10 dingen om te doen op Mallorca in november

Mallorca in november is een ideale bestemming voor allerlei activiteiten, van ballonvaarten tot gastronomische beurzen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen op Mallorca in november

Mallorca | ©Miquel Frontera

Het lijkt alsof Mallorca aan het eind van de zomer zijn deuren sluit voor de vakantie. In werkelijkheid heeft het eiland echter een speciale charme in de herfst en winter. Mallorca heeft in november een grote verscheidenheid aan plannen en activiteiten van allerlei aard, zoals traditionele beurzen, boottochten of bezoeken aan musea.

In november zijn er, naast de beste dingen om te doen op Mallorca, een reeks activiteiten die je verblijf nog beter zullen maken. Als je tijdens deze data reist, kun je de typische tapas van het eiland ontdekken, een beurs bijwonen of zelfs de sneeuw in het Tramuntana gebergte zien.

1. Ontdek de traditie van de Nit de les Ànimes (Nacht van de Limes)

Nit de les Ànimes (Nacht van de Doden) in het Park| ©Irene R Aguado
Nit de les Ànimes (Nacht van de Doden) in het Park| ©Irene R Aguado

Ter gelegenheid van Allerzielen wordt de Nit de les Ànimes (Nacht van de Doden) gehouden in het Parc de Sa Riera, in de stad Palma. Dit evenement bestaat uit verschillende traditionele Mallorcaanse culturele activiteiten.

In dit park worden drie podia opgezet waar verschillende theatrale en muzikale optredens plaatsvinden. Er worden ook verschillende workshops gehouden en de kinderen die aanwezig zijn kunnen genieten van het werk van verhalenvertellers.

Om de geest van deze dag te behouden wordt er in het park een muur geplaatst om berichten achter te laten voor dierbaren die zijn overleden, omdat de Dag van de Gelovige Overledenen, in de christelijke traditie, is gewijd aan het herdenken van degenen die niet langer bij ons zijn.

Op Mallorca krijgt deze dag een nog grotere betekenis. Volgens een oude legende verlaat koning Jaume I op Allerzielen zijn graf, dat zich in de kathedraal bevindt (je hebt het misschien al gezien als je een rondreis over Mallorca hebt gemaakt), om te paard over het eiland te rijden.

Op deze feestelijke dag maken familieleden van de gelegenheid gebruik om de graven van hun dierbaren te bezoeken en hen bloemen te geven.

2. Ga naar Dijous Bo

Dijous Bo| ©Silvina A
Dijous Bo| ©Silvina A

Voor deze gelegenheid stel ik een activiteit voor in Inca, de op twee na grootste stad van het eiland en gelegen in het noordelijke deel van het eiland. Hier wordt de grootste kermis van Mallorca gehouden: Dijous Bo.

Wat begon als een veemarkt is tegenwoordig een ontmoetingsplaats die de tradities van het eiland benadrukt.

Tijdens de beurs worden allerlei activiteiten gehouden, van rallyraces tot schaakwedstrijden. Je kunt er ook typisch Mallorcaanse gastronomische producten, handgemaakte lederwaren en handgemaakte sieraden kopen. Deze enorme beurs verwelkomt normaal gesproken zo'n 20.000 bezoekers van over de hele Balearen.

Dit is ongetwijfeld een ideaal plan voor gezinnen met kinderen, want er zijn veel activiteiten voor de jongste leden van het gezin. Als dit het geval is, moet je ook eens kijken naar deze lijst met de beste dingen om te doen met kinderen op Mallorca.

Praktische informatie

  • Waar: overal in de stad Inca
  • Wanneer: midden november
  • Prijs: afhankelijk van de activiteiten waaraan je wilt deelnemen.

3. Boleten zoeken

picornell| ©Andreas Kunze
picornell| ©Andreas Kunze

Het boleten- ofpaddenstoelenseizoen begint in de herfst. Een zeer typische traditie op het eiland is om op paddenstoelenjacht te gaan op het platteland. Dit is een erg leuk plan waarmee je de prachtige landschappen van Mallorca kunt ontdekken.

Tot de meest voorkomende paddenstoelen op het eiland behoren de blava, de picornell, de farinera, de esclata-sang en de peu de rata.

Na de wandeling is het tijd om de paddenstoelen te koken en er heerlijke Balearische gerechten mee te maken, zoals zoete rijst met sclata-sangs of gevulde trotters.

4. Veel plezier in TaPalma

TaPalma| ©J. Fernández Ortega
TaPalma| ©J. Fernández Ortega

Dit plan is ideaal voor liefhebbers van gastronomie en lekker eten. TaPalma is de naam van de tapasbeurs van Mallorca. Deze wordt gehouden in de maand november, meestal in het voorlaatste of laatste weekend van de maand.

De beurs vindt plaats in verschillende wijken van de stad Palma en er doen meer dan dertig bars en restaurants in Palma de Mallorca aan mee. Allemaal strijden ze elk jaar om de gouden medaille in de competitie.

Dit is ongetwijfeld de perfecte gelegenheid om de gastronomie van de Balearen te leren kennen. Het is ook een geweldig excuus om de straten van Palma te verkennen, waar je verborgen schatten zult vinden. Als je van gastronomie houdt, kun je ook een van de beste culinaire rondleidingen op Mallorca volgen.

Praktische informatie

  • Waar: Naast het conferentiecentrum van Palma wordt de beurs in verschillende restaurants en bars in de stad gehouden.
  • Wanneer: Normaal gesproken in het laatste weekend van november.
  • Prijs: Alles hangt af van hoeveel tapas je wilt proberen.

5. Bekijk de sneeuw in het Tramuntana-gebergte

Tramuntana gebergte| ©M.G.N. - Marcel ON OF
Tramuntana gebergte| ©M.G.N. - Marcel ON OF

Nog een perfect plan om te verdwalen in de Mallorcaanse natuur en los te komen van het lawaai van de stad. Afhankelijk van de regenval en de temperaturen kun je, als je in november naar Mallorca gaat, het geluk hebben om de Sierra de Tramuntana bedekt met sneeuw te zien. Dit is een spectaculair beeld dat je zeker meer dan één foto zult onthouden.

Dit soort plannen zijn ideaal voor jou als je op zoek bent naar een reis om Mallorca grondig te leren kennen. Je ziet het eiland voorbij de oppervlakkige glimp van de toerist en leert het in al zijn pracht kennen.

6. Ontdek de best bewaarde geheimen van Mallorca in Openhouse Palma

Kasteel Bellver| ©Sergei Gussev
Kasteel Bellver| ©Sergei Gussev

Palma de Mallorca is een cultureel rijke stad. Naast de meest bekende, zoals La Seu, Kasteel Bellver en het Koninklijk Paleis van La Almudaina, heeft Palma ook andere monumenten van artistiek belang. Veel van deze monumenten zijn echter gesloten voor het publiek, dus het is niet mogelijk om ze te bezoeken.

Als je echter in november naar Mallorca gaat, heb je de mogelijkheid om veel van deze plaatsen te bezoeken. Dit is mogelijk dankzij het Openhouse Palma, een architectuurfestival dat het erfgoed van de stad onder de aandacht wil brengen.

Het instituut achter dit festival is de Asociación Cultural Open House Palma, dat de deuren opent van de beste verborgen schatten van de stad. De bezoeken worden begeleid door deskundige vrijwilligers, die de bezoekers de meest interessante feiten over de verschillende monumenten vertellen.

Onder de gebouwen die open zijn voor het publiek zijn het Círculo Mallorquín, de vuurtoren Portopí, Ses Cent Caes, het ziekenhuis Son Espases en het Oceanogràfic de Balears centrum. Naast de bezoeken worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals fietsroutes, fotowedstrijden, conferenties en kinderworkshops.

7. Proef de Balearische herfstgastronomie

Paddenstoelentaart| ©Bruno O
Paddenstoelentaart| ©Bruno O

De herfst brengt een speciale kleur en licht naar Mallorca en dit wordt weerspiegeld in de gastronomie. Ongeacht de tijd van het jaar onderscheidt de Balearische keuken zich door heerlijke recepten. Maar naast sobrasada en coca's is er een universum aan herfstrecepten die je moet proberen tijdens je reis in november.

Een van mijn favorieten is de paddenstoelentaart, die je zelf kunt maken met de paddenstoelen die je plukt. Er zijn ook veel gerechten met zoete aardappel, een van de belangrijkste producten uit de Mallorcaanse keuken.

Probeer ook eens de kastanjes die boven een open vuur worden gekookt, de geroosterde Mallorcaanse worst en de arrós brut.

8. Ontdek het centrum van Palma de Mallorca zonder de drukte

In de palmboom| ©EdgarJa
In de palmboom| ©EdgarJa

November is ongetwijfeld de perfecte maand om het centrum van Palma de Mallorca te bezoeken, omdat je dan geen last hebt van de hitte of de toeristen.

Mallorca is, naast de ongelofelijke stranden, beroemd om zijn culturele rijkdom. De oude stad van Palma de Mallorca is de moeite waard om te bezichtigen, omdat de typische essentie van de Balearen bewaard is gebleven.

Er zijn veel monumenten die van Palma een stad met een uniek artistiek erfgoed maken. Daarom raad ik je aan om een deel van je vakantieprogramma te wijden aan het genieten van deze geweldige stad. Verdwaal in de geplaveide straten, te voet, op de fiets of op een Segway, en leer de plaatselijke winkels kennen en bezoek de belangrijkste monumenten.

Boek een Segway tour door het centrum van Palma de Mallorca

9. Maak een boottocht van Port de Soller naar Sa Calobra

Haven Soller| ©SheffieldRambler
Haven Soller| ©SheffieldRambler

Een boottocht maken over Mallorca is zonder twijfel een van de beste dingen die je op het eiland kunt doen. Deze activiteit stelt je in staat om de kustlijn van het eiland te leren kennen, die een aantal droombaaien verbergt. De meeste bedrijven die boottochten organiseren, schorten hun activiteiten echter op vanaf oktober.

Er is echter een boottocht die je in november kunt maken. Deze vertrekt vanuit Port Soller en heeft als bestemming Sa Calobra, een baai onder het Tramuntana-gebergte. Idealiter doe je deze excursie op een zonnige dag om het meeste uit de tocht te halen.

De excursie duurt een uur en voert langs de noordkust van het eiland. Hoewel je ook met de bus of auto naar Sa Calobra kunt gaan, is de weg vanwege de bochten wat oncomfortabel, vooral voor mensen die snel duizelig worden. Aan de andere kant, als je met de boot aankomt, geniet je van bevoorrechte uitzichten en vermijd je dit ongemak.

Hoe ziet de boottocht naar Sa Calobra eruit?

Tijdens de tocht zie je de mooie witte huizen die boven de baai uittorenen en de boten die door de wateren varen. Naast de kustlijn van het eiland zie je ook de bergketen van de Sierra de Tramuntana, waardoor een contrast van zee en bergen ontstaat dat je zeker op meer dan één foto wilt vastleggen.

Eenmaal aangekomen op Sa Calobra kun je naar de baai van Kieselstein en de Paradijskloof gaan, een van de meest indrukwekkende natuurlijke formaties van Mallorca.

Je kunt vanaf de baai ook omhoog wandelen naar het dorp Sa Calobra, hoewel je voor de route goede wandelschoenen nodig hebt. Als je de excursie op deze manier wilt voltooien, moet je echter vroeg in Sa Calobra aankomen, dus ik raad je aan om de eerste excursie van de dag te boeken.

Boek een boottocht op Mallorca

10. Bezoek de dorpjes van Mallorca in november

Valldemosa| ©Mia & Steve Mestdagh
Valldemosa| ©Mia & Steve Mestdagh

Als je in november meerdere dagen op Mallorca doorbrengt, raad ik je aan om zoveel mogelijk van het eiland te verkennen. Het heeft charmante dorpjes waar je graag in zult verdwalen.

Daarom is een van de beste plannen die je kunt maken om een auto te huren en het eiland rond te rijden. Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn sommige dorpen meer aan te raden dan andere. Voor de maand november zijn Valldemossa, Sóller en Esporles niet te missen.

Valldemossa

Valldemossa is een prachtig dorp in het Tramuntana-gebergte, dat in november een speciale gloed heeft. Het ligt heel dicht bij Palma, op slechts 20 kilometer afstand, en het wordt omringd door een ongelooflijke vegetatie waarin olijfbomen en cipressen de hoofdrol spelen.

Dit Mallorcaanse dorp begon in de 19e eeuw een toeristische trekpleister te worden. In die tijd was het een toevluchtsoord voor internationaal bekende artiesten, zoals Frédèrich Chopin. Vandaag de dag trekt Valldemossa nog steeds grote beroemdheden aan, zoals de acteur Michael Douglas, die een landgoed heeft binnen de gemeentegrenzen van het dorp.

Sóller

Sóller is ook de toewijding geweest van historisch belangrijke figuren, zoals aartshertog Ludwig Salvator. Deze stad ligt in een vallei met sinaasappelbomen en is van groot artistiek belang dankzij de architectonische nalatenschap van Rubió i Bellver, een architect en leerling van Gaudí.

Ik raad je aan om door de straten te wandelen, waar je een cocktail van architectonische invloeden uit verschillende periodes zult ontdekken, zoals typisch Franse paleizen en modernistische gebouwen. Van alle bezienswaardigheden raad ik de kerk van San Bartolomé, de Banco de Sóller en het Plaza de la Constitución aan.

Esporles

Het laatste dorp dat ik aanbeveel is Esporles, een gemeente in het Tramuntana-gebergte. Het ligt heel dicht bij de hoofdstad van het eiland, op slechts 12 kilometer afstand.

Je zult dol zijn op de stenen huizen en kronkelige straatjes. Tijdens je bezoek is het een aanrader om de Granja de Esporles te bezoeken, een oud herenhuis dat tegenwoordig dienst doet als museum. Als je een wijnliefhebber bent, zul je ook graag het wijnhuis Es Verger bezoeken, dat zich richt op de productie van biologische wijn.

11. Bekijk de zonsopgang in de herfst vanuit een luchtballon

Zonsondergang en luchtballonvaren| ©james_duncan
Zonsondergang en luchtballonvaren| ©james_duncan

De volgende activiteit die ik voorstel is geweldig voor verjaard agen en jubilea en zonder twijfel een van de beste activiteiten die je op Mallorca kunt doen.

Afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt, vertrekt de tocht vanaf de ene of de andere plaats, hoewel een van de meest voorkomende opstijgpunten Cala Millor is. De ervaring omvat een vlucht over het eiland, waar je van de prachtige kustlijn naar de ongelooflijke bergen kunt kijken. Aan het eind vier je de beroemde luchtdoop en ontvang je een vluchtcertificaat om nooit te vergeten.

Naast het bovenstaande kun je ook een ontbijtbuffet en de transfer vanaf het hotel in je boeking opnemen. Deze extra's zijn echter vaak niet beschikbaar vanaf november, afhankelijk van de maatschappij waarmee je reist.

Daarnaast is het mogelijk om een ballonvaart te maken bij zonsopgang of zonsondergang.

Boek een ballonvaart op Mallorca

12. Duik in de diepten van de oceaan bij Palma Aquarium

Palma Aquarium| ©Carmen Juan
Palma Aquarium| ©Carmen Juan

Hoewel het weer op Mallorca in november meestal veel buitenactiviteiten toelaat, is het altijd mogelijk dat er een regenachtige dag komt. In dat geval is een van de plekken die je kunt bezoeken het Palma Aquarium, een aquarium in Palma.

Het bestaat uit verschillende gebieden, allemaal ontworpen om bezoekers een diepgaande kennis van het zeeleven te geven. De rondleiding begint met de Middellandse Zee, een gebied waar je verschillende soorten koraal kunt zien, evenals anemonen, zeesterren en zee-egels.

De rondleiding gaat verder met een sector gewijd aan tropische zeeën, waar je nieuwsgierige vissen van dichtbij kunt zien, zoals de chirurgijnvis.

Tot slot heeft Palma Aquarium een buitengedeelte waar je animatiepersoneel voor de kleintjes vindt. In dit gedeelte kun je ook een vijver met karpers, zeeschildpadden en roggen zien. Er is ook een restaurant waar je aan het eind van je bezoek iets kunt drinken.

Praktische informatie

  • Waar: Carrer de Manuela de los Herreros, 21,
  • Openingstijden: 9.30-18.00 uur, elke dag van de week.
  • Prijs: Kaartjes voor volwassenen kosten ongeveer €28, kinderen betalen ongeveer €17.

Koop je kaartje voor het Palma Aquarium