Beste dingen om te doen in La Spezia

De activiteiten in La Spezia blijven het hele jaar door divers en interessant. Tegelijkertijd zijn er een aantal favoriete activiteiten die je niet mag missen als je de stad bezoekt. Lees verder om er een paar te ontdekken.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in La Spezia

La Spezia | ©Alex Ghizila

De leukste dingen om te zien en te doen in La Spezia hebben veel te maken met de omgeving van deze Italiaanse stad. Het nationale park Cinque Terre ligt direct naast de stad en andere grote Italiaanse metropolen liggen op minder dan 50 minuten afstand. Dit terwijl deze plaats ook op zichzelf al een Ligurisch wonder is, met bouwwerken die over het algemeen vrij recent zijn.

Om deze redenen raad ik je aan om verder te lezen voor een compilatie van dingen die je kunt zien en doen in La Spezia. Stuk voor stuk bieden ze je de mogelijkheid om de leukste dingen te doen in deze plaats en zijn omgeving. Dit maakt het gemakkelijker voor je om je uitstapje te plannen, hoe kort of lang het ook duurt.

1. Maak een zeetocht langs de kust van La Spezia

La Spezia Kust| ©DJ MadiC LTM
La Spezia Kust| ©DJ MadiC LTM

Een van de beste dingen om te doen in La Spezia, ongeacht de tijd van het jaar, is een tocht op zee langs de kust. Dit is een van de beste delen van de Ligurische Zee, een stuk van de Middellandse Zee dat zich uitstrekt van deze Italiaanse regio tot de Franse stad Cap Ferret.

De voorwaarden van de boottocht kunnen zeer verschillend zijn, afhankelijk van de gekozen service. Het meest gebruikelijk is echter een dagtocht met een lichte lunch en lokale wijnen. Ze zijn meestal gereserveerd voor een klein aantal mensen en vinden meestal plaats op een zeilboot. Vooral als het een datum is waarop de wind gunstig is om snel te zeilen.

Opgemerkt moet worden dat dit deel van de Italiaanse Rivièra op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, dus het waarderen van de kustlijn vanaf een boot op een zonnige dag bij aangenaam weer is een kans die je niet mag missen tijdens je bezoek aan La Spezia.

Interessante details

 • Duur: Dit soort boottochten kan variëren in lengte, maar degene die worden geadverteerd als een tocht van een hele dag duren meestal ongeveer zeven tot acht uur in totaal.
 • Prijs: De boottocht langs de Ligurische kust met lunch en een paar glazen wijn kost meestal rond de 160 per persoon. Er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar, maar dan is de tocht veel korter.

2. Maak een fietstocht door de hele regio

Nationaal Park Cinque Terre| ©Ineke Klaassen
Nationaal Park Cinque Terre| ©Ineke Klaassen

Van het historische centrum en de omgeving van deze stad kun je ook genieten via de bergen en wegen in deze hoek van Italië. Daarom is een fietstocht een uitstekende manier om te genieten van de schoonheid die La Spezia kenmerkt en een van de beste dingen om het hele jaar door te doen.

De duur van dit soort tochten en de route variëren afhankelijk van het weer. Het meest gebruikelijke is echter dat ze worden uitgevoerd op een elektrische fiets die het trappen vergemakkelijkt, zodat de deelnemers Vernazza, een van de vijf dorpen van Cinque Terre, in recordtijd kunnen bereiken.

De ervaring is ideaal omdat je zo van dichtbij kennis kunt maken met de velden en bossen die net buiten de stad liggen en ook binnen dit nationale park. Dit is heel interessant omdat dit een gebied is dat oorspronkelijk gewijd was aan de landbouw, maar tegenwoordig is het volledig gericht op de visserij.

Dit is zeker een van de beste tochten in La Spezia en het meest interessante eraan is dat het een activiteit is voor het hele gezin, want het is geschikt voor alle kinderen groter dan 1,30m. De prijs is inclusief gebotteld water, veiligheidsuitrusting en een gids die je rechtstreeks meeneemt naar enkele van de belangrijkste hoekjes van dit natuurgebied.

Interessante details

 • Duur: dit type tocht duurt meestal vier of vijf uur in totaal, inclusief de pauzes die je kunt nemen om de verschillende plekken langs de route te verkennen.
 • Prijzen: deze activiteit kost bijna altijd rond de 90 euro per persoon, wat vrij gunstig is als je bedenkt dat soms een kleine focaccia en wijnproeverij zijn inbegrepen.

3. Woon een Noord-Italiaanse eetles bij

Kookles| ©Maarten van den Heuve
Kookles| ©Maarten van den Heuve

De Noord-Italiaanse keuken is net zo belangrijk als die van het zuiden van het land en tegelijkertijd kun je de culinaire tradities van La Spezia en Ligurië waarderen. Een van de beste dingen om te zien en te doen in La Spezia is om deel te nemen aan een kookles met experts over de gastronomische geschiedenis en de diversiteit aan ingrediënten die deze agrarische regio kenmerken.

De lessen zelf zijn vaak een uitstekende manier om je te vermaken voordat je deelneemt aan een van de beroemde excursies die van La Spezia een belangrijke toeristische bestemming in Ligurië maken. Ze zijn ook een goede manier om de lokale gastronomie te leren kennen op de voorwaarden van de hoofdrolspelers. Ze bestaan meestal uit een viergangendiner en de lessen zijn meestal bedoeld voor groepen van niet meer dan acht deelnemers.

De ervaring omvat ook de begeleidende wijn die je tijdens het evenement drinkt en een gedrukt receptenboekje dat je mee naar huis kunt nemen zodat je de gerechten die je hebt geleerd stap voor stap kunt namaken. Er is ook het voordeel dat de lessen meestal worden gehouden in een aantal professionele keukens in het stadscentrum en tegelijkertijd is het een activiteit die beschikbaar is voor het hele gezin, ongeacht leeftijd.

Interessante details

 • Duur: dit type kookles duurt meestal ongeveer vier uur in totaal.
 • Prijs: de prijs van zo'n les per persoon ligt meestal rond de 150 euro, maar dit is inclusief de begeleiding van de professionele kok die de les geeft en de betaling van alle ingrediënten.

Boek een kookles in La Spezia

4. Geniet van een gastronomische tour door de stad

Uit eten in La Spezia| ©Anja Leidel
Uit eten in La Spezia| ©Anja Leidel

Je kunt La Spezia vanuit een heel ander perspectief leren kennen tijdens een gastronomische rondleiding door de stad. Dit is een toeristische ervaring die ten zeerste wordt aanbevolen om vertrouwd te raken met de smaken die deze plaats kenmerken en vooral omdat het een ideale activiteit is om tegelijkertijd enkele van de meest iconische plaatsen van de stad te bezoeken.

De kosten van deze service zijn meestal inclusief verschillende proeverijen van gerechten, evenals gebotteld water. Wat enkele van de beste culinaire tours in La Spezia kenmerkt is de kans om de Italiaanse cultuur en manier van leven te ervaren, omdat veel van de gidsen echt optreden als een lokale vriend die je meeneemt naar hun favoriete plekjes in een oprechte en ondersteunende uitwisseling van ideeën.

Houd in gedachten dat La Spezia over het algemeen geen erg grote stad is, wat betekent dat je met een goede culinaire tour de meeste culinaire schatten van de stad te zien krijgt.

Interessante details

Duur: dit soort gastronomische tours duren meestal maximaal drie uur, wat genoeg tijd is om verschillende restaurants te bezoeken en verschillende voorgerechten, hoofdgerechten en desserts te proeven.Prijs: de prijs van een dergelijke ervaring ligt meestal rond de 90 euro per persoon en in zekere zin is het een handig tarief als je weet dat je onderweg in drie of vier verschillende restaurants zult eten.

Boek een culinaire tour in La Spezia

5. Bezoek enkele musea in de stad

Het maritiem technisch museum van La Spezia| ©freakforti
Het maritiem technisch museum van La Spezia| ©freakforti

La Spezia is een stad die, ondanks het feit dat het klein en relatief modern is, een grote verscheidenheid aan musea heeft die een bezoek waard zijn tijdens een sightseeing tour. Sommige zijn gewijd aan Italiaanse kunst, terwijl andere zich richten op de geschiedenis van de regio Ligurië. De volgende twee zijn enkele van de beste dingen om te zien en te doen in deze stad.

Het technisch marinemuseum

Kaartjes kopen voor het Technisch Scheepvaartmuseum in La Spezia is een aanrader voor alle soorten toeristen, want dit museum is een van de beste in Europa voor een permanente tentoonstelling van de wapens en schepen van een nationale marine.

Binnen vind je antieke wapens die deel uitmaakten van verschillende legers die behoorden tot de koninkrijken die samen het huidige republikeinse Italië vormden. Je ziet er ook recentere modellen die werden gebruikt in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

 • Openingstijden: Elke dag van de week geopend van 8.30 tot 19.30 uur.
 • Prijzen: Kaartjes kosten ongeveer 3 euro per persoon.

Kasteel San Giorgio

Het Castel San Giorgio is voor velen de grootste historische en architectonische schat van La Spezia en deze plek doet nu dienst als museum. Als zodanig heeft het permanente tentoonstellingen van beelden en andere stukken die zijn gebruikt door de bewoners sinds de bouw van het gebouw in de 14e eeuw.

 • Openingstijden: Het kasteel is gesloten op maandag en van woensdag tot zondag is het meestal geopend van 10.00 tot 12.30 uur en verwelkomt dan weer bezoekers van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Prijzen: De toegangsprijs is ongeveer 5 euro per persoon. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd.

6. Excursie naar het Palmaria-eiland

Palmaria Eiland| ©Graeme Maclean
Palmaria Eiland| ©Graeme Maclean

Aan het zuidwestelijke uiteinde van de Golf van La Spezia ligt nog een van de beste attracties van deze stad. Dit is het eiland Palmaria waar je kunt genieten van een rondleiding door de natuurlijke ruimtes vol met bijzondere flora en fauna.

Het eiland wordt gekenmerkt door dezelfde kliffen die je overal in Cinque Terre vindt, maar het heeft ook marmeren grotten die ideaal zijn om te verkennen. In feite is het ook de perfecte plek om te genieten van een korte boottocht of gewoon van een dagje strand op een minder toeristische locatie.

In het dorp tegenover het eiland, Portovenere, heb je ook de mogelijkheid om het beroemde fort op de zuidwestelijke oever te bezoeken. Wandelen is een andere activiteit die je niet mag missen op het eiland en een lunch of diner met de vangst van de dag in Portovenere is perfect wanneer je besluit terug te keren naar wat de lokale bevolking beschouwt als het vasteland.

7. Een middag doorbrengen in het Parco Giardini Pubblici

Park Giardini Pubblici| ©Jason
Park Giardini Pubblici| ©Jason

Midden in het stedelijke hart van La Spezia ligt de Giardini Pubblici, een openbaar park vlakbij het technisch marinemuseum en de promenade langs de jachthaven van de stad.

Het wordt gekenmerkt door de mogelijkheid die het toeristen biedt om te wandelen door een van de weinige ruimtes die er in de stad bestaan voor het vermaak van alle inwoners, evenals door de schoonheid die het landschap van deze plek onderscheidt.

Het is echt een plan dat je niet mag missen als je La Spezia bezoekt, vooral vanwege de nabijheid van de meeste restaurants en commerciële instellingen van de stad. Dit betekent dat een wandeling van een uur of twee over de lengte en dan gaan winkelen of gewoon gaan zitten voor een lekkere maaltijd een must is voor alle toeristen die naar deze stad komen.

8. De bergen bekijken in het Parco Nazionale dell'Appennino Tosco-Emiliano

Wandelen door het Parco Nazionale dell'Appennino Tosco-Emiliano| ©Cristian Marchi
Wandelen door het Parco Nazionale dell'Appennino Tosco-Emiliano| ©Cristian Marchi

De nabijheid van andere belangrijke toeristische trekpleisters in Noord-Italië maakt excursies vanuit deze stad tot een van de leukste dingen om te doen , ongeacht de tijd van het jaar of het aantal mensen dat meegaat. Om deze reden is een wandeling naar het Parco Nazionale dell'Appennino Tosco-Emiliano iets wat je niet mag missen. Vooral omdat het op ongeveer 40 minuten rijden ten noordoosten van de stad ligt.

Monte Prado, Monte Cusna en Alpe di Succiso zijn enkele van de meest bezochte bergen in de omgeving. De grote weiden en verborgen meren die zich uitstrekken over de lengte van het nationale park zijn echter ook een geweldige plek om er even tussenuit te gaan en te genieten van de natuurlijke schoonheid die deze bergachtige regio kenmerkt.

Het nationale park is veel te groot om de hele lengte te kunnen bestrijken. Maar als je enkele Toscaanse dorpen bezoekt die tussen de grenzen van deze regio en Ligurië liggen, kun je toch genieten van de schoonheid die dit berggebied kenmerkt.

9. Maak van de gelegenheid gebruik om naar Genua en Pisa te gaan

In Pisa| ©S D K
In Pisa| ©S D K

Tot slot is een van de beste dingen om te zien of te doen tijdens een bezoek aan La Spezia om gebruik te maken van de vrije tijd die je in deze stad hebt om een of twee dagen naar Genua of Pisa te gaan. Een deel van het belang van La Spezia in Italië is de strategische ligging binnen de kustregio die van grote invloed was op de bloei van de Europese handel via deze twee belangrijke locaties.

De treinreis van deze stad naar zowel Pisa als Genua duurt ongeveer even lang, anderhalf uur, dus het maakt niet uit welke van de twee locaties je besluit te bezoeken. Het maakt dus niet uit welke van de twee je bezoekt. Je moet echter wel weten dat je bij een bezoek aan Genua veel meer leert over het belang van de haven voor de Italiaanse handel. Pisa, aan de andere kant, biedt grote wonderen van de Italiaanse architectuur, waaronder de beroemde scheve toren.

Boek je rondreis naar Florence en Pisa

10. Neem deel aan een privé-excursie naar de Cinque Terre

In Cinque Terre| ©Jasmine Halki
In Cinque Terre| ©Jasmine Halki

De echte reden waarom La Spezia een belangrijke toeristische bestemming in Italië is, is de nabijheid van het Nationaal Park Cinque Terre, een eeuwenoude bergachtige strook langs de Ligurische kust met vijf kustplaatsen van historisch belang en architectonische schoonheid, en een UNESCO Werelderfgoedlocatie. De regio is zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Deze activiteit kan worden beschouwd als een van de beste dagtochten vanuit La Spezia, want hoewel het zo dicht bij La Spezia ligt, is het toch een gebied buiten de stad. Het is ook een niet te missen onderdeel van je reis als je geïnteresseerd bent in het verkennen van een van de grootste attracties van Italië. Het hele gebied wordt gekenmerkt door de kleuren van de oude huizen die op een heel eigenaardige manier contrasteren met de rotsachtige kliffen die direct breken met de Ligurische kust.

Je kunt deze plek op eigen houtje bezoeken als je dat wilt. Ik kan je echter aanraden om deel te nemen aan een privétour, omdat je dan alle dorpen in recordtijd kunt bezoeken zonder een van de belangrijkste bezienswaardigheden te missen. In de prijs van de service is ook de terugreis per trein vanaf de haven van La Spezia inbegrepen.

Nuttige details

 • Duur: Dit soort excursies langs de Cinque Terre duren meestal ongeveer zes of zeven uur in totaal. Ze kunnen iets langer duren, afhankelijk van het aantal toeristen in elk van de dorpen.
 • Prijs: Volwassenen betalen meestal een bedrag van ongeveer 350 euro per persoon, wat logisch is omdat het een privé- en exclusieve ervaring is. Kinderen tussen 4 en 11 jaar betalen echter maar ongeveer 60 euro.

Boek een privé excursie naar Cinque Terre