10 Dingen om te doen in Bangkok in oktober

Van de sierlijke heiligdommen en levendige bezienswaardigheden tot de heerlijke Thaise keuken. Verken de hoofdstad van Thailand als de regen achter de rug is.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Bangkok in oktober

Vista panorámica de Bangkok |© Alejandro Cartagena 🇲🇽🏳‍🌈

De Stad der Engelen is een spannende en diverse Aziatische hoofdstad die elk jaar miljoenen toeristen trekt met zijn culturele verscheidenheid, bruisende straatleven en traditionele festivals. Doe met me mee voor dingen die je kunt zien en doen in Bangkok in oktober, wanneer de boeddhistische vastentijd eindigt en het weer vriendelijker is.

Of het nu het Oktober Bootfestival, extreem wandelen of het Vegetarisch Festival is, kom dicht bij de natuurlijke landschappen van Thailand voor de beste dingen om te doen in Bangkok, een bestemming met ervaringen voor alle bezoekers.

1. Doe mee aan het Vegetarische Festival

Vegetarisch Festival|©Roman Gieszczyk
Vegetarisch Festival|©Roman Gieszczyk

Als je in oktober naar Bangkok reist, mag je de kans niet missen om deel te nemen aan het Vegetarian Festival! Dit evenement wordt jaarlijks in heel Thailand gehouden en in het bijzonder bij de Lim Hu Tai Su Shrine, Sam Kong of Am Sam Kong, waar het hoog wordt gewaardeerd.

Tijdens dit festival nemen Thais de 8 leefregels van het Mahayana boeddhisme in acht, het equivalent van de geboden van de katholieke traditie.

Als je de gelegenheid hebt om in deze tijd van het jaar naar Phuket te reizen, ga dan naar Lim Hu Tai Su Shrine, Sam Kong. Dit is een heilige plek waar het beeld van Tai Buddha en andere goden worden vereerd. Het is ook een heel bijzondere plek voor de mensen van Phuket.

Tijdens het Vegetarische Festival zal het heiligdom vol zijn met mensen die merite komen maken, om zegeningen vragen en elkaar eer bewijzen. Het is een unieke kans om de Thaise cultuur en traditie op een authentieke en betekenisvolle manier te ervaren.Waar is het evenement? Op 306 Yaowarat Road, Talat Yai subdistrict, Mueang Phuket district.

Boek een rondleiding door Bangkok

2. Doe mee aan de Bang Phli Yai Lotus Tempel viering

Bang Phli Yai|©doris.peterson
Bang Phli Yai|©doris.peterson

Tijdens de eerste twee weken van deze maand vinden er twee belangrijke evenementen plaats in Samut Prakan, een provincie in de buurt van Bangkok. De eerste is de traditie van het ontvangen van de zegen van de goden in de Bang Phli Yai Lotus Tempel, een oud gebruik van het Thai-Mon volk. De tweede gebeurtenis is Yon Bua Day, die wordt gevierd op de 14e dag van de maansikkel, de 11e maand van elk jaar, en is een koninklijke samenkomst.

Tijdens de Bang Phli Yai Lotus Tempel viering, wordt de replica van Eerwaarde Vader To vervoerd naar de beroemde Wat Bang Phli Yai tempel in de buurt van het Erawan Museum, een van de meest populaire musea van de stad.

Het beeld wordt vervoerd op een boot bedekt met levendige bloemen om te reizen langs het Bang Phli kanaal. Onderweg brengen toeristen en toegewijden hulde aan eerwaarde To. Men gelooft dat als je een lotusbloem in de met Luang Pho To gewijde boot gooit, je wens zal uitkomen.

Naast deze traditie biedt Yon Bua Day vele andere activiteiten, zoals de Devorohana koninklijke beker roeibootwedstrijd, creatieve papajawedstrijden, dansen, de jeugdkoninginwedstrijd, zangwedstrijden; en dankzij de combinatie van cultuur, religie, moderniteit en traditie is de Erawan passage perfect om het hart van de hoofdstad op één plek te concentreren.

Als je de Thaise cultuur op een unieke manier wilt ervaren, moet je Yon Bua Day zeker toevoegen aan je reisroute in oktober.Waar is het evenement? In Bang Phli Yai Subdistrict, Bang Phli District, Samut Prakan Provincie.

Boek een rondleiding door Bangkok

3. Doe mee aan het Tak Bat Dewo Festival

stenen Boeddha|© Sabine Schulte
stenen Boeddha|© Sabine Schulte

Het Boeddhabeeld is verankerd in Wat Sakae Krang op de berg Sakae Krang rond de Sakae Krang rivier. En elk jaar aan het eind van de boeddhistische vastentijd wordt hier het Tak Bat Devo Festival georganiseerd, een heilige dag in de provincie Uthai Thani.

Volgens de boeddhistische traditie heet deze dag "Tak Bat Devo" omdat Heer Boeddha afdaalde uit de Tavatimsa-hemel om te prediken voor zijn moeder, die leed in het hellerijk. Toen de dorpelingen de Boeddha het jaar daarop zagen terugkeren, verheugden ze zich en boden hem voedsel aan, en sindsdien wordt elk jaar geloofd dat zijn geest in die ruimte vibreert.

Om dit te vieren dalen op de eerste dag van volle maan in oktober meer dan 500 monniken 449 treden af van de Sakae Krang berg naar de lagere binnenplaats van Wat Sangkat Rattanakiri, waarbij ze het pad van de Boeddha volgen. Als je de ceremonie en het veelkleurige spektakel wilt zien, is Soi Wat Sangkat, subdistrict van Uthai Mai Mueang Uthai Thani District, een bezoek waard.

4. Doe mee aan het Honderdduizend Lantaarns Festival

Rode lantaarns|©Jack Lu
Rode lantaarns|©Jack Lu

Het Khom San Duang Festival, vertaald als het Honderdduizend Lantaarns Festival of Lamphun Lantaarn Festival is een kleurrijk en vermakelijk feest, ideaal om te noteren onder dingen om te doen in Bangkok met kinderen omdat hele families betrokken raken bij de activiteit.

Deze traditie bestaat al heel lang en is bekend bij Thaise en buitenlandse toeristen. Het festival wordt gekenmerkt door het versieren van huizen door het aansteken van een veelkleurige lantaarn of het versieren van een lamp die dan verlicht naar de hemel stijgt. Volgens de boeddhistische traditie is dit om de Heer Boeddha te aanbidden, die vanuit de hemel de verlichte huizen zegent om voorspoed en familie-samenhorigheid te brengen voor de komende 12 maanden.

Het festival wordt gehouden bij Wat Phra That Hariphunchai Woramahawihan in het Lamphun district gedurende de hele maand oktober. Koningin Chamthewi Mueang, de eerste koningin die tot de cultus toetrad, wordt ook op deze datum geëerd.

5. Vier het boeddhistische vastenfestival

Boun Khao Phansa|©bindubaba
Boun Khao Phansa|©bindubaba

De volle maan in oktober markeert het einde van de boeddhistische vastentijd, beter bekend onder de oorspronkelijke naam 'Khao Phansa', een feest dat diep geworteld is in deze hoofdstad, en evenementen zoals lotusbloemen douches zijn aan de orde van de dag. Dit is een feest dat je niet wilt missen.

Het is een geweldige gelegenheid voor boeddhistische gemeenschappen uit alle regio's om samen te komen om de traditionele gebruiken van de religie te eren, zoals het aanbieden van aalmoezen aan Devorohana, het geven van nieuwe gewaden aan monniken, het deelnemen aan de Daowadung Mahachat Preek of de Vessantara Jataka Preek met de stad in vol ornaat.

Met je ticket voor het Bangkok Grand Palace kun je genieten van de versieringen, activiteiten, dansen en shows, want de stad wordt aangekleed en jij kunt deel uitmaken van de viering.

6. Geniet van de Kan Fire Balls

Naga Vuurballen Festival|©SierraSunrise
Naga Vuurballen Festival|©SierraSunrise

De Nong Khai vuurballen zijn te zien langs de Mekong rivier in Phon Phisai District, Rattan Awapi District, je vindt ook uitkijkpunten in de provincie Nong Khai en natuurlijk in Mueang Bueng Kan District, Bueng Kan Provincie. Het festival verrast bezoekers elke keer weer met zijn unieke stijl.

Een vuurbal is een bovennatuurlijk fenomeen waarvan wordt geloofd dat het wordt veroorzaakt door een draak of mythologische slang, en in dit geval staat het bekend als Naga. Volgens de legende begonnen ze te verschijnen vanaf zonsondergang tot ongeveer middernacht, aan het einde van de boeddhistische vastentijd.

Vanuit de mythe is het uitgegroeid tot een enorm evenement waarbij raketten met slangen- of drakenmotieven vliegen om de grote parade van vuurboten te begeleiden, kleine boten die door de lokale bevolking zijn versierd om te strijden voor de koninklijke beker langs de Mekong-rivier. Duizenden toeristen verzamelen zich en wachten om de parade voorbij te zien trekken, terwijl de lokale bevolking hoopt de beker mee terug te nemen naar hun dorp.

Ga naar de verschillende Skyballs Naga uitkijkpunten en mis dit populaire festival niet, een van de beste dingen om te doen in Bangkok 's avonds in oktober.

Boek een dinercruise in Bangkok

7. Ga wandelen in Phu Kradueng

Phu Kradueng|©f4nn1
Phu Kradueng|©f4nn1

De Phu Kradueng National Park wandelroute neemt je mee rond dit 60 vierkante kilometer grote plateau dat 1316 meter boven zeeniveau uitsteekt en hoewel dat getal niet indrukwekkend is, wacht maar tot je weet dat het begint te stijgen vanaf een hoogte van 285 meter, dus de cumulatieve hoogtestijging is ongeveer 1000 meter. Is dat geen uitdagend circuit?

Dit nationale park, gelegen in de provincie Loei, biedt een van de populairste outdoorervaringen voor Thais, met een jaarlijkse toename van het aantal toeristen dat aan het avontuur meedoet, vooral in oktober wanneer de regen is afgenomen en het zicht en de terreinomstandigheden verbeteren.

De gemiddelde tijd om Phu Kradueng te beklimmen is tussen de 4 en 6 uur naar het toeristische servicecentrum. Onderweg zijn er campings met alle basisvoorzieningen. Daarnaast zijn er must-see attracties zoals de Lom Sak en Mak Dook kliffen, of de prachtige Wang Kwang waterval en vele andere natuurlijke attracties. Wie wil er een groep vrienden uitnodigen voor een tocht?

Toon de kracht van lichaam en geest, vergeet dan niet om 2 dagen Bangkok in je stedentriproute te boeken om van deze activiteit te genieten.

8. Geniet van het Fai Lai Festival, de culturele explosie van Nakhon Phanom

Nachtelijke decoraties|©Ricardo Lopes
Nachtelijke decoraties|©Ricardo Lopes

Het Fai Lai Festival in de provincie Nakhon Phanom is een traditie die wordt gevierd tijdens het einde van de boeddhistische vastentijd (begin oktober) en die wordt beschouwd als een belangrijke traditie van de mensen in Nakhon Phanom en nabijgelegen provincies.

Jaarlijks is er tijdens dit festival een parade van boten die klaarstaan om de Mekong rivier af te zakken, terwijl de stad een ongelooflijke schoonheid aanneemt, verlicht door waskaarsen die smelten op pagodes en crêpepapieren lantaarns die aan de daken van tempels en ramen van lokale huizen hangen.

De sfeer is erg mooi. Tijdens het evenement zijn er veel andere interessante activiteiten om te bezoeken, zoals de Phra That Phanom aanbiddingsceremonie, de Palaang Fair langs de Mekong rivier met zijn culturele shows en volksmuziek, voedselfestivals met lokale gerechten (een van de beste voedseltours in Bangkok), de lange bootrace voor de Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn Beker, enz.

Als de Kan Vuurballen je verbazen met hun verlichting, is de wandeling naar Nakhon Phanom een van de dagtochten vanuit Bangkok die in oktober verrast met zijn verscheidenheid en culturele rijkdom.

9. Bedwing de hoogste top van Kanchanaburi

Kanchanaburi, Thailand|©phudd23
Kanchanaburi, Thailand|©phudd23

Op zoek naar een geavanceerde trekkingroute rond Bangkok? Het antwoord is Khao San Nok Wua. Dit is de hoogste berg van Kanchanaburi, op 1767 meter boven zeeniveau. Het westelijke deel van het nationale park grenst aan het beboste gebied van Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary, waar grotten, bos en weelderige flora bezoekers verleiden. Een bezoek aan deze bestemming is een van de beste dagtochten vanuit Bangkok.

De berg ligt in het noorden van Khao Laem National Park, in het Sangkhlaburi district, op 4 uur rijden van het centrum van Bangkok.

De meest uitdagende bestemming in de regio opent elk jaar in oktober zijn paden. Toeristen kunnen naar dit park reizen om te genieten van het prachtige 360° uitzicht op zonsopgang en zonsondergang en om te genieten van de natuur in al haar pracht.

Boek een rondreis naar Ayutthaya

10. Doe mee aan het Ok Phansa festival

Ok Phansa Festival|©arcibald
Ok Phansa Festival|©arcibald

Zin om mee te doen aan een groot en spannend feest? Woon dan het Ok Phansa Festival bij. Dit is een belangrijk boeddhistisch feest dat het einde herdenkt van de retraite van boeddhistische monniken tijdens het regenseizoen. De datum varieert van jaar tot jaar, omdat het gerelateerd is aan de maankalender, maar het vindt altijd plaats in oktober.

Ok Phansa vieringen zijn onder andere de verlichte botenprocessie in Nakhon Phanom, het wassenbeeldenkastelenfestival in Sakon Nakhon, de Ti Khli (croquetbal) wedstrijd in Chaiyaphum, de Tak Bat Devo ceremonie in Uthai Thani en de Tai Yai Chong Phara processie in Mae Hong Son.

De voorbereidingen voor dit evenement beginnen ruim van tevoren, zodat iedereen er plezier aan beleeft en de details tot in de puntjes zijn geregeld, dus je hoeft alleen maar eerst na te denken over wat je wilt doen.

Hoe het weer is in Bangkok in oktober

Verkeer in Bangkok|©Nigeta Yuya
Verkeer in Bangkok|©Nigeta Yuya

Tijdens je bezoek aan Bangkok in oktober kun je heerlijk weer verwachten. Het is heet, dus neem een zwempak mee en hoewel er weinig regen valt, regent het wel, dus neem een paraplu mee.

De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 28,5°C, met maxima rond de 32°C en minima rond de 25°C. De zon gaat onder rond 06:00 uur en de zon gaat onder rond 06:00 uur. De zon gaat onder rond 06:00 uur en de lucht is meestal helder.

De Thaise hoofdstad is een van de spannendste plekken op aarde om te bezoeken in deze tijd van het jaar, vooral omdat de lage toeristenstroom je laat genieten van de beste aanbiedingen, dus boek je vlucht naar de stad der engelen.