Da Vinci’s Het Laatste Avondmaal

Als je in Milaan bent, heb je de unieke kans om een van Da Vinci's meest verbazingwekkende werken live te zien: Het Laatste Avondmaal. Hier lees je hoe je het kunt bezoeken

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

6 minuten lezen

Da Vinci’s Het Laatste Avondmaal

Detail van Da Vinci's "Het Laatste Avondmaal", voormalig Dominicaans klooster van Santa Maria delle Grazie | ©Institutnationaldhistoiredelart‎

Extreem populair sinds Dan Brown er de hoofdpersoon van maakte in 'De Da Vinci Code', rust 'Het Laatste Avondmaal' sinds de creatie in 1497 op dezelfde plek: de muur van de refter van het voormalige Dominicaanse klooster van Santa Maria delle Grazie, dat op de Werelderfgoedlijst staat.

De snelste optie

Milaan Da Vinci's Laatste Avondmaal rondleiding

Ontdek een van de grootste schilderijen ter wereld.

Met deze rondleiding ontsnap je aan de wachtrijen bij Santa Maria delle Grazie om het werk van Leonardo Da Vinci te bekijken en leer je alle details van dit werk dankzij de uitleg van een professionele gids.

Tijdens deze rondleiding van Da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' in Milaan, die ongeveer 45 minuten duurt, krijg je de kans om Leonardo Da Vinci's schilderij van 'Het Laatste Avondmaal' van dichtbij te zien. Het werk bevindt zich in de kerk Santa Maria delle Grazie, waar je zonder wachtrij naar binnen kunt. Tijdens deze tour ontdek je, met een deskundige gids, verschillende interessante feiten over het schilderij.

Aanbevolen... Als je Leonardo Da Vinci's meesterwerk niet wilt missen

De meest complete optie

Milaan rondleiding met Laatste Avondmaal tickets

Leer de Lombardische hoofdstad kennen en bekijk het meesterwerk van Leonardo da Vinci.

Geniet van deze 3-uur durende tour door Milaan met een professionele kunstgeschiedenisgids, die natuurlijk ook kaartjes voor 'Het Laatste Avondmaal' bevat.

Tijdens deze rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal', die ongeveer drie uur duurt, zal een professionele gids, expert in kunstgeschiedenis, je vergezellen op een tour waarin je de kans krijgt om de buitenkant van de belangrijkste monumenten van de Italiaanse stad te zien, zoals de kathedraal van Milaan, het kasteel Sforza, Piazza della Scala en Via Dante. Bovendien zijn tickets voor 'Het Laatste Avondmaal' inbegrepen, waar je preferentiële toegang hebt en de wachtrijen kunt vermijden.

Aanbevolen als... Je de stad Milaan wilt ontdekken en weinig tijd hebt.


Rondleiding om 'Het Laatste Avondmaal' van Da Vinci te zien

Santa Maria delle Grazie| ©FouPic
Santa Maria delle Grazie| ©FouPic

Als je je ervaring wilt verrijken, is het huren van een rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal' om Da Vinci's beroemdste schilderij te zien de beste manier. Je zult niet alleen Da Vinci's fresco kunnen bewonderen zonder in de rij te hoeven staan, maar je zult ook meer te weten komen over de geschiedenis ervan en de reden waarom het na zoveel eeuwen nog steeds in dezelfde tentoonstellingsruimte hangt.

Je gids zal je ook vertellen over de artistieke technieken die de renaissancekunstenaar en zijn latere restaurateurs gebruikten en over alle verborgen symboliek en betekenissen die dit renaissancegenie in een van zijn grootste werken inprentte.

Inbegrepen

  • Fast-track toegang
  • 1 uur durende rondleiding in het Engels in de ochtend, vertrek om 8.30 uur.
  • Ontmoetingspunt op hetzelfde plein als waar het klooster staat, op Piazza di Santa Maria delle Grazie.
  • Toegankelijk voor rolstoelen
  • Groepen van maximaal 12 personen

Boek je rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal'

Regel je bezoek om Da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' te zien

Muur waarop het schilderij zich bevindt| ©Dimitris Kamaras
Muur waarop het schilderij zich bevindt| ©Dimitris Kamaras

Als je 'Het Laatste Avondmaal' op eigen houtje gaat bekijken, vergeet dan niet dat het essentieel is om je ticket van tevoren te reserveren en ik raad je aan om het ruim voor je reis te kopen.

Hoe kom je bij het klooster van Santa Maria delle Grazie om 'Het Laatste Avondmaal' te zien?

Het Laatste Avondmaal' bevindt zich in het Dominicaanse klooster op het Piazza di Santa Maria delle Grazie, in het historische centrum van Milaan. Je kunt het bereiken via:

  • Tram: Lijn 18. Corso Magenta - Santa Maria delle Grazie.
  • Metro: Conciliazione, Cadorna, lijn M1 of Cadorna, lijn M2.

Boek je rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal'

Waarom 'Het Laatste Avondmaal

Detail van Santa Maria delle Grazie vanaf de binnenplaats| ©FouPic
Detail van Santa Maria delle Grazie vanaf de binnenplaats| ©FouPic

Het gebeurt niet elke dag dat je kunt zeggen dat je voor een van de beroemdste kunstwerken hebt gestaan en een kunstwerk dat de meeste wetenschappelijke, artistieke en fictieve literatuur in de geschiedenis heeft voortgebracht. Het afgebeelde onderwerp, het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen voordat hij werd gekruisigd, is niet nieuw en dat was het ook niet toen het werd gemaakt.

Korte geschiedenis van het werk

Het was echter Leonardo da Vinci die deze passage uit het Nieuwe Testament met het grootste meesterschap en originaliteit benaderde. Het Italiaanse genie uit de Renaissance beeldde een van de meest dramatische momenten van dit historische avondmaal uit: het moment nadat Jezus had aangekondigd dat er een verrader onder hen was.

De reacties van verbazing en verbijstering van de apostelen zijn meesterlijk weergegeven in het schilderij, evenals gedragingen, figuren en composities die, volgens sommige experts, aanleiding geven tot een tweede lezing en interpretatie die verder gaat dan pure picturale techniek.

Deze door de auteur 'verborgen' boodschappen, zoals het vrouwelijke aspect van de figuur rechts van Jezus, die niet de apostel Johannes zou zijn maar Maria Magdalena, maken deel uit van de legende rond 'Het Laatste Avondmaal', zoals gezegd gepopulariseerd in het werk van Dan Brown en de bijbehorende film uit 2006.

Curiosa over 'Het Laatste Avondmaal

De refter waar 'Het Laatste Avondmaal' zich bevindt, in de kerk van Santa Maria delle Grazie, was het enige dat nog overeind stond na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het schilderij had er echter onder te lijden, omdat het een aantal lange jaren in de open lucht had gelegen. En niet alleen. Na de voltooiing in 1497 en gezien de steun, droog pleisterwerk, begon het werk af te bladderen, met voortdurende en vergeefse pogingen om het te restaureren in de 17e en 19e eeuw.

Later, tijdens de bezetting van het gebied door de troepen van Napoleon, werd de muur waarop het staat gebruikt voor schietoefeningen. Gelukkig heeft 'Het Laatste Avondmaal' tegenwoordig, na moeizame conserveringspogingen, een deel van zijn oorspronkelijke pracht en praal teruggekregen, zodat we allemaal kunnen genieten van dit prachtige stukje geschiedenis.

Boek nu je rondleiding door 'Het Laatste Avondmaal van Da Vinci'!

Waar bevindt het Laatste Avondmaal van Da Vinci zich in Milaan?

Santa Maria delle Grazie|©menudeviaje
Santa Maria delle Grazie|©menudeviaje

Het Laatste Avondmaal' bevindt zich in de kerk van Santa Maria delle Grazie, die in 1980 werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Ze wordt beschouwd als een van de mooiste in de Lombardische hoofdstad en werd gebouwd in de 15e eeuw.

Daarnaast verbergt de basiliek binnenin andere iconische werken van Italiaanse kunst, zoals de fresco's van Het lijdensverhaal door Gaudenzio Ferrari.

Boek je rondleiding naar 'Da Vinci's Laatste Avondmaal'

Openingstijden van 'Het Laatste Avondmaal' van Da Vinci in Milaan

Toegang tot het bezoek van het Laatste Avondmaal|©MoniPeni
Toegang tot het bezoek van het Laatste Avondmaal|©MoniPeni

Da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' kan worden bezocht van dinsdag tot en met zondag van 8.15 tot 19.00 uur tijdens doorlopende openingstijden. Laatste toegang om 18:45 uur.

Het is gesloten op maandag. Er zijn ook andere dagen van het jaar waarop de Santa Maria delle Grazie kerk gesloten is: 1 januari, 1 mei en 25 december.

Boek je rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal'

Tips voor een bezoek aan Da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' in Milaan

Leonardo da Vinci's 'Laatste Avondmaal' in Milaan|©Dei Cavalieri Collection
Leonardo da Vinci's 'Laatste Avondmaal' in Milaan|©Dei Cavalieri Collection

Als je naar Milaan reist en van plan bent om 'Het Laatste Avondmaal' van Da Vinci te gaan bekijken, zijn hier een paar tips:

  • Het belangrijkste is dat je je tickets zo ver mogelijk van tevoren reserveert.
  • Je mag foto's maken, maar altijd zonder flits.
  • Je moet 15 minuten voor het tijdstip van je bezoek bij de kassa zijn, anders wordt je reservering geannuleerd.

Reserveer je rondleiding voor 'Het laatste avondmaal van Da Vinci'

Andere interessante activiteiten in Milaan

De Dom van Milaan| ©Nikos Roussos
De Dom van Milaan| ©Nikos Roussos

Da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' bekijken is een van de essentiële dingen om te doen in Milaan, maar dat geldt ook voor de beroemde Duomo, de kathedraal van Milaan. Ik vertel je er alles over in dit artikel door Milaan Duomo Tickets en Rondleidingen. Bezienswaardigheden bezoeken in de stad en de omgeving is essentieel om alle hoeken van de stad en de regio te leren kennen. Ik vertel je er alles over in mijn artikel op Tours in Milaan.

Boek je rondleiding door Milaan met tickets voor 'Het Laatste Avondmaal'