De beste dingen om te doen in Bali

Bali is een van de paradijselijke bestemmingen in Indonesië, beroemd om zijn vulkanische bergen, schilderachtige rijstvelden en koraalriffen. Hier zijn de leukste dingen om te doen op deze bijzondere bestemming.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

De beste dingen om te doen in Bali

Nusa Penida - Indonesia |©Enrico Djakman

Bali, favoriet bij zowel surfers als strandliefhebbers, is een van de meest traditionele bestemmingen van Indonesië, vooral vanwege de grote verscheidenheid aan attracties die het te bieden heeft. Van het ontdekken van de koraalriffen op slechts een paar kilometer uit de kust tot het bewandelen van de paden rond de vulkanische bergen, het is een eiland dat bezoekers niet onverschillig laat.

Enkele van de leukste dingen om te doen op Bali zijn de Tanah Lot tempel en het heilige apenbos ontdekken, Mount Batur bij zonsopgang bezoeken, de Besakih en Lempuyang tempels bekijken tijdens een rondleiding, het paleis van Ubud bezichtigen, een traditionele Balinese kookles volgen , het eiland Nusa Penida en zijn stranden verkennen en een privé Eat, Pray, Love tour doen.

1. Bezoek de Tanah Lot tempel

Tanah Lot tempel|©Sam Sidran
Tanah Lot tempel|©Sam Sidran

Bali is veel meer dan een bestemming met paradijselijke landschappen, dus als je het eiland verkent, ontdek je een rijk amalgaam van natuur en cultuur. Binnen die laatste groep kun je enkele van de beste tempels van het eiland bezoeken, waaronder Tanah Lot.

TanahLot, bekend omdat het aan de kust is gebouwd, is een cultureel en spiritueel icoon van de regio. Het is ook een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Bali en is erg populair bij zonsopgang, wanneer de zon over de horizon breekt, wat een magische omgeving creëert waar je vooral van kunt genieten als je van plan bent Bali in de zomer te bezoeken.

Je kunt de Tanah Lot tempel op eigen gelegenheid bezoeken of als onderdeel van een rondleiding. Als je voor dit alternatief kiest, kun je meestal ook twee andere sites bezoeken die meestal samen worden bezocht: de Kanto Lampo waterval, een van de hoogste in de regio, en het Heilige Apenbos, een heiligdom bewoond door makaakapen dat een religieuze betekenis heeft en werkt aan het behoud van de lokale fauna.

In dit heiligdom kun je niet alleen een rondleiding krijgen, maar ook een interactie aangaan met de dieren en de bosomgeving waarin ze leven. Tijdens deze excursies, die tot de beste op Bali behoren, word je meestal in een privébus vervoerd.

Ga mee met een tour door Tanah Lot, Kanto Lampo en Sacred Monkey Forest

2. Ontdek Mount Batur bij zonsopgang

Bali Batur|©Jérémie Lochon
Bali Batur|©Jérémie Lochon

Een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid van Bali te ontdekken is een tocht naar Mount Batur bij zonsopgang. Deze actieve vulkaan, gelegen in het noordoosten van Bali, biedt avonturiers een unieke kans om getuige te zijn van het niet te missen spektakel van de zonsopgang op het eiland. Als je de top voor zonsopgang bereikt , heb je een prachtig uitzicht over het Baturmeer en de silhouetten van nabijgelegen bergtoppen.

De beklimming van Mount Batur, die je alleen of met een gids kunt doen, geeft je niet alleen een breed perspectief van het eiland, maar biedt ook een directe verbinding met de lokale geologie. Het maanlandschap op de top vormt een ideale achtergrond voor een aantal van de beste foto's van je reis.

Als je ervoor kiest om de top van Mount Batur te bereiken tijdens een georganiseerde wandeltocht, word je bijgestaan door een deskundige lokale gids. Dit maximaliseert je ervaring en behoedt je voor eventuele tegenslagen, vooral als je van plan bent om Bali in oktober of tijdens de lentemaanden te bezoeken, wanneer het vaak regent en je tocht over de paden van de berg kan bemoeilijken.

Een ander alternatief dat je op het eiland kunt vinden is een tocht over Mount Batur in een terreinwagen, die een extra dosis adrenaline aan de ervaring toevoegt.

Tour Batur bij zonsopgang

3. Neem een traditionele Balinese maaltijdles

Bebek Betutu|©Kwong Weng Yong
Bebek Betutu|©Kwong Weng Yong

Gastronomie is een van de hoogtepunten van Bali en een van de manieren om dit facet van Bali te ontdekken is door een lokale eetles te nemen. Deze ervaringen zullen je gehemelte verrukken en je de balans laten ontdekken van intense en exotische smaken die de lokale keuken kenmerken.

Tijdens de les leer je hoe je typische gerechten bereidt die de diversiteit en complexiteit van de Balinese keuken weerspiegelen. Een van die gerechten is babi guling, geroosterd varkensvlees met een mengsel van specerijen, een delicatesse die een hoogtepunt is van feesten en festivals, en die je in elke uithoek van het eiland zult vinden als je van plan bent Bali te bezoeken tijdens de kerstperiode.

Een ander hoogtepunt is bebek betutu, een langzaam gegaarde geroosterde eend gewikkeld in bananenbladeren en doordrenkt met intense smaken. Daarnaast is de bereiding van rendang, vlees gestoofd in een mengsel van kokosmelk en kruiden, een masterclass in het in balans brengen van smaken en texturen.

Doe mee aan een traditionele Balinese kookles

4. Bezoek de dierentuin van Bali

Aap in de takken|©Kurt Hollstein
Aap in de takken|©Kurt Hollstein

Bali's interactieve Bali Zoo, gelegen in Gianyar, biedt bezoekers een unieke ervaring door ze van dichtbij kennis te laten maken met een grote verscheidenheid aan diersoorten. Tijdens een bezoek aan deze tentoonstellingen, die de biodiversiteit van Indonesië belichten, van weelderig regenwoud tot mariene ecosystemen, kun je niet alleen lokale diersoorten van dichtbij bekijken, maar in sommige gevallen ook met ze communiceren.

In de dierentuin kom je oog in oog te staan met enkele van de meest iconische dieren uit de regio, zoals de Komodovaraan, het grootste zoogdier van Indonesië en een bedreigde diersoort. Je zult ook olifanten, Sumatraanse tijgers, orang-oetans en krokodillen tegenkomen, vooral als je van plan bent Bali in januari of tijdens het heetste seizoen van de regio te bezoeken.

De ervaring beperkt zich echter niet tot observeren. In deze dierentuin mag je sommige van deze dieren voeren en van dichtbij bekijken. Je kunt ook over de paden fietsen met de hulp van een deskundige lokale gids en de natuur ervaren in een beschermde omgeving, net als in Jatiluwih en Kintamani, twee beschermde gebieden op het eiland die je alleen op de fiets kunt ontdekken.

Doe mee aan een fietstocht in Kintamani

5. Bezoek het paleis van Ubud en woon een Legong dansshow bij

ubud paleis|©r_a_i_e
ubud paleis|©r_a_i_e

Als je wilt deelnemen aan een inheemse activiteit, mag je een bezoek aan Ubud Palace niet missen en de ervaring aanvullen met een Legong dansvoorstelling. Het paleis, plaatselijk bekend als Puri Saren Agung, is een architectonisch juweeltje dat dienst doet als de officiële residentie van de koninklijke familie van Ubud. Het gebouw is gebouwd in de 19e eeuw en combineert traditionele Balinese architectuur met unieke artistieke elementen.

De paleistuinen en galerijpaviljoens getuigen van de geschiedenis van de plaatselijke royalty en bieden bezoekers een authentiek inzicht in het leven van de heersende families. Eenmaal binnen in het Ubud Paleis kun je een Legong dansvoorstelling bijwonen, een klassieke Balinese dansvorm die wordt gekenmerkt door de elegantie van de bewegingen en de uitgebreide kostuums van de dansers.

Deze traditionele kunstvorm vertelt mythologische en folkloristische verhalen door middel van expressieve gebaren en kleurrijke ritmes. Legong dans, met zijn precieze bewegingen, is een kunstvorm die door de eeuwen heen is blijven bestaan en de culturele rijkdom van Bali van generatie op generatie doorgeeft.

Koop een rondleiding door Ubud Palace met dansvoorstelling

6. Bekijk de Besakih en Lempuyang tempels

Lempuyang tempel|©alain01789
Lempuyang tempel|©alain01789

Bali staat bekend om zijn spirituele kant en de promotie van het hindoeïsme, en een van de manieren om dit profiel te leren kennen is door de beste tempels van het eiland te bezoeken. Besakih en Lempuyang zijn twee van de belangrijkste religieuze gebouwen van deze bestemming en als je er een rondleiding neemt, kun je een duik nemen in de geschiedenis van wat de bijnaam Het Eiland van de Goden draagt.

De Besakih, bekend als de Moedertempel, is het middelpunt van het Balinese hindoeïsme en de grootste op het eiland. Dit heilige complex ligt op de hellingen van Mount Agung en is al eeuwenlang getuige van rituelen en vieringen. De architectuur biedt een uniek inzicht in de religieuze toewijding op Bali. Zelfs als je van plan bent om 5 dagen of minder op Bali te blijven, is deze bezienswaardigheid een must.

Aan de andere kant is de Lempuyang Tempel, ook wel bekend als de Poort naar de Hemel, beroemd om zijn iconische poort met Mount Agung op de achtergrond. Deze tempel is de eerste van een serie van zes heiligdommen langs de pelgrimsroute naar de top van Agung en is een bewijs van lokale spiritualiteit.

Koop een Heaven's Gate tour om Besakih en Lempuyang te bezoeken

7. Bezoek het Waterbom Bali waterpark.

Waterbom-Bali|©Agus Pande
Waterbom-Bali|©Agus Pande

Als je van plan bent om Bali met kinderen te bezoeken of als je iets anders wilt ervaren op het eiland, mag je het Waterbom Bali waterpark niet missen. Het is een van de grootste waterparken in Azië en je kunt er deelnemen aan een avontuur vol plezier en spanning voor het hele gezin.

Dit park ligt in Kuta en biedt een breed scala aan waterattracties voor elk wat wils. Van adrenalineverhogende glijbanen tot relaxzones, Waterbom Bali is een waterparadijs dat adrenaline combineert met rust in een tropische omgeving.

Een van de belangrijkste attracties van het park is de FlowRider, een surfsimulatie waarmee bezoekers hun vaardigheden op de golven kunnen testen. Voor degenen die op zoek zijn naar extreme sensatie bieden de Twin Racers en de Pipeline duizelingwekkende afdalingen en spectaculaire bochten.

Naast de waterattracties beschikt Waterbom Bali over tropische tuinen en loungeruimtes, die een ideale omgeving creëren om te ontspannen in de Balinese zon. Als je van plan bent om Bali 7 dagen of langer te bezoeken, kun je weekkaarten kopen, die veel goedkoper zijn dan dagkaarten.

Doe mee aan een quad tour met rafting ervaring op Bali

8. Bezoek de watervallen en rijstvelden van Ubud

Rijstterrassen in Sidemen, Bali.|©Ernesto Sardón Cantos
Rijstterrassen in Sidemen, Bali.|©Ernesto Sardón Cantos

Tijdens een tour langs de watervallen en rijstvelden van Ubud op Bali kun je jezelf onderdompelen in een ervaring die de overvloed van de lokale natuur combineert met de traditionele rijkdom van de regio. Ubud, geïdentificeerd als het culturele hart van Bali, is de thuisbasis van een reeks watervallen en uitgestrekte rijstvelden die het verhaal vertellen van de traditionele Balinese manier van leven.

Het verkennen van watervallen zoals Tegenungan, met kristalhelder water dat trapsgewijs naar beneden stort temidden van tropisch regenwoud, is een gelegenheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid die deze regio kenmerkt. Het is ook een van de beste activiteiten om 's avonds te doen op Bali, wanneer de lichten uitgaan en het pad alleen wordt gemarkeerd door het ruisen van het water, in een zeer ontspannende ervaring.

Aan de andere kant is de Ubud rijstveldtour een activiteit die je de essentie van het landelijke Balinese leven laat ontdekken. De terrasvormige rijstvelden, met hun levendige groene tinten, bieden een landschap dat al generaties lang op traditionele wijze wordt bewerkt.

Het bezoeken van deze watervallen en rijstvelden is niet alleen een schilderachtige activiteit, maar ook een ervaring die de diepe verbondenheid tussen de Balinezen en hun omgeving weerspiegelt. Vooral de rijstvelden zijn de levensader van het eiland en worden vereerd als symbool van vruchtbaarheid en voorspoed.

Boek een Ubud Watervallen en Rijstvelden Tour

9. Leer het eiland Nusa Penida kennen

Nusa Penida - Indonesië|©Enrico Djakman
Nusa Penida - Indonesië|©Enrico Djakman

Een van de leukste dingen om te doen vanuit Bali is het idyllische eiland Nusa Penida ontdekken, een natuurparadijs dat een palet aan onvergetelijke ervaringen biedt. Nusa Penida, bekend om zijn landschap en kristalheldere water, herbergt kliffen, witte zandstranden en levendige koraalriffen. Een bezoek aan iconische plaatsen zoals Kelingking Beach, met zijn dinosaurusvormige rotsformatie, of Crystal Bay, onthult de visuele diversiteit die het eiland kenmerkt.

De activiteiten op Nusa Penida zijn gevarieerd. Van snorkelen en scubaduiken op plekken zoals Manta Point, waar je mantaroggen kunt spotten, tot vogels spotten in het plaatselijke bosreservaat, er is voor elk wat wils. Je kunt ook op het eiland slapen en de zonsopgang meemaken, een ervaring die je niet wilt missen als je van plan bent 10 dagen of langer naar Bali te gaan.

Daarnaast is het verkennen van de kliffen en paden van Nusa Penida essentieel voor het ontdekken van verborgen schatten zoals Angel 's Billabong en Broken Beach. Deze natuurwonderen bieden een panoramisch uitzicht en de mogelijkheid om in contact te komen met de sereniteit van de omgeving. Het eiland biedt ook mogelijkheden om te genieten van enkele van de beste cruises van Bali.

Ga mee op excursie naar Nusa Penida

10. Ervaar wildwatervaren op de Ayung Rivier

Raften op Bali|©Alam Amazing Adventures
Raften op Bali|©Alam Amazing Adventures

Een rafting ervaring op de Ayung rivier is een spannend avontuur dat natuurlijke schoonheid combineert met de adrenalinekick van wildwater raften. Kronkelend door tropische landschappen en ruige valleien biedt de Ayung rivier de perfecte achtergrond voor een onvergetelijke ervaring.

Deze ervaring bestaat uit wildwatervaren in snel bewegende opblaasbare vlotten. Onder begeleiding van deskundige lokale instructeurs doorkruis je stukken wildwater en rustiger stukken, zodat je de diversiteit van de omgeving kunt bewonderen. Houd er rekening mee dat deze activiteiten geschikt zijn voor zowel beginners als meer ervaren rafters, omdat het geschikt is voor verschillende vaardigheidsniveaus.

Tijdens de meer serene delen van de tocht kun je ook de omringende flora en fauna bewonderen en genieten van de sereniteit van de jungle-omgeving, vooral als je van plan bent om Bali in december te bezoeken, omdat dan de zomer begint en daarmee ook de inheemse soorten in de lokale wateren.

Boek een rafting ervaring op de Ayung Rivier

11. Leer de locaties van Eat, Pray, Love kennen

ashram op Bali|©Kyle Noth
ashram op Bali|©Kyle Noth

Als je de locaties wilt zien die de inspiratie vormden voor de beroemde roman en film Come, Reza, Ama, dan mag je een privétour langs deze locaties niet missen. In de voetsporen van Elizabeth Gilbert, de schrijfster van dit verhaal, kun je een transformerende reis maken langs de iconische plekken die haar zoektocht naar spiritualiteit en zelfontdekking op het eiland markeerden.

Deze privétours beginnen meestal in Ubud, waar je de lokale markten kunt verkennen en de artistieke en spirituele rijkdom van de regio kunt opsnuiven. De tour neemt je ook mee naar de ashram van Ketut Liyer, het medium en de spirituele genezer die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Gilbert.

De tour omvat ook een verkenning van de rustige stranden van Bali, die een aantal fases uit de geschiedenis nabootsen. Locaties zoals Padang Padang beach, waar Elizabeth de liefde vindt, en het eiland Gili Meno, bekend om zijn kristalheldere water en ontspannen omgeving, bieden een ideale omgeving voor bezinning. Tot slot wordt deze tour afgesloten met een diner in Bambu Indah restaurant, een plek die Gilbert heeft uitgekozen in zijn gastronomische en spirituele zoektocht.

Doe mee aan een Eat, Pray, Love tour op Bali