Heilige week in Malaga

De stad Malaga is meestal een populaire bestemming tijdens de Paasweek omdat de stranden het perfecte uitje zijn voor deze korte vakantie. Ik nodig je uit om dit bericht te blijven lezen voor meer leuke plannen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Heilige week in Malaga

Kathedraal van Málaga | ©F Delventhal

De leukste dingen om te doen in Malaga zijn in de lente niet veel anders dan in de zomer en dat heeft te maken met het feit dat Andalusië het grootste deel van het jaar een gunstig klimaat heeft. Tenminste als het aankomt op genieten van de zandkust. Aan de andere kant zijn er tijdens Semana Santa veel plannen die te maken hebben met religieuze tradities.

Daarom heb ik in dit bericht een aantal plaatsen verzameld die je kunt bezoeken en een aantal dingen die je kunt doen tijdens de paasweek in Malaga. Met deze feiten kun je van je reis genieten met een betere planning van je tijd en budget.

1. Probeer voor Witte Donderdag in de stad te zijn

Heilige week in Malaga| ©Hernán Piñera
Heilige week in Malaga| ©Hernán Piñera

De belangrijkste datum in de Goede Week van Malaga is Witte Donderdag en dit heeft te maken met het feit dat de meeste processies plaatsvinden vanaf de vroege ochtend tot de avond van deze dag. De broederschappen van La Esperanza, Cristo de Mena, Santa Cruz en Los Viñedos zijn slechts enkele van de congregaties die gewoonlijk hun marsen maken met hun nazarenos door het historische centrum van de stad.

Voor uw gemak moet u weten dat de tijdschema's van deze processies elk jaar veranderen, evenals de route die ze volgen. Dit betekent niet dat er minder toeristen komen. Als je dit belangrijke culturele evenement niet wilt missen, is het daarom aan te raden om een directe transfer van Malaga Airport naar je accommodatie aan de Costa del Sol te boeken.

Zo hoef je niet met het openbaar vervoer te reizen en kun je genoeg tijd winnen om de processie dichter bij je hotel bij te wonen. De rest van Witte Donderdag kun je dan besteden aan andere bezienswaardigheden.

2. Bezoek de Basiliek van de Cofradía de la Esperanza

Heilige Week in de Bacilica| ©Fabrizio Annibali
Heilige Week in de Bacilica| ©Fabrizio Annibali

De verschillende katholieke broederschappen en confraterniteiten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Heilige Week processies in Malaga hebben locaties waar ze de gravures van hun respectievelijke maagden en Christus tentoonstellen, evenals andere elementen van de lange geschiedenis die de meeste van deze religieuze congregaties hebben.

De Basilica de la Cofradía de la Esperanza springt eruit in deze lijst van plaatsen , vooral vanwege de grote collectie katholieke kunst en religieuze elementen die deel uitmaken van dit instituut.

Tegelijkertijd mag je de kathedraal van de stad niet missen, vooral niet tijdens de Goede Week. Sterker nog, als je weet dat de kathedraal op een strategische locatie in het stadscentrum ligt, kun je de rest van het historische gebied rondwandelen zodat je je kunt richten op andere toeristische activiteiten.

De officiële naam van de kathedraal is Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación en als je een liefhebber van architectuur bent, moet je weten dat het een van de grootste renaissanceschatten van Andalusië is. Tegelijkertijd is het een van de belangrijkste gebouwen in heel Málaga. Dus een rondleiding door het historische centrum en deze kathedraal is een uitstekende manier om van de stad te genieten in het culturele kader van de Paasweek.

Boek een rondleiding door het historische centrum en de kathedraal van Málaga

3. Geniet van citroenen met zout tijdens de processies

Citroenen met zout in Malaga| ©Manuel Arcos
Citroenen met zout in Malaga| ©Manuel Arcos

Een andere traditie die direct gerelateerd is aan de Paasprocessies in Malaga is het eten van citroenen met zout om jezelf te hydrateren tijdens deze lange wandelingen. De exacte reden voor het ontstaan van dit culinaire element van de Heilige Week in Malaga is niet duidelijk. Maar wat zeker is, is dat tegenwoordig zowel toeristen als de lokale bevolking deze pittige rite kunnen proeven dankzij de straatverkopers die aanwezig zijn op de meeste plaatsen waar de processies plaatsvinden van 's ochtends vroeg tot laat in de middag.

De prijs van dit ritueel zal niet te veel voor je portemonnee zijn, want voor minder dan € 1 kun je meer dan eens genieten van citroenen met zout tijdens de processie. Sterker nog, als je een liefhebber bent van zure smaken, dan zou dit wel eens een van je favoriete momenten kunnen worden tijdens een 4-daagse reis naar Málaga, wat genoeg tijd is om het grootste deel van de stad te verkennen op zo'n bijzonder moment als Semana Santa.

De makkelijkste manier om deze straatkraampjes te herkennen is aan de naam van dit gerecht, want het is plaatselijk bekend als limones cascarudos. Je moet ook weten dat het eten van stukjes suikerriet ook deel uitmaakt van deze culinaire paastraditie in Malaga. Tenminste voor degenen die op zoek zijn naar een contrast tussen zoet en zuur.

4. Bekijk de vrijlating van de gevangene op Paaswoensdag

Heilige week in Malaga| ©javier gomez
Heilige week in Malaga| ©javier gomez

Elke Heilige Woensdag is er in de stad Málaga een zeer interessante traditie die honderden jaren oud is. Het is de vrijlating van een gevangene die geen bloeddelict heeft gepleegd. De ceremoniële handeling wordt georganiseerd door de Broederschap van Nuestro Padre Jesús El Rico en María Santísima del Amor. Dit alles dankzij een historische schenking van Koning Carlos III in 1795.

De precieze oorsprong van de traditie heeft te maken met het feit dat er in het verleden een plaag heerste in Málaga die ook de gevangenisbevolking trof. Als gevolg van deze crisis gingen de gevangenen de straat op zonder hun ketenen af te doen en droegen het beeld van Jesús El Rico, dat in de kapel werd bewaard, om een processie te maken langs de plaatsen die het zwaarst waren getroffen door de epidemie.

Toen de processie was afgelopen, brachten ze het beeld terug naar de kerk en gingen ze terug naar de gevangenis. Het fantastische thema van de legende ontstond omdat de epidemie die Malaga bedreigde plotseling verdween. Daarom vaardigde Karel III een decreet uit dat het uitzonderlijke voorrecht verleende om jaarlijks tijdens de Goede Week een gevangene vrij te laten.

Het bijwonen van deze handeling is een van de top 10 dingen om te doen in Málaga tijdens de Goede Week. Dit vindt meestal plaats op het plein Plaza del Obispo voor de kathedraal van de stad, omdat het een plek is die meestal deel uitmaakt van de processieroute van deze Broederschap van Jezus de Rijke.

5. Neem een gastronomische tour om de beste vastengerechten te proeven

Tapas in Malaga| ©Creusaz
Tapas in Malaga| ©Creusaz

Een van de meest interessante tradities van het katholicisme is het feit dat er tijdens de vastentijd, die loopt van Aswoensdag tot Witte Donderdag , op vrijdag geen vlees wordt gegeten. Dit betekent dat in plaatsen als Andalusië een speciaal menu werd samengesteld met specifieke recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven om het dagelijks leven in deze tijd van het jaar gunstiger te maken.

De stad Malaga ontsnapt niet aan deze realiteit en heeft gelukkig vandaag de dag een grote verscheidenheid aan vastenrecepten die typisch zijn voor de Costa del Sol. Als je wilt weten wat een aantal van deze representatieve gerechten zijn, dan is het aan te raden om deel te nemen aan een van de beste gastronomische tours in Malaga.

Dit komt vooral door het feit dat sommige je meenemen op een tour langs typische restaurants die bekend staan om hun vis- of groentegerechten. Er zijn er ook die wijnen en tapas aanbieden op basis van deze traditie.

6. Maak van de gelegenheid gebruik om de musea van de stad te bezoeken

Binnenplaats van het Picasso Museum in Malaga| ©Dr Bob Hall
Binnenplaats van het Picasso Museum in Malaga| ©Dr Bob Hall

Over de hele lengte en breedte van Malaga zijn er meer dan 30 verschillende musea en tijdens de Paasweek heb je het voorrecht om ze op speciale tijden te bezoeken omdat het een seizoen is met een grote toestroom van toeristen. Sommige zijn gewijd aan religieuze kunst, zoals de hoofdkantoren van de broederschappen die deelnemen aan de processies, terwijl andere zich verdiepen in de geschiedenis van de kunst in deze stad.

Een goed voorbeeld van het belang van Malaga voor hedendaagse kunst is het feit dat Picasso in deze stad werd geboren. Daarom herbergt het Picasso Museum in Malaga een van 's werelds grootste collecties werken van de grootste vertegenwoordiger van het kubisme en de 20e-eeuwse abstractie.

Een bezoek aan het Pompidou Centre in Malaga is ook een uitstekende gelegenheid die u niet mag missen tijdens uw bezoek met Pasen. Deze locatie is het eerste hoofdkwartier van deze Franse kunstinstelling buiten Parijs en de collectie werken die je binnen vindt draait volledig om hedendaagse kunst. Daarnaast zijn de faciliteiten van het museum een architectonisch spektakel op zich.

Het Museo Carmen Thyssen Málaga is een andere belangrijke kunstinstelling in Málaga en is de privécollectie die toebehoorde aan Carmen Cervera, de derde vrouw van baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza.

Koop je kaartje voor het Museo Carmen Thyssen Málaga

7. Het strandseizoen opent aan de kust van Málaga

Strand van Málaga| ©Johannes Schwanbeck
Strand van Málaga| ©Johannes Schwanbeck

Veel mensen durven te zeggen dat de stranden aan de kust van Málaga de processies vergezellen als de belangrijkste protagonisten van het Heilige Week seizoen in deze stad. Een van de grote attracties van Málaga is de strategische ligging aan de Costa del Sol, waardoor het meer dan 15 stranden heeft, waaronder het Misericordia-strand, waarvan de naam samenvalt met die van een van de broederschappen die elk jaar meestal deelnemen aan de processies in de Goede Week.

Je moet weten dat deze beslissing om een van je middagen naar het strand te gaan een van de beste dingen is om te doen in Malaga met kinderen, omdat het een geschikte activiteit is voor het hele gezin die hen in staat stelt om in een natuurlijke ruimte te zijn die in dit geval het nodige commerciële aanbod heeft om de hele dag van alle gemakken te voorzien.

De stranden van Palo, het beroemde strand van Malagueta en de nabijgelegen gemeenschap Torremolinos zijn enkele van de hoeken van de kust van Málaga waar je van zou kunnen genieten tijdens je reis.

In ieder geval is het ook zeer aan te raden om een boot te huren om andere stranden en gemeenschappen van de Costa del Sol iets verder weg te verkennen tijdens de Paasweek. Zeker als je bedenkt dat de vraag naar dit soort toeristische diensten met Pasen minder groot is dan tijdens het hoogzomerseizoen, wat betekent dat je niet zo ver van tevoren hoeft te boeken.

8. Feesten in de hele oude stad

Feest op| ©Cesar Pics
Feest op| ©Cesar Pics

Jonge mensen en mensen zonder religieuze tradities bezoeken de stad Málaga tijdens Semana Santa om te genieten van de stranden of gewoon om te profiteren van het gunstige klimaat. Dit betekent dat de vele bars en restaurants in het historische centrum een van hun beste verkoopseizoenen hebben gedurende deze periode en als je wilt genieten van een avondje uit dan mag je een wandeling door de straten van het stadscentrum niet missen.

De terrassen zijn meestal de favoriete sfeer voor een avondje uit in het historische centrum van Málaga, omdat het plekken zijn waar je kunt genieten van het mooie weer en de sterrenhemel terwijl je met muziek en een paar drankjes onder vrienden en mensen op zoek bent naar plezier. El Batik, het Terraza del Málaga Palacio en het Terraza de San Juan zijn wat exclusiever, terwijl de straatbars van Plaza Uncibay en La Malagueta essentiële plekken zijn om de nacht voort te zetten.

Hoe dan ook, uit eten gaan en dan de avond voortzetten met drankjes en muziek is een van de beste dingen om 's avonds te doen in Málaga het hele jaar door. Vooral tijdens de Heilige Week, omdat dit de favoriete data zijn voor de lokale bevolking en toeristen om uit te gaan en zich te vermaken.

9. Ga naar Riogordo om de voorstelling van het lijdensverhaal van Christus te zien

Heilige week in Riogordo| ©inizaba
Heilige week in Riogordo| ©inizaba

In het dorp Riogordo, dat in de provincie Málaga ligt, op minder dan 40 minuten van de stad, wordt al tientallen jaren het lijdensverhaal van Christus nagespeeld, waardoor deze plek een plek is geworden die je niet mag missen tijdens de Paasweek in Málaga. Het evenement staat bekend als de Paso de Riogordo en is zonder twijfel een van de meest interessante religieuze manifestaties in Spanje.

De voorstelling als zodanig duurt meestal enkele uren en volgt in feite stap voor stap de momenten die leiden tot de dood van Jezus Christus en het proces van zijn wederopstanding. Dit alles vindt plaats in een ruimte die in deze plaats is gecreëerd om jaarlijks tot 10.000 toeristen te ontvangen. De voorstellingen vinden meestal plaats tussen vrijdag en zaterdag en er zijn meer dan 500 acteurs bij betrokken.

Je moet ook weten dat een bezoek aan deze stad meer is dan alleen een voorstelling van het lijdensverhaal van Christus, want het maakt deel uit van de beste dagtochten vanuit Malaga gedurende het grootste deel van het jaar. Dit alles omdat het een authentiek Andalusisch dorp is dat erg vermakelijk kan zijn, afhankelijk van hoe je besluit ervan te genieten.

10. Aarzel niet om een rondleiding door de stad te nemen

Straten van Málaga| ©Wolfgang Manousek
Straten van Málaga| ©Wolfgang Manousek

Ten slotte is er ook het feit dat de Heilige Week in Malaga je veel culturele en religieuze entertainmentplannen biedt, maar je kunt de stad niet verlaten zonder een rondleiding door een specialist in de geschiedenis. Daarom is het kiezen voor de beste rondleidingen door Málaga een goede manier om vertrouwd te raken met de wijken van de stad. Evenals met de tradities die plaatsvinden onder de lokale bevolking tijdens Semana Santa.

Een goede manier om de toeristische verkenning te versnellen is om deel te nemen aan een Segway tour. Vooral omdat de gidsen meestal strategische straten nemen die je dichter bij de monumenten, gebouwen en kerken brengen die je wilt zien zonder dat je te maken krijgt met verkeer en mensenmenigten.

Boek een Segway sightseeing tour door Malaga