Beste dingen om in Avignon te doen

Avignon heeft veel plannen waarmee je het historische en religieuze erfgoed van de stad kunt ontdekken. Dit zijn de plekken die je niet mag missen

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste dingen om in Avignon te doen

Avignon | ©Joël Vogt

Avignon is een stad die decennialang onder pauselijke controle stond totdat het officieel deel ging uitmaken van Frankrijk. Daarom vindt u tijdens uw bezoek een grote historische en religieuze erfenis, weerspiegeld in de monumenten en architecturale overblijfselen.

Onder de beste dingen om te doen in Avignon, raad ik een bezoek aan het Pauselijk Paleis, het Calvet Museum en het Petit Palais aan; wandel door de straten van de oude stad; bewonder de monumentale muur of maak een wandeling door het Barthelasseiland en de Gardens des Doms, naast andere activiteiten.

1. Verken het Pauselijk Paleis en ontdek de geschiedenis van dit religieuze gebouw

Pauselijk paleis| ©David Pirmann
Pauselijk paleis| ©David Pirmann

Tickets kopen voor het Pauselijk Paleis in Avignon is een must. Je ontdekt er een belangrijk deel van de geschiedenis van de stad en haar pracht en praal tijdens de middeleeuwen. Zodra je aankomt, zul je versteld staan van de monumentale omvang, die zich volgens deskundigen uitstrekt over 15.000 vierkante meter. Je kunt ook de architectonische details bewonderen die overheersen in de zuilen, plafonds, bogen en deuren. Deze zijn allemaal representatief voor de gotische stijl.

Tijdens de rondleiding bezoek je 25 zalen die open zijn voor het publiek. Dit is het geval voor de kamers die in de 14e eeuw door de negen pausen werden bewoond. Je ziet er fresco's en wandtapijten van Italiaanse kunstenaars zoals Matteo Giovannetti en Simone Martini.

Je hebt ook toegang tot de Grote Audiëntie, de Kloostergang van paus Benedictus XII, de Banketzaal, de Kapel van Sint Martial, enzovoort. En vanaf de terrassen geniet je van een bevoorrecht uitzicht op de tuinen en de stad. Je kunt ook de boekwinkel binnengaan en souvenirs van deze ervaring kopen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Als je het ticket voor het Pauselijk Paleis van Avignon in Hellotickets boekt, kun je het kopen voor de prijs van 17 € per persoon.
 • Openingstijden: In de winter van 9.00 tot 18.00 uur en in de zomer van 9.00 tot 20.00 uur.
 • Adres: Place du Palais des Papes 84000 Avignon.

Tickets reserveren voor het Pauselijk Paleis van Avignon

2. Wandel door de straten van Avignon en ontdek de geschiedenis en cultuur

Brug van Avignon| ©Francesco Arecco
Brug van Avignon| ©Francesco Arecco

Een van de beste rondleidingen in Avignon is de wandeltocht door de straten van de stad. Dit is een ervaring die je alleen of met een gids kunt doen. Je leert meer over de geschiedenis en cultuur van de plaats, terwijl je de architecturale en natuurlijke charme ontdekt.

De belangrijkste bestemmingen waar je tijdens deze activiteit doorheen wandelt zijn onder andere de volgende:

 • De buitenkant van het Pausenpaleis, een monument dat representatief is voor de gotisch-middeleeuwse stijl.
 • De Saint Bénezet brug over de rivier de Rhône. Dit is een historische middeleeuwse ruïne.
 • De verdedigingsmuren van de stad, sinds 1995 door Unesco beschouwd als Werelderfgoed.
 • De buitenkant van de kathedraal Notre Dame des Doms, met zijn Romaanse stijl.
 • De Rue des Teinturiers, omzoomd met een reeks stenen huizen. Bijvoorbeeld het Maison du IV de Chiffre, een gotisch gebouw uit 1943. Je vindt hier ook verschillende molens die tussen de 14e en 19e eeuw werden gebruikt voor het verven van zijde.

Mijn aanbeveling is om een rondleiding door Avignon te boeken met een rondleiding door het Pauselijk Paleis, zodat je het historische centrum van Avignon en het belangrijkste monument van de stad grondig kunt leren kennen met een professionele gids.

Nuttige informatie

 • Prijs: deze rondleiding kost ongeveer €71 per persoon.
 • Duur: de rondleiding duurt drie uur.

Boek een rondleiding door Avignon

3. Duik in de wijncultuur met een rondleiding door Catheauneuf du Pape.

Wijntour| ©Joaquin Montaño - Midjourney
Wijntour| ©Joaquin Montaño - Midjourney

Een van mijn favoriete dingen om te doen in Avignon is een wijntour boeken in Catheauneuf du Pape, een Provençaals dorp dat iedereen die het bezoekt versteld doet staan en in de volksmond bekend staat om zijn wijntraditie en de historische aanwezigheid van de pausen.

Tijdens deze wijntour, die ongeveer 4 uur duurt en wordt begeleid door een deskundige gids, krijg je de kans om twee traditionele wijnkelders te bezoeken waar je de belangrijkste wijnen proeft en alle details leert over de verschillende variëteiten en de productie van de lokale wijn.

Je bezoekt ook de ruïnes van het kasteel vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de Rhône-vallei om een aantal van de beste kiekjes van je reis vast te leggen.

Nuttige informatie

 • Prijs: deze tour kost ongeveer €96 per persoon.
 • Duur: de begeleide activiteit duurt vier uur.

Boek een wijntour door Catheauneuf

4. Wandel langs de muren van Avignon en bewonder de Romeinse overblijfselen

De stadswallen van Avignon| ©elena posada sanchez
De stadswallen van Avignon| ©elena posada sanchez

Tijdens je verblijf van 2 dagen of meer in Avignon kun je de imposante stadswallen bezoeken die de stad omringen en die in de 14e eeuw werden gebouwd. Als je kaartjes boekt voor de Pont d'Avignon, zie je deze en andere Romeinse overblijfselen van historisch belang tijdens je bezoek.

De stadswallen van Avignon maken deel uit van een rondwandeling die meestal deel uitmaakt van een rondleiding langs de Romeinse sites van Avignon. Je kunt deze route echter ook op eigen houtje lopen, beginnend bij de Pont d'Avignon.

Tijdens de wandeling van iets meer dan 4,3 kilometer zie je deze muren van 3 meter breed en 8 meter hoog, die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven. Je vindt er ook in totaal 3 halfronde torens, tot 36 vierkante torens en enkele poorten uit de 14e eeuw. Je vindt er ook opgravingen en overblijfselen van Romeinse constructies. Dit is het geval bij het emblematische Plaza del Reloj, vroeger bekend als het Romeinse forum.

Boek tickets voor de Pont d'Avignon

5. Geniet van het panoramische uitzicht over Avignon vanaf de Jardins des Doms

Tuinen van Doms| ©Sorin Popovich
Tuinen van Doms| ©Sorin Popovich

Een bezoek aan de Jardins des Doms is een geweldige manier om te ontspannen en frisse lucht in te ademen tijdens je verblijf in Avignon. Ontkoppel je van het drukke historische centrum en kom in contact met de natuur terwijl je geniet van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

Tijdens je bezoek ontdek je de geschiedenis van deze natuurlijke ruimte die in de 19e eeuw officieel werd omgevormd tot tuin. Je wordt omringd door eeuwenoude bomen, heuvels en rustige wandelpaden. Je vindt er ook een vijver met een paar eenden en zwanen.

Terwijl je door het park loopt, kom je een aantal standbeelden tegen. Dit is het geval bij de Vénus aux Hirondelles van Félix Chapentier, illustere figuren zoals Félix Gras en Jean Althen, onder anderen. Er is ook een kinderzone met schommels, glijbanen en andere attracties voor de kleintjes. Als u na dit bezoek de drukte van de stad wilt ontvluchten, kunt u een excursie boeken in de Provence vanuit Avignon.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang tot deze tuinen is gratis.
 • Openingstijden: elke dag van het jaar van 7.30 tot 20.00 uur.
 • Adres: 2 Mont des Moulins, 84000 Avignon.

Boek een rondreis door de Provence vanuit Avignon

6. Ontdek de rijke geschiedenis en kunst van het Calvet Museum

Calvet museum| ©Jean-Louis MAZZIA
Calvet museum| ©Jean-Louis MAZZIA

Avignon is een stad met een rijke geschiedenis en kunst, wat duidelijk te zien is in de zalen van het Calvet Museum, dat alles bevat van archeologische stukken tot schilderijen die het Classicisme, Romantiek, Realisme en Impressionisme vertegenwoordigen, beeldhouwwerken, een reeks kunstvoorwerpen en objets d'art.

Onder de kunstwerken die in het museum te zien zijn, kunt u genieten van de Vernet Gallery, gewijd aan de kunstenaars van de stad van de Renaissance tot de Revolutie. In de Victor Martinzaal worden schilderijen en beeldhouwwerken uit de late 19e en 20e eeuw tentoongesteld. In de Saint Priest zaal zie je plaatselijke beeldhouwwerken uit de 16e en 17e eeuw. Je vindt er ook andere zalen van groot belang:

 • Aziatische kunstkamer: met beeldjes, vazen en kunstvoorwerpen uit onder andere China, Japan en India. Bijvoorbeeld het Boeddhahoofd genaamd de Hoofdman van Avalokitesvara (jaar 1200).
 • Islamitische kunstkamer: handgemaakt keramiek zoals het bord met bloemdecoratie van rond 1570-1580.
 • Egyptische kunstkamer: met stèles, doodskisten en beelden zoals de grafsculptuur uit de vroege 22e dynastie of 945-715 v.Chr.

Dit is zeker een bezoek dat je niet mag missen op je reisroute, samen met andere activiteiten zoals de Van Gogh tour in de Provence.

Nuttige informatie

 • Prijs: het bezoek om de permanente tentoonstellingen van het museum te bekijken is gratis.
 • Openingstijden: van november tot februari van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Van maart tot mei en in oktober van 10 tot 13 en van 14 tot 18 uur. Van juni tot september van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 19.00.
 • Adres: 65 Rue Joseph Vernet, 84000 Avignon.

Boek een Van Gogh rondleiding

7. Ontdek een van de belangrijkste natuurlijke longen van Avignon, het Ile de Barthelasse

Eiland van Barthelasse| ©TracyElaine
Eiland van Barthelasse| ©TracyElaine

Dit is een andere excursie waarbij u de drukte van de stad kunt ontvluchten en kunt genieten van een van de belangrijkste natuurlijke longen van de regio. Een bezoek aan het eiland Barthelasse, op 10 minuten rijden van het historische centrum, is een activiteit die je niet mag missen.

Steek gewoon de Édouard Daladier-brug over om dit pittoreske riviereiland te bereiken. Je vindt er verschillende recreatie- en ontspanningsruimtes waar je een andere dag kunt doorbrengen zonder Avignon te verlaten. U vindt er bijvoorbeeld groene paden met een bevoorrecht panoramisch uitzicht op de Pont d'Avignon, de stadswallen en het pauselijk paleis. Als u langs de oevers van het eiland wandelt, ziet u bovendien enkele diersoorten zoals reigers, egels, eenden, dassen en sperwers.

Je vindt er ook een skatepark, kampeerterreinen en een voetbalveld. En op het eiland kun je ook winkelen in de souvenirwinkels en lokale producten. Als je wilt, kun je een bezoek brengen aan de distilleerderij van Manguin om wat te proeven.

8. Bekijk de collectie in het Petit Palais in Avignon

Kunst in het Petit Palais| ©Herbert Frank
Kunst in het Petit Palais| ©Herbert Frank

Als je geïnteresseerd bent in middeleeuwse en renaissancekunst, moet je het Petit Palais bezoeken. Het is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en is een museum in de stad Avignon waar je belangrijke collecties beeldhouwwerken en schilderijen van grote Franse en Italiaanse meesters vindt.

Je kunt er onder andere Italiaanse schilderijen, beeldhouwwerken uit Avignon (Romaans en Gotisch) en schilderijen van de school van Avignon bewonderen. In totaal vind je 600 beeldhouwwerken en gemiddeld 390 schilderijen. Je ziet bijvoorbeeld De Madonna met kind van Sandro Boticelli of het Crucifix van Berlinghieri.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang tot dit paleismuseum is gratis.
 • Openingstijden: woensdag tot maandag van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
 • Adres: Palais des archevêques, Pl. du Palais, 84000 Avignon.

9. Laat je verrassen door de architecturale schoonheid van de kathedraal van Avignon

Kathedraal van Avignon| ©JCM Photo
Kathedraal van Avignon| ©JCM Photo

De kathedraal van Avignon of Notre-Dame-des-Doms is een andere must tijdens je bezoek. Het is een religieus gebouw uit de 12e eeuw, dat zijn gotische en romaanse stijl heeft behouden, samen met een aantal architecturale en artistieke juweeltjes.

Bij aankomst zul je versteld staan van de gouden Maagd, die boven de westelijke toren van het gebouw (nu de klokkentoren) uitsteekt. Het is een beeld van lood van ongeveer 6 meter hoog. Ook zie je aan de voorkant een beeld van Sint Jan en de Maagd Maria, vergezeld van een groot kruisbeeld. Eenmaal binnen in de kathedraal vind je verschillende voorbeelden van kunst. Bijvoorbeeld:

 • De entreeportiek met een stijl van oude Romeinse kunst.
 • Het mausoleum ter ere van paus Johannes XXII, waarin een 14e-eeuws gotisch beeldhouwwerk opvalt.
 • De Bloemenkapel, met de Aanbidding van de Herders door Eugène Dévéria, de graftombes van paus Benedictus XII en aartsbisschop Domenico De Marine.

Je zult ook het hoofdschip, de barokke tribunes en het in hout gesneden koor zien. Je zult meubels zien zoals de bisschopsstoel in wit marmer uit de 12e eeuw, een orgel uit de 17e eeuw, het altaarstuk van het kruisbeeld, geschilderd in 1520 door Antoine Rozen, naast andere relikwieën.

Nuttige informatie

 • Detoegang tot de kathedraal van Avignon is gratis.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 6.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur; zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur.
 • Adres: Pl. du Palais, 84000 Avignon.

10. Bekijk een van de oudste kerken van Avignon, de Saint Didier kerk.

Kerk Saint-Didier| ©Patrick BOUCHENARD
Kerk Saint-Didier| ©Patrick BOUCHENARD

Tijdens je verblijf van minstens 3 dagen in Avignon mag je de Saint-Didier-kerk niet missen , een monument dat meer dan 600 jaar oud is en grote relikwieën herbergt. Kom kijken naar een van de beste voorbeelden van gotische architectuur in de stad.

 • Voorgevel van de kerk: dit gedeelte van de kerk - gebouwd in de 11e eeuw - heeft verschillende transformaties ondergaan , zowel in de 12e eeuw als in de 16e eeuw. Tegenwoordig zie je dat het grootste deel van de gevel is gemaakt van gemengde stenen en leisteen. Op de westelijke gevel staat een driedubbele stenen boog omlijst door witte en rode zuilen. Deze laatste worden bekroond door kapitelen (architectonische elementen) geïnspireerd door antropomorfe en plantmotieven.
 • Binnen in de kerk vind je een bas-reliëf van de beklimming van Calvarië door Francesco Laurana. Dit werk, gewaardeerd als een van de eerste weergaven van de renaissancestijl in Frankrijk, begeleidde vroeger het hoofdaltaar, maar bevindt zich nu in de kapel van de collegiata. Je krijgt ook de gelegenheid om de noordelijke kapel binnen te gaan en de muurschilderingen en schilderijen te bekijken die sinds het einde van de 15e eeuw bewaard zijn gebleven. Je vindt er ook enkele opmerkelijke werken zoals de beroemde Kruisdraging.

Nuttige informatie

 • De toegang tot dit religieuze monument in Avignon is gratis.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag, van 8.00 tot 17.00 uur. Op zondag is de kerk gesloten. De openingsuren kunnen echter veranderen naargelang de festiviteiten in Avignon, dus controleer dit voor je reis op de website van het bisdom van Avignon.
 • Adres: 10 Pl. Saint-Didier, 84000 Avignon.