Beste tochten om dolfijnen te zien op Fuerteventura

Dolfijnen zien is een eenmalige ervaring die voor veel mensen een onbereikbare of zelfs onmogelijke droom is vanwege de geografische locatie waar zij wonen. Gelukkig heb je, als je op reis gaat naar Fuerteventura, het voorrecht om dat te kunnen doen als je dat wilt.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

12 minuten lezen

Beste tochten om dolfijnen te zien op Fuerteventura

Dolfijnen in Fuerteventura | ©Fabian Maas

Dolfijnen zien tijdens een begeleide excursie op zee is zonder twijfel een van de beste dingen om te zien en te doen op Fuerteventura. Het is een plan dat alle leden van het gezin tegelijk kan vermaken en het is ook een unieke kans om een van de mooiste zeedieren op aarde in zijn natuurlijke habitat te zien.

Daarom nodig ik u uit om alle alternatieven die ik voor u heb onderzocht verder te lezen, want er zijn verschillende manieren om dolfijnen te zien op Fuerteventura en elk van hen onderscheidt zich door even handige en interessante eigenschappen als de andere genoemde opties.

1. Dolfijnen en walvissen kijken op Fuerteventura

Dolfijn in Fuerteventura| ©Angelo Failla
Dolfijn in Fuerteventura| ©Angelo Failla

Het eerste alternatief dat ik u kan bieden om dolfijnen te zien op Fuerteventura is een dolfijnen- en walvistour. Dit is een begeleide excursie die vertrekt vanuit een haven op het eiland en uitsluitend gericht is op het idee om naar de hoeken van de kust te gaan die gewoonlijk een ontmoetingsplaats zijn voor deze zeezoogdieren.

Als het een reis is met deze kenmerken, kunt u er zeker van zijn dat hij over de juiste vergunningen beschikt om walvisspotten als commerciële activiteit uit te voeren. Bovendien is al het tourpersoneel hooggekwalificeerd voor het werk dat het doet.

Dit betekent dat het een duurzame toeristische ecotoeristische activiteit is en dat er een echte inspanning achter de tour zit om de impact op de natuur en de natuurlijke omgeving waar ze de bezoekers naartoe brengen zo klein mogelijk te houden.

Als u aan een excursie als deze deelneemt, moet u weten dat de meest waarschijnlijke vertrekhaven Morro Jable zal zijn. Het is namelijk de meest geschikte natuurlijke haven voor boten van alle afmetingen op het schiereiland Jandia. Dit soort tochten langs de kusten van Fuerteventura richten zich vooral op de wateren rond het natuurpark Jandia, omdat de golven en getijden dit een ideale plek maken om walvissen te spotten.

Houd er rekening mee dat de gemiddelde duur van een walvistocht zonder bijkomende activiteiten gewoonlijk tussen anderhalf uur en maximaal twee uur bedraagt. Dit betekent dat u 5 dagen lang een hele ochtend of middag vrij heeft om verder te genieten van de activiteiten die op Fuerteventura te zien of te doen zijn. Of voor hoe lang u ook besluit op dit prachtige eiland te blijven.

Wat betreft het aantal mensen op de boot moet u weten dat het gebruikelijk is dat de boten van gemiddelde tot kleine omvang zijn om het natuurlijke verloop van de dolfijnen op de kusten van het schiereiland zo min mogelijk te verstoren. De groep is gewoonlijk niet groter dan 8 personen, inclusief de zeeman en de begeleider die gespecialiseerd is in dolfijnen.

Details van belang:

 • Prijzen: een rondleiding met deze kenmerken kost gewoonlijk ongeveer 40 of 45 euro en het is ook gebruikelijk dat er een korting van 10 euro is voor kinderen tussen 12 en 3 jaar. Baby's zijn toegestaan zolang ze in de armen van hun moeder zijn en het hangt allemaal af van de beschikbaarheid van badmeesters voor hun grootte.
 • Duur: Zoals ik al zei, aangezien het een tocht is die tot doel heeft een groep dolfijnen en walvissen te vinden om ze een tijdje te observeren en dan terug te keren naar het eiland, is het niet nodig de tocht onnodig vele uren te verlengen. Gemiddeld zult u na 2 uur waarschijnlijk een paar dolfijnen en een familie grotere walvisachtigen hebben gezien.
 • Type boot: dit zijn boten van gemiddelde grootte en meestal een boot met opblaasbare randen vanwege de veelzijdigheid en weerstand die ze kenmerken. Er zijn ook boten met een constructie die geheel uit glasvezel bestaat, net als professionele vissersboten, maar dat is niet zo gebruikelijk omdat ze kwetsbaarder zijn voor speciale zorg.
 • Voordelen: als je met een dolfijngids meegaat, krijg je de kans om alle details van het leven van de dolfijnen te leren kennen. Dit zijn zeer interessante feiten en vallen op omdat ze zeer merkwaardig en onverwacht zijn, althans van wat je zou kunnen associëren met het beeld van een dolfijn. Het feit dat de reis net zo lang duurt als nodig is, bespaart u bovendien onnodige tijd op open zee. Waar je wordt blootgesteld aan zonnestraling en de zeeziekte van het zeilen.

Boek uw dolfijnen- en walvistocht in Fuerteventura

2. Vaarvakanties met dolfijnen

Zeilboot in Fuerteventura| ©Pablo López
Zeilboot in Fuerteventura| ©Pablo López

De volgende optie die u ter beschikking staat als u op Fuerteventura dolfijnen in hun natuurlijke omgeving wilt ontmoeten, is de zeilboot Flounder en zijn zeetochten langs de zuidkust van dit prachtige vulkanische eiland. Voor veel mensen is dit een veel completer alternatief dan het vorige, want het biedt u de ervaring van het varen op een luxe zeilboot. Dat terwijl je ook een goede kans hebt om levende dolfijnen te zien die vrij rondvaren in de wateren van Fuerteventura.

Het eerste wat ik over deze optie moet verduidelijken is dat ze ook bedoeld is voor zeer kleine groepen mensen, aangezien er slechts 8 passagiers worden verwacht. Ze gaan mee met de kapitein en zijn assistent om te gaan zeilen op deze zeilboot die gebruik maakt van de sterke wind in het zuiden van Fuerteventura om de mooiste plekjes van de kusten te verkennen.

De zeilboten vertrekken ook meestal vanuit de jachthaven van Morro Jable en veel van deze toeristische routes bieden ook een ophaaldienst rechtstreeks van uw hotel. Tenminste als uw accommodatie in deze stad op het schiereiland Jandia op het zuidelijke puntje van Fuerteventura ligt.

De ervaring omvat gewoonlijk alcoholische dranken en zelfs maaltijden, maar de bedragen van dit alles worden geconfigureerd op basis van het aantal passagiers en of ze allemaal tot dezelfde reservering behoren of niet. U krijgt een verrekijker aangeboden, zodat u optimaal kunt profiteren van de zichtbaarheid van de dolfijnpods die u tegenkomt, want een zeilboot is duidelijk niet in staat om het deel van de zee te bereiken waar deze zeezoogdieren besluiten in recordtijd doorheen te varen.

Deze zeiltocht biedt u ook de kans om midden op open zee te zwemmen op de momenten dat de zeilen worden gestreken en de navigatie even wordt vertraagd. Ook snorkelen in die gebieden waar de kapitein zeker weet dat er zeeschildpadden en mantaroggen zitten, samen met allerlei soorten vis en zeedieren. De som van al deze details maakt dit alternatief tot een van de beste plannen om te zien of te doen op Fuerteventura met kinderen, omdat het een veel breder en gevarieerder vermaak biedt.

Interessante details:

 • Prijzen: het is een iets duurder plan dan de vorige optie, want het is een grotere en luxere boot waarbij ook drankjes en snacks in de service zijn inbegrepen. De prijs is ongeveer 80 euro per persoon, maar houd er rekening mee dat tijdens het meest toeristische seizoen van het eiland de prijs kan verdubbelen.
 • Duur: aangezien deze tocht u ook de kans biedt om te zwemmen in de wateren van de Atlantische Oceaan die Fuerteventura omringen en omdat het een zeilboot is, is het logisch dat het wat langer duurt. Gemiddeld duurt de tocht ongeveer 4 of 5 uur, maar houd er rekening mee dat het hoofddoel van de tocht niet het zien van dolfijnen is, hoewel dat wel deel uitmaakt van de route.
 • Type boot: zoals ik al zei, het is een zeilboot voor ongeveer 8 personen, die ook een kleine badkamer heeft en een hut om uit te rusten van de reis, erg handig voor degenen die problemen hebben met zeeziekte.
 • Voordelen: Op een zeilboot zitten is een unieke ervaring en het is een nog groter voorrecht om dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te zien. Daarom is deze optie van mijn kant zeer aan te bevelen als je de mogelijkheid hebt om dit te betalen en als je denkt dat je in staat bent om 4, 5 of 6 uur onafgebroken op een zeilboot te varen.

Koop tickets voor de beste Flounder zeilcruises met dolfijnen spotten

3. Dolfijn spotten op Fuerteventura met snorkelen

Snorkelen| ©Lars H Knudsen
Snorkelen| ©Lars H Knudsen

Snorkelen kan het hoogtepunt van uw dag zijn als u tijdens een reis naar Fuerteventura ook de kans wilt hebben om dolfijnen te zien. Dit is iets wat de tours die proberen beide ervaringen te combineren in dezelfde route in gedachten hebben en ik kan niet anders dan ze u aanbevelen in deze lijst van opties die ik voor u heb voorbereid.

In principe zijn ze een combinatie van de vorige alternatieven plus een goede snorkelsessie die probeert zo dicht mogelijk bij de omgeving te komen waarin deze families zeezoogdieren zwemmen en stoeien.

Wat de gekozen boot betreft, moet ik u zeggen dat de meest gebruikelijke een aanzienlijk grotere boot is, want er wordt bijna altijd een soort toeristenveerboot gebruikt, waarmee 20 tot 40 passagiers tegelijk naar binnen kunnen. Allemaal geïnteresseerd in de mogelijkheid om bultruggen en dolfijnen te zien in hun gebruikelijke levenswijze, maar ook in het feit dat ze het water in kunnen om tussen de golven de schoonheid van de onderwaterwereld van Fuerteventura te ontdekken.

De duur is meestal even lang als de zeiltocht en zelfs langer, omdat u de tocht deelt met een grotere groep mensen en zij allemaal van hun snorkelsessie willen genieten in hetzelfde comfort als u. De haven van vertrek is ook meestal Morro Jable en de dienstregeling is meestal gereserveerd voor het ochtendgedeelte omdat het voor alle deelnemers handiger is om hun dag aan te passen in de wetenschap dat ze tegen de middag of het begin van de middag weer terug zijn op de kust van het eiland.

Details van belang:

 • Prijzen: 75 euro per persoon is het gangbare tarief voor dit soort zeetochten en dit is een zeer aantrekkelijk tarief, aangezien de meeste van deze boten snacks en drankjes aan boord aanbieden en zelfs de mogelijkheid om tegen betaling alcohol te nuttigen in de bar van de veerboot.
 • Duur: 5 of zelfs 6 uur is meestal de duur van een reis als deze, maar het goede is dat u er zeker van bent dat een bezoek aan de dolfijntransitgebieden deel uitmaakt van het vaarprogramma van een reis als deze.
 • Type boot: ik vergelijk het met een veerboot vanwege de grootte en de mechanische afmetingen, maar dit zijn echt boten die ontworpen zijn voor deze rondvaarten. Dat betekent dat ze geen probleem hebben om meerdere keren op dezelfde dag aan en uit te gaan, net als bij het snorkelen of bij de aankomst van een familie dolfijnen aan de zijkant van de boot.
 • Voordelen: Deze optie is duidelijk een van de beste snorkelervaringen op Fuerteventura om het simpele feit dat het de mogelijkheid combineert om dolfijnen en walvissen te zien in hetzelfde toeristische evenement.

4. Catamaran zeetour met dolfijnen kijken inbegrepen

Catamarantocht naar het eiland Lobos| ©FCO Javier
Catamarantocht naar het eiland Lobos| ©FCO Javier

Het laatste alternatief waarover u beschikt om dolfijnen te zien op Fuerteventura tijdens een rondleiding is op een boot die op zich al een waar spektakel van techniek is en een attractie die het waard is om ooit in uw leven gekend te worden. Het vindt plaats op een catamaran, een boot die twee parallelle rompen combineert en die meestal door de kracht van de wind wordt voortgestuwd, met zeilen, net als een traditionele zeilboot.

Er zijn catamarans met motoraandrijving en er zijn er ook die motoren en zeilen combineren. Hoe dan ook, degene die u op dit soort boottochten tegenkomt zijn geconfigureerd voor een maximumcapaciteit van 10 personen en onderscheiden zich door de elegantie van hun ontwerp.

Deze boottochten van Fuerteventur duren gewoonlijk ongeveer 4 tot 5 uur en bijna alle catamarans bieden de mogelijkheid om te snorkelen of te zwemmen in het kristalheldere water rond de noordelijke en zuidelijke punt van dit Canarische eiland. Sommige bieden een hotel pick-up als uw accommodatie in Morro Jable is , omdat het vertrek meestal vanuit deze luxe en prachtige jachthaven is.

Het is duidelijk dat in dit geval de dolfijnen en walvissen de sterren van het evenement zijn en daarom zal de kapitein altijd zeilroutes kiezen die u zo dicht mogelijk bij het zien van meerdere groepen walvissen en dolfijnen in één tocht brengen. Velen bieden meestal snacks en drankjes aan als onderdeel van de prijs van de tocht, wat handig is als je weet dat het niet zo kort is als het eerste alternatief dat ik in dit bericht noemde.

Interessante details:

 • Prijzen: ongeveer 80 euro is de geschatte prijs voor een tocht per persoon op een catamaran langs de kust van Fuerteventura met de bedoeling onderweg dolfijnen en walvissen te zien. Het is echter ook zeer waarschijnlijk dat u een iets goedkoper alternatief zult vinden en er zullen ook anderen zijn die deze prijs verdubbelen.
 • Duur: 4 of 5 uur, maar er kunnen er zijn met kortere tochten die slechts 3 uur duren tijdens de eerste helft van de dag.
 • Type boot: Zoals gezegd zijn het catamarans en sommige hebben binnenhutten die u privacy kunnen geven om naar het toilet te gaan, terwijl andere eenvoudiger zijn en alleen het bovendek in hun structuur hebben.
 • Voordelen: Een catamaran combineert het beste van eigenzinnig design met het praktische en mooie van zeilaandrijving. Dus als u een zeilliefhebber bent en geïnteresseerd bent in alles wat met boten te maken heeft, is dit een goede gelegenheid om uw gedachten af te leiden van het spotten van dolfijnen op Fuerteventura en tegelijkertijd te reizen in een van de meest aantrekkelijke boten van dit moment.

Koop tickets voor de beste boottochten in Fuerteventur

Welke soorten dolfijnen en walvisachtigen kun je op Fuerteventura zien?

Een dolfijn zien| ©Mar Ran
Een dolfijn zien| ©Mar Ran

Aan de andere kant is er het feit dat u vrijwel zeker geïnteresseerd bent in de soorten dolfijnen en walvisachtigen die u kunt ontmoeten tijdens een van deze tochten in de wateren van Fuerteventura.

Daarom ga ik u ook vertellen over enkele van de zeedieren die het meest worden gezien op deze tochten, zodat u ze zelf kunt identificeren zodra u ze aan de horizon ziet zwemmen.

1. Tuimelaars

Dit is de bekendste van alle dolfijnensoorten en wordt gekenmerkt door het feit dat het een zeezoogdier is met een benijdenswaardige intelligentie en een socialer karakter dan andere dolfijnen.

Ze hebben de neiging zich te groeperen in families die twee of zelfs drie decennia bij elkaar blijven. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun voorliefde om rond boten te zwemmen en aan hun grijsachtige kleur. Ze zijn relatief groot, gemiddeld 2,5 tot 3 meter.

2. Orka's

Vaak wordt aangenomen dat het leefgebied van orka's zich uitsluitend beperkt tot de koude wateren van de beide polaire uitersten van de planeet. Dit is echter een migratiesoort en het is mogelijk om het hele jaar door groepen orka's rond Fuerteventura te zien zwemmen.

Ze bereiken gewoonlijk een lengte van 9 of 10 meter en hun gemiddelde gewicht is ongeveer 5 of 6 ton. Hij wordt gekenmerkt door het feit dat hij een zeer behendig roofdier is, waardoor hij een dieet heeft dat gebaseerd is op vis, zeehonden, inktvis en zelfs kleinere haaien.

Ze leven in groepen tot 40 individuen, maar het is ook mogelijk dat ze periodes van solitaire navigatie hebben. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden door hun huid die een zwarte basis combineert met verschillende witte vlekken.

3. Gevlekte en ruwe dolfijnen

Gevlekte dolfijnen kunnen worden onderscheiden door hun grootte, die meestal kleiner is dan die van een tuimelaar, en door hun huid. Dit heeft kleine zwarte en witte vlekken over het hele oppervlak. Ze zijn even sociaal en hebben ook de gewoonte om te stoeien met elke boot die in de buurt van hun familiegroep vaart.

Ruwtanddolfijnen zijn vrij vaardige jagers en onderscheiden zich van andere dolfijnen door hun smallere snuit en roze en witte tinten op dit deel van hun lichaam, evenals op hun buik en keel.

4. Potvissen

Potvissen zijn een van de indrukwekkendste zeezoogdieren in de Atlantische Oceaan rond de Canarische Eilanden. Hij is vrij groot en kan gemakkelijk 18 tot 20 meter lang worden en 50 ton is een gemiddeld getal voor het gewicht van een potvis.

Ze voeden zich met inktvis en vis op een diepte tot 3 km en worden gewoonlijk gezien in groepen van niet meer dan drie of vier individuen omdat ze in kleine groepen leven.

5. Bultruggen

Het is niet zo gebruikelijk om bultruggen te zien tijdens een tocht door de wateren van Fuerteventura, maar er zijn uitzonderingen en in de loop der jaren worden deze ontmoetingen steeds frequenter. Ze staan bekend als uiterst vriendelijk met andere dolfijnen, met andere walvissoorten en ook met de boten die op hun pad komen.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de omtrek van hun bultrug, hoewel hun belangrijkste kenmerk is dat ze acrobatisch boven de waterspiegel springen en dan in het water storten, waardoor een gigantische plons ontstaat.

Wat heb je nodig om dolfijnen te zien op Fuerteventura?

Dolfijn Groep| ©Photo Krieger
Dolfijn Groep| ©Photo Krieger

Er zijn geen specifieke vereisten om deel te nemen aan een van deze dolfijnexcursies op Fuerteventura. Om veiligheidsredenen zult u niet met hen zwemmen in hun natuurlijke omgeving en om dezelfde redenen bevindt u zich altijd binnen de boot wanneer deze van het ene punt naar het andere vaart.

Wat ik echter niet genoeg kan aanbevelen is om voldoende hydratatie en zonnebrandcrème mee te nemen. Want zeilen op zee is een perfecte gelegenheid om een zonnesteek op te lopen en midden op zee zijn is volgens de meeste ervaren zeilers dorstlessend.

Als u naast de zandkust nog wilt genieten van de zee van dit prachtige eiland, kunt u ook deelnemen aan de kajakactiviteiten op Fuerteventura. Zij bieden u de mogelijkheid om uw eigen individuele boot te hebben voor korte en veilige tochten.

Bekijk de beste kajakactiviteiten op Fuerteventura