Dingen die je niet kunt missen bij de Kathedraal in Milaan

Ontdek de schatten van de Milanese kathedraal, een van de mooiste van het land. Dit artikel onthult de juwelen en verhalen achter het interieur.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minuten lezen

Dingen die je niet kunt missen bij de Kathedraal in Milaan

Milaan Duomo | ©Herbert Frank

De op twee na grootste katholieke kerk ter wereld is een van de bezienswaardigheden in Milaan. Het duurde bijna vijf eeuwen om het te bouwen en in zekere zin zou je kunnen zeggen dat het nooit af was. De Veneranda Fabbrica del Duomo is nog steeds bezig de schade te herstellen en de beschadigde standbeelden te vervangen.

De Milanese kathedraal is bekleed met een bijzonder marmer dat nog steeds wordt gewonnen in Candoglia, aan de oevers van het Lago Maggiore. Dit prachtige omhulsel beschermt de juwelen en merkwaardige details die erin verborgen zijn. Dit artikel zal dienen als leidraad voor uw wandeling in de Duomo.

1. Sta vol ontzag onder de monumentale glas-in-lood ramen

Gebrandschilderde ramen van de Duomo| ©Jorge Láscar
Gebrandschilderde ramen van de Duomo| ©Jorge Láscar

De aan de Maagd Maria gewijde kathedraal is versierd met meer dan 50 glas-in-loodramen, vervaardigd door de meesters van die tijd. Deze grote lichtkoepels waren van fundamenteel belang: zij verlichten de Duomo en beelden verschillende scènes uit de Heilige Schrift uit die iedereen kan begrijpen, van de beschaafden tot de meest nederigen.

In de Middeleeuwen had het licht een sterke symbolische betekenis: het was een uitdrukking van het goddelijke en de tegenhanger van de duisternis, die synoniem was met zonde. Wordt de romaanse stijl gekenmerkt door stilte en contemplatie, de gotische kunst zoekt toenadering tot God en streeft die na met doorschijnende sferen en bouwwerken die de hemel raken.

Neem bij binnenkomst de tijd om onder de grote glas-in-loodramen door te lopen die heiligenlevens, bijbelse taferelen en andere anekdotes uitbeelden. Als u Milaan bezoekt in de kersttijd, zijn de ramen van binnenuit verlicht, wat een zeer suggestieve sfeer creëert.

Boek uw ticket naar de Duomo van Milaan

2. Ontdek de geschiedenis van de Heilige Spijker

Kruidnagel| ©TReloqui
Kruidnagel| ©TReloqui

De kathedraal van Milaan herbergt een zeer kostbaar relikwie: een nagel van het Heilig Kruis. Als u zich afvraagt hoe het in Noord-Italië is gekomen, zijn er verschillende theorieën. Volgens de meest gerenommeerde is het gevonden door de heilige Helena, moeder van keizer Constantijn, tijdens een reis naar het Heilige Land.

Na de dood van Constantijn en zijn erfgenamen kwam de nagel in handen van Theodosius I de Grote, waarna de sporen verloren gingen. Gelukkig vond de toekomstige beschermheilige van de stad, Sant'Ambrogio, het een paar jaar later in een werkplaats van een hoefsmid. Aanvankelijk werd de relikwie bewaard in de nu verdwenen basiliek van Santa Tecla.

Uiteindelijk werd het op 20 maart 1461 naar binnen verplaatst en sindsdien wordt het bewaard op het hoogste punt van de apsis. Als u in september Milaan bezoekt, kunt u getuige zijn van de rite van de Nivola, een ritueel waarbij de spijker uit de apsis wordt opgehaald om hem dichter bij de grond te brengen. Om deze uit te voeren beklimt de aartsbisschop een wolkvormig bouwwerk dat dateert uit de 17e eeuw.

Dit apparaat is versierd met engelfiguren en bereikt een hoogte van 40 meter. Het ritueel wordt gewoonlijk uitgevoerd op het religieuze feest van de Verheffing van het Heilig Kruis op 14 september.

3. Aanschouw de schilderijen van San Carlo

Schilderij van San Carlo| ©Filippo Abbiati
Schilderij van San Carlo| ©Filippo Abbiati

Tussen de zuilen van de kathedraal is een reeks schilderijen, "Quadroni" genaamd, prachtig aanwezig. Zij brengen hulde aan de figuur van San Carlo Borromeo, aartsbisschop van de stad in de 16e eeuw.

Hij was eenbelangrijk figuur en wordt herinnerd om zijn veelvuldige bezoeken aan al zijn bisdommen en omdat hij tijdens de pestepidemie van 1576 duizenden zieken heeft geholpen.

De schilderijen illustreren het leven en de wonderen van de heilige: de toediening van de sacramenten aan de zieken, de ontmoeting met de prinsen van Savoye in Turijn, zijn begrafenis in de Duomo en andere episodes.

Helaas zijn ze niet het hele jaar door te zien: ze worden tentoongesteld op 4 november, de feestdag van St. Carlo Borromeo, en blijven iets minder dan twee maanden binnen in de kathedraal. Als u Milaan bezoekt in januari, de eerste helft van het jaar, hebt u tijd om ze te zien.

San Carlo kwam oorspronkelijk uit Arona, een dorp aan het Lago Maggiore. Arona is niet alleen bekend om het enorme standbeeld dat hem afbeeldt, maar ook om zijn mooie promenade langs het meer met uitzicht op de Rocca di Angera, een fort op de tegenoverliggende oever. Houd het in gedachten als u op zoek bent naar rondleidingen en excursies vanuit Milaan.

Boek uw bezoek aan Milaan's La Scala Theater

4. Vind de zak van het Laatste Oordeel

Binnen in de Duomo| ©Jorge Láscar
Binnen in de Duomo| ©Jorge Láscar

Als je de kathedraal binnenkomt, ga dan naar de eerste travee aan de rechterkant en kijk omhoog. Je zult een groot jute doek aan het plafond zien hangen.

Niemand weet wat er in zit en er wordt gezegd dat het pas zal vallen als het einde van de wereld komt. Het is ook niet bekend hoe het aan het einde van de kathedraal terechtkwam...

5. Kijk eens goed naar het standbeeld van Sint Bartholomeus gevild

Sint Bartholomeus gevild| ©Jorge Láscar
Sint Bartholomeus gevild| ©Jorge Láscar

De heilige Bartholomeüs was een van de twaalf apostelen en werd levend gegeseld omdat hij het christelijk geloof niet had afgezworen. Een standbeeld herdenkt deze episode en u kunt het zien in een van de zij-ingangen van de kathedraal. Het stond oorspronkelijk op het plein, maar werd naar binnen verplaatst omdat het de meest gevoelige mensen angst aanjoeg.

Laat u niet misleiden, wat er op het eerste gezicht uitziet als een tafelkleed is eigenlijk haar huid die van haar schouders hangt. De verwijderde teint legt de spieren en de pezen van de heilige bloot, die opvallen door hun anatomische precisie.

Boek een rondleiding door Milaan

6. Zoek de zonnewijzer

Zonnewijzer| ©Maria Beatriz
Zonnewijzer| ©Maria Beatriz

Als u de Dom van Milaan binnengaat, ziet u, als u een beetje oplet, een metalen lijn op de vloer die de vijf schepen doorkruist en aan de linkerkant een paar meter omhoog gaat. Als je goed kijkt, is er op de tegenoverliggende muur een klein gat van ongeveer 24 meter hoog en met een diameter van ongeveer 2,5 centimeter. s Middags stroomt de zon door het gat, bereikt de tegenoverliggende muur en het licht wordt geprojecteerd op de messing strip.

Dankzij deze methode konden de Milanezen de exacte tijd weten, een zeer belangrijk element in een stad die een gouden eeuw beleefde. De zonnewijzer werd inderdaad gebouwd onder het bewind van Jozef II van Habsburg, die ook de verlichting van de hoofdstraten met olielampen en de nummering van alle gebouwen invoerde.

De zonnewijzer van de Duomo is een van de nauwkeurigste ter wereld en de constructie ervan is te danken aan de astronomen van het Brera-observatorium, dat nog steeds bestaat en wordt aangevuld met een museum waarin de oude werktuigen van de wetenschappers zijn ondergebracht. Zoals u zich kunt voorstellen, bevindt het zich naast de beroemde Pinacoteca van Milaan.

7. Staan voor het monument van Gian Giacomo Medici

Monument van Gian Giacomo Medici| ©G.dallorto
Monument van Gian Giacomo Medici| ©G.dallorto

De Medici familie is verbonden met Florence, maar dit lid heeft niets met hen te maken. Gian Giacomo werd geboren in Milaan op het einde van de 15e eeuw. Als jongeman onderscheidde hij zich door enkele militaire heldendaden, vooral tegen de Welfen en de Fransen. Zijn successen brachten hem ertoe te vechten voor het leger van Karel I van Spanje.

Hij was een groot leider en bij zijn dood in 1555 gaf Paus Pius IV opdracht tot het maken van een grafmonument door de beroemde beeldhouwer Leone Leoni. De figuur van de soldaat bevindt zich in het midden van de compositie en is afgebeeld met zijn linkerbeen naar voren en gedeeltelijk bedekt door een mantel. Aan beide kanten staan de allegorieën van Vrede en Militie.

8. Leer meer over de geschiedenis van de doopkapel van San Giovanni alle Fonti

Doopkapel van San Giovanni alle Fonti| ©A ntv
Doopkapel van San Giovanni alle Fonti| ©A ntv

In het jaar 378 gaf de patroonheilige van de stad, Sint Ambrosius, opdracht tot de bouw ervan om de bevolkingstoename het hoofd te kunnen bieden. Het is geïnspireerd op keizerlijke mausolea, aangezien Milaan in die tijd de hoofdstad was van het West-Romeinse Rijk.

Het had acht zijden en drie treden leidden de gelovigen naar de kuip. U kunt de overblijfselen ervan zien in de kelder van de kathedraal.

9. Bewonder de sarcofaag van Ottone Visconti

Sarcofaag van Ottone Visconti| ©Giovanni Dall'Orto
Sarcofaag van Ottone Visconti| ©Giovanni Dall'Orto

Ottone Visconti, bijgenaamd Ottorino, was een sleutelfiguur in de geschiedenis van Milaan. Zijn familie streed met de familie Torriani om de macht over de stad en pas na een jarenlange strijd werd Ottone aartsbisschop en droeg hij de teugels over aan zijn kleinzoon Matteo.

Zo begon de Visconti-dynastie die gedurende twee lange eeuwen over de Lombardische hoofdstad heerste.

Na zijn dood werd zijn stoffelijk overschot bijgezet in een sarcofaag die werd ondersteund door twee roodmarmeren zuilen. De structuur doet denken aan Romeinse porfieren grafmonumenten en diende als inspiratiebron voor de Ark van Berardo Maggi, een ander grafmonument dat in de oude kathedraal van Brescia bewaard wordt.

Overigens, als u geïnteresseerd bent in een bezoek aan Brescia of andere plaatsen in de regio Lombardije, raad ik u aan het bericht te lezen over de beste rondleidingen en excursies vanuit Milaan.

Boek uw excursie vanuit Milaan

10. Orgel van de Duomo

Duomo Orgel| ©Aconcagua
Duomo Orgel| ©Aconcagua

Het is het grootste pijpinstrument in Italië en behoort tot de top tien van de wereld. Deze bevindt zich aan weerszijden van het priesterkoor en is zeer indrukwekkend, maar het belangrijkste kenmerk is de eclectische klankstructuur.

Bovendien werd hij in 2019 volledig vernieuwd om een uitstekende geluidskwaliteit te blijven garanderen. Je kunt er naar luisteren op mis dagen.

Bonus track: de Tarantasio draak

Tarantasio Draak| ©Charles W
Tarantasio Draak| ©Charles W

Volgens de legende bevond zich rond het jaar 1100 in de buitenwijken van Milaan een groot meer waar een angstaanjagend wezen leefde: de draak Tarantasio.

Niemand slaagde erin het te verslaan totdat Umberto Visconti, de stamvader van de gelijknamige aristocratische familie, een poging waagde. Een standbeeld herdenkt dit legendarische monster.

Het is niet in de Duomo, maar bijna. U ziet het rechts van de centrale deur, bij het marmeren fries.

Trouwens, sommige mensen denken dat er een draak leeft in het Lago di Como. Hij staat bekend als lariosauro en men zegt dat hij zich schuilhoudt in grotten onder het water. Om uit te vinden of dit een mythe of een feit is, hoeft u alleen maar vanuit Milaan naar het Lago di Como te reizen.

Boek uw excursie naar het Comomeer vanuit Milaan

Waar te eten in de buurt van de Dom van Milaan

In Maio Restaurant,| ©Carlos Mora
In Maio Restaurant,| ©Carlos Mora

De Duomo en het bijbehorende plein vormen het hart van de stad. In de omgeving zijn er duizenden eetgelegenheden, van de goedkoopste tot de duurste.

Aangezien het een zeer toeristisch gebied is, is het belangrijk te weten welke etablissementen authentiek Italiaans eten en het beste uit de internationale keuken bieden. In de onderstaande lijst staan de aanbevolen opties:

  • Maio Restaurant, waar gastronomie en uitzicht elkaar omhelzen. Het biedt een Italiaanse keuken met oog voor nieuwe trends. Het heeft ook een gevarieerde wijnkaart (Piazza del Duomo - Centro Comercial La Rinascente, 7e verdieping).
  • Ciciarà, een restaurant dat de filosofie van de "nouvelle cuisine antique" volgt. Vertaald, het herinterpreteert traditionele gerechten zonder ze te vervormen. Het bevindt zich vlakbij de basiliek van Santo Stefano Maggiore (Piazza Santo Stefano 8).
  • Gino Sorbillo Lievito Madre, de pizzeria keten die het land stormenderhand verovert. De stamvader Luigi Sorbillo opende zijn eerste restaurant in Napels in 1935 en jaar na jaar is het aantal restaurants verveelvoudigd, zowel in Italië als in het buitenland (Largo Corsia dei Servi 11).
  • Savini Milano 1867, een klassieker in Galleria Vittorio Emanuele. Het is een van de oudste en beroemdste restaurants van de stad en een trefpunt voor de Italiaanse en internationale jetset (Via Ugo Foscolo 5 hoek Galleria Vittorio Emanuele II, 1e verdieping).
  • Temakinho, de fusie tussen Japan en Zuid-Amerika. Het etablissement in de buurt van de Duomo bevindt zich in Via Guglielmo Marconi 4, maar als het u bevalt en u op herhaling wilt, vindt u meer restaurants in de stad.

Voor meer ideeën raad ik je aan het bericht te lezen over de 10 dingen die je kunt zien en doen op het Piazza del Duomo in Milaan.