Avignon in 2 dagen: alles wat je moet weten

Twee dagen zijn niet genoeg om de stad Avignon te bezoeken, en in feite zullen er veel plaatsen zijn die overgeslagen worden. Maar ik zal je vertellen wat de beste plannen zijn voor een paar dagen in de stad.

Andressa García

Andressa García

12 minuten lezen

Avignon in 2 dagen: alles wat je moet weten

Architectuur van Avignon | ©Lottie Griffiths

Avignon is een prachtige stad, dus het is gemakkelijk te begrijpen waarom het ooit de thuisbasis van de paus was. Gedurende twee dagen krijg je de kans om door de charmante geplaveide straatjes te dwalen, de historische architectuur te bewonderen en te proeven van de beste dingen om te zien en te doen in Avignon.

Je ziet musea van wereldklasse en ongelooflijke restaurants in het midden van deze Franse stad waar je verliefd op zult worden. Geloof het of niet, maar twee dagen is genoeg om het beste van de stad te zien, maar niet zo veel dat je je verveelt of het gevoel hebt dat je je tijd hebt verspild.

Dag 1: Religieuze tempels, paleizen, musea, pleinen en tuinen

Horlogeplein| ©Elliott Brown
Horlogeplein| ©Elliott Brown

Op de eerste dag van uw rondreis leert u het grootste deel van de stad kennen en ziet u enkele van de meest interessante en culturele bezienswaardigheden van Avignon. Je ziet onder andere de Sint-Pietersbasiliek, de Place de l'Horloge, de kathedraal van Avignon en de brug van Avignon.

De dag begint erg vroeg, dus ik denk dat je de avond voordat de tour begint al in de stad bent. Ik raad je aan om heel vroeg op te staan om je dag goed te beginnen en deze eerste dag lang genoeg te maken om zoveel mogelijk plekken te zien op eigen houtje of door je in te schrijven voor een van de beste Avignon tours.

Boek de Avignon tour met een rondleiding door het Pauselijk Paleis

Betreed de Sint-Pietersbasiliek

Na een stevig ontbijt ga je meteen naar een van de populairste bezienswaardigheden, namelijk de Sint-Pietersbasiliek. Het is een van de oudste en mooiste kerken van Europa en een must voor elke reiziger die Avignon bezoekt. Ik raad aan om minstens anderhalf uur te blijven om de basiliek en de vele kunstwerken volledig te verkennen. De toegang is gratis.

Je zult genieten van de indrukwekkende architectuur van het monument en de verschillende belangrijke kunstwerken verspreid over de basiliek, zoals een schilderij van de Maagd Maria en een marmeren beeld van Sint Pieter.

Wandelen rond Piazza Horloge

Rond 8:30 uur kun je verdergaan naar de Place Horloge, een belangrijke historische plek in de stad Avignon. Het bouwwerk, waarvan wordt gezegd dat het 1000 jaar oud is, is een kunstwerk dat elke dag wordt gebruikt om de uren op de klok aan te geven.

Dit is een goede plek om rond te wandelen en te profiteren van de vroege ochtendzon om wat rond te wandelen en ook om een paar foto's te nemen op het plein voordat je verder gaat naar het volgende punt op je route, niemand minder dan de kathedraal van Avignon. Een half uur is genoeg om de hele plek te leren kennen.

Een bezoek aan de kathedraal van Avignon

Rond 9:00 uur moet je aankomen bij de kathedraal van Avignon, die heel dicht bij de Place Horloge ligt. Deze kathedraal is een van de mooiste en meest emblematische gebouwen van de hele stad en is ook een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis en architectuur. Je zult ook getroffen worden door de kunst en de prachtige gebrandschilderde ramen.

De toegang is gratis en gedurende ongeveer een uur krijg je de kans om te leren dat dit imposante bouwwerk vol interessante verhalen zit. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het gebouw is ontworpen om eruit te zien als een fort, wat passend is gezien de ligging vlakbij de Italiaanse grens.

Ontdek de Jardins des Doms

Tuinen van Doms| ©Sorin Popovich
Tuinen van Doms| ©Sorin Popovich

Tegen de tijd dat je bij de Jardins des Doms aankomt, zou je horloge net na 10:00 uur moeten lopen, dus het is een perfecte tijd om jezelf te verliezen in deze oase in het midden van de stad, die zeker een bezoek waard is. De tuinen werden in de 16e eeuw aangelegd door koning François I als een plek om uit te rusten en te ontsnappen aan de drukte van de stad, en zijn vandaag de dag nog steeds een populaire bestemming voor toeristen.

In de tuinen vind je duizenden prachtige bloemen en bomen, evenals een prachtig meer. De tuinen zijn ook de thuisbasis van 's werelds grootste en oudste rozenkrans, die wordt tentoongesteld in de kapel. Het is ook verdeeld in verschillende secties, waaronder de rozen- en jasmijntuinen, het cipressen- en laurierbos en de maan- en sterrentuinen.

Boek een rondleiding door Avignon met een rondleiding door het pauselijk paleis

Laat u imponeren door het Petit Palais

Als je de Jardins des Doms verlaat, ga je meteen naar het Petit Palais, dat je zeker niet mag missen in Avignon. Het is een museum dat werd gebouwd in 1781 en diende als residentie van de ambassadeur van de paus. Vandaag de dag herbergt het werken van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Je kunt er ook meesterwerken zien van kunstenaars als Rubens, Rembrandt, Van Dyck, Degas en Toulouse-Lautrec.

Om het Petit Palais te bezoeken kun je elke dag behalve maandag terecht en de toegang is gratis. Het enige dat niet gratis is, is de audiogids, die ongeveer 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen kost. Je kunt hier ongeveer twee uur blijven, dus je vertrekt hier rond 1:00, op weg naar je volgende bestemming.

De Pont d'Avignon oversteken

Na je bezoek aan het Petit Palais heb je de mogelijkheid om verder te gaan naar de Pont d'Avignon, die vroeger Avignon verbond met Villeneuve-lès-Avignon. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en overspande de rivier de Rhône, waardoor het een van de oudste bruggen in Frankrijk is, en heette oorspronkelijk Pont Saint-Bénézet.

Het interessante is dat de brug van Avignon door de eeuwen heen verschillende keren is gerenoveerd, waardoor hij erg waardevol is. Om de brug te bezoeken moet je ongeveer 9 euro per persoon betalen, en minstens 6 euro per kind. De hele dag door worden er ook rondleidingen gegeven , maar je moet wel van tevoren reserveren. Je bezoek duurt niet langer dan 30 minuten.

Lunch in een nabijgelegen restaurant

Nadat je de Pont d'Avignon een paar minuten hebt leren kennen , zul je waarschijnlijk honger hebben en iets willen eten, en daarvoor zijn er verschillende alternatieven in het stadscentrum. Een optie is La Bouchee, een gezellige bistro die klassieke Franse gerechten met een moderne twist serveert.

Andere plekken om te lunchen zijn Le Gourmet en Restaurant du Pont, die tot de populairste in de omgeving behoren. Je hebt ongeveer een uur voor een snelle lunch om je bezoek aan het volgende punt op je tweedaagse reisroute in Avignon voort te zetten, dus verlaat het restaurant iets vroeger dan 14.30 uur om op tijd te zijn voor je rondleiding in het Pauselijk Paleis.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis en de Brug van Avignon

Profiteer van de rondleiding in het pauselijk paleis

Pauselijk paleis| ©David Pirmann
Pauselijk paleis| ©David Pirmann

Na de lunch ga je rechtstreeks naar het Palaisdes Papes, een andere must-see in Avignon. De rondleiding begint om 14:30 en duurt ongeveer 2 uur, dus je blijft hier tot ongeveer 16:30. De rondleiding omvat een bezoek aan de privéappartementen van de paus, waar je zijn slaapkamer, zijn studeerkamer en andere kamers die gebruikt worden voor persoonlijke finesses kunt zien.

Een bezoek aan het Paleis van de Pausen kost ongeveer 10 euro per persoon, en kinderen onder de 18 zijn gratis. Je kunt het Paleis bezoeken van donderdag tot en met zondag en het is gesloten op maandag, dinsdag en woensdag. Je betaalt ongeveer 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen van 7 tot 17 jaar. Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Ga het Calvet Museum bekijken

Omdat je het pauselijk paleis om ongeveer 16:30 uur verlaat, heb je tijd om naar het Calvet Museum te gaan om je bij de laatste groep bezoekers te voegen. Je zult het geweldig vinden want het is een klein maar mooi museum, met veel tentoonstellingen die de geschiedenis en cultuur van de stad laten zien.

Het Calvet Museum huisvest meer dan 1400 schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Claude Monet, Paul Cezanne, Louis Valtat en Edgar Degas. Er zijn ook veel stukken die door beroemde kunstenaars zijn gemaakt, maar nooit werden verkocht of publiekelijk tentoongesteld totdat ze na hun dood aan het museum werden geschonken. Er is ook een kleine collectie Egyptische artefacten die duizenden jaren oud zijn.

Ga de kerk van Saint Didier binnen

Op een paar straten van het Calvet Museum ligt de kerk van Saint Didier, je volgende halte op de route en een must als je Avignon in 3 dagen of minder bezoekt. Je kunt een rondleiding krijgen door de kerk, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de architectuur. Je gids zal je alles vertellen over dit 13e-eeuwse gebouw en hoe het werd gerestaureerd nadat het zwaar werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vergeet na je bezoek niet langs te gaan bij de cadeauwinkel om unieke souvenirs van je reis te kopen. Rondleidingen worden meestal 's ochtends georganiseerd, maar in dit geval bezoek je de kerk in de middaguren, rond 17:30 en ik raad je aan om minstens anderhalf uur te blijven om de plek te bekijken.

Diner en drankjes in een nabijgelegen restaurant

Nadat je de kerk van Saint Didier hebt bezocht, rond 19:00, is het bijna tijd om het nachtleven van Avignon te verkennen. Het is een prachtige stad met veel plekken om te eten en te drinken, dus hier zijn een paar van de beste opties om te dineren in Avignon voordat je gaat feesten.

Een van de populairste plekken is Le Petit Comptoir, een plek die zijn menu dagelijks verandert, dus je kunt altijd rekenen op een verscheidenheid aan gerechten zoals gekonfijte eend, gegratineerde forel of de klassieke frites frites. De wijnkaart is uitgebreid, dus je kunt je maaltijd goed begeleiden. Je kunt er zo lang over doen als je wilt.

Proef het nachtleven in Avignon

Na een paar drankjes is er niets beters dan het nachtleven in Avignon te proeven, waar je op veel verschillende plekken kunt dansen, een paar drankjes kunt drinken en kunt feesten met je vrienden. Op de Place de l'Horloge, in het centrum van de stad, vind je veel bars en restaurants.

Als je op zoek bent naar iets rustigers, is Le Clipper Lounge een goede plek om rond te hangen, en het ligt in de oude stad. Hoewel het klein is, vind je hier een van de beste uitgaansgelegenheden van Europa. Als je wilt clubben, kun je in Avignon ook terecht voor elektronische muziek, hiphop, rock of een ander ritme.

Je kunt zo lang als je wilt van deze activiteit genieten, of je kunt het overslaan en naar je hotel of overnachtingsplaats gaan om uit te rusten, om verder te gaan met een tweede dag in Avignon.

Boek de Avignon rondleiding met bezoek aan het Pauselijk Paleis met gids

Dag 2: Rue des Teinturiers, musea, stadswallen en het eiland Barthelasse

De Hallen| ©Kirk K
De Hallen| ©Kirk K

Voor deze tweede dag van je Avignon stadsavontuur ben je vast een beetje moe, dus je zult wat extra slaap willen pakken. Daarom begint de tweede dag van je stadstour rond 9:00 uur wanneer je uitcheckt uit je hotel of accommodatie.

Ontbijt in Les Halles

Om de dag goed te beginnen, raad ik je aan om te ontbijten in Les Halles, het centrale plein van Avignon. Het is een structuur omringd door restaurants en cafés om te ontbijten. Het is ook een gelegenheid om sieraden en souvenirs te kopen.

Je kunt je ontbijt aanvullen met wat fruit of yoghurt en granola in een van de cafés op het plein. Maar het belangrijkste gerecht dat je zeker niet mag missen zijn de crêpes, een Frans gerecht gemaakt van meel en eieren in de vorm van dunne pannenkoekjes. Ze worden meestal op allerlei manieren gevuld, bijvoorbeeld met kaas of chocolade, en dan in driehoekjes gevouwen.

In Les Halles vind je veel restaurants en cafés, waaronder Cafe de la Poste, Le Cafe du Pont of La Brioche d'Or, waar je heerlijke croissants kunt proberen die schilferig zijn aan de buitenkant maar zacht en boterig aan de binnenkant. Ik raad je aan om niet langer dan een uur te ontbijten, zodat je rond 10.00 uur kunt vertrekken naar je volgende stop op de route.

Wandelen langs de Rue des Teinturiers

Na een stevig ontbijt brengt je wandeling je naar de Rue des Teinturiers in Avignon, een straat vol stoffen en kleurrijke winkels die je nergens anders ter wereld vindt. Deze straat werd tussen de 15e en 17e eeuw gebouwd door verffamilies. In deze periode woonden de ververs met hun gezinnen in de straat en werkten ze in hun bedrijf.

De sfeer was uniek, want de ververs kwamen samen met hun buren om ideeën uit te wisselen en te experimenteren met nieuwe kleur- en ontwerptechnieken. Na verloop van tijd gingen deze gewoonten verloren en nu is er nog maar een klein deel van deze geschiedenis in de straat over, maar het is nog steeds mogelijk om enkele elementen te zien. Het kost je een half uur om de plek te leren kennen.

Bezoek de Lambert Collectie

Als je de Rue des Teinturiers verlaat, ga je verder naar de Lambert Collectie voor een van de interessantste bezoeken in de omgeving. De collectie is geopend van woensdag tot maandag van 10.00 tot 18.00 uur en sluit op dinsdag, dus het is perfect als je rond 10.30 uur aankomt.

Binnen kun je hedendaagse kunst, minimalistische en conceptuele kunst zien, maar ook kunst uit de jaren 1980 en foto's uit de jaren 1990. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je om 15:00 uur een rondleiding krijgen. Helaas kun je geen kinderen onder de 7 jaar meenemen naar de collectie.

Lunch ergens in de buurt

In de buurt van de Lambert Collectie zijn er verschillende plekken waar je rond 12:30 en voordat je verdergaat met je rondleiding kunt gaan lunchen . Een van de populairste is Le Petit Poucet, waar salades, soepen, vlees en vis, desserts en vegetarische gerechten worden geserveerd.

Dit restaurant varieert in prijs van 10 tot 15 euro per gerecht. Een ander goed restaurant is Le Gant D'Or, dat een verscheidenheid aan Franse gerechten serveert, waaronder canard au foie gras, tonijntartaar en lamsgehaktballetjes. De prijs per gerecht ligt ook tussen de 15 en 20 euro.

Bezoek het Angladon Museum

Angladon Museum| ©Elliott Brown
Angladon Museum| ©Elliott Brown

Na de lunch kun je doorgaan naar de volgende stop op de route, namelijk het Angladon Museum, een prachtige plek om te bezoeken waar binnen veel te zien is. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur, maar in dit geval bezoek je het tussen 13.30 en 15.00 uur.

Toegang kost vanaf 8 euro voor volwassenen, 4 euro voor studenten met een geldige ID-kaart en gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Rondleidingen door het museum vinden meestal elke zaterdag plaats tussen 11:00 en 13:00 uur.

Rondleiding over de stadsmuren van Avignon

Rond 13:00 uur kun je een bezoek brengen aan de stadswallen van Avignon, een belangrijk voorbeeld van defensieve architectuur uit de middeleeuwen. Om binnen te komen betaal je ongeveer 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen.

Je kunt rondleidingen volgen die je van tevoren moet reserveren. Deze muren beschermden de stad tegen aanvallen van buitenaf in de middeleeuwen. Je ziet de overblijfselen van de wachttorens, de toegangspoorten en de brede muren.

Boottocht naar het eiland Barthelasse

Nadat je de stadsmuren van Avignon hebt bezocht, raad ik je aan om op een boot te stappen die je van de stadsmuren van Avignon naar het eiland Barthelasse brengt, tijdens een rit die ongeveer 10 tot 15 minuten duurt. Je betaalt ongeveer 8,50 euro per persoon. De boten vertrekken elke 30 minuten tussen 9:00 en 19:00 uur.

Geniet van alle activiteiten op het eiland

Tegen de tijd dat je van de boot stapt, ben je aangekomen op het eiland Barthelasse, een ideale toeristische bestemming om een leuke tijd te hebben, midden in een van de beste excursies vanuit Avignon. Er zijn veel leuke dingen te doen op het eiland: verken het eiland, bezoek de parken, ga wandelen en geniet van de panoramische uitzichten.

Je kunt genieten van verschillende buitenactiviteiten zoals kajakken, kanoën en windsurfen. Er zijn ook mogelijkheden voor activiteiten op het water, zoals vissen, duiken en snorkelen. Op het eiland vindt u ontmoetingsplaatsen zoals cafés, bars en restaurants, maar ook winkels, waterparken en andere plekken om plezier te maken.

Boek een rondreis door de Provence vanuit Avignon

Ga uit eten en geniet van het nachtleven op het eiland

Avignon bij nacht| ©Guillaume Mangeret
Avignon bij nacht| ©Guillaume Mangeret

Als de avond valt, biedt Ile Barthelasse een breed scala aan mogelijkheden om van te genieten. Voor het diner kun je terecht in restaurant La Civette, dat traditionele Franse gerechten met een moderne twist serveert.

Er zijn ook verschillende bars en pubs op het terrein, zoals Bar de l'Esprit, met uitstekende cocktails en een prachtig uitzicht op de rivier de Rhône. Als je op zoek bent naar iets levendigers, kun je naar de dansclub La Maison Rouge gaan, waar je de hele nacht kunt dansen voordat je gaat uitrusten.

Verblijf in een van de hotels of hostels op het eiland

Als je eenmaal uitgefeest bent, zijn er op het eiland genoeg mogelijkheden om te overnachten, waaronder hotels en andere comfortabele verblijfplaatsen. Er zijn ook campings en accommodaties op het eiland, en er zijn ook huisjes en vakantiehuisjes te huur. Je kunt in elk geval alle accommodatiemogelijkheden bekijken op de website van het eiland Barthelasse.

De volgende ochtend is het tijd om terug te gaan naar Avignon voor de terugreis naar huis. Ik raad je aan om in een van de bussen te stappen die om 7:30 en 8:30 vanaf het eiland Barthelasse vertrekken. De reis duurt ongeveer een uur en kost ongeveer 7 euro.