Avignon in 3 dagen: alles wat je moet weten

Avignon ademt nog steeds de sfeer uit van haar meest glorieuze periode in de Middeleeuwen. Er is zoveel te zien in de stad, ik zal je vertellen hoe je het meeste uit drie dagen Avignon kunt halen.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

11 minuten lezen

Avignon in 3 dagen: alles wat je moet weten

Pauselijk paleis | ©Hans

Avignon is een van de mooiste en interessantste steden van Frankrijk, maar drie dagen zijn genoeg om op je gemak van de stad en de omgeving te genieten. Mijn advies is om de eerste twee dagen te besteden aan het verkennen van de stad en een van de vele interessante excursies waaruit je kunt kiezen over te laten voor de derde dag.

Dag 1: Pont de Bénézet, Palais des Papes, stadswallen en het eiland Barthelasse

Brug van Avignon| ©Francesco Arecco
Brug van Avignon| ©Francesco Arecco

De eerste dag in Avignon moet worden gewijd aan het bezoeken van de grote architecturale juwelen, die waarvoor de stad op de Werelderfgoedlijst staat en enkele andere die ook deel uitmaken van haar essentie. Alleen al een bezoek aan het Pausenpaleis, het bisschoppelijk complex, de stadsmuren en de beroemde brug nemen een groot deel van de dag in beslag.

Maar er is ook tijd voor ontspanning, want Avignon heeft idyllische tuinen en groene zones. Ze zijn perfect om uit te rusten en je batterijen op te laden, want er is nog veel te bezoeken in de stad. Dit is mijn suggestie voor je eerste dag.

Brug Saint Bénézet

De dag begint bij de Saint Bénézet-brug, een van de symbolen van de stad. De brug werd gebouwd in de 12e eeuw en was in die tijd een ongelooflijk ingenieurswerk. Je kunt hem vandaag de dag niet meer zien, maar hij was 900 meter lang en had 22 bogen.

Tijd, verwaarlozing en de overstromingen van de rivier hebben de brug bijna vernietigd. In feite zijn er nog maar vier van deze bogen over. Maar ze zijn genoeg om je een voorstelling te maken van de omvang en schoonheid van deze infrastructuur in zijn jaren van pracht en praal.

En voor het geval je het je afvraagt, ja, dit is de brug die de inspiratie vormde voor het lied Sur Le Pont d'Avignon, dat je vast wel eens hebt gehoord. Reden te meer om kaartjes te kopen voor de Pont d'Avignon, die ook het Pauselijk Paleis omvat.

Koop tickets voor het Pauselijk Paleis en de Pont d'Avignon brug

Paleis van de pausen

Vanaf de brug, over de muren, bereik je het grootste gotische paleis ter wereld. Het werd in slechts 20 jaar gebouwd en is een van de meest bezochte monumenten in Frankrijk. Het is daarom de moeite waard om een groot deel van de ochtend te besteden aan een rondleiding door de indrukwekkende zalen van het Pausenpaleis.

De kapellen, de pauselijke appartementen en de terrassen zijn allemaal indrukwekkend. Maar het bezoek onthult niet alleen een prachtig gebouw. Je leert ook waarom negen pausen hun zetel niet in Rome hadden. Mijn advies: koop je tickets voor een bezoek aan het Paleis van de Pausen van tevoren om wachten te voorkomen.

Boek tickets voor het Palais des Papes in Avignon

Notre-Dame des Doms

Het staat naast het Palais des Papes en is het enige gebouw in Avignon dat het durft te overschaduwen: het is de basiliek Notre Dame des Doms. Hoewel het er misschien niet zo uitziet als je ernaar kijkt, begon de bouw in de 12e eeuw. Het gebouw dat je zult zien is het resultaat van talloze aanpassingen.

Kijk voordat je naar binnen gaat omhoog naar de indrukwekkende figuur van de Maagd die de klokkentoren bekroont. Het is gemaakt van verguld lood en meet zes meter. Eenmaal binnen kunt u het gotische mausoleum van paus Johannes XXII, het koor of de Verrijzeniskapel bewonderen, ze zijn prachtig.

Een fantastische optie om niets te missen is om de rondleiding door Avignon te boeken met een rondleiding door het pauselijk paleis.

Boek de rondleiding door Avignon met een geleid bezoek aan het pauselijk paleis

Jardin des Doms

Tuinen van de Doms| ©Sorin Popovich
Tuinen van de Doms| ©Sorin Popovich

Naast de Notre-Dame des Doms wacht je een kleine oase. De Jardin des Doms ligt in het hoogste deel van Avignon, waar de stad werd geboren. Vandaag de dag is het een charmant park. Maar als het een bezoek waard is, is het niet alleen daarom, maar ook omdat je van hieruit een prachtig uitzicht hebt over Avignon.

Een stop om de gastronomie van Avignon te proeven

In Frankrijk eet je vroeg, tussen 12:00 en 13:00 uur. In de omgeving van het Palais des Papes vind je een aantal plekken om even bij te tanken. Arlequin, La Cuisine de Papa of La Sou'pape als je snel een hapje wilt eten zijn enkele opties.

Wat kun je eten? Bouillabaisse is een heel typische soep, net als ratatouille. En als we het over zoetigheden hebben, probeer dan de papalines d'Avignon, dat zijn merkwaardige roze chocolaatjes met een hart van pure chocolade.

De muur van Avignon

Om het meeste uit de middag te halen, adviseer ik om een van de grootste schatten van de stad te verkennen. In de Romeinse tijd was Avignon omringd door een muur. Maar de muur die je nu gaat bekijken is van veel later datum, uit de middeleeuwen.

De . is iets meer dan 4 kilometer lang en omarmt de oude stad. Maar de functie was niet alleen om de stad te beschermen tegen vijanden, maar ook tegen de overstromingen van de Rhône, dezelfde overstromingen die de brug Saint Bénézet wegvaagden.

Als het een mooie dag is en je zin hebt om te wandelen, kun je er rustig omheen wandelen en de 7 hoofdpoorten en 39 torens (36 vierkante en 3 ronde) ontdekken. Anders kun je het gewoon vanaf de rivieroever bewonderen.

En vergeet niet dat als je een rondleiding door Avignon boekt, je langs de stadsmuren komt en van het prachtige uitzicht kunt genieten.

Boek een rondleiding door Avignon

Het eiland Barthelasse

Vanaf het deel van de vestingmuren dat uitkijkt over de rivier, stel ik voor dat je de rivier oversteekt en een wandeling maakt rond het Ile de la Barthelasse. Het is niet zomaar een eiland, het is het grootste riviereiland van Europa en een geweldige plek om het beste uitzicht over de stad te krijgen, met de beroemde brug op de voorgrond.

Als je nog energie over hebt, huur dan een fiets en fiets eromheen. Het is een van de beste excursies in Avignon. Zo niet, ga dan gewoon een stukje fietsen. Je kunt er trouwens komen door de Daladierbrug over te steken, die niet ver van het Palais des Papes ligt. Je kunt ook de rivierveerboot nemen, die is gratis.

Avignon bij nacht

Terug in de stad, en om de dag af te sluiten, raad ik je aan om een korte wandeling door het stadscentrum te maken om het verlicht te zien. Als het weer warm genoeg is, kun je trouwens dineren in een van de bars met een terras. En als je gewoon wat wilt drinken, is La Place Pie, in het hart van het stadscentrum, de perfecte plek.

Boek een rondleiding door Avignon met een rondleiding door het pauselijk paleis

Dag 2: rondleiding door het historische centrum, musea en een wandeling langs de Rhône

Place de l'Horloge| ©Elliott Brown
Place de l'Horloge| ©Elliott Brown

De tweede dag in Avignon staat in het teken van een wandeling door het historisch centrum. Voor de middag geef ik je twee alternatieven: bezoek een van de musea van de stad of maak een boottocht over de Rhône.

Place de l'Horloge

Dit altijd levendige plein is het hart van Avignon en een perfecte plek om je tweede dag in de stad te beginnen. Het ligt bovenop het oude Romeinse forum en zit vol met bars en terrassen. Je kunt er ook twee prachtige gebouwen bewonderen: het stadhuis en de 19e-eeuwse Grote Opera van Avignon.

Maar waarom heet het Place de l'Horloge of Klokplein en niet iets anders? Als je naar het stadhuis kijkt, steekt er een oude klokkentoren uit. De klok, waarop je twee enorme figuren ziet, geeft zijn naam aan het Place de l'Horloge.

Sint-Pietersbasiliek

Als je de Rue Favart volgt, kom je al snel bij de Sint-Pietersbasiliek. Het is een prachtige gotische kerk gebouwd in de 14e eeuw.

Mis de details van de gevel niet, zoals de twee torens of de monumentale deuren, die vol details zitten. Binnen kun je zes prachtige kapellen en een fantastisch houten altaarstuk bewonderen.

Boek een rondleiding door Avignon

Markt Les Halles

Les Halles markt in Avignon| ©Jamie Barras
Les Halles markt in Avignon| ©Jamie Barras

Vanaf de basiliek hoef je alleen maar de lange Place Jérusalem over te steken om bij de markt Les Halles te komen. De markt is onmiskenbaar vanwege de verticale tuin die de gevel bedekt. Maar het beste is binnen.

De markt herbergt ongeveer 40 winkels waar je een aantal typische delicatessen uit de Provence kunt vinden, zoals vleeswaren, kaas, conserven, snoep en natuurlijk wijnen.

Rue des Teinturiers

Vanaf de markt raad ik je aan om op je gemak door het centrum van Avignon te wandelen en de Rue de la Bonneterie te volgen tot aan de Rue des Teinturiers, oftewel de ververstraat. Het is een van de mooiste straten van Avignon.

De straat volgt een oud kanaal waar nog steeds molenraderen bewaard zijn gebleven. Hier stonden de weefgetouwen voor stoffen en zijde en hier verfden en wasten de ververs de stoffen. In feite was dit een van de meest bloeiende bedrijven in Avignon in de 18e eeuw.

Een lunchpauze

Als je snel een hapje wilt eten voordat je je bezoek voortzet, is mijn advies om terug te gaan naar Les Halles Market. Als je het liever wat rustiger hebt, ga dan terug naar de Place de l'Horloge. Daar vind je een aantal restaurants waar je kunt smullen en daarna verder kunt gaan met het ontdekken van de schatten van Avignon.

Vanaf hier stel ik twee verschillende plannen voor de middag voor. De keuze voor de ene of de andere hangt af van je interesses of gewoon van waar je op dat moment zin in hebt.

Eerste keuze voor de namiddag: musea in Avignon

Als je van kunst houdt, zijn er een aantal musea in Avignon die je zouden kunnen interesseren. De eerste optie die ik je aanbied om de dag af te sluiten is om er een te bezoeken. Hier is een korte lijst van de meest opvallende:

  • Petit Palais Museum: het bevindt zich naast het Pausenpaleis, in de voormalige aartsbisschoppelijke residentie. Het stelt een grote collectie werken tentoon, vooral van Italiaanse meesters uit de Renaissance en de School van Avignon. De toegang is gratis.
  • Lambert Collection: als je van hedendaagse kunst houdt, mag je dit museum niet missen. Het toont een groot aantal werken vanaf het midden van de 20e eeuw, eigendom van kunsthandelaar Yvon Lambert. Algemene toegang kost ongeveer €10.
  • Calvet Museum: Dit is het Museum voor Schone Kunsten en Archeologie. Hier zie je onder andere schilderijen en beeldhouwwerken uit verschillende periodes, meubels, wandtapijten, historische stukken en een collectie Egyptische munten. Het bezoek is gratis.
  • Musée Angladon: huisvest de Jacques Doucet-collectie. Hier kun je werken bewonderen van onder andere Degas, Manet, Picasso, Cèzanne en Van Gogh. Algemene toegang kost ongeveer 8 euro.
  • Louis Vouland Museum: het is een oud adellijk herenhuis dat is omgebouwd tot een museum voor decoratieve kunsten. Algemene toegang kost ongeveer 6 euro.

Boek een rondleiding door Avignon

Tweede optie voor de namiddag: cruise op de Rhône

Als je de namiddag liever op een andere manier doorbrengt, bijvoorbeeld als je met kinderen reist, is een van de leukste activiteiten in Avignon om in een bootje te stappen en een cruise op de Rhône te maken. Vanaf het water van de rivier heb je een heel ander zicht op de stad en haar belangrijkste architecturale schatten.

Je kunt ook afdalen naar Villeneuve-lès-Avignon. Het is een middeleeuws stadje waar je dol op zult zijn. Mis een bezoek aan Fort-Saint André niet. Daarna kunt u weer inschepen om terug te keren naar Avignon.

Culturele evenementen

Als je zin hebt, kun je je tweede dag in de stad goed afsluiten met een cultureel evenement. De agenda van Avignon staat meestal vol met voorstellingen van allerlei aard, vooral theatervoorstellingen.

Dag 3: Excursies in de omgeving van Avignon

Provence| ©Riccardo
Provence| ©Riccardo

Avignon ligt op een steenworp afstand en er zijn tal van prachtige plaatsen om te bezoeken. Mijn advies is dan ook om de laatste dag uit te trekken om er enkele te ontdekken. Je kunt kiezen voor een dagtocht vanuit Avignon of twee dagtochten combineren. Alles hangt af van wat je wilt zien, en er is genoeg om uit te kiezen.

Excursie naar het hart van de Provence

Als je vanuit Avignon een rondreis door de Provence boekt, kun je enkele van de schatten van deze prachtige Franse streek bezoeken. Je ziet charmante dorpjes zoals Roussillon of Gordes. Tours omvatten vaak de iconische abdij van Notre-Dame de Sénanque en Sault, bekend als de hoofdstad van de lavendel. Je kunt ook kiezen uit verschillende tours door de Provence vanuit Bordeaux.

Boek een rondreis Provence vanuit Avignon

Tour langs de Romeinse sites

Overblijfselen van het Romeinse verleden in de Provence zijn er in overvloed en door een rondreis Romeinse Provence te boeken vanuit Avignon kun je een aantal van de interessantste sites bezoeken.

Zo kun je een bezoek brengen aan Nîmes, met zijn fantastische amfitheater, of het Maison Carée, een oude Romeinse tempel die nog steeds intact is.

Romeinse sites tours vanuit Avignon bevatten vaak een bezoek aan de Pont du Gard, een indrukwekkend aquaduct met 2000 jaar geschiedenis, en het Romeinse theater in Orange.

Boek een rondreis Romeinse Provence vanuit Avignon

Wijntour door de Rhônevallei

De Rhônevallei staat onder meer bekend om de kwaliteit van de wijnen die er worden geproduceerd. Als je van de wereld van de oenologie houdt, is dit een excursie die je niet snel zult vergeten. De rondleidingen vinden meestal plaats in de stad Chateauneuf-du-Pape.

Tijdens de wijntour door Chateauneuf-du-Pape reis je door immense wijngaarden om van een expert alles te leren over de wijnen uit de regio. Je bezoekt ook een wijnmakerij en neemt deel aan wijnproeverijen.

Boek een wijntour in Catheauneuf du Pape

Excursie om de sporen van Van Gogh in de Provence te ontdekken

Vincent Van Gogh verbleef lange tijd in de Provence. Hij woonde in Arles, waar hij ongeveer 300 van zijn werken schilderde. Hij verbleef ook in een psychiatrisch ziekenhuis in St-Rémy de Provence.

Het boeken van een Van Gogh tour vanuit Avignon is een activiteit die je niet mag missen als je een kunstliefhebber bent. Van Gogh wandeltochten in de Provence geven u inzicht in enkele van de interessantste episodes uit het leven van de schilder.

Boek een Van Gogh tour vanuit Avignon

Excursie in de Luberon

Luberon| ©madras91
Luberon| ©madras91

Het massief van de Luberon is een bergachtig gebied dat spectaculaire landschappen en enkele van de mooiste dorpjes van Frankrijk verbergt. Het zijn middeleeuwse dorpjes met een authentieke smaak waar je van zult houden, zoals Gordes, Vaucluse of Roussillon.

Boek een reis vanuit Avignon

Andere alternatieve excursies

Avignon heeft een bevoorrechte ligging. Afhankelijk van uw interesses en voorkeuren kunt u deze derde dag dus ook gebruiken om andere interessante plaatsen te bezoeken.

Het boeken van een excursie naar Saint Rémy, Pont du Gard en Les Baux voor een 5 uur durende excursie waar u zich met een deskundige gids kunt verdiepen in de geschiedenis van deze hoek van Frankrijk is een uitstekende manier om uw reis af te ronden.

Boek een excursie naar Saint Rémy, Pont du Gard en Les Baux