Tickets voor het Palais des Papes in Avignon: hoe te kopen, prijzen en kortingen

Deze enorme stenen kolos torent in al zijn grootsheid uit boven de daken van de stad Avignon. Ongetwijfeld een van de niet te missen bezoeken tijdens je verblijf in de stad.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

11 minuten lezen

Tickets voor het Palais des Papes in Avignon: hoe te kopen, prijzen en kortingen

Pauselijk paleis | ©Mario & Debbie

Ver van de glamour van andere Franse steden zoals Lyon of Parijs, schittert Avignon op zichzelf. Dit middeleeuwse juweel in het zuidoosten van Frankrijk, in de Provence, blijft honderdduizenden bezoekers verbazen. Het pauselijke paleis ligt op een paar meter van de rivier de Rhône en vormt het centrum van de stad.

Een bezoek aan het Palais des Papes is zonder twijfel een van de must-see bezienswaardigheden in de Provence. Door de eeuwen heen heeft dit paleis onderdak geboden aan 9 verschillende pausen, maar ook aan onbetaalbare fresco's en sublieme architectuur. In dit artikel vertel ik je alles over hoe je deze ongelooflijke plek, die door Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen, kunt bezoeken.

De meest praktische optie

Avignon Palais des Papes tickets

Een rondleiding door het interieur van het pauselijk paleis in Avignon, inclusief de zalen en galerijen.

Je krijgt een rondleiding door het grootste gotische gebouw ter wereld, dompelt jezelf onder in een droomachtige sfeer en begrijpt hoe mensen in de 14e eeuw leefden dankzij een augmented reality-tablet dat het gebouw natuurgetrouw reconstrueert zoals het eeuwen geleden was.

Als je tickets koopt voor het pauselijk paleis van Avignon, kun je dit gotische gebouw en alle geschiedenis die het binnen zijn muren bewaart, leren kennen. U kunt ook genieten van een wandeling door de prachtige tuinen en, als u voor de optie kiest, van een fascinerende geluids- en lichtshow.

Aanrader als... je met kinderen reist, want lang in de rij staan voor een attractie kan hoofdpijn opleveren en bovendien kunnen de kleintjes met het entreeticket deelnemen aan een interactieve schattenjacht.

Hoeveel kosten de kaartjes voor het Pauselijk Paleis in Avignon?

Pauselijk paleis| ©David Pirmann
Pauselijk paleis| ©David Pirmann

Tickets voor dit ongelooflijke gotisch-middeleeuwse monument beginnen bij 17 euro per persoon. Ze kunnen heel gemakkelijk online worden gekocht, zodat je onnodige wachtrijen kunt vermijden en meteen kunt genieten van alle majesteit van het paleis. Natuurlijk kun je de toegang tot het paleis ook combineren met kaartjes voor de beroemde Pont d'Avignon of de pauselijke tuinen, die allebei een echte aanrader zijn.

Boek tickets voor het pauselijk paleis van Avignon

Welke soorten tickets zijn er? Zijn er skip-the-line tickets voor het pauselijk paleis in Avignon?

Binnen in het paleis| ©E.K.111
Binnen in het paleis| ©E.K.111

Hoewel het ticket voor het Pausenpaleis in Avignon een los ticket is, kunt u het kopen in combinatie met tickets voor de prachtige pauselijke tuinen of de brug van Avignon. Als je tickets voor twee of drie van deze attracties kiest, kun je zelfs een betere prijs krijgen. Het ticket bevat een histopad met 7 beschikbare talen, waaronder Engels, die uw gids zal zijn tijdens uw bezoek en waarmee u alle details van deze prachtige plek kunt leren.

Met al deze online gekochte tickets hoef je niet eindeloos in de rij te staan voor de kassa van het paleis. Dit is ideaal als u met kinderen reist, want voor de kleintjes kan het wachten te vervelend zijn en ze kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken, waardoor het bezoek wordt verpest.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis en de Brug van Avignon

Zijn tickets voor het pauselijk paleis in Avignon inbegrepen in een van de toeristische passen van de stad?

Het paleis leren kennen| ©jrpictures
Het paleis leren kennen| ©jrpictures

Ja, zoals de meeste grote steden heeft Avignon zijn eigen City Pass, en een van de attracties is het pauselijk paleis, de best bewaarde schat van de stad. Als je voor deze pas kiest, bespaar je geld op de toegangskosten, hoewel de werkelijke besparingen voor deze attractie niet significant zijn. De Avignon Pass is het beste als je van plan bent om een groot aantal attracties in een paar dagen te bezoeken.

Het Pausenpaleis is opgenomen in alle beste rondleidingen door Avignon, omdat het een nationaal juweel is en op de Werelderfgoedlijst staat.

Boek tickets voor het Pausenpaleis van Avignon

Zijn er tickets waarbij een rondleiding door het Pausenpaleis in Avignon is inbegrepen en is dat de moeite waard?

Uitzicht vanaf het paleis van Avignon| ©Dave Leonard
Uitzicht vanaf het paleis van Avignon| ©Dave Leonard

Er zijn rondleidingen door het interieur van het paleis om de geschiedenis van deze stenen kolos te ontdekken, waar 9 pausen en de pauselijke zetel hebben gewoond. Hoewel het bezoek erg interessant kan zijn, is bij aankoop van het ticket voor het Pausenpaleis in Avignon een histopad inbegrepen, waarmee je het paleis kunt leren kennen en leren terwijl je er doorheen loopt, dus naar mijn mening is de rondleiding alleen aan te raden als je niet goed bent met technologie, of als je een van die mensen bent die de voorkeur geeft aan een gids van vlees en bloed.

De histopad heeft een geolocatiesysteem dat elke kamer detecteert die je binnengaat, waardoor het heel gemakkelijk is om je weg te vinden in het paleis. Dankzij de geanimeerde plattegronden kun je je weg vinden en je bezoek organiseren. Het laat je ook zien welke andere kamers in de buurt zijn.

Boek een rondleiding door Avignon met een rondleiding door het pauselijk paleis

Zijn er tickets met korting voor het pauselijk paleis in Avignon?

Dag rondleiding paleis| ©horseanddrabbit
Dag rondleiding paleis| ©horseanddrabbit

Het paleis biedt tickets met korting, maar het is de moeite waard om op te merken dat de prijzen zeer betaalbaar zijn, zeker als je bedenkt wat we tijdens ons bezoek zullen zien. Het pauselijk paleis biedt tickets met korting voor:

 • Studenten met een diploma (momenteel geldig).
 • Mensen met een handicap van minstens 80%.
 • Kinderen onder de 17 jaar.
 • 60-plussers met een identiteitsbewijs.

Je kunt zelfs vragen naar kortingen voor grote gezinnen. Al deze informatie is ook te vinden op de officiële website.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Zijn er speciale tickets voor kinderen?

Buiten het paleis| ©Roland Turner
Buiten het paleis| ©Roland Turner

Ja, kinderen tussen 8 en 17 jaar betalen een gereduceerde toegangsprijs van ongeveer 10 euro, en kinderen onder de 8 jaar zijn gratis. Als je met kinderen reist, is het Palais des Papes d'Avignon een plek die hen zal fascineren. Ze kunnen er middeleeuwse kunstvoorwerpen bekijken en genieten van een wandeling door de prachtige tuinen en grote zalen en binnenplaatsen.

Het is altijd een goed idee om hen een verhaal te vertellen dat zich daar afspeelde (je kunt zelfs namen en details verzinnen om een extra dosis avontuur en spanning toe te voegen). Een ander ding om in gedachten te houden is dat het paleis perfect begaanbaar is met een kinderwagen, en er zijn bankjes om te zitten en te pauzeren in bijna elke kamer.

Het histopad biedt een interactieve schattenjacht voor kinderen. Via een animatie op het scherm laat elke kamer een virtueel object zien waar een muntje is verstopt met het merkteken van de ouders erop. Dit is nog een manier om kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van de Franse geschiedenis.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Waarom is het de moeite waard om online tickets te kopen in plaats van aan de kassa?

Reflecties| ©Julian Fong
Reflecties| ©Julian Fong

Het is altijd beter om je tickets online te kopen, omdat je dan niet in de rij hoeft te staan, geen tijd verliest en je je bezoek van tevoren kunt overleggen en plannen. Dit is zeker een van de must-see attracties als je Avignon 2 dagen bezoekt, want er is geen betere plek om meer te leren over het verleden van de stad. Eeuwen van geschiedenis zijn voorbijgegaan binnen de stenen muren.

Als je je tickets online koopt, kun je ook beoordelingen van andere reizigers lezen, omdat je zo vaak waardevolle details te weten komt.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis in Avignon

Openingstijden van het Pauselijk Paleis van Avignon

Pauselijk paleis bij nacht| ©Andy Gocher
Pauselijk paleis bij nacht| ©Andy Gocher

De openingstijden van het Pauselijk Paleis van Avignon veranderen afhankelijk van de tijd van het jaar dat u besluit te bezoeken. Dit zijn de openings- en sluitingstijden van januari tot december:

 • Tussen 1 januari en 3 februari is het elke dag open tussen 10u en 17u.
 • Tussen 4 februari en 28 februari is het elke dag geopend tussen 10.00 en 18.00 uur.
 • Tussen 1 maart en 5 november is het elke dag geopend tussen 9 en 19 uur.
 • Tussen 6 november en 22 december is het elke dag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.
 • Tussen 23 december en 31 december is het elke dag geopend tussen 10.00 en 18.00 uur.

Let op: toegang is toegestaan tot 1 uur voor sluitingstijd.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Hoeveel tijd heb je nodig om het Pauselijk Paleis van Avignon te bezoeken?

Binnen in het pauselijk paleis| ©Rogerio Camboim S A
Binnen in het pauselijk paleis| ©Rogerio Camboim S A

De tijd die je nodig hebt om dit verbazingwekkende paleis te bezoeken, hangt af van het soort bezoek dat je wilt brengen. Houd in gedachten dat de plek 25 zalen heeft die open zijn voor het publiek, veel fresco's, prachtige binnenplaatsen en tuinen, 5 kathedralen en nog veel meer. Over het algemeen kun je de hele tour doen in ongeveer 90 minuten, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is om de tijd te nemen om er ten volle van te genieten.

Er zijn veel bezienswaardigheden in dit middeleeuwse paleis, en met het histopad kun je elke hoek tot in detail leren kennen. En als je een architectuurliefhebber bent, vind je zowel binnen als buiten het paleis een schat aan schatten. De fresco's in het paleis zijn voornamelijk het werk van twee van de bekendste meesters van de Sienese school: Simone Martini en Matteo Giovanetti.

Boek tickets voor het pauselijk paleis van Avignon

Beste tijd om het pauselijk paleis in Avignon te bezoeken

Uitzicht op de brug van Avignon vanaf het paleis.| ©Jorge Láscar
Uitzicht op de brug van Avignon vanaf het paleis.| ©Jorge Láscar

Het is altijd een goede tijd om het paleis te bezoeken, maar ik raad aan om de koudere wintermaanden te vermijden, omdat je dan minder van de tuinen of binnenplaatsen kunt genieten dan in de warmere maanden. Van april tot september zijn de temperaturen aangenaam en kun je niet alleen het paleis, maar de hele stad zonder problemen bezoeken.

Als je in de winter door Avignon reist, raad ik je natuurlijk aan om sowieso een ticket voor het pauselijk paleis te boeken. Neem wel warme kleren mee, vooral om door de tuinen te wandelen. Check altijd wat voor weer het wordt in Avignon, zodat je je bezoek beter kunt organiseren.

Boek tickets voor het pauselijk paleis in Avignon

Hoe bereik je het Pauselijk Paleis van Avignon (vanuit het centrum, met de bus, metro, enz.)

Straten van Avignon| ©Karoly Lorentey
Straten van Avignon| ©Karoly Lorentey

Er is niemand in Avignon die niet weet waar het pauselijk paleis is, want het is het meest waardevolle gebouw van de stad. Omdat het in het centrum van de stad ligt, naast de mythische Pont d'Avignon, bijna aan de oevers van de Rhône, zijn er veel manieren om hier te komen. Afhankelijk van waar je bent, kun je kiezen voor de trein. Het dichtstbijzijnde station is het Gare d'Avignon Centre.

Bussen zijn ook een goede manier om hier te komen, met lijnen 11 en 20 als dichtstbijzijnde. En je kunt natuurlijk ook een taxi, Uber of Lyft nemen. Van het TGV-station van Avignon naar het paleis is het bijvoorbeeld ongeveer 4 kilometer, dus je kunt zelfs lopen en genieten van een wandeling door deze charmante stad.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Wat u niet mag missen in het pauselijk paleis van Avignon

Paleistoren| ©Jameson Fink
Paleistoren| ©Jameson Fink

Het hele gebouw zelf mag je niet missen, maar ik moet zeggen dat de Grande Chapelle een van de meest ongelooflijke plekken is voor architectuurliefhebbers, de afmetingen en de uitzonderlijke aanwezigheid maken het een van de must-sees van het paleis.

Wat je ook niet mag missen tijdens je bezoek is de collectie fresco's, waarvan de meeste dateren uit de 14e eeuw. Je mag de kamer met de portretten van de 9 pausen die in het paleis verbleven niet missen, een belangrijk deel van de geschiedenis van de plek.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon

Tips voor een bezoek aan het Pauselijk Paleis van Avignon

Dak van het paleis| ©Patrick
Dak van het paleis| ©Patrick
 • Het pauselijk paleis van Avignon is een van de belangrijkste punten van de stad en om het te bezoeken raad ik je aan de tijd te nemen om de hoekjes vol geschiedenis te ontdekken.
 • Draag comfortabele kleding en schoenen, want er zijn ongeveer 25 zalen, binnenplaatsen, tuinen, kapellen en meer te bezoeken.
 • Een andere tip die ik je kan geven is om je tickets online te kopen om wachtrijen en vertragingen te voorkomen.
 • De hele tour kan worden gedaan in ongeveer 90 minuten, hoewel het altijd beter is om een moment te nemen in elke ruimte om de architectuur, het meubilair en alle details die in de histopad staan te waarderen.
 • Als je van architectuur of geschiedenis houdt, raad ik je aan om wat over het paleis te lezen om je bezoek nog meer te verrijken.
 • Als je Avignon maar 3 dagen bezoekt, moet je zeker dit juweeltje van middeleeuwse gotische architectuur bezoeken. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt het paleis gebruikt als tentoonstellingsruimte voor zowel oude als hedendaagse kunst.
 • Voor je bezoek kun je op de website van het paleis kijken welke tentoonstellingen of shows er op dit moment zijn, zodat je naast de geschiedenis van de plek ook kunt genieten van het beste van kunst.

Na een bezoek aan dit verbazingwekkende paleis kun je wat meer leren over de regio tijdens een van de sterk aanbevolen dagtochten naar de Provence vanuit Avignon, een unieke ervaring die je de volledige aantrekkingskracht van een van de mooiste gebieden in het zuiden van Frankrijk laat ontdekken.

Boek tickets voor het pauselijk paleis in Avignon

Een beetje geschiedenis

Tentoonstelling in het paleis| ©Jorge Láscar
Tentoonstelling in het paleis| ©Jorge Láscar

Het monumentale paleis, gebouwd in de 14e eeuw op verzoek van paus Johannes XXII, werd in 1995 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van internationale gotische architectuur. In de loop van de geschiedenis werd het gebruikt als locatie voor de verkiezing van de pausen Benedictus XII, Clemens VI, Innocentius VI, Urbanus V, Gregorius XI en Benedictus XIII.

In 1305 verliet de pauselijke curie Rome en verhuisde naar Avignon. Het paleis werd in twee fasen gebouwd en was een van de duurste werken van die tijd, die een groot deel van de pauselijke inkomsten opslokte. Het bestaat uit het Palais Vieux (Oude Paleis) en het Palais Neuf (Nieuwe Paleis). Je kunt de oude muren zien die de stad beschermden tegen aanvallen.

Vandaag de dag is het Pauselijk Paleis de belangrijkste attractie van de stad; de zalen, originele meubels, 14e-eeuwse fresco's, kapellen, binnenplaatsen en tuinen worden bezocht door honderdduizenden toeristen van over de hele wereld.

Boek tickets voor het Pauselijk Paleis van Avignon