Dingen om te doen in Funchal, Madeira

Funchal is een charmant dorp met tuinen, lage huizen, promenades en een historisch centrum, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving, omringd door heuvels en de zee.

Lorena Morales

Lorena Morales

12 minuten lezen

Dingen om te doen in Funchal, Madeira

Funchal, Madeira | ©Jimmy Pierce

Funchal is de hoofdstad van Madeira en een van de mooiste steden van Portugal. De smalle straatjes, lage huizen, markten, wijnkelders, tuinen en promenades maken het een ideale bestemming voor een ontspannen verblijf aan zee. Het is ook omgeven door een prachtige natuurlijke omgeving met vulkanische heuvels, kliffen en bossen.

De wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraad zijn een aanrader, evenals watersporten zoals snorkelen, duiken, surfen en kanoën. Als u in zee duikt, kunt u verschillende soorten walvissen, dolfijnen en zeevogels zien. De stad is ook een strategische locatie voor de beste Madeira-tours vanuit Funchal, waarmee u de hele archipel kunt ontdekken, die bekend staat als een van de beste eilandbestemmingen ter wereld.

1. Bezoek de zeehaven van Funchal en ga walvissen en dolfijnen kijken

Madeira Zeehaven| ©alealetojanni
Madeira Zeehaven| ©alealetojanni

Tijdens uw reis naar Funchal mag u de walvis- en dolfijnensafari niet missen, die plaatsvindt vanuit de zeehaven van deze stad. Vinvissen, Sei walvissen, Minke walvissen en dolfijnen zijn in hun natuurlijke habitat, dus de mogelijkheden om walvissen te bekijken zijn bijna 100%.

Ze kunnen het hele jaar door worden gezien, maar hun aantal neemt toe tussen mei en september. De beste manier om dolfijnen te zien op Madeira is door een tour te huren, want die brengt u naar de plaatsen waar de meeste dolfijnen worden gezien.

Walvissen en dolfijnen kijken is zonder twijfel een van de beste boottochten die u op Madeira kunt maken. Het is echt een geweldige ervaring, want deze dieren, vooral dolfijnen, houden van boten en als ze er een zien komen ze zo dichtbij dat het mogelijk is om foto's te maken en ze zelfs te aaien.

Maak een boottocht op Madeira

2. Leer de Zona Velha van Funchal kennen en geniet van de gastronomie

Zona Velha de Funchal| ©Frank Rump
Zona Velha de Funchal| ©Frank Rump

Het historische centrum van Funchal, of Zona Velha, is een van de meest pittoreske gebieden om een wandeling te maken in Funchal, en kennis te maken met de geschiedenis, emblematische gebouwen, ambachtelijke winkels en restaurants met typische gerechten uit de omgeving.

De hoofdstraat is rua Santa Maria, een smalle geplaveide straat omgeven door oude huizen, vol leven zowel overdag als 's nachts.

In en rond de rua Santa Maria ziet u opvallend versierde deuren, beschilderd door verschillende kunstenaars, die zijn ontstaan uit een Street Art initiatief genaamd het Portas Abertas Project, dat tot doel had gebouwen die er wat verwaarloosd uitzagen nieuw leven in te blazen.

Vandaag de dag zijn er meer dan 200 beschilderde deuren die een excuus zijn geworden voor een mooie wandeling in Funchal.

Deze straat leidt naar het Fortaleza de Sao Tiago, een van de niet te missen attracties tijdens uw bezoek, van groot historisch belang, en waar tegenwoordig een Museum voor Hedendaagse Kunst is gevestigd.

De Zona Velha van Funchal is de perfecte plek om de gastronomie van de stad en Madeira te ervaren, waaronder zwaardvis met gebakken bakbananen, gebarbecued rundvlees espetada en brood met knoflookboter.

Kapel van het Heilig Lichaam

Een van de oudste kapellen van Funchal, gelegen aan het einde van de Rua Santa Maria. Het dateert uit de 15e eeuw en is gewijd aan de beschermheilige van de vissers, de heilige Pedro Gonçalves Telmo, het "Corpo Santo".

Het is opmerkelijk om zijn prachtige plafondschilderingen, gesneden houten altaren en beelden in de laat-gotische stijl, vaak aangeduid als de manuelijnse stijl.

Van de oorspronkelijke constructie is alleen de portiek overgebleven, terwijl het altaar dateert van het einde van de 16e eeuw. In deze kerk was een van de oudste broederschappen actief, die hulp bood aan mensen die op zee familieleden hadden verloren. Er wordt ook gezegd dat vissers vroeger bij de kapel stopten om tot God te bidden voordat ze aan hun dagelijkse werk begonnen.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.30 uur.
 • Locatie: Largo do Corpo Santo, 9060: Largo do Corpo Santo, 9060-291 Funchal, Portugal.

Boek een rondleiding in Funchal

3. Bezoek een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Madeira-archipel, het fort van Sao Tiago

Fortaleza Sao Tiago| ©TeWeBs
Fortaleza Sao Tiago| ©TeWeBs

Het fort van Sao Tiago is een oud fort, met een opvallende gele kleur, dat een van de mooiste uitzichten biedt op de wijk Santa Maria, gelegen aan het einde van de boulevard aan zee.

Daar kunt u genieten van het panoramische uitzicht op de archipel van Madeira, spectaculaire foto's maken en ook genieten van de unieke gastronomie die in de omgeving wordt aangeboden.

Het fort van Sao Tiago is een militair gebouw dat in de 17e eeuw werd gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten, want door de ligging van de archipel midden in de Atlantische Oceaan was het een verplichte en provocerende oproep aan passerende schepen.

In 1992 werd het eigendom van de overheid en werd het omgevormd tot een museum voor hedendaagse kunst. Vandaag kunt u het met uw gezin bezoeken, want zelfs de kleintjes zijn er dol op, waardoor het een van de beste dingen is om te zien en te doen op Madeira met kinderen.

Behalve het fort kunt u ook afdalen naar het Barreirinha-strand, dat net onder het fort ligt, een van de bekendste stranden van de baai. Daar kunt u genieten van een lekker drankje en exquise gastronomie, terwijl u geniet van het adembenemende uitzicht.

4. Bezoek een van de populairste wijnhuizen op Madeira: Blandy

Blandy Winery| ©Luke H. Gordon
Blandy Winery| ©Luke H. Gordon

Bodegas Blandy is een van de oudste wijnmakerijen van het eiland, met een oorsprong die teruggaat tot 1811. Het is ook een van de meest actieve van de archipel van Madeira, met recreatieve festivals, waar u wijnen en allerlei lekkernijen kunt proeven.

Of u nu een wijnliefhebber bent of niet, u zult de wijngaarden graag bezoeken. Daar leer je over de geschiedenis van de familie Blandy en het ontstaan van het wijnhuis, wordt uitgelegd hoe de wijnen worden gemaakt en ook de geschiedenis van de wijn op Madeira. Daarnaast kunt u exquise wijnen proeven en heerlijke regionale zoetighedenproeven.

Wanneer u dit wijnhuis bezoekt, is het raadzaam bereid te zijn meerdere flessen wijn te kopen, want ze zijn een genot dat u de rest van uw reis niet meer wilt missen. Maar u kunt het bezoek ook aangrijpen om rond te hangen in de bar, die zeer opvallend is ingericht. De stoelen zijn gemaakt van wijnvaten.

Als u Funchal eind augustus en begin september bezoekt, mag u een van de belangrijkste culturele festivals niet missen: de vendimias. Het is een fantastisch wijnfeest.

De plaatselijke bevolking en de bezoekers nemen een loopje met de druiven die in de loop van het jaar zijn geoogst en selecteren de beste, waar vervolgens wijn of likeur van wordt gemaakt.

Lees meer over Madeira

 • Locatie: Av. Arriaga 28 - Funchal.
 • Openingstijden: Van 10.00 tot 18.30 uur.

5. Vlieg in een kabelbaan, het vervoermiddel van Madeira

Funchal kabelbaan| ©Martin Elliss
Funchal kabelbaan| ©Martin Elliss

Als u Funchal bezoekt, mag u het vervoermiddel niet missen dat normaal gesproken door de inwoners wordt gebruikt om naar de hoogste gebieden van de stad en de omgeving te reizen: de kabelbaan.

Het is een cabine waarmee je in de lucht door de stad kunt reizen, terwijl je geniet van een adembenemend panoramisch uitzicht.

Rondleidingen duren tussen 10 en 25 minuten, afhankelijk van welke kabelbaan u gebruikt. In totaal zijn er ongeveer 7 kabelbanen op het eiland die de stad met verschillende dorpen verbinden. In sommige gevallen is het de enige manier om toegang te krijgen tot bepaalde plaatsen.

Als u over de stad vliegt, ziet u de zee, de tuinen, de spectaculaire herenhuizen en de verschillende eilanddorpen.

Een van de populairste bestemmingen op het eiland is het Monte Palace, een tuin met een verscheidenheid aan exotische planten uit de hele wereld, evenals collecties beelden en mineralen. Van daaruit kunt u ook een andere kabelbaan nemen naar de botanische tuinen.

U kunt ook de kabelbaan Achada da Cruz gebruiken om naar een prachtig uitzichtpunt te gaan. Het heeft een zeer steile afdaling die je een beetje laat schrikken. Van daaruit komt u aan in Faja Da Quebrada Nova, een klein dorp met slechts 100 inwoners, waar u een ontspannen wandeling langs de kust kunt maken.

Lees meer over Madeira

 • Prijs: retourreis ongeveer 12 EUR voor volwassenen en 6 EUR voor kinderen. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis.
 • Dienstregeling: Meestal tussen 9 en 17 uur.

6. Tour Monte Palace Madeira, met zijn parken, musea en weelderige tropische tuinen

Monte Palace Madeira| ©Mike Finn
Monte Palace Madeira| ©Mike Finn

Monte Palace Madeira is een tropische tuin en museum gelegen op de top van een heuvel.

Daar kunt u zich vergapen aan de exotische en gevarieerde flora uit vele delen van de wereld, zoals Afrika, België, Portugal, Schotland en nog veel meer. Het heeft 3 ingangen, in het oosten, het noorden en de ingang van de kabelbaan.

In de tuinen kunt u naast exotische soorten ook de inheemse flora van de bossen van Madeira bekijken, zoals varens of laurieren, en lagunes met een grote verscheidenheid aan kleurrijke vissen, zoals koi. Deze vissen komen uit Japan, China en Azië en symboliseren liefde en vriendschap.

In de omgeving van de tropische tuin is ook een belangrijke collectie tegeltableaus uit de 15e en 16e eeuw te zien, die als een van de belangrijkste van het land wordt beschouwd. Verschillende momenten uit de Portugese geschiedenis werden op deze tegels gekerfd.

In het museum zijn op 3 verdiepingen verschillende kunst- en mineraalexposities te zien. De mineralententoonstelling omvat meer dan 700 soorten en 300 edelstenen en halfedelstenen.

Er is ook een interessante tentoonstelling van meer dan 1000 Zimbabwaanse beelden uit de jaren zestig. Zonder twijfel is Monte Palace Madeira een van de beste tours die u kunt doen in Funchal, Madeira.

Lees meer over Madeira

 • Prijs: ongeveer 12 EUR. Kinderen onder de 15 zijn gratis onder begeleiding van een volwassene.
 • Openingstijden: Tropische Tuin: 9.00 tot 18.00 uur. Museum: 10.00 tot 16.30 uur.

7. Maak een wandeling door de Mercado dos Lavradores markt

Lavradores Markt| ©EspirituViajente
Lavradores Markt| ©EspirituViajente

Mercado dos Lavradores is een beroemde markt in het centrum van Funchal, waar u winkels vindt met vers fruit, groenten en vis, veel handwerk en andere producten.

Het interessante is dat je het beste fruit kunt proeven voordat je het koopt, want in elke hoek zijn waterfonteinen geïnstalleerd om ze te wassen voordat je ze proeft.

Een bezoek aan deze markt is een van de beste dingen om te doen in Funchal. U zult gefascineerd zijn door de betegelde panelen bij de ingang, die ook binnen de markt en op de vismarkt te vinden zijn.

Ze zijn gemaakt door de Portugese schilder en beeldhouwer Joao Rodrigues Vieira, bekend om zijn keramische tegeltableaus. De meeste beelden verwijzen naar historische momenten van de verkopers.

De markt, ingewijd in 1940, is een echte blikvanger en een vrolijke plek, want het is een traditie van de plaatselijke bevolking om hem prachtig te versieren. Ze versieren het met talrijke bloemen, vooral de strelitzia, bekend als de Paradijsvogel.

Elke verkoper verwelkomt u met een typisch Madeiraans kostuum, dat ook op een zeer grappige manier met bloemen is versierd.

Aan de achterkant van de markt vindt u de vismarkt, bekend als de vismarkt, waar de mannen luidkeels onderhandelen over de beste prijs. U kunt de zwaardvis niet missen, die in andere delen van de wereld moeilijk te vinden is omdat hij in zeer diepe, koude wateren leeft.

8. Geniet van de spannendste watersporten

Snorkelen| ©SALTY Madeira
Snorkelen| ©SALTY Madeira

Funchal en omgeving is een ideale plek waar u verschillende watersporten kunt beoefenen of voor het eerst kunt ervaren. Deze activiteiten op Madeira mag u niet missen : snorkelen, canyoning, duiken, want de zee bij de kust is zeer rustig.

Het is echt prachtig om rond Cabo Girao te zwemmen, een zeeparadijs, terwijl u verschillende watervissen tegenkomt zoals makrelen, manta's, tonijn, barracuda's, moors, schildpadden en nog veel meer soorten.

In het water kunt u vele andere activiteiten ondernemen, zoals kanoën of kajakken, langs de kust van Funchal en van daaruit kunt u zeer aantrekkelijke verlaten plaatsen betreden.

Wie meer wil, mag het duiken in Funchal niet missen, vooral in het Garajau National Park en het Cabo Girao Marine Park.

In deze laatste kunt u de overblijfselen zien van het wrak van het korvet Afonso Cerqueira F488 van de Portugese marine, dat bewakings- en reddingsmissies uitvoerde. U zult ook zeedieren zien zoals monniksrobben, paddenvissen, trekkervissen, haaien, zeepaardjes, enz.

Boek uw duikactiviteit op Madeira

9. Neem de beste wandelroutes op Madeira

Wandelen op Madeira| ©Andreas Weibel
Wandelen op Madeira| ©Andreas Weibel

In Funchal kunt u wandelen naar de hoogste toppen van het eiland: Pico Arieiro, die 1810 m hoog is, Pico Das Torres op 1853 m, en Pico Ruivo, die ongeveer 1862 m is.

Het eiland heeft veilige paden, want op de moeilijke stukken zijn trappen gebouwd, en er zijn ook tunnels gebouwd om de moeilijkste paden over te steken. Bij elke halte zul je versteld staan van de mooiste panorama's, dus zorg dat je je camera klaar hebt om mooie herinneringen op te halen.

Het pad naar de Pico do Arieiro is 2,8 km lang en als u eenmaal bij het toevluchtsoord bent aangekomen, kunt u nog 3 andere paden nemen:

 • Naar de Pico do Areeiro, de op één na hoogste van het eiland (1816 m). Dit pad is 5-6 km lang.
 • Naar de Vereda da Encumeada, die naar het westen van het eiland gaat, langs de centrale bergketen. Het is 8,6 km.
 • Naar de Vereda da Ilha, die afdaalt naar de parochie van Ilha. Het is 8,2 km lang.

Pico Ruivo is de hoogste top van Madeira en de op twee na hoogste van Portugal.

Op de top kunt u niet alleen genieten van een prachtig uitzicht, maar ook de vegetatie observeren, zoals struikgewas, met varens, mos en korstmossen, en de rijke fauna, met vogels als vinken, knechten, roodpootpatrijzen, winterkoninkjes, merels, enz.

10. Maak off-road activiteiten zoals safari's en jeeptochten langs de kustlijn

Per Jeep in Madeira| ©True Spirit
Per Jeep in Madeira| ©True Spirit

Vanuit Funchal kunt u de beste jeepsafari's en excursies op Madeira maken. De safari is een sport om plaatsen in de archipel te bezoeken die te voet onmogelijk zijn, omdat dit de wilde dieren in het gebied zou kunnen verstoren.

Bovendien kunt u zo moeilijk bereikbare plaatsen bereiken. Het beste is om op excursie te gaan met een gids die deze plaatsen kent en er alles over kan vertellen.

De tochten omvatten een bezoek aan de kliffen van Cabo Girao, in het zuiden van het eiland Madeira. Het heeft een zeer beroemd uitzichtpunt, waar de panorama's buitengewoon zijn, en kan worden bereikt via wandelpaden. Er is een glazen uitkijkplatform op de grond dat je een beetje hoogtevrees kan bezorgen.

Andere safari's brengen u naar de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz, die de belangrijkste attractie van deze stad vormen. Deze poelen zijn ontstaan uit een vulkaan en hebben kristalhelder zout water.

Het is een perfecte plek om met het hele gezin te ontspannen, want er zijn kinderbaden, spelletjes, bars en plekken om te relaxen. Het is een van de beste dingen die je in 7 dagen op Madeira kunt zien.

Ik raad u ook aan de Véu da Noiva waterval te bezoeken met zijn verbazingwekkende uitzichtpunt, waar u het beste panoramische uitzicht over het eiland heeft.

Vergeet uw camera niet om foto's te maken van deze beroemde waterval met de figuur van een bruid. Vanaf de hoogte kunt u zich vergapen aan het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan en de hele noordkust van de archipel.

Maak een safari vanuit Funchal

11. Bezoek de botanische tuin van Madeira

Botanische tuin van Madeira| ©Tom Chapman
Botanische tuin van Madeira| ©Tom Chapman

Aan de rand van Funchal, op 3 km van het centrum, ligt een prachtige botanische tuin met meer dan 2000 inheemse tropische soorten en exotische soorten.

Het is een charmante plek met uitzicht op zee, ideaal om overdag van te genieten, vooral als u een plantenliefhebber bent. U kunt er komen door de gelijknamige kabelbaan te nemen.

De tuin, ingewijd in 1960, telt vandaag meer dan 25000 vierkante meter met een meer, waterfonteinen, uitzichtpunten, amfitheater en wandelpaden. Het is georganiseerd in 5 verschillende zones: tropische, arboretum, aromatische, succulente, agro-industriële en medicinale planten. Er zijn ook inheemse hoogteplanten, palmbomen en fruitbomen.

Naast de verschillende plantensoorten kunt u de vogels bekijken, want er vliegen meer dan 200 inheemse vogels over de tuin. Anderzijds worden veel van de planten in de Botanische Tuin met uitsterven bedreigd.

In de botanische tuin bevindt zich het Madeira Museum of Natural History, met een belangrijke collectie koralen, fossielen, herbarium, geperste planten en een zaadbank.

Meer informatie over Funchal

 • Prijs: ongeveer 6 EUR. Kinderen tot 12 jaar betalen 2 EUR en kinderen tot 6 jaar gratis. De toegang is gratis op 30/4 en 1/7.
 • Openingstijden: Maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 9 tot 17 uur.
  Museum: 10.00 tot 16.30 uur.
 • Plaats: Caminho do Meio, Bom Sucesso