Beste tochten om dolfijnen te zien op Madeira

Het eiland Madeira biedt meerdere mogelijkheden om walvisachtigen in hun natuurlijke habitat te observeren. Durf jij aan boord te gaan?

Ana C.R.

Ana C.R.

12 minuten lezen

Beste tochten om dolfijnen te zien op Madeira

Funchal | ©Jimmy Pierce

In 1984 veranderde het eiland Madeira van een walvishotspot in een beschermd gebied voor duizenden zeedieren. Daarom, als je je afvraagt wat je kunt doen op Madeira, is een van de beste opties zeker walvissen en dolfijnen kijken

. Van boten, catamarans tot het huren van je eigen zeilboot, Madeira heeft veel mogelijkheden om alle soorten die in de zee leven te leren kennen. Dus hier is wat je moet overwegen als je walvisachtigen wilt zien op je volgende vakantie.

Wanneer naar Madeira reizen om dolfijnen te zien?

Dolfijnen in Funchal| ©Manoel Teixeira.
Dolfijnen in Funchal| ©Manoel Teixeira.

Een van de voordelen van Madeira ten opzichte van andere bestemmingen is dat je er het hele jaar door walvisachtigen kunt zien. De bevoorrechte ligging van het eiland maakt het een perfecte bestemming voor wie deze soorten in hun natuurlijke habitat wil zien .

Dankzij de ligging is Madeira het hele jaar door een perfecte plek om verschillende soorten dolfijnen te observeren.

Sommige soorten leven in de buurt van het eiland en komen voor van januari tot december. Maar sommige seizoenen zijn ook perfect om meer exotische en moeilijk te spotten soorten te zien.

Boek een walvistour

Welke soorten kun je tegenkomen?

Gewone dolfijnvin| ©Ricardo Liberato
Gewone dolfijnvin| ©Ricardo Liberato
 • Van januari tot juli: Gewone dolfijn: Vergeleken met andere soorten is de gewone dolfijn iets kleiner in lichaamsgrootte. Je kunt ze ook herkennen aan hun kleur: donkergrijs aan de bovenkant en licht aan de onderkant. Wat ze ook onderscheidt van andere dolfijnen is het aantal jaren dat ze leven. Hoewel dit afhankelijk is van hun leefgebied, kunnen ze wel 30 jaar oud worden.

 • Februari tot april en juli tot november: Gestreepte dolfijn: Dit is een robuuste dolfijn, dus je kunt hem vrij gemakkelijk herkennen. Zijn kleur is blauwgrijs aan de bovenkant en wit aan de onderkant. Het is een van de dolfijnensoorten die het meest springt en een vrij hoog record heeft van gemiddeld 7 meter.

 • Van maart tot oktober: Tropische gevlekte dolfijn en Atlantische gevlekte dolfijn: Zoals zijn naam al zegt, is de gevlekte dolfijn te herkennen aan zijn patroon van grijze vlekken op zijn zij en kleine vlekjes in zijn nek en buik. Deze dolfijnsoort komt voor in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan. Dit komt omdat ze erg sociaal en vriendelijk zijn met dolfijnen van andere soorten.

 • Mei tot september: Ruwtanddolfijn: Deze soort is wat moeilijker te spotten, omdat ze de neiging hebben om lang onder water te blijven. Maar als je in deze periode reist, heb je meer kans om ze te zien, omdat ze zich meestal in deze maanden voortplanten en daarvoor de wateren bij de Canarische Eilanden en Madeira uitkiezen. Ze worden beschouwd als een van de intelligentste dolfijnsoorten. Dit komt door de manier waarop hij zwemt en zijn vermogen om op voedsel te jagen.

 • Van mei tot oktober: Risso's dolfijn, Risso's dolfijn of Risso's dolfijn: Deze dolfijnensoort is erg sociaal. Hoewel ze meestal in groepen van 10 tot 50 individuen leven, zijn ze wel in groepen tot 4000 gevonden. Als ze volwassen zijn, zijn ze vaak gemakkelijk te herkennen aan de wonden op hun huid van de Risso's dolfijn. Dit komt doordat Risso's dolfijnen elkaar tijdens het spelen of vechten vaak verwonden door de vorm en stand van hun tanden.

Boek een walvis- en dolfijnobservatietour

Wanneer is de beste tijd om dolfijnen te zien?

Zonsopgang op Madeira| ©Nick Ares
Zonsopgang op Madeira| ©Nick Ares

Dolfijnen hebben het voordeel dat ze de hele dag door veel makkelijker te zien zijn. Walvissen daarentegen zijn vaak wat moeilijker te zien, omdat het afhangt van het tijdstip van de dag of het tijdstip waarop je de excursie doet.

Daarom raad ik je aan om, als je kiest voor een enkele excursie op het eiland, een excursie vroeg in de ochtend of laat in de middag te boeken. Op deze manier heb je meer kans om walvissen en dolfijnen te zien.

Je zult merken dat Madeira veel opties heeft voor deze walvis- en dolfijnentours en ze bieden allemaal opties voor alle budgetten. De prijzen variëren afhankelijk van de diensten die de tour aanbiedt, maar ook van de voorzieningen en extra activiteiten die inbegrepen zijn.

Het is belangrijk op te merken dat geen van de tours dolfijnwaarnemingen garandeert. Omdat het wilde soorten zijn die in hun natuurlijke habitat leven, is er geen garantie dat ze zullen verschijnen. Onthoud dus dat je dolfijnen zult zien als ze zin hebben om dichterbij te komen.

Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot walvissen of orka's, dolfijnen meestal veel vriendelijker zijn voor boten. In feite is het veel gebruikelijker om dolfijnen te zien dan walvissen, omdat dolfijnen de neiging hebben om te "spelen" met de boten die ze tegenkomen.

Het komt vaak voor dat je foto's of video's ziet waarop toeristen op slechts een paar meter afstand van dolfijnen staan. Dit komt omdat deze walvisachtigen meestal erg speels zijn en de golven die door de boot worden gegenereerd gebruiken om over hen heen te springen.

Dankzij het heldere water van Madeira kun je ook zien hoe ze de boten proberen te volgen of er onderdoor zwemmen. Soms lijkt het zelfs alsof ze proberen tegen de boot te racen.

Als je nog steeds aarzelt om een dolfijnobservatietour te boeken, onthoud dan dat er open communicatie is tussen de piloten van alle boten, ongeacht bij welk tourbedrijf ze horen. Dit betekent dat als een boot dolfijnen en/of walvissen ziet, ze met elkaar zullen communiceren om de plek te delen zodat alle toeristen deze prachtige walvisachtigen kunnen zien.

Boek een dolfijnobservatietour

Catamaran of boot?

Charters vanuit Funchal| ©Dmitriy Fomenko
Charters vanuit Funchal| ©Dmitriy Fomenko

De bevoorrechte locatie en de klimatologische omstandigheden maken een boottocht altijd een uitstekende optie.

Hoewel er voor het spotten van dolfijnen uit veel verschillende boten kan worden gekozen, bieden de meeste tourbedrijven 2 opties: de catamaran en de speedboot. Beide opties zijn ideaal om walvissen te spotten, maar hier zijn de voordelen voor jou om te overwegen wanneer je beslist welke je gaat kiezen. Je kunt

Catamaran

 • Grotere boot = meer vrijheid: Dit kan heel handig zijn, want vaak zitten de dolfijnen of walvissen niet recht voor je. Hoewel de kapitein van de boot de boot zo zal oriënteren dat je het spektakel vanuit alle hoeken kunt bekijken, kan een ruime bewegingsvrijheid een voordeel zijn.
 • Zitcomfort: Rondvaarten duren meestal 2 tot 3 uur, en als je last hebt van rugpijn, kan meer lendencomfort handig zijn.
 • Toiletten: Catamarans hebben toiletten aan boord, wat op langere tochten een groot voordeel is.
 • Toegankelijkheid en ruimte: Een ander pluspunt van de catamaran is de toegankelijkheid en de ruimte voor iedereen om van de bezienswaardigheden te genieten. Sommige tours bieden ook verfrissingen en snacks aan, wat het erg handig maakt als je vergeten bent om eten of drinken mee te nemen.
 • Prijs De prijs van de tours is meestal lager op catamarans, omdat ze een grotere capaciteit hebben dan een boot, dus de prijs van de tour is meestal lager. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je soms moet wachten op een foto vanwege het aantal mensen op de catamaran.

Boot

 • Snelheid: De speedboot biedt iets wat de catamaran niet biedt, en dat is snelheid. Speedboten kunnen gemakkelijk meerdere plekken bezoeken, wat de kans op het zien van walvisachtigen vergroot. Veel mensen genieten van de snelheid en de golven op dit type boot.
 • Kleinere afmetingen: Een ander gunstig punt van de speedboot heeft te maken met de afmetingen. Met een kleinere diepgang kan de boot gemakkelijk grotten of stranden bereiken.
 • Dichter bij het water: Veel mensen vinden het leuk om in deze boten te varen omdat je dichter bij het water de dolfijnen beter kunt zien. Dit is geen onbelangrijk punt, want dolfijnen hebben de neiging om heel dicht bij de golven van de boten te komen.
 • Alles zit: Hoewel dit misschien niet zo aantrekkelijk lijkt, is het essentieel voor de veiligheid en het plezier. Als je kinderen hebt, kunnen ze niet uit hun stoel komen, zodat je ze altijd in de gaten kunt houden.

Andere dolfijnen kijken opties

Piratenschip op een karveel| ©Michael Gaylard
Piratenschip op een karveel| ©Michael Gaylard

Als je kleine kinderen hebt, raad ik je ook aan om te kijken naar de Piratenschip tour. Deze optie is perfect voor de kleintjes, want het bestaat uit een rit rond het eiland Madeira in een replica van een van de Caravels van Columbus. Deze tour is een van de leukste activiteiten om te doen met kinderen op Madeira

. Deze replica van de Santa Maria maakteen complete tour rond Madeira eiland, dus er is een goede kans om dolfijnen te spotten.

Nuttige feiten

 • Duur: 3 uur
 • Vertrektijd: 10.30 uur
 • Adres: Marina do Funchal, 9000-055
 • Website: Klik hier

Tot slot is er nog een extra optie voor avonturiers en mensen met ervaring op zee. Sommige locaties op Madeira verhuren boten, zowel met bemanning als zonder boot. Hoewel deze optie je de vrijheid geeft om dolfijnen te spotten, is het niet een van de meest aanbevolen opties, omdat je niet de kennis van de lokale bevolking hebt om de plekken te vinden waar gewoonlijk dolfijnen worden gespot.

Als je een ervaren zeiler bent en besluit voor deze optie te kiezen, vergeet dan niet dat Madeira een beschermd gebied is voor deze diersoorten, dus je moet voorzichtig varen en de aanwijzingen van de experts respecteren.

Houd er ook rekening mee dat als je walvisachtigen tegenkomt, je ze niet moet voeren, niet door het midden moet varen van een plek waar dolfijnen of walvissen zijn en altijd meer dan 100 meter afstand moet houden. Door plotselinge veranderingen van richting of snelheid te vermijden en het geluid zo laag mogelijk te houden, kun je misschien dolfijnen zien die je boot naderen.

Kies het bedrijf op basis van je voorkeuren

Online boeken| ©Marek Levak
Online boeken| ©Marek Levak

Alle tours zijn verschillend en bieden opties voor alle budgetten. Alle bedrijven die walvisexcursies aanbieden kunnen online worden geboekt, waar je ook beoordelingen kunt lezen om je te helpen beslissen.

Ik raad je aan om wat onderzoek te doen op internet voordat je op reis gaat, omdat je offertes kunt vergelijken, aanbevelingen kunt lezen en alle informatie hebt voordat je een keuze maakt. Zoals eerder gezegd, garandeert geen enkele tour het zien van dolfijnen of walvissen. Een goede aanbeveling is om een tour te kiezen die een gratis extra tour aanbiedt voor het geval je geen dolfijnen ziet.

Hoewel het heel gewoon is om dolfijnen te zien, kan het gebeuren dat je ze niet te zien krijgt. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je een flexibel vakantieschema hebt dat ruimte biedt voor een tweede uitstapje om te proberen ze te zien.

Ik raad je ook aan om de tour niet te boeken op de dag dat je aankomt op Madeira, omdat het eiland soms last heeft van zware windstormen. Hierdoor lopen sommige vluchten vertraging op en moet je misschien je plannen aanpassen.

Waar kun je het beste instappen?

Zeehaven van Madeira| ©alealetojanni
Zeehaven van Madeira| ©alealetojanni

Dit kan afhangen van uw budget, bezoektijden en waar uw accommodatie zich bevindt. De meeste tours beschikbaar, en dus de grootste variëteit aan opties, zijn in Funchal.

Dit kan een voordeel zijn omdat je dan kunt onderzoeken welke het beste past bij je budget, schema of de voorzieningen die je zoekt.

Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de tijd van het jaar, sommige tours extra activiteiten bevatten zoals snorkelen, zwemmen met dolfijnen, andere eilanden bezoeken of duiken. Funchal is de perfecte plek voor scubaduiken op het eiland vanwege het kristalheldere en warme water.

De meeste tours in Funchal vertrekken vanaf "Marina do Funchal", dat op 1 km van het historische centrum van de hoofdstad van het eiland ligt. Ik raad je aan om, als je dicht bij het centrum verblijft, langs de baai te lopen terwijl je over de Avenida Do Mar wandelt.

Wandelen wordt ook aangeraden, want er zijn niet veel plaatsen om te parkeren in Funchal, dus als je een auto hebt gehuurd zul je een betaalde parkeerplaats moeten vinden.

Naast Funchal kun je dolfijnobservatietours vinden in Machico, Porto Santo en Calheta. Dit zijn ideale alternatieven voor de tochten die in Funchal worden aangeboden, met boottochten vanuit verschillende delen van de archipel. Ze hebben allemaal verschillende opties om uit te kiezen en zijn unieke locaties, dus het is aan jou om degene te kiezen die je het leukst vindt.

Boek een duik in Funchal

Bekijk dolfijnen vanaf de kust

Zwarte dolfijnen| ©Ben Salter
Zwarte dolfijnen| ©Ben Salter

Als je niet van boottochten houdt of de dolfijnen liever vanaf het land ziet, zijn er ook enkele opties beschikbaar. Het is niet hetzelfde als dolfijnen spotten vanaf een boot, maar met geduld, een verrekijker en afhankelijk van de tijd van het jaar kun je deze walvisachtigen vanaf de oever in hun natuurlijke habitat zien.

Onthoud dat de beste tijd van het jaar om dolfijnen vanaf de oever te spotten de zomer is. In deze maanden is het heel gewoon om dolfijnen uit het water te zien springen. De kans is ook groter dat je ze ziet als er veel golven zijn. Dolfijnen hebben de neiging om in de branding te spelen en te springen, dus als het een rustige dag is, is het onwaarschijnlijk dat je er een ziet.

De beste plek om dolfijnen vanaf de kust te zien is misschien wel op de ondiepere of minder drukke stranden. Voor een heel klein eiland heeft Madeira allerlei soorten stranden: Porto Santo heeft verschillende badplaatsen met verschillende dieptes, maar afhankelijk van de tijd van het jaar kan het er te druk zijn voor dolfijnen om aan land te komen.

Een andere goede optie is Calheta Beach, gelegen aan de zuidwestkust van het eiland. Dit strand is een uitstekende plek om dolfijnen te kijken, want het warme, kristalheldere water is ideaal om te wachten tot de dolfijnen verschijnen.

Locals raden vaak een bezoek aan Ponta do Garaju aan om de dolfijnen en walvissen vanaf het land te bekijken. De hoogste punten van het eiland zijn een goede optie, hoewel ik aanraad dat je een verrekijker meeneemt en geduld hebt om iets in de verte te zien.

Ponta de Garaju was een strategische plek om de bewegingen van de walvissen te observeren en om de vissersboten te waarschuwen voor hun positie, toen de walvisvaart nog was toegestaan.

Vandaag de dag heeft dit punt een standbeeld van Christus de Koning, een kabelbaan, een prachtig zwart zandstrand en het oude uitkijkpunt van de walvisvissers. Als je naar Ponta de Garaju wilt of door het binnenland van het eiland wilt toeren, raad ik je aan de 4WD-safari's op Madeira te bekijken.

Meer informatie over walvisachtigen

Op tournee| ©Bas Janssen
Op tournee| ©Bas Janssen

Tijdens de tochten is het heel gebruikelijk dat je wordt vergezeld door een zeebioloog, die je duizenden feiten en informatie geeft over walvisachtigen en alle soorten die op Madeira leven. Maar als je nog steeds hongerig bent naar meer informatie, kun je het Museum "Da Baleia da Madeira" of Walvismuseum in Caniçal; Madeira bezoeken.

Dit museum ligt op 30 minuten rijden van Funchal en vertelt de geschiedenis van de walvisvaart op Madeira en de soorten die hier leven. Het geeft uitleg over de geschiedenis van de walvisjagers, hun uitkijkpunten en de boten die ze gebruikten.

Het is een perfect alternatief voor dagen waarop het weer andere excursies niet toelaat.

Nuttige informatie

van het museum

 • Dagen en openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag: 13.00-18.00 uur | Zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur
 • Adres: Rua Garcia Moniz Nº.1, 9200-031 Caniçal, Machico - Madeira
 • Website: Klik hier

Het weer op Madeira

Dolfijnen onder water| ©Pedro Ferrão Patrício
Dolfijnen onder water| ©Pedro Ferrão Patrício

Dankzij de bevoorrechte geografische ligging en het subtropische oceaanklimaat heeft Madeira het hele jaar door zeer aangename temperaturen die meestal schommelen tussen 17 en 25 graden Celsius.

De toeristische piek van Madeira ligt in de maanden juli en augustus. In deze periode dalen de temperaturen niet onder de 20°C en blijft het zeewater op een zeer warme en aangename temperatuur .

Voor een combinatie van zacht weer en minder toeristen zijn de herfst- en lentemaanden (september tot november - april tot juli) misschien wel de beste reistijd.

Hoewel de herfst en winter betere prijzen voor accommodatie en vluchten betekenen, moet u er ook rekening mee houden dat december en januari vaak de natste maanden zijn.

In deze tijd van het jaar kun je tussen de 11 en 13 dagen regen verwachten. Ik raad je dus aan om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis.

Wat moet je meenemen om dolfijnen te zien

Dolfijn tour| ©Ben Salter
Dolfijn tour| ©Ben Salter

Als je naar Madeira gaat om dolfijnen en walvissen te zien, raad ik je aan een windjack en een extra jas mee te nemen. Dit komt omdat de boottochten vaak erg winderig zijn en meestal vroeg in de ochtend of in de schemering vertrekken, waar de temperatuur wat kan dalen.

Vergeet niet om altijd je zwemkleding aan te houden, want het is heel goed mogelijk dat je tijdens de excursies het water induikt om te snorkelen, duiken of dicht bij de dolfijnen te zwemmen.

Ongeacht de tijd van het jaar waarin je gaat, zorg ervoor dat je voldoende zonnebrandcrème meeneemt. De blootstelling aan de zon op Madeira is vrij hoog, dus ik raad je aan om goed voor je huid te zorgen. En vergeet niet om je camera mee te nemen of je mobiele telefoon bij de hand te hebben!

Hoewel dolfijnen snelle zwemmers zijn en zich door de golven heen bewegen, kun je waarschijnlijk goede herinneringen aan deze bijzondere vrienden vastleggen als je je camera op de burst-modus zet.