Beste fietstochten in Athene

De Akropolis, het Parthenon, de Tempel van Zeus... Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Athene dat een van de beste opties is om door de stad te fietsen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Beste fietstochten in Athene

Fietsen in Athene | ©Meta Lands

In Athene is van alles te doen. Vooral de bezienswaardigheden in en rond de wijk Plaka zijn populair. De beste manier om de Boog van Hadrianus, de Akropolis, het Parthenon en de Tempel van Zeus te bekijken is op de fiets.

Buiten het centrale circuit zijn er ook routes die je met de fiets kunt bezoeken, zoals de Atheense kust of de straatkunstroute. Met een fietstour kun je tijd besparen en je verblijf optimaliseren om optimaal gebruik te maken van de tours en excursies in Athene of de Griekse eilanden te bezoeken.

1. Elektrische fietstour langs de kust van Athene en de haven van Piraeus

Overnachting in Piraeus| ©Jorge Castro
Overnachting in Piraeus| ©Jorge Castro

Dit is nog een van de alternatieve fietstours die je in Athene kunt doen en bestaat uit het verlaten van het historische centrale circuit om de Atheense kust te bekijken.

Tijdens deze tour kun je de Griekse hoofdstad doorkruisen naar de Saronische Golf om de jachthavens van Flisvos en Mikrolimano te bezoeken en langs de kust naar Piraeus te fietsen.

Dit type tour geeft je de mogelijkheid om een andere kant van Athene te leren kennen, die van de oude maritieme geschiedenis, met een bezoek aan het oude Helleense Maritieme Museum en de Stavros Niarchos Cultural Centre Foundation, die een eerbetoon is aan een van de grote hedendaagse scheepvaartondernemers van Griekenland.

De tour omvat meestal ook een bezoek aan de ruïnes van Kerameikos, de begraafplaats van het oude Griekenland.

Deze rondleidingen zijn ideaal om de havens van de stad te leren kennen , die nog steeds operationeel zijn voor cruise-excursies vanuit Athene en voor rondleidingen naar Mykonos en de rest van de Griekse eilanden. Bovendien kun je het comfortabel doen op een elektrische fiets en met de hulp van een deskundige lokale gids.

Interessante details

 • Prijs van de tour... Deze tours kosten ongeveer 60 euro, inclusief de elektrische fiets en de hulp van een deskundige lokale gids.
 • Duur van de tour... Ongeveer 4 uur.
 • Voordelen van deze tour... Je maakt kennis met de havens die de maritieme macht van het oude Griekenland beroemd maakten en geniet van de prachtige landschappen van de Atheense kust.

Boek een fietstour in Athene

2. Nachtelijke fietstour langs de historische monumenten van Athene

Odeon van Herodes Atticus| ©evangelia gontivou
Odeon van Herodes Atticus| ©evangelia gontivou

Athene, met zijn verlichte Akropolis, heeft een van de beste nachtelijke skylines van Europa, dus er rond fietsen na zonsondergang kan een van de beste dingen zijn om te doen tijdens je reis.

Tijdens deze tochten kun je de Agora, het presidentiële herenhuis en het Odeon van Herodes Atticus bezoeken, dat in Athene centraal staat in de zomer wanneer de stad het Atheense festival organiseert.

De tour omvat ook een bezoek aan Plaka, de oude wijk, gelegen aan de voet van de Akropolis en een van de meest pittoreske in Athene, evenals een stop bij Pnyx, de rotsachtige heuvel die wordt beschouwd als de wieg van de democratie.

Deze tour is een goed alternatief om aan de hitte van overdag te ontsnappen en de geheimen van Athene te leren kennen met de hulp van een deskundige lokale gids en met een kleine groep van tien personen.

Deze tour is een van de beste activiteiten in Athene tijdens de nacht, omdat je zo een andere kant van de stad te zien krijgt en een ervaring van dichtbij krijgt in een kleinere groep dan wat de verschillende Athene tourbussen aanbieden.

Interessante details

 • Prijs van de tour... Deze tours kosten ongeveer 50 euro.
 • Duur van de tour... Ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze tour... De tours zijn in kleine groepen dus het is een gepersonaliseerd alternatief om de beste bezienswaardigheden van Athene 's nachts te zien.

Boek een fietstour in Athene

3. Acropolis van Athene fietstour

Akropolis per fiets| ©Maria Eugenia
Akropolis per fiets| ©Maria Eugenia

Dit is een van de meest voorkomende tours, omdat het bestaat uit een fietstocht langs de oude monumenten van Athene.

Je ziet de Akropolis, de Agora, het Forum Romanum en de Dipylonpoort, maar ook de smalle straatjes van de wijk Plaka en de oude stadsmuren. Je hebt ook tijd om te stoppen bij de Griekse ruïnes, altijd met de hulp van een deskundige lokale gids.

Dit type tour omvat meestal een stop bij het Panathinaikos Stadion, waar de eerste Olympische Spelen van de Moderne Tijd werden gehouden, evenals het Nationaal Observatorium van Athene, de Metropolitan Kathedraal en het presidentiële herenhuis.

Ze omvatten meestal ook een wandeling in de Nationale Tuin, een openbaar park in het centrum van de Griekse hoofdstad en een van de grootste groene longen van de stad.

Deze rondleidingen kosten ongeveer 35 euro en duren ongeveer drie uur. Ze omvatten altijd de permanente hulp van een deskundige gids en de veiligheidselementen die verplicht zijn voor fietsen in Athene.

Interessante details

 • Prijs van de tour... Deze tours kosten ongeveer 35 euro.
 • Duur van de tour... Ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze tour... Dit is de meest complete tour langs de belangrijkste en historische bezienswaardigheden van Athene en ook een alternatief met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Boek je ticket voor de Akropolis van Athene

4. Fietstour van een halve dag langs de monumenten van Athene met street food

Athene Academie per fiets| ©Romulo
Athene Academie per fiets| ©Romulo

Met deze fietstour van een halve dag kun je de historische bezienswaardigheden van de Griekse hoofdstad bezoeken, zoals het Forum Romanum, de Agora, de Tempel van Zeus en de Akropolis, maar je kunt ook lokale eetstalletjes en restaurants in de wijk Plaka bezoeken voor de lunch voordat je de tour voortzet voor de rest van de route.

Deze fietstour kan ook worden omgetoverd tot een gastronomische tour door Athene door een bezoek aan de kraampjes in Adrianou Street waar je horiatiki, de beroemdste Griekse salade, tzatziki saus, gevulde druivenbladeren genaamd dolmadakias en moussaka, het beroemdste lokale gerecht, kunt proberen.

Na de lunch gaat de excursie verder naar de Academie van Athene, de Universiteit en de Nationale Bibliotheek, de trilogie van Atheense instellingen waar de democratie is ontstaan.

Tegen het einde van de excursie gaat de excursie meestal langs het Monastiraki-plein en de Plaka-wijk, met een bezoek aan de smalle steegjes en kleine pittoreske huisjes.

Deze rondleidingen duren meestal ongeveer zes uur en kosten vanaf 104 euro. De tochten vinden plaats in kleine groepen en met de permanente begeleiding van een deskundige plaatselijke gids.

Interessante details

 • Prijs van de excursie... Deze excursies kosten ongeveer 104 euro.
 • Duur van de excursie... Ongeveer 6 uur.
 • Voordelen van deze excursie... Je geniet van een typisch Griekse lunch en een fietstocht langs de meest karakteristieke en historische bezienswaardigheden van Athene.

Boek een gastronomische tour in Athene

5. Fietstocht langs de straatkunstroute in Athene

In Psyri| ©Daniel Canarias
In Psyri| ©Daniel Canarias

Tijdens deze tours leer je de avant-garde kant van Athene kennen... De tour verplaatst zich van de historische overblijfselen van de Akropolis naar een circuit van graffiti en muurschilderingen verborgen in smalle steegjes en alternatieve winkelwijken.

Met de hulp van een plaatselijke gids kun je de Atheense straatkunst bewonderen. De tour begint meestal in Psiri, de trendy wijk van de Griekse hoofdstad die wordt gekenmerkt door zijn markten en cafés.

Je bezoekt ook The Meet Market, een vlooienmarkt met vis, lokaal voedsel, kruiden en specerijen, waar je winkels en livemuziek vindt.

De tour eindigt meestal in Ceramico, de wijk met straatkunst en oude Griekse begraafplaatsen en Gazi, de traditionele restaurant- en tavernewijk.

Ik raad deze tour vooral aan als je Athene bezoekt in de kersttijd, want de stad is in en rond Psiri gehuld in kerstkleuren en -verlichting en de plaatselijke sfeer is magisch.

In de wijk staat ook een kleinschalige replica van de Tempel van Poseidon in Sunio, de landtong aan de Egeïsche Zee die je kunt bezoeken tijdens een tour vanuit Athene.

Interessante details

 • Prijs van de excursie... Deze excursies kosten ongeveer 50 euro.
 • Duur van de excursie... Ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze tour... Je leert een alternatieve kant van de stad en de buitenwijken van Athene kennen, vol met straatkunst en smalle paden die ideaal zijn om te fietsen.

Hoe boek je een fietstour in Athene?

Online boeken| ©Marek Levak
Online boeken| ©Marek Levak

Fietstours in Athene kun je vooraf online boeken of wanneer je eenmaal in de Griekse hoofdstad bent.

Als je in de zomer, het hoogseizoen, naar Athene reist , kun je het beste van tevoren boeken om ruimteproblemen of prijsverhogingen op het laatste moment te voorkomen.

Voordat je een tour boekt, raad ik je aan om rekening te houden met het weer in Athene tijdens je bezoek, want de temperaturen zijn hoog in de zomer, dus het kan beter zijn om te kiezen voor een elektrische fietstour of tours met lunchstops en rustperiodes.

Hoe lang duurt een Athene fietstour?

Athene tour| ©Thanassis Fournarakos
Athene tour| ©Thanassis Fournarakos

Het antwoord hangt af van de gekozen tour en de inbegrepen activiteiten, maar over het algemeen duurt een Athene fietstour tussen de drie en vier uur, ofwel die met een tour langs de Akropolis en de belangrijkste historische monumenten van de Griekse hoofdstad, ofwel die met een alternatieve tour langs de street art route en de commerciële havens en de Atheense kustlijn.

Excursies van een halve dag met een lunchstop duren ongeveer zes uur en bieden een meer ontspannen tour, met tijd om uit te rusten en te genieten van de activiteiten met vrije tijd om de bezienswaardigheden op je eigen tempo te ontdekken.

Wat zie ik tijdens een fietstocht door Athene?

Tour Groep| ©Rachael S
Tour Groep| ©Rachael S

Afhankelijk van de tour die je kiest, kun je verschillende bezienswaardigheden ontdekken en verschillende activiteiten doen.

De meeste fietstours omvatten een rondleiding over het historische circuit, bestaande uit de Akropolis, de Tempel van Zeus, de Agora, het Parthenon, het Benaki Museum, de Boog van Hadrianus, het Forum Romanum, de Dipylonpoort en de wijk Plaka.

Andere excursies bieden een rondleiding door het straatkunstcircuit van de avant-gardewijken van Athene, waaronder Gazi en Psiri, met hun straatschilderingen, graffiti en ook de alternatieve restaurants en bars van de stad.

Aan de rand van Athene kun je kiezen voor excursies om de havens van Flisvos, Mikrolimano en Piraeus en de Atheense kust te ontdekken.

Boek een excursie naar de Griekse eilanden vanuit Athene

Tips voor een fietstocht door Athene

Fietsen door Athene| ©UrbanCyclist
Fietsen door Athene| ©UrbanCyclist

Voor een fietstocht door Athene raad ik je aan om je tocht van tevoren te boeken als je in het hoogseizoen naar Athene reist. Je moet ook rekening houden met het weer, vooral als je in de zomer reist, want de temperaturen in de Griekse hoofdstad zijn vaak erg hoog.

De meeste fietstochten beginnen bij de kantoren van de aanbieders, die meestal in het stadscentrum liggen. Als je maar een paar dagen in Athene bent, kan een fietstocht langs de historische monumenten je tijd besparen.

Hier is een lijst met activiteiten die je kunt doen als je drie dagen in Athene verblijft.

Hoeveel kost een fietstour door Athene?

Geld in dollars| ©Karolina Grabowska
Geld in dollars| ©Karolina Grabowska

Het antwoord hangt af van het soort tour dat je kiest. De goedkoopste optie en, naar mijn mening, de beste prijs-kwaliteitverhouding is de drie uur durende tour langs de Akropolis en de historische monumenten van Athene, die ongeveer 35 euro kost.

Je kunt ook kiezen voor rondleidingen van een halve dag met lunch in een plaatselijk restaurant voor een vanaf-prijs van 104 euro.

De alternatieve rondleidingen over de straatkunstroute van Athene beginnen bij ongeveer 50 euro en de rondleiding door de periferie van de Griekse hoofdstad rond de jachthavens begint bij 60 euro.

Alle opties zijn inclusief de hulp van een lokale gids en alle veiligheidsuitrusting die nodig is om te fietsen in Athene.

Waarom is een fietstocht door Athene aan te raden?

Fietsdag| ©UrbanCyclist
Fietsdag| ©UrbanCyclist

Naast de Peloponnesos zijn de Akropolis en de historische monumenten van Athene de meest bezochte bezienswaardigheden door toeristen, omdat ze teruggrijpen naar de geschiedenis van het oude Griekenland.

Een fietstour met een lokale gids bespaart je tijd en geld terwijl je het belangrijkste circuit van het historische centrum leert kennen.

Omdat er veel bezienswaardigheden in en rond het centrum van Athene te bezoeken zijn, kun je met een fietstour je tour optimaliseren, vooral als je een kort verblijf in de Griekse hoofdstad plant.

Tijdens deze tochten krijg je ook alternatieve routes te zien en maak je de mooiste foto's van Athene als je kiest voor een nachttocht.

Boek een Peloponnesos tour vanuit Athene

Wat zijn de voordelen van een fietstour met gids vs. een bezoek aan Athene op eigen gelegenheid?

Fietsen in Athene| ©Joseph
Fietsen in Athene| ©Joseph

Athene heeft zoveel historische plekken om te verkennen dat het een beetje overweldigend kan zijn om het allemaal alleen te doen, dus een fietstour met gids kan je helpen tijd te besparen op sightseeing en geeft je ook de constante hulp van een expert zodat je de beste historische geheimen van de stad niet mist.

Aan de andere kant ben je veel minder moe als je op de fiets gaat dan wanneer je met het openbaar vervoer of te voet langs alle bezienswaardigheden gaat.

Als je besluit om de alternatieve wijken van het circuit te bezoeken, is de hulp van een lokale gids cruciaal om te weten wat de beste plekken zijn om te eten en hij zal je ook plekken laten zien die alleen de lokale bevolking kent en die heel moeilijk toegankelijk zijn als je niet over de juiste informatie beschikt.

Om al deze redenen heeft een fietstocht door Athene veel voordelen - ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen!