Harry Potter rondleidingen door Edinburgh

Als je van Harry Potter hebt genoten, zul je in Edinburgh een aantal bekende bezienswaardigheden tegenkomen. Hier is alles wat je moet weten om ze te ontdekken.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuten lezen

Harry Potter rondleidingen door Edinburgh

Toverwinkel in Victoria Street, de straat die als inspiratie diende voor Diagon Alley. | ©Ralf Steinberger

Wist je dat Lord Voldemort zelf begraven ligt op de begraafplaats van Edinburgh? Wist je dat als je een toelatingsbrief voor Zweinstein zou krijgen, Edinburgh Castle zeker je eindbestemming zou zijn? Het was in de straten van Edinburgh dat J. K. Rowling inspiratie vond voor de setting van haar romans. Toen ik dit ontdekte, nam mijn verlangen om de stad te bezoeken onmiddellijk toe.

De beste rondleiding door Harry Potters Edinburgh

George Heriot's School was de inspiratie voor Zweinstein.| ©Yisong Yue
George Heriot's School was de inspiratie voor Zweinstein.| ©Yisong Yue

Of je nu fan bent van de saga of niet, deze Harry Potter rondleiding door Edinburgh is een ervaring waar je met volle teugen van zult genieten, want je hoort niet alleen verhalen over het beroemdste tovenaarsverhaal aller tijden, maar je ziet onderweg ook een aantal van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad.

De schrijfster had Harry's verhaal al uitgestippeld toen ze naar de Schotse hoofdstad verhuisde, maar haar pagina's misten realisme, plaatsen en namen om het verhaal van de jonge tovenaar neer te zetten.

In Edinburgh vond hij al die details; terwijl hij in de cafés van de stad zat bedacht hij de uiteindelijke vorm van Diagon Alley, terwijl hij rond Edinburgh Castle slenterde begon hij te bedenken hoe de school van Zweinstein eruit zou zien, en toen hij niet wist hoe hij zijn personages moest noemen maakte hij gewoon een wandeling over het kerkhof van de stad.

Deze Harry Potter Edinburgh tour, voor € 22, is een van de populairste wandeltours door Edinburgh, dus ik raad je aan vroeg te boeken. Na je online boeking ontvang je een bevestigingsmail met details over het ontmoetingspunt. Bij onvoorziene omstandigheden kun je 24 uur van tevoren annuleren.

Nuttige informatie

  • De prijs is 22.
  • Beschikbaar in het Spaans, Engels en Duits
  • Duurt ongeveer twee uur
  • Kinderen jonger dan 5 jaar kunnen de tour gratis bijwonen.
  • De tour is een wandeltour door smalle en steile gebieden.

Boek de Harry Potter tour in Edinburgh

Wat je te zien krijgt op de Harry Potter Tour

Elephant House café waar J.K. Rowling een deel van de originele roman schreef.| ©HarshLight
Elephant House café waar J.K. Rowling een deel van de originele roman schreef.| ©HarshLight

Allereerst een waarschuwing: Edinburgh is steeds belangrijker geworden in verband met Harry Potter. Veel van de plaatsen in de stad die in verband worden gebracht met de saga zijn door de auteur bevestigd als inspirerend, maar andere zijn de vruchten van de collectieve verbeelding. Daarom is het belangrijk om ze allemaal te bezoeken als onderdeel van een rondleiding waarbij een expert de legende van de waarheid scheidt. Hoe dan ook, hier zijn de belangrijkste punten op de Harry Potter route door Edinburgh:

Lepel Koffieshop

Tot voor kort had deze koffieshop in Nicholson Street (voorheen het Nicholson Café) een plaquette die duidelijk maakte dat de eerste verdieping van het café de plek was waar J K Rowling enkele van de Harry Potter hoofdstukken schreef. Dit was een van de plaatsen die de schrijfster bezocht toen ze met haar jonge dochter in Edinburgh aankwam.

Het Elephant House Café

De schrijfster bracht een aanzienlijke hoeveelheid tijd door in dit café, The Elephant House, om de saga te schrijven, maar het betekent niet (zoals geadverteerd op het terrein) dat dit de plek is waar ze het idee bedacht.

George Heriot School

Er wordt vaak gezegd dat het Edinburgh Castle was waar de auteur de inspiratie voor Zweinstein School vond, omdat het op een heuveltop ligt zoals het kasteel in de boeken. De auteur heeft echter gezegd dat het vooral dit gebouw was (oorspronkelijk een weeshuis en nu een van de duurste scholen in de stad) dat als inspiratie diende voor de School voor Hekserij en Tovenarij.

De begraafplaats van Greyfriar

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waar namen als Tom Riddle en McGonagall vandaan komen. Sommige graven op deze begraafplaats bevatten het antwoord en het is ook een plek (dit is gewoon een persoonlijke noot) waar je je gemakkelijk de scène aan het einde van het Toverschool Toernooi kunt voorstellen.

Victoria Street, Candlemaker Row of Cockburn Street

Victoria Street, Edinburgh| ©cattan2011
Victoria Street, Edinburgh| ©cattan2011

De Diagon Alley mocht niet ontbreken in deze route. Dit zijn enkele van de straten die het meest visueel gerelateerd zijn aan de plek waar tovenaars hun boeken en schoolspullen kopen. Het is waar dat Rowling graag in dit gebied wandelde, maar ze heeft bevestigd noch ontkend dat de steeg geïnspireerd is op deze straten. Het is in ieder geval een charmante wandeling.

Balmoral Hotel

Dit is de plek waar de saga in 2007 werd voltooid. Kamer 552 draagt nu de naam J.K. Rowling Suite en wordt voor een "bescheiden" bedrag verhuurd aan rijke fans van de saga.

Universiteit van Edinburgh

Deze universiteit heeft een van de meest bijzondere afstudeerceremonies die er bestaan. Tijdens de ceremonie krijgen studenten een vleugje van de historische hoed. Klinkt dat bekend?

Weiden Park

De regels van een sport uitvinden is een hele opgave, maar in het geval van J. K. Rowling is het niet alleen voor de spanning van de saga. In dit park wordt elk weekend een versie van Zwerkbal gespeeld op een bezemsteel, helaas geen vliegende.

Stadhuis van Edinburgh

Als je goed kijkt, vind je in de buurt van de City Chambers een tegel in de vloer met de handafdrukken van de auteur erop. Ze zette ze daar in 2008 toen de stad haar een prijs gaf voor haar bijdrage aan het toerisme in de stad.

Ana's Traveller Tip

Als je de Harry Potter route op eigen houtje wilt doen, pak dan een kaart van de stad en schrijf de locaties op - hoewel je de verhalen zult missen, zal het niet moeilijk zijn.

Als je geïnteresseerd bent in de Harry Potter Edinburgh tour, zul je ook geïnteresseerd zijn in

Spectaculaire landschappen in de Schotse Hooglanden| ©IMBiblio
Spectaculaire landschappen in de Schotse Hooglanden| ©IMBiblio

Een echte plaats in verband brengen met een legende of een verhaal is de gemakkelijkste manier om de interessante punten ervan te onthouden en om het een beetje meer in je geheugen te laten blijven hangen. Als je hebt genoten van de Harry Potter Edinburgh ervaring, mag je de grootste legende van het land niet missen: het Monster van Loch Ness.

Je moet hiervoor een paar kilometer over de weg reizen, maar er zijn een aantal georganiseerde tours beschikbaar die je een of twee dagen meenemen om de geheimen van de Schotse Hooglanden te ontdekken, op ongeveer drie uur van Edinburgh. Als je meer wilt weten over deze mogelijkheid, kun je dit artikel over de Schotse Hooglanden lezen. Loch Ness en andere meren Dagtrips vanuit Edinburgh.

Als je liever de stad en de omgeving wilt leren kennen, kun je kiezen uit tal van rondleidingen. Ik heb de beste op een rijtje gezet in mijn gids voor Beste en daguitstappen vanuit Edinburgh Tours.

Boek de Harry Potter rondleiding door Edinburgh