10 beste dingen om te doen in Edinburgh

Het kasteel en de middeleeuwse straatjes met puntdaken, oude gevels en vegetatie dompelen je onder in een magische sfeer.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

10 beste dingen om te doen in Edinburgh

Panoramisch uitzicht op de stad Edinburgh | ©Dominik Resek

Zelfs met de regen, die constant aanwezig is, is Edinburgh een stad die net zo schittert als in onze verbeelding de landschappen van de sprookjes die we als kind voorgelezen kregen. Hier zijn de 10 must-see bezienswaardigheden en activiteiten in Edinburgh.

1. Bezoek het kasteel van Edinburgh

Kasteel van Edinburgh| ©Céline Geeurickx
Kasteel van Edinburgh| ©Céline Geeurickx

Edinburgh Castle is zonder twijfel het pronkstuk van de stad. Je kunt het vanaf bijna elke plek in het stadscentrum zien (en ik raad je aan verschillende perspectieven te zoeken om het van onderaf te fotograferen) en het is het hele jaar door open voor het publiek voor zowel rondleidingen met een gids als bezoeken op eigen gelegenheid.

Edinburgh Castle biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar herbergt ook belangrijke ruimtes zoals het National War Museum en de Crown Jewels-tentoonstelling. Je kunt naar de top lopen of een van de bussen in de stad nemen om er te komen. In dit artikel over Kastelen en Stadrondleidingen heb je alle informatie die je nodig hebt om je bezoek tot een succes te maken en als je meer wilt, raad ik je aan dit artikel te lezen over de 10 beste kastelen die je in Edinburgh kunt bezichtigen.

Koop je rondleiding door Edinburgh Castle

2. Leer meer over de legendes en mysteries van de stad

Wandel door straten vol geschiedenis, schoonheid en legendes.| ©nschouterden
Wandel door straten vol geschiedenis, schoonheid en legendes.| ©nschouterden

Edinburgh is niet alleen een sprookjesstad vanwege haar landschappen, maar ook vanwege de legendes en verhalen achter elk van haar hoeken. Wist u dat een van de burgemeesters van de stad de inspiratie vormde voor het verhaal van Dr Jekyll en Mr Hyde? Dat er een stel dieven was die lijken stalen voor medische doeleinden? Dit en nog veel meer wordt je verteld tijdens de verschillende legendarische rondleidingen die je meenemen op een wandeltocht door Edinburgh.

Als ik een van deze rondleidingen moet aanbevelen, is mijn favoriet zeker die door de Old Town, maar er is ook een foodie trail of een rondleiding door de New Town als optie. Als je Edinburgh verlaat zonder ten minste een van deze tours te hebben gedaan, zou je er spijt van krijgen. Hier volgt een selectie van de beste tours en excursies vanuit Edinburgh.

Boek een Edinburgh Legends and Mysteries Tour

3. Volg de Harry Potter route

Victoria Street inspireerde J.K. Rowling tot Diagon Alley| ©Mike McBey
Victoria Street inspireerde J.K. Rowling tot Diagon Alley| ©Mike McBey

Fans van J.K. Rowlings Harry Potter-saga kunnen hun hart ophalen. De schrijfster woonde in deze stad tijdens een van haar moeilijkste periodes en schreef veel van de boeken in veel van de cafés. Bovendien dienden veel van de plekken in Edinburgh als inspiratie voor de namen van de personages in het boek of voor de setting van gebouwen zoals de Zweinsteinschool. Als je met kinderen naar Edinburgh gaat, zul je dit plan geweldig vinden.

De Harry Potter-route door Edinburgh is al een klassieker in de stad en als je de verhalen erachter wilt horen, raad ik je aan een rondleiding te volgen. Je kunt een Zwerkbalwedstrijd bijwonen, de tombe van Voldemort bezoeken, door de Diagon Alley lopen of je laten fotograferen bij het kasteel van Zweinstein. Hier lees je alles over de Harry Potter tour in Edinburgh.

Boek een Harry Potter tour door Edinburgh

4. Ontdek de Schotse Hooglanden en zeg hallo tegen het Monster van Loch Ness

Het prachtige landschap van de Highlands| ©hobbs_luton
Het prachtige landschap van de Highlands| ©hobbs_luton

In de SchotseHooglanden vind je niet alleen het beroemde Monster van Loch Ness, maar ook enkele van de mooiste landschappen van het land, met bergen, kastelen en lochs. Tijdens je reis naar Edinburgh heb je de mogelijkheid om ze te bezoeken tijdens een georganiseerde dagtocht, of als je wat meer tijd hebt en wat meer wilt verdwalen in deze prachtige plekken, kun je genieten van een tweedaagse tocht of op eigen gelegenheid van Edinburgh naar Loch Ness gaan.

In dit artikel over de tochten naar Loch Ness vanuit Edinburgh heb je alle informatie die je nodig hebt om te besluiten meer van dit prachtige land te zien tijdens je reis.

En als je fan bent van een van de beroemdste tijdreisseries, dan weet je vast al dat je in Edinburgh een tour kunt doen langs de Outlanders-locaties.

Boek een reis naar Loch Ness

5. Geniet van een zonsondergang vanaf Calton Hill

Uitzicht op Edinburgh vanaf Calton Hill| ©Gary Campbell-Hall
Uitzicht op Edinburgh vanaf Calton Hill| ©Gary Campbell-Hall

Wanneer je een nieuwe stad bezoekt, lijkt het alsof elke zonsondergang bijzonder is, maar er zijn er maar weinig zo bijzonder als de zonsondergang die je ziet vanaf deze heuvel in het centrum van Edinburgh. De klim kost niet veel moeite en vanaf hier zie je Edinburgh Castle aan de ene kant en de prachtige daken van de stad aan de andere kant. Een ansichtkaart die je niet mag missen.

Boek een plaats op de Edinburgh Sightseeing Bus

6. Bezoek Holyrood Palace

Holyrood Paleis| ©Christoph Strässler
Holyrood Paleis| ©Christoph Strässler

Holyrood Palace was in de 12e eeuw de officiële residentie van de koningin van Engeland en binnen vindt u antiek meubilair en wandtapijten en barok ingerichte kamers. Maar wat je echt sprakeloos zal maken, zijn de openluchtruïnes van de Augustijner abdij die bij het paleis hoort; een ideale omgeving om je fantasie de vrije loop te laten en je in een sprookje te wanen. Als je een kaartje hebt voor de sightseeingbus van Edinburgh, is er een halte voor de deur.

Boek tickets voor Holyrood Palace

7. Proef haggis en Schotse whisky

Verschillende soorten te zien in de Scotch Whiskey Experience| ©Sam DeLong
Verschillende soorten te zien in de Scotch Whiskey Experience| ©Sam DeLong

Haggis is het traditionele Schotse gerecht dat je in Edinburgh moet proberen. Het is een pittige maaltijd van slachtafval van varkensvlees en kan worden geserveerd op een bord met een bijgerecht of als kebab. Wat drankjes betreft, mag je de geliefde Schotse whisky van de hoofdstad niet vergeten, en als je een echte whiskyfan bent, zul je genieten van de gespecialiseerde rondleidingen die je meenemen door het maken en de geschiedenis van whisky in Edinburgh.

Boek een whiskytour in Edinburgh

8. Wandel door de Princes Street Gardens

Tuinen van Princes Street| ©This is Edinburgh
Tuinen van Princes Street| ©This is Edinburgh

Na een wandeling door de straten van Edinburgh lijkt het moeilijk om groenere weiden te vinden dan die je al hebt gezien in de hoofdstad, maar die zijn er, en een van de mooiste is Princes Street Gardens. Je vindt dit openbare park in Engelse stijl aan de voet van Edinburgh Castle; het herbergt het Walter Scott-monument en in de winter staat het vol met kerstkraampjes, waardoor het een must is als je Edinburgh met kerst bezoekt. Een wandeling over het terrein is een verzachtende balsem voor alle stress.

9. Bezoek de St Giles' kathedraal

St Giles kathedraal| ©Gary Campbell-Hall
St Giles kathedraal| ©Gary Campbell-Hall

Halverwege de belangrijkste laan van Edinburgh, de Royal Mile, staat deze 12e-eeuwse kathedraal die is gewijd aan de beschermheilige van Schotland. Een van de mooiste momenten om het interieur te bekijken is bij zonsondergang, wanneer de zon ondergaat en door de gebrandschilderde ramen schijnt.

10. Ga naar Dean Village

De rivier Water of Leith stroomt door Dean Village| ©Gary Campbell-Hall
De rivier Water of Leith stroomt door Dean Village| ©Gary Campbell-Hall

Aan de oevers van de rivier Water of Leith vind je dit kleine dorpje met bruggen en stenen huizen. Tegenwoordig is het een echte buurt, want het ligt op slechts 15 minuten lopen van Princes Street, maar het is gemakkelijk te vergeten nadat je een tijdje door de straten hebt gedwaald en bent verdwaald in de charme van het groen.

Boek een plaats op de Edinburgh Sightseeing Bus

Wanneer naar Edinburgh?

Toeren over de Grassmarket| ©Lukas Koster
Toeren over de Grassmarket| ©Lukas Koster

Als je eenmaal weet wat je gaat zien en doen in Edinburgh, is de volgende stap, als je dat nog niet hebt gedaan, het kiezen van de beste reistijd. Het klimaat van Schotland dwingt me om aan te raden Edinburgh in de zomer te bezoeken, maar wanneer u ook gaat, u zult alternatieven vinden voor de traditionele sightseeingplannen:

Hoeveel dagen naar Edinburgh?

Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner
Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner

Als je niet van plan bent de stad te verlaten, zijn twee of drie dagen genoeg om Edinburgh te leren kennen, maar als je de omgeving wilt bezoeken (je kunt van Edinburgh naar St Andrews gaan of een uitstapje naar Loch Ness maken) raad ik je aan wat langer in de stad te blijven. Hoe dan ook, hier is een lijst met routes om je bezoek te plannen en vergeet niet dat als je in Edinburgh op doorreis bent, je tijd kunt besparen door van tevoren de transfer van Edinburgh Airport naar het stadscentrum te plannen.