Milaan in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Milaan, de stad van kunst en mode, wacht op je. Als je een paar dagen vrij hebt en het in 4 dagen wilt zien, maak je dan klaar want ik heb een route uitgestippeld die je niets zal laten missen.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Milaan in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Milan | ©Szymon Fischer

Ondanks het feit dat Milaan niet de hoofdstad van Italië is, is er van alles te zien en te doen. Deze iconische stad wordt door velen beschouwd als de stad van de mode en heeft niet alleen de beste galerieën, maar ook een groot aantal musea en gebouwen die de geschiedenis van het land laten zien.

Als je erover denkt om vier dagen naar Milaan te komen en niet goed weet waar je moet beginnen om alles te zien, maak je dan geen zorgen, ik heb een gedetailleerd plan voor je opgesteld zodat je het meeste uit je dagen kunt halen. Bezoek de Duomo, bekijk het Laatste Avondmaal, geniet van een avond op de grachten en maak een uitstapje naar een van de mooiste steden van Italië. Klinkt goed, nietwaar? Nou, laten we beginnen!

Dag 1: Een wandeling langs de must-see bezienswaardigheden van Milaan

Binnen in de Duomo| ©Jorge Láscar
Binnen in de Duomo| ©Jorge Láscar

Je bent net aangekomen in Milaan en voor deze eerste dag stel ik voor dat je je een beeld vormt van de stad door meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheden te gaan. Je bent in een van de meest historische steden van het hele land en je zult al snel merken dat je, door gewoon door het centrum te lopen, een monument, plein of museum van groot belang zult vinden.

Ik hoop dat je met opgeladen batterijen komt, want je zult de dag beginnen met een rondleiding door het Koninklijk Paleis en een klim naar de grote Duomo, je zult een van de meest typische gerechten van Milaan eten en je zult de dag eindigen in de beroemde Vittorio Emmanuele Galerij en het interieur van het Scala Theater ontdekken.

Het Koninklijk Paleis van binnen bekijken

Hopelijk ben je vroeg opgestaan om het beste van de dag te maken. De kans is groot dat je hebt gekozen voor een accommodatie dicht bij het centrum, maar voor het geval dat is je eerste stop het metrostation Duomo, een van de drukste plekken in de stad.

Het eerste wat je ziet is de imposante Duomo, waar het station zijn naam aan ontleent, maar voordat je dit prachtige gebouw betreedt, nodig ik je uit om je dag te beginnen met het Koninklijk Paleis, het gebouw dat zich net rechts van de Duomo bevindt vanuit de metro.

Het is een van de belangrijkste gebouwen in Milaan, omdat het eeuwenlang de residentie was van de grote machten die de stad regeerden en bestuurden. Vandaag de dag is het een prachtig cultureel centrum dat je kunt bezoeken voor ongeveer € 10 van 9.30 van dinsdag tot zondag. Je kunt enkele kamers bezichtigen, door de binnenplaatsen wandelen en de tijdelijke tentoonstellingen bekijken.

Boek een rondleiding door Milaan

Bewonder de Duomo van Milaan

Als je het Koninklijk Paleis verlaat, heb je waarschijnlijk al geraden wat je volgende stop zal zijn, nietwaar? Je hebt de imposante Duomo van Milaan voor je, een van de grote monumenten van Milaan. Bekleed met roze marmer aan de buitenkant en met een duidelijke 14e-eeuwse gotische stijl, is deze imposante kathedraal de meest bezochte plek in de hele stad en je kunt hem niet missen.

Zoals je inmiddels misschien al vermoedt, is het hier meestal behoorlijk druk en daarom raad ik je aan om je kaartjes voor de Duomo van tevoren te reserveren om onnodige rijen te voorkomen. Ook al is de buitenkant van de Duomo alleen al ongelooflijk om te zien en te fotograferen, de binnenkant van de Duomo zal je met open mond laten staan met zijn hoge pieken en gotische decoratie.

Toegang tot de Duomo en een museumpas kosten slechts €2, maar ik raad je ten zeerste aan een kaartje te kopen om naar het terras van de kathedraal te gaan, waar je een van de meest spectaculaire uitzichten van Milaan hebt en de hele structuur van het gebouw vanaf de top kunt zien. Je kunt ervoor kiezen om ongeveer €15 te betalen voor de lift of ongeveer €5 als je liever de trap neemt.

Boek uw tickets voor de Duomo

Probeer de beroemde Panzerottis

Milaan is een stad om op je gemak te bekijken. Daarom zul je na een ochtend te midden van koninklijke galerijen en gotische architectuur wel trek hebben.

Later heb je tijd om met mes en vork aan een sappig bord pasta te gaan zitten, maar om het meeste uit deze eerste dag te halen, stel ik voor dat je naar een van de populairste plekken in Milaan gaat: de Luini.

Hier verkopen ze een pizzasoort die beroemd is in de hele stad: Panzerotti. Het is een gebakken pizzadeeg gevuld met de meest typische ingrediënten zoals tomatensaus, mozzarella, olijven of basilicum. Deze plek verkoopt ze in alle soorten en maten, en voor minder dan €5 kun je eten als een echte Italiaan.

Bezoek de Vittorio Emanuele II Galerij

Binnen in de Galleria| ©Jorge Láscar
Binnen in de Galleria| ©Jorge Láscar

Na de lunch en een wandeling rond de Duomo, stel ik een perfecte halverwege de middag stop voor op slechts 5 minuten lopen van waar je bent.

Dit is de Galleria Vittorio Emanuele II, een plek die in de hele stad beroemd is, niet alleen vanwege de meest exclusieve winkels, maar ook vanwege de infrastructuur.

Deze kruisvormige galerie heeft enorme glas-in-loodramen die het licht geven, opgehangen aan hoge zuilen die de ruimte tot een open ruimte maken waar het prettig is om rond te lopen. Er zijn ook grote mozaïeken op de vloer, zoals die van de Stier, waarvan men zegt dat als je op zijn testikels stapt en er drie keer omheen loopt zonder te kijken, het betekent dat je zult terugkeren naar de stad.

Je zult zeker op een dag terugkeren om deze fantastische plek te herkennen, maar in de tussentijd kun je van de gelegenheid gebruikmaken om een aantal van de meest exclusieve etalages van Italië te bekijken en, als je portemonnee het toelaat, wat souvenirs mee naar huis te nemen.

Bezoek het Scala Theater

Deze eerste dag loopt ten einde en om het af te maken stel ik voor dat je een paar stappen verder naar het noorden wandelt en een van de grote culturele gebouwen tegenkomt: het Scala Theater. Laat je niet misleiden door de sobere façade aan de buitenkant, deze plek is een van de bakermatten van de opera in het hele land geweest. Werken als Madamme Butterfly en Nabucco zijn hier in première gegaan.

Ik raad je ten zeerste aan om erheen te gaan, want zelfs als je een van de concerten niet kunt bijwonen, heb je altijd de mogelijkheid om een rondleiding van binnen te krijgen voor ongeveer 20 euro.

Zo kom je alles te weten achter de schermen, zie je de rode stoelen vanaf het podium en leer je het museum met de rekwisieten en decors kennen.

De laatste voorstelling van de dag is om 17:30, wat de perfecte tijd is om te blijven eten in de wijk Piazza Mercanti.

Boek een bezoek aan het Scala Theater in Milaan

Dag 2: Ontdek de geschiedenis van Milaan en sluit af met een diner op de grachten

Navigilio bij nacht| ©Groume
Navigilio bij nacht| ©Groume

Gisteren was behoorlijk intensief, hè? Maar ik weet zeker dat je een beetje een gevoel hebt gekregen voor de stad waarin je je bevindt. Milaan heeft een uitgebreid architecturaal en cultureel erfgoed dat je gemakkelijk te voet kunt verkennen omdat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand liggen.

Voor deze tweede dag bezoek je een van de grote gebouwen, het Sforzesco kasteel, waar je het grootste deel van de ochtend voor nodig hebt. Je zult Da Vinci's Laatste Avondmaal live kunnen zien en alsof dat nog niet genoeg is, heb ik een authentiek Italiaans aperitief in de romantische grachten van Naviglio Pavese voor je voorbereid wanneer de avond valt.

Breng de ochtend door in het Sforzesco kasteel

Na te hebben uitgerust en een goed ontbijt te hebben genuttigd, ga je je tweede dag beginnen bij het metrostation Cairoli, vanwaar je de belangrijkste attractie van de dag kunt bereiken: het Sforzesco kasteel.

Deze plek heeft een rijke geschiedenis, want het was lange tijd het hertogelijk paleis totdat het na de Ambrosiaanse Revolutie van de ene hand op de andere overging. Vandaag de dag, en ondanks alle aanpassingen die het heeft ondergaan, heeft het een enorm patrimoniaal gewicht en alleen al een wandeling door de binnenplaats en de tuinen is de moeite waard en bovendien gratis.

De echte attractie bevindt zich echter binnen in het kasteel, want de hele enorme uitbreiding is gebruikt om een aantal van de beste musea van de stad te huisvesten.

Voor een enkeltje van ongeveer €10 heb je toegang tot de binnenkant van het kasteel Sforzesco en alle musea, zoals het Museum voor Oude Kunst, het Egyptisch Museum, het Muziekinstrumenten Museum en het Prehistorisch Museum. Een geweldige ochtend geschiedenis en erfgoed tour.

Koop je ticket voor het Sforzesco kasteel

Aanschouw Da Vinci's Laatste Avondmaal

Laatste avondmaal, Da Vinci| ©Dimitris Kamaras
Laatste avondmaal, Da Vinci| ©Dimitris Kamaras

Het bezoek aan het kasteel, tussen de musea en de wandeling rond de buitenkant, zal je zeker een groot deel van de ochtend hebben gekost. Voor de lunch heb ik echter een van de belangrijkste bezienswaardigheden van uw bezoek aan Milaan voor u gereserveerd.

Op slechts 10 minuten lopen van de Corso Magenta vind je het klooster van Santa Maria delle Grazie, een ogenschijnlijk eenvoudige plek aan de buitenkant, maar die een schat verbergt die je niet mag missen: een bezoek aan Leonardo Da Vinci's "Laatste Avondmaal".

Om dit mythische schilderij te zien dat rechtstreeks op gips is geschilderd, moet je van tevoren kaartjes reserveren voor ongeveer €10. Italië draagt veel zorg voor zijn cultureel erfgoed en om dit wonder te behouden, mag een bezoek niet langer duren dan 15 minuten, maar ik verzeker je dat het goed besteed zal zijn. Bovendien, als je 's middags gaat, zijn er veel minder mensen dan in andere secties en kun je bijna alleen van het werk genieten.

Boek een rondleiding van Het Laatste Avondmaal met ticket

Bezoek de Basiliek van Sint Ambrosius

Bij het verlaten van het klooster kun je stoppen om een hapje te eten in een van de nabijgelegen pizzeria's zoals Assaje, op slechts 3 minuten lopen en, na het vullen van je maag en het opladen van je batterijen, maak je een korte wandeling van minder dan 10 minuten naar een van de andere grote architecturale monumenten van Milaan, de Basiliek van San Ambrogio.

Deze plek is een van de best bewaarde in de hele stad en de architectuur is van groot belang voor de esthetiek van Milaan. De basiliek werd in 387 in romaanse stijl gebouwd en later in de 11e eeuw herbouwd.

Het heeft twee torens van verschillende hoogtes en een groot atrium dat als inspiratie zou dienen voor alle latere gotische bouwwerken. De toegang is gratis en binnen kun je ook de Sarcofaag van Stilicho en de crypte bezoeken.

Ontdek de ruïnes van de Zuil van San Lorenzo

Om verder te gaan met de historische overblijfselen en terwijl je honger krijgt voor het avondeten, stel ik voor dat je verder wandelt langs de Laan van Edmundo d'Amici tot je de zuilen van San Lorenzo bereikt.

Deze plek is een van de plekken die je kunt vinden als je gewoon door Milaan loopt en bestaat uit in totaal 16 zuilen die zich bevinden in wat ooit de Romeinse baden en het amfitheater waren.

Op de achtergrond kun je de Basiliek van San Lorenzo Maggiore, de oudste kerk van Milaan, binnengaan. De toegang is gratis als je tijd hebt, maar alleen al een wandeling door de stad in de schemering is de moeite waard.

Diner bij Naviglio Pavese

Om deze intensieve dag af te sluiten, heb ik een perfect plan opgesteld om 's avonds in Milaan te doen en op slechts een steenworp afstand van waar je bent. Een van de populairste gebieden 's avonds en met de beste sfeer om iets te drinken of te dineren is de wijk Naviglio Pavese, waar de kanalen van Milaan liggen.

Ik kan geen beter plan bedenken dan naar een van de populairste plekken te gaan zoals het Manhattan en aan het kanaal te gaan zitten voor een typisch Italiaans aperitief, dat bestaat uit een gratis buffet waar je kunt dineren en de beste Italiaanse gerechten kunt proberen in een charmant gebied dat ideaal is voor een afspraakje of een avondje uit.

Boek een gastronomische rondleiding door Milaan

Dag 3: Kunst- en museumdag in Milaan

Monumentale begraafplaats| ©Paolobon140
Monumentale begraafplaats| ©Paolobon140

In deze twee dagen in Milaan heb je al kunnen genieten van alle grote bezienswaardigheden en monumenten van de stad.

Daarom stel ik voor, omdat je nog tijd over hebt om de hoeken en gaten van de stad verder te ontdekken, dat je deze derde dag besteedt aan een grondige kennismaking met alle musea en galerieën die de kunststad te bieden heeft.

Je begint met een bezoek aan een echt openluchtmuseum, de Monumentale Begraafplaats, en van daaruit kun je te voet naar alle andere plekken zoals de Galerij voor Moderne Kunst of de Pinacoteca de Brera. Om de derde dag af te sluiten is er niets beter dan een vijfsterrendiner in deze prachtige en centraal gelegen wijk.

Bezoek de Monumentale Begraafplaats

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik in een grote stad op sightseeing ga, vind ik het heerlijk om de begraafplaatsen te zien en in het geval van Milaan kan ik je verzekeren dat je er sprakeloos van zult worden. De Monumentale Begraafplaats van Milaan is geen sombere en verlaten plek, maar een echt openluchtmuseum.

Om er te komen moet je naar de metrohalte Monumentale. Ik raad je trouwens aan om de openbaarvervoerkaart van Milaan te kopen, waarmee je met de metro, tram en bus kunt reizen. Vanaf hier kun je gratis naar binnen en rondlopen over de hele begraafplaats.

Binnen kun je authentieke kunstwerken zien zoals obelisken, Griekse pantheons, gravures en allerlei historische mausolea, zoals die op de "walk of fame" zodra je binnenkomt.

Koop de openbaarvervoerkaart voor Milaan

Ervaar het contrast van Piazza Gae Aulenti en lunch in Porta Nova

Een rondleiding over de begraafplaats zal je het grootste deel van de ochtend hebben gekost. Daarom wil ik je, nu lunchtijd nadert, een contrast bieden en je meenemen naar een van de nieuwste wijken van Milaan: Piazza Gae Aulenti, gebouwd in 2012.

Rond dit plein is een heel nieuw en modern stedelijk complex gebouwd, met gebouwen zoals het Vertical Forest, met wel 2000 soorten planten op de gevel. Een wandeling door dit gebied is interessant om de contrasten te ontdekken tussen het meer historische Milaan en het meer moderne en trendy erfgoed.

Via deze wijk kunt u de wijk Porta Nova bereiken, waar u verschillende leuke restaurants vindt om een hapje te eten en nieuwe energie op te doen, zoals Pizzeria Carlsbergol.

Bezoek de Moderne Kunstgalerie en de Indro Montanelli Tuinen

Indro Montanelli tuinen| ©a_marga
Indro Montanelli tuinen| ©a_marga

Na de lunch, terwijl het eten naar beneden komt, kun je een wandeling van iets meer dan 5 minuten maken naar je volgende halte, de GAM, die gespecialiseerd is in moderne kunst. Maar eerst kun je een wandeling maken door de Indro Montanelli Gardens, die grenzen aan het GAM en ideaal zijn als je naar Milaan komt met kinderen om ze een plek te geven om te spelen.

Toegang tot de Gam kost ongeveer €10 en is een ideale manier om verder te gaan met de contrasten van Milaan. Na twee dagen het historische verleden van de stad te hebben gezien, kun je de meest exclusieve voorbeelden van moderne kunst bekijken, niet alleen Italiaanse maar ook internationale, met schilderijen van Van Gogh, Picasso en Cezanne.

Boek een rondleiding door Milaan

Geniet van de tentoonstellingen in de Pinacoteca di Brera

Aan het einde van de Gam en om deze rondleiding door de musea van Milaan af te sluiten, raad ik je aan om de dag af te sluiten met de Pinacoteca, een van de juwelen van de stad die een aantal van de beste picturale tentoonstellingen in Italië heeft. Een bezoek aan de Pinacoteca di Brera is een van de essentiële stops in Milaan.

Als je van klassieke kunst houdt, zal deze plek je zeker fascineren, want het wordt beschouwd als het eerste museum in Milaan en binnen zijn werken te zien van onder andere Bellini, Tintoretto en Caravaggio.

Kaartjes kunnen van tevoren worden gereserveerd als je de rijen wilt vermijden en kosten rond de €15, met de optie om een audiogids toe te voegen om je door de belangrijkste schilderijen te leiden voor een paar euro meer.

Boek een rondleiding door de Pinacoteca di Brera

Trakteer jezelf op een diner in het centrum

Het is een drukke dag geweest, nietwaar? Maak je geen zorgen, het is tijd om uit te rusten. Als je de Pinacoteca verlaat, ben je in het centrum van Milaan en kun je 's avonds de gebieden zien die je de eerste dag hebt bezocht, met alle extra charme van dien.

Het is een ideale plek om te genieten van een maaltijd en de dag af te sluiten in een goede Italiaanse trattoria met een heerlijke maaltijd. Enkele van de meest gerenommeerde restaurants in dit gebied zijn bijvoorbeeld Rosso Brera, met een heerlijk traditioneel menu.

Boek een foodtour in Milaan

Dag 4: Excursie naar het Comomeer

Comomeer| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Comomeer| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Deze drie dagen sightseeing zijn zeker intens en de moeite waard geweest. Daarom, aangezien je nog een vakantiedag hebt, kan ik geen leuker plan bedenken dan het maken van enkele van de beste excursies die beschikbaar zijn vanuit Milaan.

Een van de meest aan te bevelen excursies is ongetwijfeld die naar het Comomeer, een gebied in de buurt van Milaan met enkele van de mooiste dorpjes van het hele land.

Of je nu besluit om een georganiseerde excursie te huren of dat je het op eigen houtje wilt doen, ik raad je aan om de excursie te beginnen in de stad Como en na een wandeling door de smalle straatjes een boottocht over het meer te maken. Na de lunch mag je een bezoek aan twee van de meest karakteristieke dorpen niet missen: Bellagio en Varena.

Aankomst in de middeleeuwse stad Como

De oude stad Como ligt op slechts anderhalf uur van Milaan en kan op eigen houtje met de bus worden bereikt voor ongeveer € 5 of rechtstreeks met een van de vele excursies van Milaan naar het Comomeer. Deze middeleeuwse stad is gevormd rond het gelijknamige meer, dat van glaciale oorsprong is.

De omgeving is vol groen en de gebouwen hebben zich moeten aanpassen aan het terrein. Ideaal is om wat tijd te nemen om rond te dwalen, wat souvenirs te kopen en te genieten van een meer landelijke sfeer na alle chaos van Milaan.

Boek uw excursie naar het Comomeer

Meercruise van een uur

Als je eenmaal de stad Como hebt bezocht, kun je niet vertrekken zonder een van de beste boottochten op het Comomeer te hebben gemaakt.

Als je een georganiseerde excursie boekt, bevatten de meeste een cruise van een uur rond het meer vanwaar je enkele van de omliggende dorpen kunt zien. Anders kun je altijd een boottocht rechtstreeks vanaf de pier van de stad boeken.

Lunch in het dorp

Voordat je naar de andere dorpen in de omgeving van het meer gaat, kun je het beste van de gelegenheid gebruik maken om een hapje te eten in een van de plaatselijke restaurants in Como. Als je meegaat met een rondleiding, is de lunch bij sommige inbegrepen.

Maar als je twijfelt, kun je altijd een uur of twee de tijd nemen om een hapje te eten bij een restaurant als Hosterietta, met een heerlijk menu en een terras vanwaar je kunt genieten van het pittoreske stadje.

Bezoek Bellagio

In Bellagio| ©David Spender
In Bellagio| ©David Spender

Vanuit Como raad ik je aan om Bellagio te bezoeken, een van de mooiste dorpjes aan het meer. Als je je afvraagt hoe je Bellagio kunt bereiken, kan ik je vertellen dat je, als je op eigen houtje gaat, twee wegen hebt: een landinwaarts en een iets langere weg die helemaal langs de oever van de rivier gaat. Wat de meeste excursies echter doen, is je rechtstreeks met de boot brengen.

Deze tweede optie is een van de aantrekkelijkste om van de hele ervaring te genieten en brengt je in minder dan een uur naar Bellagio. Hier kun je rondwandelen in het kleine dorp, genieten van de groene sfeer en een ongelooflijk panoramisch uitzicht hebben over het hele merengebied.

Sluit de dag af in Varenna

Een ander van de mooiste dorpjes rond het Comomeer is Varenna, een dorpje net voor Bellagio dat je gemakkelijk per boot kunt bereiken in een paar minuten.

Het is een vissersdorpje met een heel pittoreske sfeer en van waaruit je enkele van de beste foto's van het hele meer kunt nemen.

Ik kan geen betere manier bedenken om deze prachtige reis rond Milaan af te sluiten dan met een zonsondergang in dit charmante dorpje.

Daarna kun je bij terugkomst van deze volledige dagtour afscheid nemen van de stad door een laatste wandeling te maken en te plannen wanneer je terugkeert naar deze historische en kosmopolitische stad.

Boek je excursie naar het Comomeer

Beste tijd om Milaan te bezoeken

Palazzo Reale| ©cristina.sanvito
Palazzo Reale| ©cristina.sanvito

Milaan is een stad die je op elk moment van het jaar kunt bezoeken, maar het is duidelijk dat er betere tijden zijn wanneer je niet zoveel toeristen tegenkomt en de temperaturen aangenamer zijn. Over het algemeen is het in de zomer te heet om de hele dag door de stad te lopen. Daarom kun je het beste in juni of september gaan.

Maar als je op een speciaal moment wilt gaan en het niet erg vindt om het een beetje koud te hebben, kan ik geen beter plan bedenken dan met kerst naar Milaan te gaan, wanneer de hele stad verlicht en aangekleed is.

Boek een rondleiding door Milaan

Routebeschrijving van je 4-daagse reis naar Milaan

Je reis naar Milaan zit vol panorama's en leuke plannen, maar zodat je een overzicht hebt van alles wat je gaat doen, laat ik een tabel achter met de belangrijkste dingen om te doen, zodat je je beter kunt oriënteren.

 • Dag 1
 • Milaan must-sees
 • Koninklijk Paleis en Duomo
 • Panzerottis
 • Galeries Emanuele en Scala Theater
 • Dag 2
 • Historisch Milaan
 • Kasteel Sforzesco en "Laatste avondmaal".
 • Lunch in een pizzeria
 • Basiliek van St. Ambrosius en Pavese kanalen
 • Dag 3
 • Milaan, hoofdstad van de kunst
 • Monumentale begraafplaats
 • Lunch in Porta Nova
 • GAM en Pinacoteca van Brera
 • Dag 4
 • Excursie naar het Comomeer
 • Como en boottocht
 • Lunch in het dorp
 • Boottocht naar Bellagio en Varena