10 beste culinaire tours in La Spezia

Gastronomische tours zijn een van de beste manieren om een stad te leren kennen. Daarom nodig ik je uit om jezelf vertrouwd te maken met de voorwaarden die deze tours in La Spezia, Italië, bepalen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

10 beste culinaire tours in La Spezia

La Spezia | © François Bucaioni

Voordat je deelneemt aan een toeristische activiteit is het belangrijk om de details te kennen die deze activiteit definiëren, zodat je de mogelijkheid hebt om het meeste uit de ervaring te halen door precies te begrijpen waar je je geld en tijd in investeert. Dit geldt ook wanneer je wilt deelnemen aan de beste gastronomische tours in La Spezia, want dit is een van de beste activiteiten waarvan je kunt genieten tijdens je korte of lange bezoek aan deze stad in de regio Ligurië.

Dus om je besluitvorming te vergemakkelijken, zal ik in dit bericht alle aspecten uitleggen die je moet weten over deze culinaire tours. Zo kun je dit plan opnemen in je toeristische route zonder dat het ten koste gaat van de tijd die je beschikbaar hebt om te genieten van de andere belangrijke attracties die deel uitmaken van de leukste dingen om te doen in La Spezia.

De beste optie

La Spezia Food Tour

De beste gastronomische rondleiding door La Spezia

Geniet van de beste gastronomische tour in La Spezia Cinque Terre en proef enkele van de meest traditionele gerechten, terwijl je door de stad wandelt.

Aanbevolen als je geïnteresseerd bent in het idee om te genieten van de karakteristieke smaken van deze stad onder begeleiding van een gids die gespecialiseerd is in de geschiedenis en cultuur. Het is ook aan te raden voor wie in La Spezia verblijft en behoefte heeft aan vermaak dat ook in het centrum van de stad plaatsvindt.

Het is een activiteit die geschikt is voor het hele gezin en ook voor mensen met beperkte mobiliteit. De duur is gunstig voor degenen die niet vele uren door de stad willen lopen en de hoeveelheid eten is aanzienlijk overvloedig bij elk van de stops langs de route.

Hoe zijn de gastronomische tours van La Spezia?

Straten van Spezia| ©ErWin
Straten van Spezia| ©ErWin

Het eerste wat je moet weten over de gastronomische tours van La Spezia is dat ze zich onderscheiden doordat ze zich voornamelijk richten op het laten zien aan de deelnemers van de meest representatieve gerechten van de lokale culinaire wereld en welke restaurants het meest trouw blijven aan de identiteit van deze Italiaanse regio.

De duur van dit soort tours is meestal rond de drie tot maximaal vier uur. De focus van de tour kan echter heel verschillend zijn. Soms is het een tour die alleen plaatsvindt in het historische centrum van de stad voor een kleine groep mensen die worden begeleid door een lokale gids die, door middel van broederlijke en nauwe gesprekken, de geschiedenis en de meest relevante curiosa vertelt van elk van de recepten die ze proberen.

Bij andere gelegenheden is de aanpak meestal een beetje exclusiever, want in deze gevallen is het een tour die wordt georganiseerd door een expert in gastronomie die zich veel meer richt op de technische aspecten van elk van de restaurants die worden bezocht. Hoe dan ook, in beide alternatieven leer je de meest representatieve etablissementen kennen en proef je de belangrijkste gerechten van de stad.

Je moet er ook rekening mee houden dat dit type tour volledig te voet is en dat er meestal een heel specifiek ontmoetingspunt in het stadscentrum is, wat betekent dat er bijna nooit een directe transfer van je accommodatie naar deze plek is. Het is ook een gezinsvriendelijke ervaring en er zijn verschillende tijden gedurende de dag.

Boek een voedseltour in La Spezia

Hoe boek je een food tour in La Spezia?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Er zijn verschillende manieren om een gastronomische rondleiding door La Spezia te boeken en het hangt allemaal af van wat je het meest comfortabel vindt. De eerste en meest aanbevolen manier is altijd online boeken. En dat heeft te maken met het feit dat je de referenties kunt lezen die andere mensen geven nadat ze die toeristische ervaring hebben beleefd en tegelijkertijd kun je vanuit je luie stoel met je creditcard betalen.

In die manier van kopen is het ook gebruikelijk dat je een gratis annulering van de dienst krijgt aangeboden als je dat ruim van tevoren meldt en je kunt ook direct de verschillende aanbiedingen vergelijken die voor hetzelfde specifieke evenement bestaan. In feite is een online reservering net zo raadzaam voor andere toeristische activiteiten, zoals de aankoop van toegangskaartjes voor het maritiem technisch museum van La Spezia.

De andere optie die je hebt is om de activiteit rechtstreeks bij een van de toeristische agentschappen in het stadscentrum te kopen. Dit is echter een veel onhandigere beslissing omdat er geen garantie is dat de prijs concurrerend zal zijn, laat staan dat je genoeg vacatures zult vinden voor de datum en tijd van je interesse.

Boek een foodtour in La Spezia

Duur van rondleidingen in La Spezia

La Spezia Markt| ©Giulio Paolicchi
La Spezia Markt| ©Giulio Paolicchi

De duur van een culinaire rondleiding in La Spezia is net zo gevarieerd als de gerechten die kunnen worden opgenomen in het menu dat door de gids wordt georganiseerd. Bij sommige gelegenheden duren de culinaire tours 3 uur, terwijl op andere data de route in 2,5 uur wordt voltooid en de deelnemers vrij zijn om te doen wat ze willen met de rest van hun tijd.

Deze variatie in de tijd van de gastronomische tours in La Spezia heeft te maken met het aantal toeristen dat aanwezig kan zijn op het moment van je bezoek. Als het zomer is, dan zitten de meeste restaurants vol met mensen en kunnen de wachttijden oplopen. Zelfs binnen een gastronomische tour gaat dat meestal voor op de aandacht van de keuken en de snelheid waarmee de bestelde gerechten worden afgeleverd.

Hoe dan ook, deze gastronomische tours kunnen in de vroege avond of vroege middag worden georganiseerd. Dit betekent dat ze een alternatief kunnen zijn voor een diner of lunch en dat je je dag zo kunt indelen dat je deel kunt nemen aan de beste dagtochten vanuit La Spezia. In de wetenschap dat je tegen 17.00 uur terug bent in de stad, kun je van deze tours genieten om de honger te stillen die je hebt opgebouwd tijdens je sightseeing.

Boek een rondleiding door La Spezia

Wat krijg ik te zien tijdens deze tour?

La Spezia| ©Sergio Boscaino
La Spezia| ©Sergio Boscaino

De dingen die je te zien krijgt tijdens een gastronomische tour in La Spezia hebben alles te maken met de culinaire identiteit van de stad, maar ook met de cultuur die er vorm aan geeft. De gastronomie van een plaats heeft veel te maken met de levensstijl van de inwoners en daarom heb je bij dit type tour de mogelijkheid om jezelf vertrouwd te maken met de dagelijkse realiteit van deze plaats door middel van de smaken die haar onderscheiden.

Wat betreft de gebieden die je zult bezoeken in de stad, moet je weten dat de tour meestal plaatsvindt rond de Giardini Pubblici. Dit komt omdat dit openbare park het hart van het stadscentrum vormt en de omgeving vol is met restaurants en winkels die het commerciële district van deze relatief kleine stad vormen.

In ieder geval maken de gastronomische tours deel uit van de beste tours van La Spezia vanwege het feit dat je onderweg door de belangrijkste straten loopt. Deze verschillen van andere Italiaanse steden doordat veel van de gebouwen in de stad hooguit 100 jaar oud zijn.

Daarnaast is de sfeer van de restaurants die je bezoekt zeer gevarieerd, omdat La Spezia wordt gekenmerkt door een culinaire industrie die het beste van de lokale landbouw combineert met de sterke relatie die vandaag de dag bestaat met de visserij langs de Ligurische kust.

Boek een culinaire rondleiding in La Spezia

Tips voor een gastronomische rondleiding door La Spezia

Nationaal Park Cinque Terre| ©Ineke Klaassen
Nationaal Park Cinque Terre| ©Ineke Klaassen

Er zijn verschillende tips om in gedachten te houden als je wilt deelnemen aan een food tour in La Spezia. Hoewel dit een van de leukste dingen is om te doen in La Spezia, is het nog steeds zo dat de ervaring leuker kan worden gemaakt als je de juiste keuzes maakt.

Kies de avonduren

Als je de mogelijkheid hebt om een gastronomische tour te kiezen die na zes uur 's avonds plaatsvindt, dan is het beter om dat alternatief te nemen. De middagtours hebben de neiging veel oncomfortabeler te zijn vanwege de hoge of lage temperaturen die zowel in de winter als in de zomer in deze stad voelbaar zijn. Ook is het mogelijk dat de sfeer in de restaurants niet op zijn best is.

Het middagalternatief is ook perfect voor diegenen die dit tijdschema praktischer vinden en het is zelfs meer aan te raden voor diegenen die van plan zijn een excursie in Cinque Terre te maken tijdens de zonsondergang. In dat geval moet je genoeg energie hebben om het meeste uit deze andere toeristische ervaring te halen.

Ga met voldoende eetlust

De andere aanbeveling die ik je kan geven als je wilt deelnemen aan de gastronomische tours in La Spezia is om met voldoende eetlust naar dit culinaire evenement te gaan. Het is namelijk geen wandeling waarbij je bij elke halte een kleine proeverij krijgt. Bij alle stops krijg je een volledige maaltijd, wat betekent dat je aan het eind van de tour het dubbele of driedubbele hebt gegeten van wat je op een gewone avond zou eten.

Durf verschillende dingen te proberen

Het beste wat je kunt doen om van je deelname aan een rondleiding door La Spezia een succes te maken, is bereid zijn om verschillende dingen te proberen. Het is namelijk waarschijnlijk dat sommige gerechten je vreemd voorkomen, vanwege de ingrediënten die ze bevatten of vanwege hun presentatie. Maar het belangrijkste is dat je de experts vertrouwt, want de Italiaanse keuken is een van de beste ter wereld.

Inktvis, vis en octopus voegen zich bij andere ingrediënten zoals de traditionele tomaat, de representatieve basilicum en de consistente pasta om enkele van de gerechten te creëren waarvan je kunt genieten tijdens deze tour.

Boek een gastronomische tour in La Spezia

Hoeveel kost een gastronomische tour in La Spezia?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Een gastronomische rondleiding is een behoorlijke financiële investering. De meeste kosten rond de 90 euro per persoon en dat is een bedrag dat voor sommige toeristen alarmerend kan lijken. Er zijn echter specifieke factoren die je in gedachten moet houden.

De eerste is dat het een tour is die je de mogelijkheid biedt om de beste restaurants in de stad op dezelfde datum te bezoeken, wetende dat je de meest representatieve gerechten van elk van hen zult proberen. Dit komt uiteindelijk neer op een logistiek gemak, omdat je wachttijden vermijdt bij elk van deze plekken en je jezelf ook de mogelijkheid bespaart om een fout te maken bij het bestellen van je diner.

De hoeveelheid eten die je gedurende de avond tot je beschikking hebt is ook belangrijk. Ongeacht of het een middag- of avondtour is, is het nog steeds gebruikelijk dat elke deelnemer 4 of 5 hoofdgerechten tot zijn beschikking heeft, vergezeld van lokale wijnen en zelfs enkele desserts. Dus als je het bij elkaar optelt, kun je zien dat het bezoeken van ongeveer vijf verschillende restaurants en het bestellen van één gerecht in elk van hen de kosten van de tour aardig zou benaderen.

Boek een gastronomische tour in La Spezia

Waarom is het aan te raden om een gastronomische tour door La Spezia te doen?

In Pisa| ©S D K
In Pisa| ©S D K

Een gastronomische rondreis door La Spezia is aan te raden omdat alle Italiaanse steden een culinaire identiteit hebben die geworteld is in hun geschiedenis en de cultuur die hun inwoners door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Dit betekent dat de manier van bereiden van de meest representatieve gerechten van de Noord-Italiaanse gastronomie in deze stad heel anders is dan in Genua of Pisa.

Bovendien onderscheidt La Spezia zich op culinair gebied door de uitstekende combinatie van de smaken die direct afkomstig zijn van de landbouwproductie van de regio met de maritieme smaken die verkregen worden door de visvangst, wat de meest kenmerkende factor van de economie van dit deel van Ligurië is geworden, tenminste als je het toerisme buiten beschouwing laat.

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat de stad La Spezia een relatief kleine toeristische bestemming is die op de kaart staat van plaatsen om te bezoeken in Noord-Italië vanwege de nabijheid van het nationale park Cinque Terre. Dus als je een 48 of 72 uur durend bezoek brengt aan deze stad, dan is een eettour een geweldige manier om je tijd te vullen terwijl je de culinaire identiteit op de best mogelijke manier ervaart.

Boek een culinaire tour in La Spezia

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus zelf eten in La Spezia?

Eten in La Spezia| ©Anja Leidel
Eten in La Spezia| ©Anja Leidel

Een van de eerste voordelen van het nemen van een culinaire rondleiding met gids als je besluit op eigen houtje een aantal restaurants te bezoeken, is de financiële besparing. Een culinaire rondleiding biedt voorkeurtarieven zodat de prijs die je betaalt concurrerend is in vergelijking met wat je zou uitgeven voor het eten op elk van deze plaatsen buiten de toeristische route.

Een ander groot voordeel is het feit dat een rondleiding je de mogelijkheid biedt om alle belangrijke details te leren over de culinaire wereld van deze plaats, evenals de gebeurtenissen die de cultuur van deze plaats hebben gemarkeerd. Je zult onderhoudende verhalen ontdekken die rechtstreeks worden verteld door een expert over het verleden van de stad. Daarnaast kom je meer te weten over de identiteit die het heden heeft getekend.

Dit is zeker iets wat je niet meemaakt als je in je eentje een restaurant bezoekt, want dan heb je niet de begeleiding van een gids die er 100% op gericht is om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Dit is zodat je aan het einde van de tour zoveel mogelijk kennis hebt over de lokale keuken en cultuur van de stad.

Ook is een rondleiding met gids een uitstekende manier om te garanderen dat je de beste restaurants kunt bezoeken zonder dat je zelf hoeft te reserveren, wat behoorlijk ingewikkeld kan zijn tijdens de drukste toeristische seizoenen in de stad.

Boek een rondleiding in La Spezia