 170132, Ecuador.
 • Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Gesloten op zondag en maandag.
 • Toegang: gratis.

9. Museum van San Francisco

Museum van San Francisco|©pdx3525
Museum van San Francisco|©pdx3525

Het Museum van San Francisco toont religieuze werken en ongeveer 3500 kunstwerken van de School van Quito, die in het land bloeide in de 16e en 18e eeuw. Het is gevestigd in de kerk en het klooster van San Francisco, die in de 16e eeuw werden gebouwd. Naast het bezichtigen van het museum mag je een bezoek aan de kerk, waarvan een merkwaardige legende over de bouw bestaat, niet missen.

In het San Francisco Museum zijn zeer interessante zalen te bezoeken, zoals die met werken over het lijdensverhaal van Christus. Enkele van de beste werken die in dit museum te vinden zijn, zijn de Stigmatisatie van Sint Franciscus, uitgevoerd in olieverf op doek en van anonieme auteur, en het werk "Sint Franciscus herdenkt het Laatste Avondmaal".

Tot de meest opmerkelijke kunstenaars behoren de schilder Miguel de Santiago met het werk van de Stamboom van de Franciscaanse Orde, het grootste doek van het hele klooster. Er zijn ook werken van onder andere Bernardo Rodríguez, Bernardo Legarda en Manuel Caspicara.

De kerk herbergt de 18e-eeuwse Virgen de Quito, die de inspiratie vormde voor de Virgen del Panecillo, een symbool van de stad dat tijdens alle rondleidingen door Quito wordt bezocht. Het is ook een aanrader om de Campanario Toren te beklimmen, vanwaar je een panoramisch uitzicht over de stad hebt, en om het ambachtelijke bier te proeven dat in het klooster wordt gebrouwen.

Interessante feiten

 • Adres: Cuenca 477 en Sucre, Historisch centrum van Quito, Ecuador.
 • Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer €2 per persoon.

Boek een rondleiding in Quito

10. Museum van koloniale kunst

Museum van Koloniale Kunst|©Christopher Cepeda
Museum van Koloniale Kunst|©Christopher Cepeda

Het Museum voor Koloniale Kunst is een van de oudste musea in Quito, waar je verschillende kunstwerken kunt zien uit de 16e tot de 19e eeuw van Ecuadoriaanse en Latijns-Amerikaanse kunstenaars, waaronder ornamenten, beeldhouwwerken, schilderijen, meubels en numismatiek. Dit laatste verwijst naar de collectie munten, bankbiljetten, medailles en titels.

Tot de interessantste stukken die in dit museum te zien zijn, behoren de replica van de Raad van Trente en de doeken van de schilders Samaniego, Cabrera en Rodriguez. Je kunt ook het Mariaschilderij van Miguel de Santiago en de beeldhouwwerken van Caspicara en Legarda bekijken.

Dit museum bevindt zich in het Casa de la Cultura Ecuatoriana, een instelling die zich inzet voor het behoud van de kunst en cultuur van Ecuador. Deze instelling organiseert verschillende activiteiten voor het hele gezin en sociale bijeenkomsten met kunstenaars, waarvan de meeste gratis zijn.

Interessante feiten

 • Adres: Rocafuerte 1622, Quito 170401, Ecuador.
 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 6 € per persoon.