Beste safari’s op Madeira vanuit Funchal

Tourend door Madeira in een 4x4 off-road Jeep brengt je naar de meest verborgen plekjes van het eiland en geniet je van ongelooflijke landschappen.

Ana C.R.

Ana C.R.

8 minuten lezen

Beste safari’s op Madeira vanuit Funchal

Jeep in Madeira | ©Lee Charlton

Madeira heeft veel bezienswaardigheden, maar soms is het niet zo eenvoudig om bepaalde toeristische plekken op het eiland te bereiken. Om deze plekken te ontdekken, is een van de beste opties voor de reiziger een tour in een off-road jeep.

De meeste tourbedrijven bieden deze service aan vanuit de stad Funchal, de hoofdstad van het eiland. Dit is erg handig omdat de meeste accommodatie zich in dit deel van het eiland bevindt.

Normaal gesproken bieden de meeste tourbedrijven een beperkt aantal zitplaatsen per jeep.

Dit betekent dat je moet kiezen tussen de opties die elk tourbedrijf aanbiedt. Als je met een groep van 6 tot 8 personen reist, raad ik je aan een privétour te huren waarbij je zelf kunt kiezen welke bezienswaardigheden je wilt zien.

1. Rondleiding door het noordwesten van Madeira

Madeira Jeep Tour| ©True Spirit
Madeira Jeep Tour| ©True Spirit

Deze tour is een van de interessantste, omdat het de culturele rijkdom van het eiland combineert met schilderachtige uitzichten en leuke activiteiten.

Deze tour wordt beschouwd als een tour van een hele dag, dus hij kan twee keer zo duur zijn als een tour van een halve dag. Hij kan tussen de 7 en 9 uur duren, afhankelijk van de activiteiten die je doet.

De meeste safaribedrijven beginnen met het ophalen van alle toeristen die in Funchal verblijven om aan de tour te beginnen. Er wordt een korte briefing gegeven om de details van de safari uit te leggen en dan begint de tour.

De tour begint meestal met het beklimmen van de hoogste punten van Madeira, tot aan de Pico do Arieiro, het op twee na hoogste punt van het eiland. Hier kun je genieten van een van de mooiste panoramische uitzichten van het eiland.

Sommige tochten omvatten een wandeling door Ribeiro Frio, een klein dorp in het binnenland van het eiland dat wordt omringd door het gelijknamige bospark. Een van de belangrijkste attracties van deze plaats is de ligging te midden van de laurierbossen, de karakteristieke boom van Madeira, en de omringende bergen.

Ribeiro Frio is ook de thuisbasis van het uitkijkpunt Balcoes, vanwaar u de Ribeira da Metade vallei en de centrale bergketen van het eiland kunt zien.

Hier beginnen sommige tochten met de off-road paden, waar de vegetatie en het terrein veel uitdagender worden. Maar maak je geen zorgen, hier begint het avontuur van het doorkruisen van het bos met een 4x4.

De route leidt naar het dorp Santana, waar de meeste tochten stoppen voor de lunch. Ik raad je aan om voordat je boekt bij het organiserende bedrijf na te vragen of de lunch is inbegrepen en wat de opties zijn.

Vooral als je geen vlees of dierlijke producten eet of een speciaal dieet hebt, zijn de mogelijkheden in het dorp soms beperkt.

Santana ligt in het noorden van het eiland en de belangrijkste attractie is de bijzondere constructie van de huizen. In deze huizen kun je regionale producten vinden en de traditionele keuken van het eiland proeven.

Na de excursie begint de terugreis naar Funchal, maar dan langs de noordwestkust van het eiland. Sommige excursies omvatten een bezoek aan Porto Da Cruz, waar je een rumstokerij kunt bezoeken.

Deze tours omvatten ook vaak strategische stops om het landschap bij Punta de San Lorenzo en Canical te bewonderen. In sommige gevallen gaat de tour oostwaarts naar de lavapoelen van Porto Moriz of de zwarte zandstranden van Sixal.

Veel van deze bestemmingen variëren afhankelijk van de tour, de weersomstandigheden en de tijd van het jaar, dus controleer dit voordat je boekt.

Boek je jeepsafari op Madeira

2. Madeira West Tour

Ponta do Sol, Madeira| ©Paul Mannix
Ponta do Sol, Madeira| ©Paul Mannix

Deze safari is ook een volledige dagtour, dus hij duurt meestal tussen de 7 en 9 uur. Hij begint meestal met een bezoek aan Câmara de Lobos, het beroemdste vissersdorp van Madeira. Het dankt zijn bekendheid aan de schilderijen van Winston Churcchill in de jaren 1950.

Vervolgens rijd je door Ponta do Sol, Canhas en kom je in het plantagegebied van het eiland. Hier zie je druiven-, bananen- en suikerrietplantages.

Hier begint het off-roadgedeelte, tot je Caleta bereikt, waar je meestal een stop maakt. De route gaat verder naar het enige plateau op het eiland: Paul da Serra, dat 1400 meter boven de zeespiegel ligt.

De route gaat verder met adembenemende uitzichten op Verdeda do Fanal, het betoverde bos van Madeira. Sommige tochten bevatten ook een bezoek aan het kleine dorpje Ribeira da Janela, een prachtig dorp aan de noordkust van het eiland.

Het voordeel van het boeken van een 4x4-tour is dat je buiten de gebaande paden komt, waar maar weinig toeristen komen en vaak ongelooflijke uitzichten hebt waar maar weinigen van kunnen genieten.

Onderweg passeer je de inheemse bomen van het eiland, in bossen die zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Het doel van deze tour is om de zwembaden van Lavade Porto Moniz te bereiken, een unieke plek waar tours meestal stoppen om wat tijd door te brengen met zwemmen en lunchen naast dit prachtige landschap.

Op dit punt gaan de tochten meestal richting Funchal, maar ze stoppen meestal eerst in Seixal. Dit landschap zal waarschijnlijk een zucht of twee stelen, dankzij de schoonheid van het contrast tussen de zee en de bergen. Als uw excursie een wandeling langs de unieke zwarte zandstranden van Seixal omvat, wordt het gegarandeerd een succes.

Deze tour omvat meestal ook de bruidssluierwaterval, een plek waar het water van de kliftoppen op een zachte manier de kustroute afspoelt.

3. Tocht door het laurierbos

Laurisilva Bos| ©Dmitry Sakharov
Laurisilva Bos| ©Dmitry Sakharov

Dit is een ander type tour die door sommige tourbedrijven wordt aangeboden en waarbij de hoofdrolspeler de 4-wheel drive van de jeep is, vanwege de obstakels in het terrein.

De tour duurt meestal tussen 6 en 8 uur, omdat deze afhangt van de uit te voeren activiteiten en de weersomstandigheden.

Deze tour is gespecialiseerd in het tonen van de schoonheid van het binnenland van het eiland, evenals de dorpen die verborgen liggen in de valleien en bergen.

Deze tours vertrekken vanuit Funchal en gaan naar Faja dos Padres, een klif 310 meter boven de zeespiegel. Sommige zijn inclusief een ritje met de kabelbaan de klif op, maar dit hangt af van het agentschap, dus controleer dit van tevoren.

De tour gaat meestal verder het eiland op, gaat verder omhoog en bezoekt het dorp Jardim Da Serra.

Je geniet van de terrassen van Faja Das Galhinas om Boca dos Enamorados te bereiken, waar je kunt genieten van het panoramische uitzicht dat het dorp Curral das Freiras of Vallei van de Nonnen biedt.

Boek je wandelactiviteiten op Madeira

4. 4x4-tocht om de zonsondergang van het eiland te zien

Funchal Charters| ©Dmitriy Fomenko
Funchal Charters| ©Dmitriy Fomenko

Als je niet een week in Maderia verblijft en kortere tochten wilt maken, kun je misschien een zonsondergangtour of een wijntour proberen.

Hoewel sommige boottours op Madeira zonsondergangtours op Madeira aanbieden, zijn er andere die per jeep worden gedaan.

Deze tochten zijn gericht op het bieden van de beste plekken op Madeira vanwaar je de zonsondergang kunt bekijken.

Ze vertrekken meestal vanuit Funchal en bezoeken Ponta de Sol, gaan dan verder naar Loreto en volgen alternatieve paden door de wijngaarden en suikerrietvelden.

Sommige tochten bieden het bekijken van de zonsondergang vanaf Arco da Calheta. Anderen bieden het vanaf het uitkijkpunt Encumeda, gelegen op een van de hoogste punten van het eiland.

Tot slot zijn er ook mogelijkheden zoals Cabo Girao, de hoogste klif van het eiland en de op een na hoogste van Europa.

Boek een boottocht op Madeira

5. Wijntour per 4x4

4X4 Madeira| ©Lee Charlton
4X4 Madeira| ©Lee Charlton

Een andere interessante optie is een tour door het noorden van het eiland, maar dan op een halve dag tour, die minder tijd in beslag neemt. Een van de voordelen van dit type tour is dat er meestal verschillende schilderachtige plekjes in het noorden van Madeira worden bezocht, zoals de dorpen Sao Vicente, Ponto Moriz Ribeira da Janela en Paúl da Serra.

Naast dit prachtige avontuur, dat je kunt doen in een open jeep, kun je ook lokale wijnproducenten bezoeken.

Wijn op Madeira is een van de interessantste attracties. De wijn wordt geproduceerd in het hart van de Serra D'Agua Vallei, waar de heerlijke wijnen worden geproduceerd die je tijdens je verblijf op het eiland zult proeven.

Dit komt doordat de groeiomstandigheden van de wijnstokken uniek zijn in de regio. Hier kun je wijnen proeven van lokale producenten, terwijl oenologen je vertellen over de geschiedenis, traditie en cultuur achter de wijnproductie op Madeira.

Hoewel het van de tour afhangt, is de proeverij vaak inclusief het proeven van verschillende traditionele gerechten van de archipel. Ik raad je aan om, als je de kans krijgt, de Ginja likeur te proberen, een kersenlikeur die typisch is voor het eiland.

Veel tours bieden ook de mogelijkheid om andere schilderachtige plekjes te bezoeken op de terugweg naar Funchal, zoals Cabo Girao of Arco da Calheta. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je aan het eind van de tour genieten van de zonsondergang.

Extra tips om in gedachten te houden

Ik raad je aan om de tour niet te boeken op de dag dat je aankomt op Madeira, omdat het eiland soms last heeft van zware windstormen. Hierdoor kunnen sommige vluchten vertraging oplopen en moet je misschien je plannen aanpassen.

Houd er ook rekening mee dat het aan te raden is om dagtochten te maken in de maanden met de meeste zonuren. Van november tot februari zijn de zonuren minder (10 uur), terwijl je van mei tot september tussen de 12 en 13 uur zon hebt.

Op deze manier heb je meer tijd om te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft, zodat je alleen nog maar op een van deze off-road avonturen hoeft te gaan.

Wat zijn de must-see dorpen in het binnenland van Madeira?

Curral das Freiras| ©Bjørn Christian Tørrissen
Curral das Freiras| ©Bjørn Christian Tørrissen

Jarenlang waren er op het eiland verschillende gebieden die vanwege de ingewikkelde geografie uit de buurt van Funchal bleven of niet gemakkelijk bereikbaar waren.

In de afgelopen jaren zijn verschillende van deze wegen geasfalteerd, waardoor dorpen die lange tijd praktisch geïsoleerd waren, beter met elkaar verbonden konden worden. Maar er zijn nog steeds dorpen die alleen per 4x4 bereikbaar zijn en die je niet mag missen als je Madeira bezoekt.

Curral das Feiras

Dit kleine dorp is gebouwd in de krater van een uitgedoofde vulkaan. De kleine straatjes en traditionele huizen zijn ansichtkaart perfect voor een van de mooiste plekken in het binnenland van Madeira.

De schoonheid komt het best tot haar recht vanaf het uitkijkpunt Eira do Serrado, dat op meer dan 1000 meter hoogte ligt. Als je het eiland begin november bezoekt, raad ik je aan om Curral das Feiras niet te missen, wanneer het jaarlijkse kastanjefestival wordt gehouden.

Serra D'Água

Bijna alle huizen in dit dorp zijn wit geschilderd en het contrast met het groen van de gewassen in de heuvels maakt Serra D'Água een van de charmantste dorpen in het binnenland van Madeira.

Omdat het een klein dorp is, is het rustig en vredig, waardoor het de perfecte plek is om te ontspannen en het prachtige berglandschap te bewonderen.

Op slechts een paar kilometer van Serra D' Agua ligt bovendien een van de belangrijkste levadas van het eiland, die water transporteert voor de irrigatie van deze regio.

Santo Antonio da Serra

Santo Antonio is een heel rustig dorp, met prachtige huizen die verdwalen in het groen van de regio. Het is een perfecte plek om te golfen dankzij de beroemde 27-holes golfbaan, die ook een perfecte plek is om de omringende bergen te bewonderen.

Als je door het dorp wandelt, mag je de kans niet missen om de kleine kerk van Santo Antonio Da Serra te bezoeken.