10 dingen om in de zomer in Athene te doen

De zomer is de meest toeristische periode in Griekenland en met name de hoofdstad is een van de favoriete bestemmingen voor internationale bezoekers. Ik nodig u uit om meer te weten te komen over de plannen die voor u beschikbaar zijn met behulp van de aanbevelingen die ik voor u heb opgesteld.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

13 minuten lezen

10 dingen om in de zomer in Athene te doen

Athene | ©Ketevan Jananashvili

Veel van de beste dingen die in Athene te zien en te doen zijn, gebeuren in de zomer. Dat is logisch, want dit is het hoogseizoen voor internationaal toerisme en met name Griekenland is een belangrijke toeristische bestemming binnen de Europese Unie.

Ik heb activiteiten gevonden die je in het centrum kunnen vermaken, maar ook de beste zomerplannen net buiten het centrum. Lees deze informatieve compilatie door en ik garandeer u dat u een beter idee krijgt van wat er te zien en te doen is als u aankomt in de hoofdstad van de bakermat van de westerse beschaving.

1. Nip aan een cocktail op een van de beroemde terrassen van Athene

In Psyri| ©Daniel Canarias
In Psyri| ©Daniel Canarias

Naar boven gaan om te genieten van een zomeravond op de terrassen van de gebouwen in de stad is een zeer mediterrane traditie van de Spaanse kust tot het zuidelijkste puntje van de Israëlische kust. Dit is duidelijk ook een zeer belangrijk gebruik in de Griekse cultuur en je mag dit ritueel niet missen tijdens je bezoek aan Athene in de zomer om verschillende redenen.

De eerste is dat Athene bekend staat om zijn frequente winden en dit kan je helpen om de hoge temperaturen van de Europese zomer aan te kunnen. Vooral in een regio die de laatste jaren te kampen heeft met steeds extremere zomers.

De tweede reden is dat u een panoramisch uitzicht krijgt op het landschap van Athene verlicht door maanlicht en met een direct zicht op de berg Akropolis. Dat laatste hangt af van de wijk van de stad die je kiest.

Psyri en Gazi zijn twee wijken met een ideaal uitgaansleven waar u van deze Griekse traditie kunt genieten. Ze combineren ook een levendige culturele en feestscene die een korte avond drinken kan veranderen in een avond die duurt tot het ochtendgloren de volgende dag.

Afhankelijk van het etablissement dat u kiest , raad ik u aan vooraf te reserveren op de website of op de sociale netwerken van het etablissement. Veel van hen hebben zo'n revolutionaire of moderne benadering van de Griekse gastronomie in Athene en mediterrane cocktails dat ze elke dag van de zomer vol zitten met toeristen.

Proef de beste Griekse keuken in Athene

2. Ga naar een voorstelling in een van de vele openluchtbioscopen in de stad

Bioscoop Thisio| ©Jorge Castro
Bioscoop Thisio| ©Jorge Castro

Een andere avond- en zomeractiviteit die de ervaring van wonen en bezoeken in Athene in deze tijd van het jaar bepaalt, zijn de openluchtbioscopen. In de hele stad zijn er ongeveer 40 bioscopen met deze structurele kenmerken en de beroemdste is misschien wel de Thisio-bioscoop. Het biedt een direct zicht op de verlichte acropolis die zich achter het projectiescherm aftekent.

Deze bioscopen worden gekenmerkt door het aanbieden van alcoholische dranken die ook de beschikbare shows vergezellen als gelijktijdig vermaak. Bovendien moet u weten dat bijna al deze etablissementen een line-up hebben van films die ofwel in het Engels ondertiteld zijn, ofwel in het Engels en met Griekse ondertitels.

Dit is duidelijk een van de beste dingen om 's nachts in Athene te doen, niet alleen vanwege het uitstekende amusement dat het biedt, maar ook vanwege de besparingen die met deze activiteit gepaard gaan. De meeste van deze voorstellingen hebben een minimumtarief van minder dan 5 euro per kaartje of zijn helemaal gratis.

Dit is te danken aan het feit dat er elke zomer een Athens Open Air Film Festival is dat gewoonlijk loopt van half juni tot eind augustus. Als de film tot dit filmcircuit behoort, is het zeer waarschijnlijk een auteursfilm met een uitstekende kwaliteit en een zeer Europese stijl.

3. Geniet van een bezoek aan het Nationaal Observatorium van Athene

Nationaal Observatorium van Athene| ©Alice S
Nationaal Observatorium van Athene| ©Alice S

De zomer doorbrengen in het Middellandse Zeegebied is een uiterst plezierige ervaring totdat je op zoek moet gaan naar alternatieve plannen die verder gaan dan strandactiviteiten. Dat wil zeggen, om te ontsnappen aan de drukkende hitte die in deze tijd van het jaar kan voorkomen. Gelukkig is de Griekse hoofdstad een levendige en diverse stad met gelegenheden als het Nationaal Observatorium van Griekenland. Het biedt een koele en veilige ruimte om te ontsnappen aan de hoge temperaturen, terwijl u een bezoek beleeft aan een plaats die van groot historisch belang is voor de hele westerse wereld.

U kunt genieten van rondleidingen in het Grieks en Engels in een gebouw uit 1842 op de Nimfenheuvel van de Philoponusberg, in het historische en toeristische hart van de stad. Binnen vindt u verschillende belangrijke voorwerpen, zoals de telescoop waarmee de eerste gedetailleerde kaart van het maanoppervlak werd gemaakt of die vandaag de dag worden gebruikt om hemelspektakels te observeren.

Vergeet niet dat dit een van de eerste planetaria op het westelijk halfrond is en ook het eerste wetenschappelijke onderzoeksinstituut in Griekenland na zijn onafhankelijkheid van de 500-jarige bezetting door de Ottomanen. Bovendien maakt de helderheid van de zomerhemel een bezoek aan dit planetarium in deze maanden van het jaar nog aan te bevelen. Het gaat verder dan het milieucomfort dat het biedt aan bezoekers die de Griekse hitte ontvluchten.

U moet er rekening mee houden dat dit observatorium zeer dicht bij de toeristische epicentra van de stad ligt, zoals de Akropolis of de wijken Monastiraki en Plaka. Daarom kun je de beste toeristenbussen in Athene gebruiken om je in het gebied te verplaatsen als je ook geïnteresseerd bent in een toeristische audiogids van de gebieden waar je doorheen rijdt in dit deel van de stad.

Interessante details

  • Prijzen: De toegang is gratis, maar rondleidingen kosten meestal 5 euro per persoon.
  • Duur: Het is op de meeste zomerdagen geopend tot ongeveer 23.00 uur en afhankelijk van uw interesses kunt u 2 of zelfs 3 uur nodig hebben om het interieur te verkennen.

4. Tour de Atheense Rivièra

Athene Riviera| ©Panagiotis Papadopoulos
Athene Riviera| ©Panagiotis Papadopoulos

Jarenlang leek het ondenkbaar dat de kustlijn rond de Griekse hoofdstad een toeristische bestemming zou worden die het waard is om in het zomerseizoen door zowel de plaatselijke bevolking als door buitenlanders te worden bezocht en genoten. Veel van de stranden die iets verder weg liggen van de cruisehavens in Athene maken de Riviera van Attica echter even interessant als Mykonos of Santorini.

De zwemplaatsen in zee bij de Griekse hoofdstad zijn door het Europees Milieuagentschap goedgekeurd voor een uitstekende waterkwaliteit. Dit is een onderscheiding die niet zomaar aan elk gebied op het continent wordt aangeboden en zeker niet wordt toegekend aan veel toeristische gebieden die toch al de hele zomer badgasten ontvangen.

Met name de zuidelijke buitenwijken van de stad zijn een ideale plaats voor dergelijke strandbezoeken binnen het vasteland van Attica. Glyfada onderscheidt zich van andere alternatieven door de nabijheid van het centrum van Athene, door de grote commerciële en culturele verscheidenheid en door de bereikbaarheid met de trein op de rode lijn vanuit het stedelijke epicentrum van Athene.

Asteras Beach is een van de bekendste, terwijl Paralia Kavouri een van de plaatselijke geheimen is dat, hoewel het verder weg ligt, vaak de voorkeur geniet van de Atheners.

Boek de beste cruises in Athene

5. Aarzel niet om een picknick te organiseren in de heuvels van Athene

Athene Hills| ©oktopuzz
Athene Hills| ©oktopuzz

De zomer in Athene zit vol tradities en picknicken op een van de vele heuvels van de stad is een van die geheimen die niet gedeeld worden met de hordes toeristen. Ze liggen echter binnen het bereik van degenen die goed onderzoek doen voor hun reis, zoals u nu.

Er zijn 4 heuvels die uw aandacht moeten trekken voor deze activiteit, namelijk de Heuvel van de Nimfen, de Muzenberg, de Areopagus of de Lycabettusberg. Ze zijn allemaal gemakkelijk bereikbaar vanuit de omliggende wijken in de stedelijke bases van de stad. Bovendien kunt u op een goede middag genieten van een uitzicht op de horizon waarmee u tot aan de zee kunt kijken aan de kust van de haven van Piraeus en andere kustgemeenten van de agglomeratie Athene.

Voor de berg Lycabettus is er een kabelbaan die u in minder dan 10 minuten naar de top brengt en de Areopagus is opmerkelijk vanwege de nabijheid van de Akropolis van Athene. Dit maakt het erg handig om sommige van de Akropolis tours of excursies op dezelfde dag als uw picknick te boeken.

Ik raad u aan te gaan winkelen in de straten die het dichtst bij deze respectievelijke heuvels van de stad liggen. Zo kunt u genieten van Griekse zomerse lekkernijen zoals salades van olijven, tomaten en feta, vers uit een authentieke Atheense keuken. Vergeet niet een deken mee te nemen om de grond te bedekken, zodat u ergens kunt zitten en genieten van de prachtige zonsondergang.

Koop de beste Akropolis tours of excursies

6. Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal Archeologisch Museum van Athene| ©Lucretius
Nationaal Archeologisch Museum van Athene| ©Lucretius

Dit is het grootste museum in heel Griekenland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante meter, waar ongeveer 11.000 historische voorwerpen zijn ondergebracht. De meeste daarvan stammen uit de periode dat het oude Griekenland het belangrijkste rijk van de hele westerse cultuur was en de basis legde voor onze huidige moderne samenlevingen.

Het is sinds 1889 open voor het publiek en blijft het hele zomerseizoen open. Deze tijd van het jaar is een gunstige tijd voor een bezoek omdat veel toeristen de faciliteiten zullen willen bezichtigen, maar de meesten van hen zullen gericht zijn op andere vormen van vermaak. Net als de Griekse eilanden of de kusten van het vasteland.

Dat betekent dat het een iconisch deel van de stad wordt dat echt comfortabel kan worden bezocht. En dat terwijl u een onderbreking krijgt van de met toeristen gevulde straten en de drukte die de toeristische epicentra van Athene in deze tijd van het jaar kenmerken.

Aangezien u al in de buurt bent, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om door de straten van Exharcheia te wandelen, de wijk waar dit museum zich bevindt. Het wordt gekenmerkt door zijn moderniteit en tegelijkertijd door zijn anarchistische identiteit, die altijd een belangrijke invloed heeft gehad op het culturele en politieke leven van Athene.

Details van het belang

  • Prijzen: er zijn steeds wisselende dagen waarop toeristen gratis toegang hebben, maar in het algemeen is de toegangsprijs 5 tot 6 euro voor mensen boven de 18 jaar. Rondleidingen zijn mogelijk voor 50 euro voor groepen tot 5 personen.
  • Duur: U kunt er 4 of zelfs 5 uur rondlopen als u goed op alle tentoonstellingen let.

7. Bezoek de eilanden die het dichtst bij de stad liggen

Griekse eilanden| ©Michael Dimitriadis
Griekse eilanden| ©Michael Dimitriadis

Het is duidelijk dat Griekenland internationaal bekend staat om het aanzienlijke aantal eilanden dat het op zijn nationale grondgebied heeft. Er zijn er ongeveer 6.000 en u zult er waarschijnlijk enkele willen bezoeken, zelfs als uw aandacht bij een bezoek aan deze prachtige hoek van de Middellandse Zee vooral uitgaat naar de hoofdstad Athene.

De stad heeft verschillende havens van waaruit excursies naar de Griekse eilanden vertrekken vanuit Athene. Salamina, Aegina en Kea behoren tot de belangrijkste, met het helderste water en het dichtst bij de stad.

De eerste valt op door zijn geografische omvang en zijn aanzienlijke nabijheid tot het Griekse vasteland. Dus als u besluit een bezoek te brengen, zult u waarschijnlijk meer dan 48 uur nodig hebben om alle kusten te leren kennen die zeer verschillende strandomgevingen bieden. Tenminste als je de noordelijke kusten vergelijkt met de zuidelijke kusten van Salamina.

Details van het belang

  • Prijzen: De beste manier om deze eilanden te bereiken is via excursies, die meestal verschillende eilanden combineren in één route op één datum. Ten eerste om tijd en ten tweede om geld te besparen. De tarieven liggen bijna altijd rond 130-140 euro per persoon met maximaal drie bestemmingen op hetzelfde traject.

Koop tickets voor de beste excursies naar de Griekse eilanden vanuit Athene.

8. Neem een duik in het meer van Vouliagmeni

Meer van Vouliagmeni| ©Sykia Corinthias
Meer van Vouliagmeni| ©Sykia Corinthias

Dit meer staat bekend als een helende ruimte binnen de Atheense Rivièra en is eigenlijk een zeer merkwaardige geografische hoek. Het is een soort zeebron die zijn brakke water krijgt via een onderwatergrot.

Het is een van de best bewaarde geheimen van degenen die echt onderzoek doen naar amusementsmogelijkheden voor korte dagtochten vanuit Athene. Dit kleine brakwatermeer ligt een kleine 25 kilometer ten zuiden van het centrum van de Griekse hoofdstad.

De temperatuur is vrij gunstig en het water zit om onbekende redenen vol mineralen. Maar de echte aantrekkingskracht van de plaats is de schoonheid van het landschap dat de omgeving kenmerkt. In feite is het al een paar jaar een natuurmonument.

Het heeft cafetaria's, kleedkamers en zelfs een restaurant. In feite gaan veel mensen die in de omgeving van Vouliagmeni wonen daarheen zonder dat zij geïnteresseerd zijn in het baden in dit prachtige meer.

Details van het belang

  • Prijzen: De toegang tot het meer heeft verschillende tarieven, afhankelijk van de dag van de week van het bezoek en de leeftijd van de persoon. Gemiddeld kunt u rekenen op een toegangsprijs van ongeveer 15 euro per volwassene en ongeveer 6 euro voor kinderen tussen 12 en 6 jaar. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.
  • Hoe er te komen: U kunt er komen door met een eigen auto ongeveer een half uur te rijden, hoewel er buslijnen zijn die u naar Vouliagmeni brengen en dat betekent dat u een taxitarief moet betalen naar de ingang van het meer.

9. Beleef een concert in het Odeon van Herodes Atticus

Odeon van Herodes Atticus| ©Frank Lesague
Odeon van Herodes Atticus| ©Frank Lesague

Het Odeon van Herodes Atticus is een amfitheater uit 161 na Christus. Het liep ernstige schade op in 267, als gevolg van een invasie van de stad. In 1954 was het echter gerestaureerd en in 1957 functioneerde het voor hetzelfde doel als nu. Dat wil zeggen, voor het organiseren van live entertainment, zoals theater, dans, concerten, opera's en televisieprogramma's.

Tegenwoordig is het een van de belangrijkste punten voor de activiteiten van het Festival van Athene. Het bestaat uit een groot aantal culturele evenementen die van mei tot september plaatsvinden in de theaters, bioscopen en concertzalen van de stad, dankzij de financiële steun van het stadsbestuur van Athene.

Als u tijdens uw zomerse bezoek aan de Griekse hoofdstad toevallig samenvalt met een voorstelling van uw interesse die plaatsvindt in het Odeon van Herodes Atticus, dan moet u daar beslist kaartjes voor kopen. U gaat naar een van de oudste en belangrijkste amfitheaters in de geschiedenis van de mensheid.

Ik raad u aan een deken of een kussen om op te zitten niet te vergeten, want dit zijn volledig stijve marmeren stoelen die een beetje ongemakkelijk kunnen worden nadat u er een uur lang in dezelfde houding op hebt gezeten.

10. Bezoek het Syntagmatosplein en bekijk de wisseling van de Griekse wacht

Syntagmatos Plein| ©Άργος
Syntagmatos Plein| ©Άργος

Het Syntagmatosplein, in het Engels Syntagma genoemd, ligt in het geografische centrum van Athene, in de buurt van de wijk Plaka, vlak naast de Nationale Tuin van Athene. In de omgeving van het plein staat ook Hotel Grande Bretagne, een hotel dat al sinds 1874 in bedrijf is en een favoriete verblijfplaats is van de beroemdste bezoekers van de stad.

De Ermoustraat is een van de meest commerciële gebieden van de stad en ligt ook aan de rand van dit belangrijke plein dat bekend staat als het Grondwetplein. Dit vanwege de connectie met de revolutionaire beweging die leidde tot het opstellen van dit nationale document in 1843.

Aangezien het Griekse parlement ook op dit plein is gevestigd, heeft u de gelegenheid om getuige te zijn van een van de meest merkwaardige en vermakelijke tradities van de stad. Dit is de wisseling van de wacht van het leger dat een monument bewaakt dat gewijd is aan de Griekse soldaten die zijn gestorven in gevechten voor hun land.

Deze kleine vervanging vindt elk uur plaats van 10 uur tot zonsondergang. Nu is de zomer een ideale tijd om dit plein te bezoeken, omdat er dan een zeer groot amusementsaanbod is rond dit zeer belangrijke punt van de stad. En het is eigenlijk een doorgangsgebied tussen veel van de plaatsen die u in dit deel van de stad zult bezoeken.

Om aan de hitte te ontsnappen raad ik je aan deel te nemen aan één van de fietstochten door Athene die zeker een stop zullen inhouden op dit plein en je ook meenemen naar andere belangrijke monumenten in de omgeving.

Temperaturen in Athene in de zomer

Fietsen in Athene| ©UrbanCyclist
Fietsen in Athene| ©UrbanCyclist

Schattingen geven altijd aan dat de maximumtemperaturen in Athene in de zomermaanden kunnen oplopen tot 33 graden Celsius. De waarheid is echter dat ze kunnen oplopen tot 40 of 43 graden Celsius omdat dit al gebeurd is. Wat de minimumtemperaturen betreft, kunt u voor de nachten van de zomermaanden 21 tot 22 graden Celsius verwachten.

Zomerattracties in Athene

Zomer in Athene| ©Daniel Chang
Zomer in Athene| ©Daniel Chang

Athene is in de zomer vol toeristen en dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je reis. Bedenk dat dit ook geen onduurzaam toerisme is, want het is geen stad die erom bekend staat dat het bij de belangrijkste attracties onaangenaam druk wordt.

Prijzen in Athene in de zomer

Geld in dollars| ©Karolina Grabowska
Geld in dollars| ©Karolina Grabowska

De zomer is de duurste tijd van het jaar om Athene te bezoeken omdat de vraag groot is en het aanbod duidelijk beperkt. Mijn aanbeveling is om zoveel mogelijk van tevoren te kopen of te reserveren, omdat dit gunstigere prijzen oplevert dan ter plaatse te moeten betalen.

Wat in te pakken voor een bezoek aan Athene in de zomer?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Draag comfortabele, ademende kleding, aangezien u elke dag van uw bezoek veel zult wandelen en de omstandigheden tijdens uw reis droog en warm zullen blijven. Schoeisel is een andere belangrijke factor, want het moet comfortabel zijn, maar ook geschikt voor allerlei activiteiten.

Vergeet de zonnebrandcrème niet als u er een moet gebruiken met een specifieke dermatologische formule, want het wordt een heel gedoe om alle apotheken in de stad af te zoeken.