Hoe kom je vanuit Istanboel in Cappadocia

Als je op vakantie bent in Istanbul, is een van de beste manieren om er even tussenuit te gaan een bezoek aan het Cappadocië-gebied, maar welke vervoersalternatieven zijn er? Vandaag leg ik ze je allemaal uit!

Katherine Betances

Katherine Betances

6 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Istanboel in Cappadocia

Cappadocië, Istanbul | ©an-dree-uh tan

Als we het hebben over een bezoek aan Cappadocië is het heel belangrijk om duidelijk te maken dat het geen stad op zich is, maar eerder een regio binnen de grenzen van Istanbul. Dit gebied staat bekend om zijn vreemde en bijzondere geologische formaties die miljoenen jaren oud zijn. De provincies die deels deel uitmaken van Cappadocië zijn Aksaray, Niğde, Kayseri en Nevşehir.

Cappadocië bezoeken is een van de beste dingen om te doen in Istanbul als je de tijd en het budget hebt. Als je wilt weten hoe je er komt, voor hoeveel dagen en hoeveel het kost, vind je hier alle informatie bij benadering.

De beste manier om in Cappadocië te komen: een georganiseerde tour vanuit Istanbul.

Cappadocië bezoeken| ©cattan2011
Cappadocië bezoeken| ©cattan2011

De regio Cappadocië bezoeken met een rondleiding is het beste alternatief, omdat de rondleiding je langs de meest interessante regio's en toeristische attracties voert. Dit alles zonder de vele planningsdetails die bij een grootschalig avontuur komen kijken.

Dit is een van de beste tours die je vanuit Istanbul kunt doen en daarom vind je zoveel goede lokale bedrijven die deze service aan reizigers aanbieden. Het is aan jou om je huiswerk te doen en de opties te onderzoeken die bij jouw reisroute en budget passen.

Route

Vanwege de lange afstand tussen Cappadocië en Istanbul bieden touroperators meerdaagse opties aan. Tours variëren van twee tot acht dagen, afhankelijk van de route en de gebieden die je wilt bezoeken.

Er zijn bedrijven die een volledige meerdaagse tour aanbieden met bezoeken aan de regio Cappadocië, de Grieks-Romeinse stad Efeze, Pamukkale, het schiereiland Gallipoli en meer. Andere bedrijven bieden 2-daagse tours door Cappadocië aan.

Nuttige informatie over Cappadocië

 • Prijs: Ongeveer 600 euro voor een 2-daagse tour inclusief entreegelden, maaltijden, vluchten en gids.
 • Aanrader als... Je op zoek bent naar een probleemloze optie en genoeg tijd hebt in Istanbul om een paar dagen in deze prachtige regio door te brengen.

Boek je Cappadocië tour vanuit Istanbul

De snelste optie: neem het vliegtuig van Istanbul naar Cappadocië

Vliegtuig vanuit Istanbul| ©Oliver Holzbauer
Vliegtuig vanuit Istanbul| ©Oliver Holzbauer

Als je een korte reis naar Istanbul plant, heb je een snelle en liefst niet te dure manier nodig om in de omgeving van Cappadocië te komen. Aan alle vrienden met een dergelijk scenario raad ik het alternatief van een rechtstreekse vlucht tussen de twee aan. Het enige echte nadeel van deze optie is dat we dan niet van de bezienswaardigheden van Istanbul kunnen genieten.

Route

Als je besluit om naar de regio Cappadocië te vliegen, is het belangrijk om rekening te houden met de twee belangrijkste luchthavens waar de overgrote meerderheid van de vluchten die vertrekken vanaf Istanbul Airport (IST) aankomen.

 • Kayseri Erkilet Airport (ASR) ligt in de stad Kayseri, op ongeveer 80 kilometer van het toeristische gebied van Cappadocië. Het beste vervoermiddel tussen de twee punten is de busdienst van Kayseri Airport.
 • Nevşehir Kapadokya Airport (NAV) is een kleine luchthaven ten noorden van de stad Gülşehir, op 40 kilometer van het toeristische gebied. De beste manier van vervoer tussen de twee punten is per taxi.

Tot slot, als je veel tijd wilt besparen, overweeg dan een Istanboel luchthaventransferdienst in plaats van het openbaar vervoer.

Nuttige informatie

 • Prijs: Schat een waarde tussen € 40 en € 90.
 • Reistijd: Tussen 3 en 5 uur
 • Aanbevolen als... je maar een paar dagen in Turkije bent en op zoek bent naar een snelle en efficiënte transfer.

Boek je reis naar Cappadocië vanaf Istanbul

Een voordelige optie: Neem de trein Istanbul - Cappadocië

Met de trein vanuit Istanbul| ©*SHERWOOD*
Met de trein vanuit Istanbul| ©*SHERWOOD*

Als je een ongestructureerd en flexibel reisschema hebt, is de hogesnelheidstrein in Istanbul het beste alternatief om je tussen steden te verplaatsen. Hoewel Cappadocië een beetje ver van Istanbul ligt, kun je je route zo aanpassen dat je het meeste uit je reis haalt en de bezienswaardigheden kunt bekijken zonder al te veel uit te geven.

Route

Er is een hogesnelheidslijn tussen Istanboel, Ankara en Konya; als je vijf dagen of meer hebt om Istanboel te zien, kun je de eerste paar dagen in de stad doorbrengen en de rest in de afgelegen gebieden, gebruikmakend van de hogesnelheidslijn en met stops op al deze bestemmingen.

 • Istanbul - Ankara. De reis duurt ongeveer 4,5 uur en er rijden elke dag treinen.

Als je in de Turkse hoofdstad stopt, besteed dan een deel van je reisroute aan het bezoeken van niet te missen toeristische bestemmingen zoals het Museum van Beschavingen, het mausoleum van Ataturk, de grondlegger van het moderne Turkije.

 • Istanbul-Konya. De reis tussen de twee bestemmingen duurt ongeveer 4 uur en 15 minuten. Van Ankara naar Konya is minder dan twee uur.

Als je van architectuur houdt, Konya staat vol met prachtige moskeeën en monumenten uit het Seltsjoekse tijdperk. Mis het Mevlana Museum niet.

Nuttige informatie over Konya

 • Prijs: Ongeveer € 5 voor de hogesnelheidstrein.
 • Reistijd: Het is een lange reis van ongeveer 13 tot 15 uur alleen al in de trein.
 • Aanrader als... Je iets meer tijd te besteden hebt en een route met meerdere bestemmingen door Turkije wilt plannen.

Boek je reis naar Cappadocië vanaf Istanbul

De meer flexibele optie: Reis met de auto van Istanbul naar Cappadocië

Privé transfer| ©Mark Cruz
Privé transfer| ©Mark Cruz

Een uitzonderlijk alternatief als je avontuurlijk bent ingesteld en tijd en zin hebt om je reis tot in de puntjes te plannen. Als je voor deze optie kiest, zijn hier enkele nuttige tips om rekening mee te houden.

 • Rijden in Turkije is helemaal niet moeilijk, de hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en de populairste toeristische attracties en historische bezienswaardigheden zijn goed aangegeven, waardoor ze gemakkelijk te vinden zijn.
 • De officiëletaal van het land is Turks, Engels is redelijk gestandaardiseerd maar je zult alleen Spaanstaligen aantreffen in gebieden met veel toeristenverkeer.
 • Boek van tevoren, vooral in gebieden met veel vraag en op piekmomenten. Zo krijg je betere prijzen.

Route

Het grootste voordeel van het huren van een auto in Istanbul is altijd de mogelijkheid om je route te plannen zoals jij dat wilt. Je kunt je bijvoorbeeld voorbereiden om door het Anatolische platteland van Istanbul naar Cappadocië te rijden en onderweg de volgende bezienswaardigheden te bezoeken: het Ottomaanse dorp Safranbolu, de Phrygische ruïnes van Gordion en de Hettitische ruïnes van Hattusa.

Bedrijven: Hieronder vind je een aantal bedrijven waarvan de kantoren in het centrum van Istanbul gevestigd zijn.

Nuttige informatie

 • Prijs: Het goedkoopste tarief voor het huren van een enkele auto in Istanbul is ongeveer € 10 per dag; de prijs stijgt afhankelijk van het type voertuig. Bijkomende kosten zijn brandstof entol, indien van toepassing.
 • Reistijd: De reis van Istanbul naar Cappadocië is ongeveer 735 kilometer lang; zonder stops duurt het ongeveer 9 uur om tussen de twee bestemmingen te reizen.
 • Aanbevolen als... Je de faciliteiten en kennis hebt die nodig zijn om je voor te bereiden op een roadtrip in het buitenland. Ik denk dat het een geweldig alternatief is als je familie of vrienden in Istanbul hebt die je kunnen vergezellen op het avontuur of als je al eerder naar Turkije bent gereisd en weet hoe je jezelf moet redden.

Boek je rondreis door Cappadocië vanuit Istanbul

De minst handige optie: Met de bus van Istanbul naar Cappadocië reizen.

Bus van Istanbul naar Cappadocië| ©Laura A
Bus van Istanbul naar Cappadocië| ©Laura A

Hoewel het geen optie is die ik aanbeveel vanwege de lengte van de reis in combinatie met het oncomfortabele vervoermiddel, is het goed om te weten dat je met de trein van Istanbul naar Cappadocië kunt reizen.

Route

Vanwege de afstand bieden de maatschappijen die de routes tussen de twee exploiteren geen directe routes, maar eerder onderling verbonden routes waarbij sommige passagiers afstappen en anderen hun plaats innemen. Dit heeft zijn voor- en nadelen, want hoewel de reis langer is, kun je van de gelegenheid gebruik maken om zelf een 1/2 dag sightseeing te doen op sommige bestemmingen. De traditionele route van Istanbul naar Goreme in het Cappadocië-gebied bevat stops in de stad Ankara en de stad Nevşehir.

Nuttige reisinformatie

 • Prijs: Afhankelijk van de maatschappij die je kiest, moet je tussen de €15 en €20 voor elke reis reserveren; als je geen tussenstops meerekent, kan de prijs iets hoger liggen.
 • Reistijd: Het is een vrij lange reis, met alleen de korte stops die zijn gepland door de luchtvaartmaatschappij duurt het ongeveer 12 uur.
 • Aanrader ja... Er is geen scenario waarin ik dit alternatief echt aanbeveel, het reisbudget verschilt nauwelijks van dat van de hogesnelheidstrein en het biedt bijna geen comfort.

Boek je reis naar Cappadocië vanaf Istanbul