Beste dingen om te doen in Reykjavik

Reykjavík is een toeristische bestemming voor degenen die willen genieten van activiteiten in de buitenlucht en van het verbluffend warme en ijzige landschap. Dit is wat er te zien en te doen is in de IJslandse hoofdstad tijdens uw bezoek.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Reykjavik

Reykjavik | ©Yanshu Lee

Reykjavik staat bij velen bekend als de stad van ijs en vuur, omdat er veel vulkanische activiteit is, maar tegelijkertijd indrukwekkende ijzige landschappen, met onder andere ijsbergen en gletsjerlagunes. Bovendien is de IJslandse hoofdstad elk jaar het toneel van een natuurverschijnsel dat uniek is voor deze breedtegraad: het noorderlicht.

De schoonheid van Reykjavík ligt vooral in de natuurlijke monumenten langs de kustlijn: bergen, vulkanen, watervallen, stranden, gletsjers, geothermische zwembaden en lagunes. Allemaal magische bestemmingen voor elke toerist. Dus als deze IJslandse stad een van uw reisopties is, zult u geïnteresseerd zijn in wat er te zien en te doen is in Reykjavik.

1. Verken de straten van Reykjavík en dompel u onder in de Noordse geschiedenis van de IJslandse hoofdstad

Wandelen in Reykjavik| ©jordi Doria Vidal
Wandelen in Reykjavik| ©jordi Doria Vidal

Reykjavík is een kleurrijke stad, gedomineerd door laagbouw, schuine daken, traditioneel in houtskeletbouw en meestal bekleed met golfplaten.

De straten zijn over het algemeen gemakkelijk te navigeren, zonder vaste route, omdat de belangrijkste bezienswaardigheden binnen enkele minuten van elkaar liggen. Als u echter het meeste uit uw tijd wilt halen en onderweg over de geschiedenis van de stad wilt leren, kunt u misschien beter met een van de rondleidingen door Reykjavik meegaan.

Wandeling

Met de wandeling leert u het hele centrum van Reykjavík kennen samen met een inheemse gids, die u vertelt over de IJslandse mythologie, de geschiedenis van de Vikingen en hoe zij zich in deze regio vestigden.

Daarnaast leidt hij u langs de iconische en visueel aantrekkelijke bezienswaardigheden, zoals de Harpa Concert Hall, die een indrukwekkend geometrisch ontwerp heeft.

U komt ook langs de Hallgrímskirkja-kerk, het parlementsgebouw, de vijver, musea, markten, enz. Er zijn ook andere routes, maar dat hangt af van de tour die u boekt.

Fietstocht

Reykjavík fietstochten bieden een andere kijk op de straten van de stad en daarmee op de gebouwen, monumenten en andere bezienswaardigheden. U kunt zich vrij bewegen op twee wielen door het stadscentrum, de oude stad en andere verborgen plekjes, die u samen met een gespecialiseerde gids zult ontdekken.

De tocht voert langs de Oude Haven, met een adembenemend uitzicht op de zee en het strand. U komt ook langs de Universiteit van IJsland, het Parlement, het Noordse Huis en de vijver, naast andere bezienswaardigheden, afhankelijk van de gekozen route.

Dit is zeker een goede optie als je niet weet wat je in de zomer in Reykjavik moet doen.

Maar je hebt ook andere opties zoals: rondreizen door Reykjavík met de bus of de stad ontdekken tijdens de beste boottochten.

Boek een rondleiding door Reykjavík

2. Maak kennis met de gastronomie van Reykjavík

Dwergvinvisvlees| ©enigmabadger
Dwergvinvisvlees| ©enigmabadger

Tijdens uw bezoek aan Reykjavík kunt u de restaurants en cafés van de stad verkennen om de gastronomie te leren kennen. Zo ontdekt u verrassende recepten die in eerste instantie misschien wat exotisch lijken, maar eigenlijk deel uitmaken van de IJslandse traditie, die teruggaat tot de tijd van de Vikingen.

U vindt er ook recepten waaruit de vindingrijkheid van de IJslanders blijkt, zoals hotdogs met lamsworst en heerlijke sauzen.

Je kunt er zelf op uit trekken. Idealiter boekt u echter een van de beste food tours in Reykjavík rond het stadscentrum.

Zo heeft u een gespecialiseerde gids aan uw zijde die u rechtstreeks naar de beste restaurants brengt, wat u tijd bespaart. Bovendien leert deze persoon u de geschiedenis achter elke bereiding en enkele merkwaardige feiten over de IJslandse keuken.

Naast andere gerechten kunt u er dwergvinvisvlees, gefermenteerde haai of hákarl proberen.

U krijgt ook vaak de gelegenheid om een heerlijke kreeftensoep of IJslandse lamssoep te proeven, maaltijden die gewoonlijk in de winter worden gegeten om het lichaam op te warmen.

U kunt ook genieten van roggebroodijs en de beroemde Skyr, een roomkaas gemaakt van magere melk, die wordt gebruikt in een aantal desserts zoals bosbessentaart.

Boek een voedseltour door Reykjavik

3. Ontdek de gletsjerlagunes rond Reykjavík

Blue Lagoon| ©Jim Nix
Blue Lagoon| ©Jim Nix

Er zijn veel gletsjerlagunes rondom Reykjavik. Allemaal bieden ze werkelijk verbazingwekkende landschappen, zoals de gletsjerlagune Jökulsárlón, Sólheimajökull en Fjallsárlón.

De verborgen lagune bij de Golden Circle en de warmwaterbronnen van Mývatn zijn ook uitstekend. Ze hebben allemaal kristalhelder, rustig water en drijvende ijsbergen. Dit is een reeks ijzige natuurgebieden die u kunt bezoeken via verschillende excursies en uitstapjes vanuit Reykjavik:

Geniet van het landschap of ga kajakken

Begeleide wandelingen rond de gletsjerlagunes vanuit Reykjavik en het varen in het rustige water in een kajak of zodiac boot zijn populaire activiteiten. U kunt ook gaan snorkelen.

Tijdens het snorkelen kunt u genieten van bevoorrechte uitzichten vanuit verschillende perspectieven op het verkend gebied.

Als u geïnteresseerd bent in dit soort ervaringen, hoeft u zich dus geen zorgen te maken dat u weinig vrije tijd in uw reisschema hebt. U kunt kiezen uit verschillende opties met betrekking tot de duur van de tocht, waarbij u zes uur tot twee of meer dagen in contact met de natuur kunt doorbrengen.

Voor professionele fotografie

De IJslandse gletsjerlagunes zijn een niet te missen bestemming voor professionele of enthousiaste fotografen, omdat deze prachtige landschappen verschillende perspectieven bieden naargelang het licht dat overdag op het water, de ijsbergen en de ijswanden wordt geprojecteerd.

Daarom is een reis om dit soort lagunes te bezoeken vanuit Reykjavik een goede gelegenheid om te profiteren van de natuurlijke filters die je alleen in dit deel van de wereld vindt.

En omdat deze bezoeken vaak meer dan twee dagen duren, krijgt u de gelegenheid om 's nachts foto's te maken.

Boek een tour naar de lagunes in Reykjavík

4. Bezoek de warmwaterbronnen van Reykjavík en ontspan een paar uur terwijl u naar het prachtige natuurschoon kijkt

Mývatn thermaal meer| ©Kimtong21
Mývatn thermaal meer| ©Kimtong21

IJsland staat bekend om zijn populaire warmwaterbronnen en in Reykjavik zijn veel van deze geothermische baden te vinden. Sommige zijn door de mens afgedamd en andere zijn volledig natuurlijke formaties.

Hoe dan ook, u kunt zich onderdompelen in het stomende water en ontspannen terwijl u geniet van een prachtig uitzicht op de natuur.

Er zijn verschillende opties voor uw bezoek aan Reykjavik. Zo wordt de geothermische spa Blue Lagoon beschouwd als een niet te missen bestemming voor honderden toeristen. Dit kuuroord ligt op slechts 30 minuten van het stadscentrum en 15 minuten van de luchthaven van Reykjavik, waardoor het snel bereikbaar is.

Vanuit Reykjavik zijn er veel tours naar de Blue Lagoon die u tijdens uw verblijf kunt boeken.

U kunt ook kiezen voor de Laugarvatn Fontana Geothermische Baden , het Verborgen Lagune bad op de Golden Circle route, het kleine Hrunalaug thermaalbad op een uur van de stad, Seliavallalaug aan de Zuidkust, op slechts twee uur rijden van Reykjavik en het Krossneslaug thermaalbad aan de Noordkust, op iets meer dan vier uur rijden.

Ik laat u achter met onze post die uitsluitend gewijd is aan de beste thermale baden in IJsland in Reykjavík.

Boek een reis naar de Gouden Cirkel vanuit Reykjavik

5. Bekijk het noorderlicht en geniet van een verbazingwekkend natuurspektakel.

Noorderlicht vanuit Reykjavik| ©Alexandro Lacadena
Noorderlicht vanuit Reykjavik| ©Alexandro Lacadena

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat elk jaar van september tot maart in de IJslandse hoofdstad te zien is. De lichtvervuiling van de stad kan echter tegen u werken en verhinderen dat u het noorderlicht duidelijk ziet.

Ondanks dit nadeel zijn de kansen om van dit spektakel te genieten vrij groot, maar u zult de begeleiding van een deskundige op dit gebied nodig hebben.

Reykjavík stadstour

De Aurora Borealis zien vanuit Reykjavik is geen onmogelijke opgave als je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Bijvoorbeeld de Sun Voyager op enkele minuten van de stad, het uitkijkplatform bij het ronddraaiende restaurant Perlan of de Öskjuhlíð heuvel.

Dit zijn meestal de belangrijkste bestemmingen van de stadsrondleidingen, waarbij u gedurende ongeveer drie uur, de vastgestelde tijd voor dit soort rondleidingen, wordt begeleid door een gespecialiseerde gids.

Tour naar de buitenwijken van Reykjavik

Als u wilt genieten van alle pracht en praal van het noorderlicht in een natuurlijke en onvergetelijke sfeer, moet u naar de rand van de stad.

Hiervoor kunt u het beste een tour boeken die u naar een afgelegen locatie brengt, zoals de lagune van Jokulsárlón, de Skógafoss waterval bij de Eyjafjallajökull vulkaan, de Kirkjufell berg , het zwarte zandstrand van Reynisfjara, de Stokksnes of de Goðafoss waterval , naast andere landschappen.

U kunt vanuit Reykjavik de beste tijd ontdekken om het Noorderlicht in IJsland te zien met een professionele gids, die u vertelt over dit natuurverschijnsel en u helpt de mooiste foto's te maken. Misschien ben je ook geïnteresseerd in mijn artikel over de beste tours om de vulkanen van IJsland te ontdekken vanuit Reykjavik.

Boek een tour om het noorderlicht te zien vanuit Reykjavik

6. Stap op een IJslands paard om door de natuur van Reykjavík te rijden

Reykjavík Paardrijtocht| ©JJThomps
Reykjavík Paardrijtocht| ©JJThomps

Paardrijtochten door de natuur van Reykjavík zijn een populaire activiteit voor toeristen, omdat ze een andere kijk op het landschap bieden.

Bovendien krijgt u een band met het historische verleden van IJsland, want u ziet niet alleen oude natuurmonumenten, maar rijdt ook op een paardenras dat de Vikingen in de 10e eeuw meebrachten.

De paarden zijn robuust en vrij zachtaardig voor mensen, en worden gekenmerkt door een viertaktgang, die comfortabeler is voor onervaren ruiters.

U kunt door de beroemde lavavelden rijden en leren over de rotsformaties van de regio, dicht bij de belangrijkste vulkaanmeren komen of door het platteland van Hafnarfjordur rijden en in de verte het Bláfjöll-gebergte bewonderen.

Je wandelt ook door bergen, heidevelden, groene velden, watervallen en zelfs het zwarte zandstrand. Er worden namelijk veel tochten georganiseerd door de maneges van de stad, zowel voor liefhebbers als voor professionals van de sport.

Alle rondleidingen worden begeleid en bieden verschillende schema's gedurende de dag. Bovendien beoordelen de trainers voor aanvang van de activiteit uw niveau (laag, gemiddeld, gemiddeld). Zo kiezen zij een route waarvan de moeilijkheidsgraad is aangepast aan uw behoeften.

Zij geven ook enkele basisadviezen en helpen u uw paard te ontspannen, zodat u tijdens de route geen problemen krijgt.

Boek een paardrijtocht in IJsland vanuit Reykjavik

7. Maak een helikoptervlucht in en rond Reykjavik

Helikopter over Reykjavik| ©Shadowgate
Helikopter over Reykjavik| ©Shadowgate

Met de luchttours boven Reykjavík geniet u in maximaal een uur van een weids uitzicht over de IJslandse hoofdstad, wat heel handig is als u tijdens uw verblijf weinig tijd hebt om Reykjavík te leren kennen.

U zult van bovenaf het kleurrijke stadscentrum kunnen zien tot de meest imposante natuurmonumenten, die zich in de omgeving van deze streek bevinden.

U komt ook dicht bij plaatsen die te voet misschien onbereikbaar of zelfs te gevaarlijk zijn, waardoor u een echt bevoorrecht uitzicht krijgt.

Panoramische vlucht over de stad

Op deze vlucht ziet u de stad Reykjavik vanuit een uniek perspectief. Als u het vliegveld verlaat, ziet u de huizen en gebouwen steeds kleiner worden tot ze een enorme deken van kleurrijke daken vormen , een uitzicht dat een ansichtkaart waardig is.

De helikopter vliegt vervolgens over de buitenwijken van de IJslandse hoofdstad en toont u een opvallend contrast tussen de stedelijke ruimte en het omringende natuurlijke landschap.

Daarna landt hij meestal op een van de nabijgelegen bergen en biedt hij vrije tijd om de stad Reykjavík te bekijken en foto's te nemen.

Van daaruit kunt u proberen enkele representatieve bezienswaardigheden van de stad te identificeren: de Lutherse kerk Hallgrímur, die opvalt door zijn futuristische uiterlijk, of het concertgebouw Harpa, waarvan de geometrische structuur niet onopgemerkt blijft.

Geothermische rondvlucht

Deze vlucht biedt u verschillende routes. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om over de geothermische centrales van de stad te vliegen en dankzij het commentaar van de piloot meer te weten te komen over dit type hernieuwbare energie en hoe IJsland er baat bij heeft.

U kunt ook de borrelende, stomende warmwaterbronnen van de regio observeren en vervolgens op een berg landen om het landschap vanuit een ander perspectief te bekijken.

U kunt er ook voor kiezen om over de vulkaan Fagradalsfjall te vliegen en de kokende lava van deze beroemde actieve krater, die in 2021 voor het laatst uitbarstte, van dichtbij te bekijken. Na dit geweldige avontuur vlieg je meestal over Faxafloi Bay, de berg Esja en het stadscentrum.
en het stadscentrum.

8. Neem een tour van Game of Thrones opnamelocaties

Bij Háifoss, locatie waar GOT werd gefilmd.| ©James Petts
Bij Háifoss, locatie waar GOT werd gefilmd.| ©James Petts

Als u een fan bent van de fantasy-roman Game of Thrones, van schrijver en scenarioschrijver George R. R. Martin, weet u dat van dit epische avontuur een tv-film is gemaakt.

Verschillende scènes uit het tweede, derde en vierde seizoen van het verhaal over hoe verschillende adellijke families strijden om de IJzeren Troon om de zeven koninkrijken te controleren, werden gefilmd aan de oevers van de IJslandse hoofdstad.

Het is een reeks natuurlijke omgevingen die u kunt verkennen met een ervaren gids, die u enkele geheimen zal vertellen over elk landschap en de opnames.

Reykjavík Noordkust tour

Game of Thrones tours in Reykjavik langs de noordkust brengen je naar het beroemde Myvatn-meer. Deze plaats staat bekend om zijn verbazingwekkende lavaformaties en enkele van de hoogste vulkanische activiteiten in de regio.

Het was ook het landschap dat prominent aanwezig was in seizoen 4 van Game of Thrones, wanneer Ygritee en Snow naar de Muur marcheren. Ook de majestueuze Godafoss waterval was een groot deel van dit seizoen aanwezig.

Reykjavík Zuidkust Tour

In de winter kunt u een tocht maken door het nationale park Skaftafell aan de zuidkust van Reykjavík om dit besneeuwde landschap te zien, net zoals in scènes uit Game of Thrones.

Bovendien omvat dit type rondleiding meestal een bezoek aan verschillende monumenten, die ook werden gebruikt als locaties voor de opnames van de serie. Dat geldt voor de Vatnajökull-gletsjer, die als een van de grootste van Europa wordt beschouwd, en voor de Myrdalsjokull-gletsjer, die de actieve vulkaan Katla bedekt.

Daarna wandelt u door het legendarische Vikingdorp waar een van de bloedigste slachtpartijen uit de serie is gefilmd en daarnaast vertelt de gids u over de geschiedenis van de Vikingnederzetting in IJsland en het belang ervan voor de groei van het land.

9. Ga walvissen en wilde dieren spotten vanuit de haven van Reykjavík

Walvis en zon| ©Friðþjófur M.
Walvis en zon| ©Friðþjófur M.

Walvissen kijken voor de zuidkust van de Faxaflói-baai van Reykjavík is een fascinerende activiteit, waarbij u het gedrag van deze mythische walvisachtigen van dichtbij kunt zien.

Bovendien kunt u genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en tegelijkertijd andere zeedieren zien die kenmerkend zijn voor deze regio: dolfijnen, bruinvissen en zeevogels. Zonder twijfel is dit een unieke ervaring die u moet hebben tijdens uw reis naar de IJslandse hoofdstad.

U kunt elke dag van het jaar deelnemen aan een van de walvisexcursies in Reykjavik, aangezien deze excursies zowel in het koude als in het warme seizoen beschikbaar zijn , met een grote kans op succes (80% in de winter en 95% in de zomer).

U moet er echter rekening mee houden dat u de walvissen niet altijd bij de eerste gelegenheid aan de oppervlakte zult zien. In die zin moet je je niet laten ontmoedigen.

Het team van professionals dat verantwoordelijk is voor deze tochten heeft het gedrag van de walvissen in deze regio jarenlang bestudeerd, waardoor u een waarneming kunt krijgen voordat de tocht eindigt.

Walvissen kijken gebeurt meestal aan boord van een motorboot , jacht of cruiseschip. Welke optie u ook kiest, u krijgt de kans om een van de drie soorten walvissen (bultrug, dwergvin en orka) van de Noord-Atlantische Oceaan en andere verbazingwekkende zeedieren te zien.

U kunt ook een van de papegaaiduikercruises in Reykjavik boeken, een andere zeer aan te bevelen activiteit, vooral als u met uw gezin naar de IJslandse stad reist, want zij zullen van de bemanning leren over het fascinerende oceaanleven van dit eilandland.

Boek een walvisexcursie in Reykjavik

10. Rijd op een sneeuwscooter en maak een tocht door de gletsjerlandschappen vanuit Reykjavík

Sneeuwscooteren op de Langjökull gletsjer| ©Haukur Herbertsson
Sneeuwscooteren op de Langjökull gletsjer| ©Haukur Herbertsson

De gletsjers rond Reykjavík zijn de beste plek om te genieten van een sneeuwscootertocht terwijl u geniet van het ongeëvenaarde landschap. Dit is een niet te missen bestemming voor liefhebbers van ijzige landschappen en sneeuwcrossers.

Zonder twijfel zijn sneeuwscootertochten in Reykjavik een populaire activiteit aan de zuidkust van de IJslandse hoofdstad.

Er zijn verschillende tochten die u niet alleen meenemen op de Mýrdalsjökull of Langjökull gletsjers, maar die ook aanvullende bestemmingen bevatten om te voet te verkennen.

Deze omvatten het Thingvellir Nationaal Park, lavavelden, geothermische gebieden, Seljalandsfoss en Gullfoss watervallen. Daarom kan elke route variëren in tijdsduur (van zes uur tot een hele dag).

In beide gevallen kunt u genieten van een sneeuwscootertocht door een paar prachtige natuurverschijnselen: de Mýrdalsjökull gletsjer, met verschillende ijsformaties die zorgen voor een werkelijk extravagant landschap; en de Langjökull gletsjer, die wordt beschouwd als de op een na grootste van IJsland, waar u door een reeks ijzige tunnels naar beneden glijdt om een indrukwekkende grot te bereiken.

U kunt ook het bericht bekijken hoe u de beste gletsjers in IJsland kunt bezoeken om meer ideeën op te doen voor uw sneeuwscootertocht, het bericht over de beste watervallen in IJsland of dit bericht over de beste ijsgrotten in de buurt van Reykjavik.

Boek een sneeuwscootertocht in Reykjavik

Tips voor een perfecte reis naar IJsland

Wandelschoenen| ©Baihaki Hine
Wandelschoenen| ©Baihaki Hine

Tot slot is mijn advies voor uw reis naar de hoofdstad van IJsland om de beste tijd te kiezen om de stad te zien, want hoewel de korte zomer misschien duurder is in de stad, krijgt u dan toegang tot meer plaatsen dan in de winter.

Maar vergeet niet dat de lange winter van IJsland u een spectaculair uitzicht op het noorderlicht of de grote geiseractiviteit biedt. Hoe dan ook, het beste advies dat ik je kan geven is om warmekleren in te pakkenwanneer je gaat.

Ik raad u ook aan luchthavenvervoer te regelen vanaf de luchthaven van Reykjavik, zodat de taal en de kou die u bij aankomst in het unieke land zult tegenkomen, geen belemmering zullen vormen om naar uw hotel te gaan.