Hoe kom je vanuit Edinburgh in Loch Ness

Als je Loch Ness wilt bezoeken en op vakantie bent in Edinburgh, zijn er veel mogelijkheden om er gemakkelijk te komen. Hieronder vertel ik je er alles over, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Edinburgh in Loch Ness

Loch Ness | ©Leandro Neumann Ciuffo

Het noorden van Schotland heeft een schat aan natuurschoon, waardoor het een van de populairste bestemmingen voor toeristen is. Van alle prachtige plekken die er te zien zijn, is de regio Loch Ness degene die het meest in de schijnwerpers staat.

Als je een paar dagen gaat rondtoeren in Edinburgh, maar het land niet wilt verlaten zonder dit beroemde loch van dichtbij te hebben gezien, ga ik je vertellen over alle mogelijkheden die je hebt om naar de Highland-regio te gaan en op zoek te gaan naar het mythische monster dat Loch Ness bewoont.

De beste optie

Loch Ness en de Highlands dagtocht vanuit Edinburgh

Boek een reis naar Loch Ness en de Highlands vanuit Edinburgh

Perfect om alle geheimen van Loch Ness te leren kennen en de Highlands te ontdekken, met stops bij Stirling Castle en Glencoe Nature Reserve in alle comfort en vrije tijd om op je gemak te verkennen.

Tijdens deze 12 uur durende tour heb je de tijd om het Schotse platteland te verkennen en meer te leren over het gebied met een deskundige lokale gids. Overdag kun je prachtige foto's maken van de schitterende uitzichten over de Highlands en het beroemde Stirling Castle bezoeken, waar Mel Gibson vocht in de film 'Braveheart'.

Later maak je een cruise van een uur op Loch Ness waar je, als je geluk hebt, een glimp kunt opvangen van Nessie, het beroemde monster. Je hebt ook wat vrije tijd bij enkele stops om de typische Schotse pubs te ontdekken.

Aanbevolen als... je de wonderen van de Schotse Hooglanden uit de eerste hand en in alle comfort wilt ervaren.

Met een georganiseerde tour, de beste optie

Bij Loch Ness| ©Sam Fentress
Bij Loch Ness| ©Sam Fentress

Ik ga niet tegen je liegen; Loch Ness ligt niet bepaald dicht bij Edinburgh. Het ligt 270 kilometer ten noorden van de stad, dus als je het gebied niet kent, kan het lastig zijn om er te komen. Daarom is een van de beste aanbevelingen om naar dit raadselachtige loch te gaan het huren van een georganiseerde tour.

Met dit soort activiteiten bent u er zeker van dat u met iemand meegaat die te allen tijde als gids zal fungeren en verantwoordelijk zal zijn voor het brengen en ophalen, het laten zien van alle bezienswaardigheden en het gebruiken van de meest snelle routes.

In Edinburgh is veel te zien, maar ik verzeker u dat het de moeite waard zal zijn om een deel van uw vakantie te wijden aan het leren kennen van deze natuurlijke plekken. Met dit type tour duurt het ongeveer 3 uur om er te komen en heb je de hele dag om het gebied te verkennen en de beroemde Highland Mountains te bezoeken.

Dagtocht Loch Ness

Van alle tours die beschikbaar zijn om Loch Ness te bezoeken, zijn de populairste de volledige dagtours, die tussen 9 en 12 uur duren en waarbij niet alleen de transfer naar het gebied in de prijs is inbegrepen, maar ook een rondleiding en verschillende stops in interessante gebieden zoals de Glencoe Valley of de Highland Mountains.

2 of 3 daagse tochten naar het noorden van Schotland

Als u meer tijd hebt en naast Edinburgh ook het noorden van Schotland grondig wilt leren kennen, kunt u andere soorten georganiseerde rondreizen vinden waarbij u 2 tot 3 dagen doorbrengt om het gebied te leren kennen.

Met dit type rondreis kunt u het rustig aan doen en zoveel tijd besteden als u wilt om het lochgebied en Inverness, de hoofdstad van de regio, te leren kennen. Je kunt ook andere gebieden bezoeken, zoals het Isle of Skye.

Praktische informatie

 • Prijs: De gemiddelde prijs voor een dagtocht is €60, terwijl een twee- of driedaagse reis rond de €200 kost.
 • Tijd: Het duurt ongeveer 3 uur om van Edinburgh naar Loch Ness te komen.
 • Aanrader als... Je het gebied grondig wilt leren kennen en begeleid wilt worden door een gids.

Boek je Loch Ness en Highlands Tour

Met de trein, comfort en snelheid

Trein vanuit Edinburgh| ©Train Photos
Trein vanuit Edinburgh| ©Train Photos

Als je vanuit Edinburgh zelfstandig en zonder georganiseerde tours naar Loch Ness wilt gaan, is een van de snelste opties waarschijnlijk de trein, omdat je files of wegomleidingen vermijdt.

Houd er echter rekening mee dat Loch Ness in een natuurlijke omgeving ligt en dat de trein maar tot de dichtstbijzijnde stad Inverness gaat, dus vanaf daar moet je een regionale bus nemen. Als je dus van plan bent om de hele dag bij het loch door te brengen, raad ik je aan om de eerste trein 's ochtends te nemen en 's middags met de laatste trein terug te komen, want de reistijd is meestal 3 uur plus een busrit van een half uur tussen Inverness en het loch, en je moet van plan zijn om alles te zien.

Treinen naar de Highland regio rijden vanaf het station Edinburgh-Waverley in het centrum van Edinburgh en hebben meestal meerdere vertrektijden per dag, zodat je de dienstregeling kunt kiezen die het beste bij je past.

Praktische informatie

 • Prijs: Ongeveer £30 (£60 retour) plus ongeveer £5 voor de bus naar het loch.
 • Tijd: 3,5 uur tussen trein en bus.
 • Maatschappijen: De nationale maatschappij is Scotrail.
 • Aanrader als... Je een snelle manier van reizen wilt en zelfstandig wilt reizen.

De goedkoopste optie: de bus

Bus naar Edinburgh| ©JJ Thompson
Bus naar Edinburgh| ©JJ Thompson

Als je op zoek bent naar een goedkope manier om naar Loch Ness te reizen, is een van de beste opties om met de bus te gaan. Wees gewaarschuwd, het zal niet de snelste zijn, want er is geen directe lijn van het centrum van Edinburgh naar Loch Ness, dus je zult moeten overstappen. Als je echter de tijd hebt en bereid bent om in Inverness te overnachten, kan het een voordelige manier zijn om meer van het noorden van het land te zien.

Voor bussen naar Highland ga je naar New Town in het centrum van Edinburgh, waar het busstation van de stad is gevestigd en die elke dag meerdere vertrekken heeft. Vanaf hier duurt de reis ongeveer 5 uur, omdat je onderweg stops maakt en iets langzamere regionale routes neemt.

Eenmaal aangekomen in Inverness ga je naar Queensferry Street, op slechts een klein stukje lopen van het station, om de tweede bus te nemen die je in minder dan 30 minuten naar het meer brengt.

Praktische informatie

 • Prijs: De twee bussen kosten ongeveer €25 (50 retour).
 • Tijd: In totaal doe je er ongeveer 6 uur over om er te komen.
 • Maatschappijen: De belangrijkste maatschappijen zijn First, Stagecoach en National Express.
 • Aanrader als... Je in een rustig tempo wilt reizen en voordelig wilt overnachten in de hoofdstad.

Maak je reis flexibeler door een auto te huren

Reizen met de auto| ©Vladimir Proskurovskiy
Reizen met de auto| ©Vladimir Proskurovskiy

Als u van avontuur houdt en Schotland op een veel vrijere manier wilt bezoeken zonder vast te zitten aan schema's of groepsplannen, is een van de beste opties om een auto te huren en zelf naar Loch Ness te rijden. Wees echter gewaarschuwd dat dit niet de goedkoopste optie is, want naast de huurkosten moet u ook benzine en tol betalen.

Toch is het een goede optie als u bijvoorbeeld met vrienden of familie reist en op een privé- en flexibele manier wilt reizen. Op deze manier kun je zoveel stops maken als je wilt en niet alleen het Loch Ness-gebied ontdekken, maar de hele route in het algemeen.

Bovendien zijn er verschillende verhuurbedrijven, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past. Het enige wat je nodig hebt is een geldig rijbewijs en je kunt achter het stuur kruipen.

Praktische informatie

 • Prijs: inclusief autohuur, benzine en tol kost het ongeveer €60 (€120 retour).
 • Tijd: Als je de snelste routes volgt, ben je er in 4 uur.
 • Bedrijven: De belangrijkste autoverhuurbedrijven zijn Sixt, Europcar en Hertz.
 • Aanrader als... Je met je groep op een privé en flexibele manier wilt reizen.

Andere transportmiddelen niet zo aanbevolen

Taxi door de straten van Edinburgh| ©Mark Morgan
Taxi door de straten van Edinburgh| ©Mark Morgan

De beste manieren om Loch Ness te bereiken vanuit Edinburgh zijn via een georganiseerde tour en dan kun je kiezen tussen trein, bus en privé-auto. Ik weet echter zeker dat je op een gegeven moment ook andere vervoersmiddelen hebt overwogen, zoals een vliegtuig of eigen vervoer.

Geen van deze twee opties is echter erg handig vanwege de routes of de hoge prijzen en ik zal hieronder uitleggen waarom ik ze niet aanbeveel.

Taxi's zijn te duur

Soms, als je in een groep reist, kan het handig zijn om een privé autoservice zoals taxi's te huren voor transfers naar andere steden. Maar naast het feit dat taxi's in Schotland al duur zijn omdat ze meer dan 200 kilometer lang zijn, zelfs als je de kosten kunt verdelen over de rest van je groep, zullen de totale kosten van de reis niet minder dan €400 zijn.

Met het vliegtuig, niets aangesloten

Vliegen is ook niet de beste optie. Natuurlijk kan een vliegtuig je als eerste op een plek brengen, maar in het geval van Loch Ness is er geen directe verbinding die je ergens in de buurt kan brengen, en de meeste vluchten zullen tussenlandingen hebben.

Om er te komen, moet je dus van Edinburgh naar het vliegveld van Inverness reizen, wat 6 uur kan duren, en vanaf daar een bus nemen naar het stadscentrum en dan een bus naar het loch in een half uur. In totaal meer dan 6 uur en bijna 300 euro uitgegeven.

Beste tijd om Loch Ness te bezoeken

Loch Ness bezoeken| ©Michael Tyler
Loch Ness bezoeken| ©Michael Tyler

Schotland is een ongelooflijke plek om te zien en zeker een bezoek waard. Maar als we naar het noorden gaan, waar zich de meest spectaculaire natuurparken bevinden, zoals Loch Ness en de Highlands, moet ik je waarschuwen dat de winter niet een van de beste tijden is.

Hoewel het verleidelijk is om alle besneeuwde landschappen te zien, kan het erg koud zijn als je niet goed voorbereid bent en zul je niet genieten van de ervaring.

Idealiter zou je gebruik moeten maken van de zomervakantie, tijdens de maanden juni, juli en augustus, wanneer het weer warmer is en er minder kans is op regen en harde wind. Als je in de winter komt, raad ik je aan om in Edinburgh te blijven , waar je rond de kerstvakantie plannen kunt vinden die veel beter geschikt zijn voor het koude weer.

Boek je reis naar Loch Ness en de Highlands

Vervoer vergelijken

Je hebt al een idee van alle manieren om Loch Ness te bereiken vanuit Edinburgh. Maar om u te helpen beslissen wat het beste is voor uw volgende vakantie naar Schotland, volgt hier een vergelijkingstabel met alle vervoersopties en hun belangrijkste kenmerken:

 • Georganiseerde tour
 • Duur: 3 uur
 • Prijs heen- en terugreis: tussen € 60 en € 200.
 • Hoogtepunten: Ideaal om zonder zorgen te verkennen en te ontdekken.
 • Met de trein
 • Duur: 3 uur en een half
 • Prijs heen en terug: ongeveer €60
 • Hoogtepunten: comfortabel en snel
 • Met de bus
 • Duur: 6 uur
 • Prijs heen en terug: ongeveer €50
 • Hoogtepunt: voordelig
 • Met de huurauto
 • Duur: 4 uur
 • Prijs heen en terug: ongeveer 120€.
 • Hoogtepunt: exclusief en flexibel
 • Met de taxi
 • Duur: 4 uur
 • Prijs heen en terug: ongeveer 400€.
 • Hoogtepunt: prijs te hoog
 • Met het vliegtuig
 • Duur: 6 uur
 • Prijs heen en terug: ongeveer 300€.
 • Hoogtepunt: weinig keuze uit rechtstreekse vluchten

Welke manier u ook kiest om naar het noorden van Schotland te komen, u zult er geen spijt van krijgen. Als Edinburgh u al met open mond heeft achtergelaten met zijn indrukwekkende kasteel en middeleeuwse steegjes, zal een wildere en meer natuurlijke omgeving u verliefd maken.

Van goedkope en flexibele opties tot snelle en comfortabele opties, tot intiemer en exclusiever vervoer, Schotland biedt vele manieren om er uitgebreid van te genieten. Als u het idee van zo'n reis in uw hoofd hebt, denk dan geen twee keer na en ga op avontuur om de unieke landschappen van Schotland te zien.

Boek uw reis naar Loch Ness en de Highlands