Aveiro Dagtrips vanuit Porto

Noord-Portugal is een van de meest diverse regio's ter wereld als het gaat om geografische schoonheid en architectonische stijlen. Als je in Porto bent, mag je de kleine havenstad Aveiro niet missen en ik heb zojuist de beste excursies voor je op een rijtje gezet.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Aveiro Dagtrips vanuit Porto

Aveiro, Portugal | ©Ricardo Resende

De leukste dingen om te doen in Porto zullen altijd te maken hebben met het bezichtigen van de majesteit van de belangrijkste stad in het noorden van Portugal. Maar je kunt de rondleidingen ook uitbreiden naar nabijgelegen plaatsen die net zo mooi zijn. Zoals Braga, de vallei van de rivier de Douro of in dit geval de kuststad Aveiro.

Ik nodig je uit om verder te lezen in deze informatieve compilatie die ik voor je heb onderzocht, zodat je een duidelijker en beknopter beeld krijgt van de rondleidingen die je vanuit Porto naar Aveiro brengen en de voordelen die aan deze kleine toeristische uitstapjes verbonden zijn. Onthoud dat de beste manier om de juiste beslissing te nemen is om precies te begrijpen waar je je geld en tijd in investeert.

1. Halve dagtocht naar Aveiro en Costa Nova en cruise in Moliceiro

Moliceiro, Aveiro, Portugal| ©Ricardo Resende
Moliceiro, Aveiro, Portugal| ©Ricardo Resende

De beste manier om hier te komen als je Porto bezoekt en zin hebt om de stad uit te gaan om nieuwe horizonten te verkennen, is door een tour te boeken die de stad Costa Nova en Aveiro zelf omvat in één route die voor één prijs wordt betaald.

Deze geplande tour biedt je verschillende handige details en een daarvan is het ophalen voor de deur van je hotel of accommodatie in de bus of minibus die beschikbaar is voor de reis. Dit betekent dat je de tour deelt met een klein aantal mensen en dit is ideaal als je dit soort evenementen liever in een meer vertrouwde en intieme sfeer beleeft.

Tegelijkertijd is er het feit dat Aveiro en Porto slechts ongeveer 76 km van elkaar verwijderd zijn en in minder dan 1 uur stap je uit het voertuig om te beginnen met een rondleiding door de straten van deze stad die is gesticht sinds de tijd van de Romeinse keizer Marcus Aurelius. Omdat je met een gids aan boord van de minibus reist, krijg je de kans om allerlei verhalen te horen over het verleden van Noord-Portugal en specifiek over de stad die je gaat bezoeken.

Terwijl je door de straten van Aveiro loopt, zal de gids je details blijven vertellen over de unieke bouwstijl van de stad en het volgende dat zal gebeuren, is dat je aan boord gaat van een Moliceiro. Dit is een soort boot die erg lijkt op de Venetiaanse gondels en als je erop zit, krijg je een rondleiding door de grachten van de stad en ook door de lagune die grenst aan de kust van Aveiro.

Uiteindelijk stap je van de Moliceiro af en ga je naar het andere uiteinde van de Ria de Aveiro om te beginnen met een rondleiding op het Praia de Costa Nova. Houd er rekening mee dat deze tour in het Engels wordt aangeboden en dat betekent dat je gids altijd tot je beschikking staat om vragen te beantwoorden over de route of over de geschiedenis van de plaatsen die je bezoekt.

Interessante details:

  • Prijs: een tour als deze kost meestal rond de 45 euro per volwassene en rond de 24 of 25 euro voor kinderen tussen de 12 en 4 jaar. Kinderen zijn meestal gratis en er zijn kinderzitjes beschikbaar als je dat wilt.
  • Duur: deze tour duurt meestal ongeveer 4 tot 5 uur in totaal, maar houd er rekening mee dat 1,5 uur daarvan voor de transfer van en naar Porto is.
  • Vervoermiddel: meestal is het een minibus of touringcar met een maximale capaciteit van 25 passagiers. Dit zijn moderne voertuigen met airconditioning die meestal oplaadpoorten voor je elektronische apparaten en wifi aan boord hebben. Dat komt omdat dit de basiskwaliteit is voor de beste dagtochten en excursies vanuit Porto.
  • Voordelen: Deze activiteit neemt niet je hele dag in beslag en geeft je toch de kans om andere delen van Noord-Portugal te zien in een relatief korte trip. Het is daarom een van die geweldige dingen om te zien en te doen in Porto tijdens een 4-daagse reis.

Boek een reis naar Aveiro

2. Dagtocht naar Aveiro en Coimbra vanuit Porto

Aveiro, Portugese stad| ©Ricardo Resende
Aveiro, Portugese stad| ©Ricardo Resende

Er is nog een alternatief voor een rondleiding naar Aveiro, en dat is een rondleiding die niet alleen een bezoek aan deze prachtige kuststad omvat, maar ook een stop in Coimbra. Coimbra staat bekend als de stad van de kennis in Portugal, omdat hier de oudste universiteit van het land en een van de oudste van Europa is gesticht.

Het begin van de route is in principe hetzelfde, omdat de bus die voor de transfer is gekozen je ook ophaalt bij je hotel of op je wacht bij een vooraf bepaald vertrekpunt. Je rijdt ongeveer 45 minuten naar de Ria de Aveiro, terwijl je luistert naar de verhalen en uitleg van de gids in het Engels. Bij aankomst in Aveiro is de volgorde van de tour echter omgekeerd ten opzichte van het andere alternatief.

In deze versie van de tour begin je bij het Praia de Costa Nova, ga je vervolgens naar het centrum van Aveiro om de straten en de kathedraal van de stad te bekijken en rijd je uiteindelijk op een Moliceiro.

De volgende stap op de route is lunchen in een typisch Portugese taverne, terwijl je nog steeds in Aveiro bent en als al je reisgenoten klaar zijn, stap je weer in de bus en rijd je naar het zuiden. Dit brengt je uiteindelijk naar de stad Coimbra. Daar breng je de rest van de middag door met een rondleiding door de gemeenschap die bekend staat als de wieg van de kennis in Portugal.

Interessante details:

  • Prijs: deze route is iets duurder dan het vorige alternatief vanwege het feit dat het twee steden omvat die niet zo dicht bij elkaar liggen. De prijs ligt meestal rond de 65 euro per volwassene en rond de 40 euro voor kinderen tussen de 15 en 4 jaar.
  • Duur: dit is een langere tour die gemiddeld 9 of zelfs 10 uur duurt. Je kunt er dus vanuit gaan dat je halverwege de ochtend vertrekt uit Porto en aan het begin van de avond terugkeert.
  • Vervoermiddel: dit zijn touringcars of minibussen met meestal een maximumcapaciteit van 25 personen. De condities van comfort zijn identiek aan die van de voertuigen die gebruikt worden in de eerste excursie die ik noemde.
  • Voordelen: Coimbra is een bestemming die een bezoek waard is als je in het noorden van Portugal bent. Dus als je tijd hebt voor een excursie als deze, is het een goed idee om het meeste uit je reis naar Aveiro te halen door een andere bestemming aan het reisschema toe te voegen.

Boek een dagtocht naar Aveiro

Wat zie ik tijdens een stedentrip naar Aveiro?

Stad Aveiro| ©Ricardo Resende
Stad Aveiro| ©Ricardo Resende

In het internationale toerisme staat de stad Aveiro bekend als het Venetië van Portugal. Dit is te danken aan het feit dat het een kuststad is, gelegen in de fluviatiele formatie die ontstaat bij de monding van 3 verschillende rivieren. Maar in werkelijkheid is het belangrijkste detail van de geografie het netwerk van kanalen dat zich in het historische centrum van deze kleine maar belangrijke stad vormt. Je leert het kennen tijdens een tochtje op een Moliceiro.

Dit boottochtje duurt ongeveer 45 minuten en daarom raad ik je aan om wat Ovos Moles te kopen, een typisch snoepje van de stad, om ervan te proeven terwijl je leert over de periode waarin de Moliceiros werden gebruikt om zeewier te verzamelen uit de Ria de Aveiro. Deze excursie heeft niets te benijden met de cruises in Porto en zal een van de beste herinneringen aan deze excursie zijn.

U maakt ook kennis met de Costa Nova, een kustplaats die bekend staat om de prachtige duinen die voor de kust van de Atlantische Oceaan liggen en om de opeenhoping van houten huizen die met felgekleurde strepen zijn beschilderd. Deze strekken zich uit over het deel van de stad dat uitkijkt op de Ria de Aveiro.

Wat is er anders aan een reis naar Aveiro met Coimbra op de route?

Tijdens een reis van ongeveer een half uur vanaf Aveiro begin je te horen over de geschiedenis achter Coimbra, een stad met een middeleeuwse Portugese esthetiek. De stad is de geboorteplaats van de eerste monarchale dynastie van het land en heeft de eerste universiteit van Portugal, gesticht in de 12e eeuw.

Als je in deze stad aankomt, dwaal je door de steile, smalle straatjes en leer je veel over de gebouwen die dateren uit de tijd van de Romeinse bezetting van het Iberisch schiereiland. De universiteitscampus van de Universiteit van Coimbra is door UNESCO zelfs uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege het historisch belang en de architectonische bijzonderheid.

Dit is een goede activiteit onder de dingen die je in december in Porto kunt doen, omdat het je de gelegenheid geeft om te genieten van de versies van wintermaaltijden die in zowel Aveiro als Coimbra worden bereid. De kerk van Santa Cruz met het graf van de eerste Portugese koning, de Joanina-bibliotheek op de universiteitscampus en de barokke kathedraal van Coimbra zijn enkele van de bezienswaardigheden die je te zien krijgt tijdens de rondleiding door de stad.

De terugreis naar Porto duurt iets langer omdat er 35 minuten worden toegevoegd aan de 45 minuten durende reis vanaf Aveiro tijdens de eerste excursie. Maar dit is een uitstekende gelegenheid om een pauze in te lassen en na te denken over avondactiviteiten als onderdeel van de dingen om te zien en te doen in Porto met kinderen.

Boek een reis naar Aveiro

Hoe boek je een reis naar Aveiro vanaf Porto?

Varen in Aveiro| ©Ricardo Resende
Varen in Aveiro| ©Ricardo Resende

Er zijn twee manieren om dit soort excursies te boeken. De eerste is online en dat is zeker de handigste van allemaal. Dit komt omdat het platforms zijn waar je met je creditcard kunt betalen, bijna altijd gratis kunt annuleren en ook vaste prijzen aanbiedt met zelfs kortingen in het laagseizoen.

Het volgende alternatief dat je tot je beschikking hebt, is boeken bij een toeristenbureau als je al in Porto bent. Maar dit is eigenlijk een heel onhandig plan om verschillende redenen. De ene heeft te maken met de prijs, want elke dienst die meteen wordt besteld is veel duurder dan een dienst die van tevoren wordt geboekt.

De andere reden heeft te maken met de beschikbaarheid van het reisschema, want er is geen garantie dat er genoeg zitplaatsen zijn voor het aantal mensen dat met je meegaat op de reis. Dit betekent dat je de kans zou kunnen missen om mee te gaan met een rondleiding naar Aveiro vanuit Porto voor de duur van je bezoek aan de stad.

Boek een rondleiding naar Aveiro

Duur van tours naar Aveiro vanuit Porto

Muurschilderingen in Aveiro| ©Leandro Barreto
Muurschilderingen in Aveiro| ©Leandro Barreto

Op basis van de twee alternatieven die ik je heb gegeven, is de gemiddelde duur van een reis naar Aveiro vanaf Porto ongeveer 5 tot 6 uur.

Dit cijfer is alleen een referentie voor reizen naar Aveiro zonder andere bestemmingen op de route. Als je verder gaat naar Viseu of Figueira de Foz, wordt de duur van de reis verdubbeld, net als bij een excursie met Coimbra als andere bestemming.

Ik raad je aan om rekening te houden met de duur van de excursies van Porto naar Aveiro, omdat het belangrijk is dat je alternatieve plannen hebt in de stad voor de terugreis. Bij een 10 uur durende tour kom je voor zonsondergang of vroeg in de avond aan en bij een 5 uur durende tour heb je een halve middag en een hele nacht om verder te genieten van de grootste stad in het noorden van Portugal.

Boek een tour naar Aveiro

Tips voor een trip naar Aveiro vanuit Porto

Zeilen in Aveiro| ©Ricardo Resende
Zeilen in Aveiro| ©Ricardo Resende

De eerste tip die ik je kan geven is om redelijk comfortabele kleding te dragen, want je gaat van de stoelen van een minibus naar een wandeling door de straten van een zonnige stad. Vervolgens ga je op een roeiboot zitten en ook historische gebouwen binnen en loop je door de duinen van een kustplaats.

Dit gaat gepaard met temperatuurwisselingen gedurende de dag en je zult voortdurend het comfort van de vorige activiteit opgeven om het te vervangen door nieuwe.

Ik raad je ook aan om zonnebrandcrème mee te nemen omdat Portugal een zonnig gebied is, zelfs in de winter. Je moet niet vergeten om wat snacks te kopen in Porto omdat je onderweg honger kunt krijgen en het is niet zeker dat je de mogelijkheid hebt om te lunchen in Aveiro, tenminste op de kortere route van het eerste genoemde alternatief.

Ik raad je ook aan om entertainment mee te nemen zoals elektronische apparaten of kaarten en draagbare bordspellen als je met kinderen reist. De autoritten kunnen erg saai voor ze worden, afhankelijk van hun gewoonten en leeftijd.

Boek een excursie naar Aveiro

Waarom is het aan te raden om vanaf Porto naar Aveiro te reizen?

Aveiro| ©Ricardo Resende
Aveiro| ©Ricardo Resende

Aveiro is een van die kleine steden in het noorden van Portugal die de schoonheid van deze regio perfect samenvat en bezoekers een echte glimp geeft van de manier van leven in dit deel van het land.

De grote nabijheid van Porto maakt het ook een aanbevolen bestemming, omdat het een plan is dat perfect gecombineerd kan worden met andere stedelijke activiteiten in de stad op dezelfde dag. Laat deze excursies voor de ochtend of middag, terwijl de rest van de dag nog beschikbaar is om je te vergapen aan de invloedrijkste en mooiste haven uit het verleden van Portugal.

Bovendien kan dit een goede ontsnapping aan de stad zijn als je van plan bent er een heel seizoen door te brengen. Het is immers geen geheim dat het af en toe een uitstekend idee is om een toeristisch bezoek te brengen aan een rustigere plek om af te wisselen met de beweging en hectiek die grote en drukke metropolen kenmerken.

Boek een excursie naar Aveiro

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids vs. een bezoek aan Aveiro vanuit Porto op eigen gelegenheid?

Zonsondergang in Aveiro, Portugal| ©Ricardo Resende
Zonsondergang in Aveiro, Portugal| ©Ricardo Resende

Als je wilt, kun je Aveiro bereiken door de trein te nemen vanaf het station Sao Bento en daar doe je ongeveer een uur over. Dit is een gunstige optie als je meer tijd wilt doorbrengen in deze kleine havenstad of als je van treinreizen houdt.

Voor het gemak van de toerist is een rondleiding met een gids echter altijd het beste alternatief. Een gids vertelt je alles wat je moet weten over de stad die je bezoekt en de chauffeur van de minibus zorgt voor alle transfers van en naar Porto.

Met een rondleiding met gids hoef je je dus alleen maar zorgen te maken over het genieten van de ervaring en de prijzen kunnen echt niet gunstiger zijn. Zeker als je bedenkt dat andere activiteiten zoals de Moliceiro-rit bij de prijs zijn inbegrepen.

Boek een tour naar Aveiro