10 dingen om te doen in Bali in December

De laatste maand van het jaar op Bali zit vol tradities, lokale festivals, kerstdiners en voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Hier is een lijst met dingen die je deze maand kunt doen!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Bali in December

CANDI DASA BALI DECEMBER |©jeffrey.pick

In december stijgt het aantal toeristen op het eiland, omdat veel mensen deze bestemming kiezen om het jaar af te sluiten. Hoewel dit de maand is met de meeste regen, blijven de temperaturen aangenaam en schommelen ze tussen 24° en 30°. Er zijn veel alternatieve plannen om het beste uit je verblijf te halen, zoals het bezoeken van de beste lokale tempels, wandelen door de iconische rijstterrassen en leren hoe je zilveren sieraden maakt.

In deze maand zijn er ook religieuze vieringen, nieuwjaarsrituelen en kerstdiners die hindoeïstische en christelijke tradities combineren. Je kunt ook profiteren van het Denpasar Festival en het Terracotta Festival in een pittoresk dorpje. In deze tijd van het jaar kun je Balinese kerstversieringen bekijken en profiteren van het tropische fruitseizoen om deel te nemen aan een cursus fruitsnijden. De leukste dingen om te doen op Bali in december mag je niet missen - hier zijn alle opties!

1. Bezoek de rijstterrassen van Bali

rijstterrassen op Bali|©Nick Botter
rijstterrassen op Bali|©Nick Botter

In december loopt de regen op Bali ten einde, dus de rijstvelden zijn op hun mooist en de kleuren maken ze ansichtkaartfoto's waardig. Bovendien kun je na de regens de plassen water zien die overal op het eiland spiegels vormen. Het is er vaak drukker, maar het eiland heeft vele mogelijkheden. De bekendste zijn de Jatiluwih rijstterrassen, die te voet, op de motor of op de elektrische fiets kunnen worden verkend.

De fietservaring is onverslaanbaar, omdat je het kunt doen met een professionele gids die de rijstvelden kent en je interessante informatie kan geven. Iedereen die langer is dan 1,40 centimeter kan deelnemen, behalve zwangere vrouwen of mensen met gezondheidsproblemen. Houd er rekening mee dat de tocht lang is en ongeveer 600 hectare beslaat. Over het algemeen bieden de beste tours op Bali deze ervaring vanaf 71 euro en kun je profiteren van een bezoek aan het Monkey Forest en nabijgelegen dorpen, en je inschrijven voor proeverijen van eten.

Boek een elektrische fietstour door Jatiluwih

2. Geniet van een kerstdiner op Bali

vrouw dineren op een cruiseschip|©Nadin Sh
vrouw dineren op een cruiseschip|©Nadin Sh

Een bezoek aan het eiland van de goden in december kan een ideale ervaring zijn om te genieten van de tropische festiviteiten en een compleet andere cultuur te ervaren. Houd er rekening mee dat de Balinezen het hindoeïsme aanhangen en geen kerst als zodanig vieren, hoewel er een grote gemeenschap van christenen en moslims is die dat wel doen. Bali viert vooral Ngejot, wat inhoudt dat je een diner of lunch met vrienden deelt. Bovendien worden de pijnbomen vervangen door bamboe kerstbomen.

Als je op zoek bent naar dingen om te doen op Bali met Kerstmis, moet je zeker profiteren van het kerstdiner dat vaak gepaard gaat met Polynesische dansvoorstellingen. Tijdens de feestdagen vind je veel buffetten in chique restaurants, straatstalletjes of strandclubs. De prijzen stijgen in deze tijd van het jaar, dus deze paradijselijke ervaringen kunnen een beetje prijzig zijn. Enkele van de beste plekken om kerstavond door te brengen zijn:

 • Sundays Beach Club: het is een strandclub die kerstlunches en -diners aanbiedt voor de zee, met een verscheidenheid aan proeverijen. Het wordt ook gekenmerkt door zijn vreugdevuren bij zonsondergang, bioscoop onder de sterren en verschillende watersportmogelijkheden. Het is een avond met sprankelende glazen traditionele dranken, kinderruimtes en een mogelijk bezoek van de Kerstman.
 • The Westin Resort: Voor een kerstdiner op een van de beste stranden van Bali raad ik je aan om op kerstavond naar Nusa Dua te gaan in dit resort. Het biedt een avond met proeverijen, kerstliedjes, bezoek van de Kerstman en binnen- of buitensetting.
 • Dinner cruise: Een andere optie is om te genieten van Bali's beste cruiseschepen die meestal feesten of diners aanbieden tijdens de feestdagen met live muziek, proeverijen naar keuze en cocktails om kerstavond in stijl door te brengen. Dit soort ervaringen beginnen meestal bij 79 euro en duren ongeveer vier uur.

3. Maak je eigen vakantiejuwelen op Bali

zilveren armband|©makdesignsetsy
zilveren armband|©makdesignsetsy

Tijdens de kerst- en nieuwjaarsrituelen in december wil je er natuurlijk oogverblindend uitzien of cadeautjes geven aan je dierbaren. Er is niets beter dan ze zelf te maken na het volgen van een cursus zilveren sieraden maken. Dit zijn erg populaire activiteiten en behoren tot de leukste dingen om te doen op Bali. Je kunt leren over het belang van sieraden op het eiland, de geschiedenis van het Balinese handwerk en je eigen sieraad maken.

Het is een goedkoop plan vergeleken met andere activiteiten, met opties vanaf €36. Je kunt goudsmeedtechnieken leren van een meester-ambachtsman en de avond vergezeld laten gaan van traditionele hapjes. Het duurt ongeveer drie uur en je kunt lessen vinden in verschillende gebieden van Bali. In Ubud heb je bijvoorbeeld het voordeel van een centrale ligging, omringd door andere bezienswaardigheden. Celuk wordt beschouwd als de stad van de goudsmeden, terwijl Sanur de ideale locatie is voor een les aan zee.

Boek een cursus sieraden maken

4. Profiteer van regenachtige dagen om de plaatselijke tempels te bezoeken

Tirta Empul|©Enrica
Tirta Empul|©Enrica

Op Bali wordt hindoeïsme gepraktiseerd, dus er zijn evenveel tempels als inwoners. Er zijn er zelfs meer dan 10.000 verspreid over het eiland. Je kunt ze herkennen doordat ze allemaal het woord 'Pura' dragen en verborgen liggen op fascinerende locaties zoals bossen, tuinen, meren, bronnen, bergen, vulkanen en meer. In december overheersen de regenachtige dagen, dus ik raad je aan om overdekte plannen te zoeken en de meest iconische tempels te bezoeken, zoals:

 • Pura Tirta Empul: is een watertempel die bekend staat om zijn grote bron, evenals zuiveringsrituelen en traditionele dansvoorstellingen.
 • Ulun Danu Beratan Tempel: dit is de meest fotografeerbare tempel op Bali, waar veel mensen samenkomen om naar de zonsondergang te kijken.
 • Besakih Moedertempel: is een complex met ongeveer 23 tempels, waarvan de structuur wordt omringd door belangrijke vulkanen. Het interieur is niet toegankelijk omdat het gereserveerd is voor Hindoes, maar het panoramische uitzicht vanaf de zijterrassen is adembenemend. Als je op zoek bent naar dingen om te doen op Bali in november, kun je profiteren van de rituelen van de tiende maan van het jaar. Je kunt het ook combineren met een bezoek aan de Pura Lempuyang Luhur tempel en je vergapen aan de plaatselijk iconische Sky Gates.

Houd er rekening mee dat het in december nog steeds regenachtig kan zijn, en ik raad je aan om daar rekening mee te houden voordat je Tanah Lot bezoekt. Het is een van de beste lokale tempels, gewijd aan de goden van de zee, maar de locatie in het midden van de oceaan is niet erg gunstig wanneer de regenval toeneemt. Als algemene aanbevelingen geldt: neem een sjaal mee voor je knieën, reserveer Indonesische rupiah in contanten om de entreegelden te betalen en neem een respectvolle houding aan.

Boek een tour naar Besakih en Lempuyang tempels

5. Vier Hari Raya Galungan, de dag van de voorouders op Bali

Hari Raya|©Mikaku
Hari Raya|©Mikaku

Een van de belangrijkste feesten op het eiland, het markeert het begin van de meeste religieuze rituelen en herdenkt de voorouders van Bali. Over het algemeen draagt de lokale bevolking haar traditionele klederdracht en bezoekt de beste lokale tempels om offers en gebeden te brengen. De exacte datum kan variëren volgens de Balinese kalender, maar het wordt meestal om de zes maanden gehouden en je kunt zien dat het eraan komt omdat de Balinezen penjor en andere bamboeversieringen langs de wegen hangen.

Over het algemeen vervangt de Hindoeïstische cultuur Kerstmis op Bali met deze viering. Het is een andere manier om de feestdagen door te brengen, met eeuwenoude tradities. Je kunt offers van verschillende kleuren bubur (pap) naar planten brengen om Tumpek Wariga te vieren. Je kunt ook deelnemen aan Penyajaan kookworkshops, ideaal om te leren hoe je rijstwafels maakt. Kinderen kunnen meedoen aan een traditie genaamd ngelawang, waarbij ze het barongdansen kunnen oefenen.

6. Mis de nieuwjaarsvieringen op Bali niet

Nieuwjaar|©Audi Armadhani
Nieuwjaar|©Audi Armadhani

Het nieuwe jaar verwelkomen op Bali is een ontspannen plan met tal van amusementsopties, die te maken hebben met de tradities, het eten en de paradijselijke stranden. De meeste mensen kiezen voor een uitje naar Kuta, waar het nachtleven ongeëvenaard is en bruisende feesten de laatste momenten van het jaar in beslag nemen. Als je op zoek bent naar dingen die je in januari op Bali kunt doen, kun je profiteren van het Balinese Lunar Nieuwjaar, of wachten tot februari voor Chinees Nieuwjaar.

Over het algemeen zijn enkele niet te missen plannen op Bali op oudejaarsavond:

 • Bekijk het vuurwerk vanaf de beste stranden van Bali terwijl je geniet van de euforie van het aftellen. Er zijn privéstrandclubs die voor een exotische ervaring zorgen, maar je kunt ook gebruik maken van de vrije baaien.
 • Geniet van een privé oudejaarsavondfeest in de meest luxueuze hotels, maar ik waarschuw je, ze zijn niet goedkoop. Ze beginnen bij 80 euro, maar zijn een geweldige manier om het jaar met een goed gevoel af te sluiten. Over het algemeen kun je genieten van al het eten van een banket, dansen tot het ochtendgloren en profiteren van live entertainment.
 • Woon een elektronicafeest bij het strand bij, met spectaculaire energie en muziek tot je er geen genoeg van kunt krijgen.
 • Stap op een lokale motor om rond 00:00 uur door het centrum van Ubud te rijden met toeterende motorrijders om het nieuwe jaar in te luiden.
 • Gauit voor een drankje en verken de meest interessante bars van het eiland, een ideaal plan als je op zoek bent naar dingen om 's avonds te doen op Bali.

7. Woon het Denpasar Festival bij

Denpasar|©Chrissy H
Denpasar|©Chrissy H

Het Denpasar Festival is een jaarlijks evenement in de hoofdstad van het eiland. Het begint een paar dagen voor oudejaarsavond om een leuke opmaat te creëren met creatieve tentoonstellingen, openluchtconcerten, traditionele dansen en proeverijen van eten. Je vindt activiteiten op verschillende toeristische plekken op het eiland, waaronder zuiveringsrituelen bij de beste lokale tempels.

Daarnaast vind je een ambachtelijke markt, schilderworkshops, souvenirstalletjes, kraampjes met ambachtelijk bier, yogalessen en massageplaatsen. Je kunt zelfs vragen om een Balinese make-over, om gebruik te maken van de fotohokjes waar ze kostuums, rekwisieten en achtergronden verhuren. De entree begint bij 2 euro en is ideaal voor gezinnen. De meeste activiteiten zijn inbegrepen, behalve lichaamsbehandelingen, make-overs en toegang tot wedstrijden.

8. Proef de tropische vruchten van het seizoen en neem deel aan een cursus houtsnijden

Kiwi's doormidden|©Dmitry Demidov
Kiwi's doormidden|©Dmitry Demidov

In december worden de eigen exotische vruchten van het eiland geoogst, dus een rondleiding door de avocado-, persimmon-, custardappel-, guave-, durian-, mangosteen-, kiwi- en citroenplantages is zeker de moeite waard. Deze ervaringen vinden meestal plaats in de hoge berggebieden in het noorden en westen van Bali, waar de klimatologische omstandigheden ideaal zijn voor de grond. Je kunt ook stoppen bij lokale markten om Balinese smaken te proeven. Soms wordt deze leuke activiteit gecombineerd met chocolade- en koffietours.

Een andere leuke optie is om je op te geven voor een cursus fruit snijden, waarbij je de vorm van je keuze kunt snijden en van deze kunstige maaltijd een onvergetelijke familieaangelegenheid kunt maken. Het is ideaal voor alle leeftijden, vooral voor kinderen vanaf vier jaar. De ervaring is te vinden vanaf 35 euro, soms bieden ze een snack aan om de avond te begeleiden. Als algemene overweging: durian is een seizoensvrucht met een bijzondere geur, maar met een smaak die het waard is om te ervaren.

9. Geniet van de kerstversieringen in het Safaripark

Olifanten safaripark|©Bali Adventure Tours
Olifanten safaripark|©Bali Adventure Tours

Het Safaripark is een plaatselijke dierentuin waar je je prima kunt vermaken. Het is een van de leukste dingen om te doen op Bali, vooral als je kinderen hebt. Het biedt buitenactiviteiten en heeft meer dan 100 diersoorten, waaronder neushoorns, zebra's, olifanten en tijgers. Wat het in december bijzonder maakt, zijn de unieke kerstdecoraties in Balinese stijl, die het terrein tot leven brengen.

Je kunt zien hoe 's nachts lichtjes worden ontstoken, kerstbomen van bamboe, adventskransen, seizoensworkshops en kerstshows. Het is zeker een van de weinige dingen die je met kerst op Bali kunt doen, dus mis het niet. Het hele jaar door kun je genieten van leuke activiteiten zoals jeeptochten, waterzones en safarnachten.

10. Ga langs bij het terracotta dorp op Bali

Bali, Pejaten|©Bali, Pejaten
Bali, Pejaten|©Bali, Pejaten

Op het eiland van de goden zijn kunsten en ambachten erg belangrijk. Er is zelfs een ambachtelijk dorp dat zich toelegt op het maken van rode tegels. Het staat bekend als het terracotta dorp Pejatan, gelegen in het westelijke deel van het eiland. Als je van plan bent om minstens 5 dagen op Bali door te brengen, moet je van deze ervaring gebruik maken om meer te leren over het productieproces van rode terracotta tegels. Je hoeft geen gids te betalen, want het is vrij klein en gemakkelijk zelf te verkennen, en de toegang is gratis.

Dit artistieke dorp biedt een andere kant van het eiland van de goden, omgeven door traditionele huizen, groene lanen en aardewerkateliers. Af en toe wordt hier het Terracotta Festival gehouden, meestal in december. Dit is een ambachtelijk evenement dat het dorp tot leven brengt met tentoonstellingen, ambachtelijke lessen en demonstraties. Een andere reden om deze maand te bezoeken is dat het dan meestal minder druk is en makkelijker om je te verplaatsen.

Andere activiteiten op Bali in december

Zonsondergang op Bali|©REAL
Zonsondergang op Bali|©REAL

In december vind je ook spirituele rituelen die typisch zijn voor de Balinese cultuur en die variëren volgens de Pakwon kalender. Zo zijn er soms Melasti ceremonies, een zuiveringsritueel dat plaatsvindt voor het Balinese Nieuwjaar. Het wordt elke 210 dagen gehouden, dus het zal waarschijnlijk af en toe samenvallen met de activiteiten van de laatste maand van het jaar. Als je de kans krijgt om dit mee te maken, mag je het niet missen want het onthult geheimen van de lokale cultuur.