Beste Dagtochten vanuit Bali

Bali is een van de meest bezochte paradijselijke bestemmingen in Zuidoost-Azië, maar het is ook een geweldige plek om te gebruiken als uitvalsbasis voor het bezoeken van nabijgelegen attracties. Hier zijn enkele van de beste excursies die je vanaf het eiland kunt doen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste Dagtochten vanuit Bali

|Ijen Crater |©Wesley & Brandon Rosenblum

Bali is een van de populairste bestemmingen in Zuidoost-Azië. Met een combinatie van cultureel aanbod, paradijselijke stranden en een voortreffelijke keuken is het eiland een van de meest bezochte plaatsen door toeristen, maar de geografische ligging maakt het ook een ideale plek om je te vestigen en de omliggende attracties te ontdekken tijdens meerdaagse of zelfs meerdaagse excursies.

Enkele van de beste dingen om te doen op Bali zijn een rondleiding over het idyllische eiland Nusa Penida, een privéboottocht naar de Komodo-eilanden om een van de meest fascinerende plekken van Indonesië te ontdekken, een bezoek aan Mount Bromo en de Ijen-krater tijdens een avontuurlijke tocht en een bezoek aan Gili Trawagan, een must voor snorkel- en duikervaringen in de regio.

1. Excursie naar Nusa Penida vanuit Bali

Nusa Penida|©eric montalban
Nusa Penida|©eric montalban

Nusa Penida is een verborgen juweel onder de Indonesische archipels en je kunt het ontdekken tijdens een van de beste cruisetours op Bali. Dit eiland ligt op slechts 30 minuten varen van de haven van Sanur en biedt een unieke ervaring die idyllische landschappen en een rijke geschiedenis combineert.

Nusa Penida is de thuisbasis van weelderige jungle en paradijselijke stranden. Angel's Billabong en Broken Beach zijn twee van de hoogtepunten van deze plek, die wordt gekenmerkt door kliffen die het eiland in een surrealistische omgeving omringen. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan Keling King Beach, een strand dat zijn gelijke niet kent in de regio, omgeven door rotsformaties die lijken op de figuur van een dinosaurus, vandaar de naam.

De geschiedenis van Nusa Penida zal echter ook aanwezig zijn in deze ervaringen. Volgens de legende werd het eiland in het prekoloniale tijdperk gebruikt als ballingsoord. Hoewel het door de jaren heen veranderingen heeft ondergaan, heeft het zijn authentieke charme behouden en is het een toevluchtsoord geworden voor natuurliefhebbers, maar ook voor nieuwsgierigen die de oude gebouwen willen ontdekken die door de verbannen generatie zijn gebouwd.

De afstand van het eiland naar Nusa Penida is kort, maar houd er rekening mee dat deze ervaringen meestal hele dagen duren. Als je van plan bent om Bali 5 dagen of minder te bezoeken, is een dagtocht hierheen een van de beste beslissingen die je tijdens je Balinese rondreis kunt nemen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 63 euro per persoon.
 • Duur van deze excursies: ongeveer 12 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je leert een van de paradijselijke eilanden rond Bali kennen in een relatief korte, volledige dagervaring, waarbij je 's nachts terugkeert naar de Balinese haven.
 • Nadelen van deze excursies: Bij sommige stranden moet je een conservation fee betalen die niet bij de excursieprijs is inbegrepen.

Ga mee met een tour naar Nusa Penida

2. Privé boottocht naar Komodo eilanden vanaf Bali

komodo eiland|©Sandi Lesmana
komodo eiland|©Sandi Lesmana

Als je een van de meest opvallende plekken in Indonesië wilt bezoeken, is een tour naar de Komodo eilanden een must. Deze bestemming is beroemd vanwege de Komodovaraan en wordt beschouwd als een van de beroemdste van het land vanwege de unieke biodiversiteit en het idyllische landschap. Tijdens een bootavontuur naar deze plek kun je jezelf onderdompelen in een wereld van wildernis.

Op de Komodo-eilanden, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, kun je de Komodovaraan, die wordt beschouwd als de grootste hagedis ter wereld, van dichtbij bekijken. Daarnaast zijn de kleurrijke koraalriffen en het kristalheldere water een paradijs voor snorkelaars en duikers. Je kunt er ook fietsen langs de kust, een gebruik dat diepgeworteld is in Bali.

Je kunt ook afgelegen plekjes ontdekken, zoals Pink Beach, waar het zand een opvallende roze tint krijgt, en Rinca Island, waar een aanzienlijke populatie Komodovaranen woont en ongerepte resortgebieden, waar je andere landschappen kunt ervaren dan op de beste stranden van Bali, die prachtig zijn maar het het hele jaar door erg druk hebben.

Bovendien is de geschiedenis van de Komodo-eilanden verweven met mythen en legenden, wat bijdraagt aan hun unieke charme. De reusachtige reptielen die in dit gebied leven en waarvan wordt aangenomen dat ze afstammen van oude draken, hebben deze eilanden eeuwenlang bewoond en hun aanwezigheid voegt een magisch tintje toe aan de ervaring. Deze eilanden liggen ongeveer 400 kilometer van Bali, maar deze bootexcursies bieden de kans om de plek tijdens een 2-daagse excursie te verkennen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 750 euro per persoon, inclusief boottransfers, hotelaccommodatie op de Komodo eilanden en de hulp van een deskundige lokale gids.
 • Duur van deze tours: ongeveer 2 dagen.
 • Voordelen van deze tours: Je krijgt een van de meest fascinerende plekken in Indonesië te zien in een georganiseerde ervaring.
 • Nadelen van deze tours: Maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs van de ervaringen en zijn een extra kostenpost.

3. Excursie naar Mount Bromo en Ijen krater vanuit Bali

Bromo berg Java|©Ruben CF
Bromo berg Java|©Ruben CF

De meer dan 17.000 eilanden waaruit Indonesië bestaat zijn vulkanisch van oorsprong, dus het is geen verrassing dat veel van de attracties van het land draaien om het ontdekken van nog steeds actieve kraters. Vanuit Bali heb je de kans om Mount Bromo en de raadselachtige Ijen krater te zien tijdens een 3-daagse rondreis door Java, waar je een onvergetelijke ervaring krijgt van enkele van de beste vulkaanlandschappen waar de regio beroemd om is.

Mount Bromo, een vulkaan gelegen in het Bromo Tengger Semeru National Park, is beroemd om de weidse uitzichten en zonsopgangen die je hier kunt ontdekken. Tijdens dit bezoek kun je naar de top van de Penanjakan uitkijkpost klimmen om getuige te zijn van de zon die de lucht kleurt met roodachtige tinten terwijl hij opkomt boven de omringende pieken, wat een schilderachtige schoonheid oplevert die je niet mag missen.

Daarentegen kun je in de Ijen krater, die je ook op Java kunt bezoeken, een typische skyline van zwavel en helder water ervaren. Tijdens de wandeling naar de krater ontdek je een maanlandschap waar lokale mijnwerkers zwavel winnen. Bij aankomst zie je het turquoise gekleurde zure meer, dat een natuurlijk spektakel vormt dat kenmerkend is voor deze plek.

Deze plaatsen bieden echter niet alleen niet te missen panoramische uitzichten, maar dragen ook meeslepende verhalen met zich mee. Mount Bromo is een integraal onderdeel van de lokale cultuur en wordt vereerd in festivals en ceremonies. De Ijen krater daarentegen staat bekend om zijn rol in de zwavelindustrie, een van de economische motoren van Java. Tijdens deze rondreizen kun je dit alles en nog veel meer ontdekken tijdens 3 volledige dagtochten per veerboot en bus.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 371 euro per persoon, inclusief veerboot- en bustransfers, accommodatie en de hulp van een deskundige lokale gids.
 • Duur van deze tours: ongeveer 3 dagen.
 • Voordelen van deze tours: je ziet een van de meest opvallende vulkanen ter wereld en de Ijen krater, die beroemd is vanwege de zwavelwinning.
 • Nadelen van deze tours: het zijn erg lange ervaringen die misschien niet te combineren zijn met een kort verblijf op Bali.

4. Gili Trawangan eilandtour vanuit Bali

Gili Trawangan.|©Angelo Barra
Gili Trawangan.|©Angelo Barra

Gili Trawangan wordt beschouwd als een van de mooiste eilanden van Indonesië en trekt daarom veel toeristen aan die op zoek zijn naar witte zandstranden, kristalhelder water en een ontspannen sfeer. Een van de beste manieren om deze plek te verkennen is door te kiezen voor een georganiseerde rondreis waarbij je de omliggende koraalriffen ontdekt, maar ook de kusten die geschikt zijn voor waterervaringen zoals snorkelen en duiken.

Deze tochten omvatten meestal transfers en accommodatie in Trawangan, het grootste van de Gili-eilanden, en een aantal avontuurlijke ervaringen. Trawangan is ook een favoriete kerstbestemming op Bali, dus als je van plan bent het eiland in december te bezoeken kun je je ervaring combineren met de feestelijke sfeer op Gili T, zoals het eiland bekend staat.

Deze 2 dagexcursies stellen je in staat om de omgeving van het eiland te verkennen tijdens een privécruise, met de hulp van een deskundige lokale gids die je de informatie geeft die je nodig hebt om de lokale zeefauna te ontdekken. Als u van plan bent om Bali in de zomer te bezoeken, kunt u ook genieten van de paradijselijke stranden van Gili, die het hele jaar door prachtig zijn, maar op hun best tijdens het zomerseizoen.

Gili Trawangan is ook de thuisbasis van enkele van de beste zonsondergangen in de regio, die niets te benijden hebben met die van Tanah Lot op het schiereiland Bali, dat enkele van de beste zonsondergangen ter wereld heeft en vaak zonsondergangstours naar Uluwatu aanbiedt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer €285 per persoon, inclusief transfers, accommodatie, de hulp van een deskundige lokale gids en kortingen voor watersportervaringen.
 • Duur van deze tours: ongeveer 2 dagen.
 • Voordelen van deze excursies: Je krijgt een van de beroemdste paradijselijke plekken rond Bali te zien en verblijft in Trawangan, het hoofdeiland van de Gili Eilanden.
 • Nadelen van deze excursies: deze ervaringen zijn gericht op de strandsfeer van Gili T, dus je hebt niet veel vrije tijd om andere culturele aspecten van het eiland te leren kennen.

Hoe boek je een excursie vanuit Bali

vrouw aan tafel|©Vlada Karpovich
vrouw aan tafel|©Vlada Karpovich

Je kunt een excursie vanuit Bali van tevoren online boeken of de ervaringen boeken als je eenmaal op het eiland bent. Houd er wel rekening mee dat als je van plan bent om in oktober of tijdens het hoogseizoen te komen, het kan voorkomen dat plaatsen op tours uitverkocht raken of duurder worden als je op het laatste moment boekt, omdat de tarieven dynamisch zijn.

Als je van tevoren boekt, kun je ook een route samenstellen waarmee je het meeste uit je verblijf in de stad kunt halen, vooral als je van plan bent Bali in 7 dagen of zelfs minder te bezoeken. Op deze manier kun je, met de juiste planning, deze tours combineren met een aantal van de beste tours op het eiland zonder al te veel gedoe.

Wat zie ik tijdens dit soort tours?

Gili Trawangan, Indonesië|©Casi Contreras Gerber
Gili Trawangan, Indonesië|©Casi Contreras Gerber

Tijdens een excursie van het eiland naar nabijgelegen plaatsen kun je de diversiteit van de regio ontdekken, want elke plaats heeft zijn eigen landschap, maar ook een sterke culturele traditie die het onderscheidt. Terwijl op Bali de wortels van de traditie te vinden zijn in de watervallen en rijstterrassen van Ubud, vind je op Mount Bromo en rond de Ijen krater de zwavelpoelen die de basis vormen van de lokale economie.

Dit geeft je niet alleen inzicht in de eeuwenoude onderlinge relatie tussen elke plaats en zijn bewoners, maar ook in de duidelijke verschillen die binnen een paar kilometer van elkaar tussen elk eiland te vinden zijn. En als je van plan bent om Bali in januari te bezoeken of tijdens de zomermaanden, die in veel gevallen deel uitmaken van het regenseizoen, zul je merken dat elke bestemming een bijzonder microklimaat heeft dat het onderscheidt.

Ga mee op een tour langs de watervallen en rijstvelden van Ubud

Tips voor een excursie vanuit Bali

Snorkeltrip|©Stuart McDonald
Snorkeltrip|©Stuart McDonald

Bij het plannen van een spannende excursie vanuit Bali is het essentieel om een aantal dingen in gedachten te houden om een geslaagde ervaring te garanderen. Als eerste stap moet je er rekening mee houden dat de regio cultureel rijk is, dus om het meeste uit je bezoek te halen moet je van tevoren alternatieven onderzoeken, de activiteit kiezen die het beste bij je reisplan of interesses past en vervolgens de ins en outs van die activiteit leren kennen.

Wees ook flexibel in het organiseren van je reisschema. Hoewel het geweldig is om een plan te hebben, kan openstaan voor onverwachte veranderingen leiden tot onvergetelijke ontdekkingen. De omgeving van Bali zit vol verrassingen en als je jezelf de vrijheid geeft om op ontdekkingstocht te gaan, kom je op authentieke plekken en ervaringen die je in eerste instantie niet had gezien. Natuurlijk moet je er wel de tijd, het budget en de transportmiddelen voor hebben.

Aan de andere kant, waar je ook naartoe gaat, vergeet niet om de gebruiken te respecteren. Bali staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, en als je dit in je opneemt , krijg je een dieper en betekenisvoller begrip van het eiland. Van het proeven van de heerlijke lokale keuken tot het deelnemen aan traditionele ceremonies, elke culturele interactie zal je bezoek verrijken.

Tot slot, wees voorbereid om te genieten van de natuur en het tropische klimaat. Vergeet niet om comfortabele kleding, zonnebrandcrème en insectenspray mee te nemen en als je van plan bent om wateravonturen te beleven, neem dan je snorkelspullen mee of huur er een bij de kraampjes op het strand.

Waarom een dagtocht vanuit Bali?

Toeristen per boot|©Casi Contreras Gerber
Toeristen per boot|©Casi Contreras Gerber

Een excursie vanaf Bali is meer dan alleen een rondleiding, het is een ervaring die je een eigen natuurlijk en cultureel universum laat ontdekken in de omliggende gebieden van het eiland. Bali is een ideaal vertrekpunt om de diversiteit van de regio te verkennen en van hieruit kun je alles ontdekken, van witte zandstranden tot dichte jungles, torenhoge vulkanen en kleurrijk koraalrif.

De verscheidenheid aan nabijgelegen bestemmingen maakt Bali ook het perfecte epicentrum om unieke plekken te ontdekken. Elke excursie brengt je naar magische plekjes, zoals de Gili eilanden met hun idyllische stranden of Mount Bromo met zijn kenmerkende zonsopgangen en de zwavelpoelen van de Ijen krater. De toegankelijkheid en diversiteit van de activiteiten maken excursies vanuit Bali geschikt voor iedereen.