Kastelen en Stadrondleidingen

Edinburgh Castle binnengaan is terugreizen in de tijd en het beste uitzicht over de stad krijgen. Hier lees je hoe je aan kaartjes komt

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Kastelen en Stadrondleidingen

Kasteel van Edinburgh | ©Alana Harris

Vanuit bijna elk deel van het stadscentrum kun je dit fort op Castle Rock, een vulkanische rots, zien liggen. Edinburgh Castle heeft alles waar kinderen en volwassenen op kunnen hopen: geschiedenis, avontuur, buitengewone uitzichten, edelstenen en legendes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wachtrijen om het te bezoeken aanzienlijk zijn, vooral in de zomermaanden wanneer er het meeste toerisme in de stad is. Hier volgt een overzicht van de beste opties voor een bezoek aan het interieur:

De beste optie

Edinburgh Castle rondleiding

Ontdek Edinburgh Castle met een deskundige gids

Een bezoek aan Edinburgh is nooit compleet zonder het indrukwekkende kasteel te zien. Met deze rondleiding met ticket leer je alles over de geschiedenis van het kasteel en kun je zien wat er allemaal in het kasteel te vinden is.

Duur: 1 uur 30 minuten

.

De rondleiding door Edinburgh Castle maakt uw bezoek aan dit historische juweel van de Schotse hoofdstad comfortabeler en praktischer. Je deskundige gids neemt je mee op een anderhalf uur durende rondleiding door alle kamers van het grote fort en legt je de details uit van de bouw, het gebruik en de Schotse koningen die er woonden.

Vooraf online reserveren is essentieel in dit iconische middeleeuwse kasteel om de wachtrijen bij de kassa te vermijden. Als je boekt, krijg je bovendien korting op kaartjes voor kinderen jonger dan 6 en volwassenen ouder dan 66.

Aanbevolen als je... Meer wilt weten over de geschiedenis van het kasteel en Schotland in het algemeen. Alleen al de grootte van het gebouw maakt de rondleiding een beetje overweldigend.


Hoeveel kost een bezoek aan Edinburgh Castle?

Binnen in het kasteel| ©Mario Sánchez Prada
Binnen in het kasteel| ©Mario Sánchez Prada

Algemene toegangskaartjes voor Edinburgh Castle kosten ongeveer 15 euro, met kortingen voor kinderen van 5 tot 15 jaar en kinderen onder de vijf jaar gratis. Je kunt je kaartjes kopen bij de kassa of op de officiële website van Edinburgh Castle. Mijn advies is om je kaartjes online te kopen om de rij bij de kassa te vermijden.

De rondleiding door Edinburgh Castle kost ongeveer 39 euro. Je betaalt meer, maar ik verzeker je dat de uitleg van de gids tijdens de anderhalf uur durende rondleiding je bezoek veel comfortabeler en interessanter maakt.

Boek je bezoek aan Edinburgh Castle

Is de rondleiding door Edinburgh Castle de moeite waard?

Nationaal Oorlogsmuseum| ©Damien
Nationaal Oorlogsmuseum| ©Damien

Een rondleiding boeken in Edinburgh Castle is de beste optie als je op zoek bent naar een praktische rondleiding waarbij je zeker weet dat je niets mist en waarbij je meer leert over de Schotse geschiedenis door wat je ziet in de juiste context te plaatsen.

Edinburgh Castle was getuige van grote gebeurtenissen zoals de geboorte van de zoon van koningin Mary en de verschillende veldslagen en belegeringen die de geschiedenis van het land hebben gevormd. Uw deskundige gids zal ze u allemaal uitleggen.

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur (waarna u Edinburgh Castle in uw eigen tempo en desgewenst in meer detail kunt blijven verkennen). Om uw plaats online te reserveren, geeft u gewoon de dag aan waarop u de rondleiding wilt volgen en uw taal (beschikbaar in het Duits, Engels en Spaans).

Je ontvangt een e-mail die als voucher dient (je hoeft niet te wachten in de rij voor de kassa en gaat meteen door met je gids en de rest van de groep) met instructies over hoe je je gids kunt ontmoeten in de buurt van Edinburgh Castle.

Boek uw bezoek aan Edinburgh Castle

Hoe lang duurt de rondleiding door Edinburgh Castle?

Kasteel van Edinburgh|©pepe amestoy
Kasteel van Edinburgh|©pepe amestoy

Trek gemiddeld drie uur uit voor deze rondleiding door Edinburgh Castle. Naast de buitenkant, de binnenplaatsen en de kamers van het kasteel, mag u niet vergeten een bezoek te brengen aan het National War Museum, St Margaret's Chapel en de Crown Jewels-tentoonstelling. Als je besluit om op eigen gelegenheid een bezoek te brengen, bepaal dan zelf de volgorde.

Het kasteelcomplex is vrij groot en is verdeeld in verschillende ruimtes (er is niet één volgorde van de rondleiding). Omdat je tijdens je bezoek niet wordt begeleid door een gids, kun je bij de ingang het beste een plattegrond meenemen, zodat je niets mist en altijd je weg kunt vinden.

Daarom raad ik je aan om te kiezen voor een van de rondleidingen door het kasteel met skip-the-line-tickets, waarbij je met de hulp van een deskundige gids alle geschiedenis leert kennen die het kasteel verbergt en geen enkel detail van een van de kamers mist.

Boek uw bezoek aan Edinburgh Castle

Wat u ziet in het kasteel

Kapel van Sint Margaret| ©Christoph Strässler
Kapel van Sint Margaret| ©Christoph Strässler

De grote trap

Dit is de belangrijkste toegang tot het kasteel en bestaat uit 70 treden. Als je met een rolstoel reist, kun je het beste de hellingen oplopen die het fort omringen, maar bewonder zeker het uitzicht vanaf de Grand Staircase.

De kloof van één uur

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit kanon elke dag behalve zondag om één uur afgevuurd. Het is nu een toeristische attractie, maar ooit was het een manier voor zeelieden en dorpelingen om hun horloges gelijk te zetten en de tijd te zien.

De steen van het lot

In de tentoonstelling van de kroonjuwelen kun je, samen met andere voorwerpen zoals de kroon, de scepter of het zwaard van de staat, dit waardevolle symbool vinden. De Stone of Destiny is de plek waarop alle Schotse koningen werden gekroond.

De gevangenissen van de oorlog

Dankzij deze reconstructies kun je de levenswijze leren kennen van alle gevangenen die tijdens de veldslagen gevangen werden genomen en in de kelders van het kasteel werden opgesloten.

De kapel van Santa Margarita

Deze kleine kapel is hetoudste gebouw van Edinburgh, maar het is ook beroemd omdat het een van de weinige hondenbegraafplaatsen ter wereld heeft. Op deze begraafplaats begroeven de militairen de honden die hen tijdens hun training vergezelden.

Het Nationaal Oorlogsmuseum

Samen met de kroonjuwelen van Schotland maakt het deel uit van de belangrijkste gebieden van het kasteel die bekend staan als de Crown Square gebouwen. Hier vind je de overblijfselen van de veldslagen die de militaire geschiedenis van het land hebben gesmeed: wapens, wapenuitrustingen, portretten, foto's, uitrusting, uniformen... Dit is ook de plek van het West Viewpoint, vanwaar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Boek uw bezoek aan Edinburgh Castle

Plan uw bezoek aan het kasteel

De grote trap| ©Lyn Gateley
De grote trap| ©Lyn Gateley

Routebeschrijving

Je zult je inmiddels wel gerealiseerd hebben dat Edinburgh Castle bovenop een heuvel ligt, dus je zult je krachten moeten verzamelen om er vanuit het lager gelegen deel van de stad te komen. Volg de hoofdlaan van de Royal Mile en je kunt het niet missen, want het kasteel is vanuit bijna elke hoek van het stadscentrum te zien. Als je de wandeling liever bespaart, stopt vrijwel elke buslijn in Edinburgh bij Castle Rock of Castle Hill (de heuvel waarop het kasteel staat).

Wanneer moet je gaan?

Om drukte te vermijden (hoewel Edinburgh Castle altijd bezoekers heeft), kies je voor een bezoek in de vroege ochtend. Qua tijd van het jaar is het hoogseizoen voor toeristen in Edinburgh de zomer, maar dat betekent niet dat je de regen kunt vermijden als je de zomermaanden kiest voor je bezoek.

Openingstijden

Edinburgh Castle is elke dag van het jaar voor het publiek geopend van 9.30 tot 18.00 uur van april tot en met september en van 9.30 tot 17.00 uur de rest van het jaar, behalve in geval van overmacht. Houd er rekening mee dat de laatste toegang tot het kasteel op elk moment van het jaar een uur voor sluitingstijd is.

Tickets met korting

De toegang is gratis voor kinderen onder de vijf jaar en werklozen, 60-plussers en jongeren onder de 15 jaar krijgen korting op de algemene toegangsprijs.

Bezoek met kinderen

Edinburgh Castle is een van de beste plekken in de Schotse hoofdstad om met kinderen te bezoeken. De kleintjes zullen het geweldig vinden om het fort te verkennen en kunnen zich vrij door het kasteel bewegen tijdens een groot deel van de rondleiding. De cadeauwinkels en rondleidingen hebben ook een speciaal gedeelte voor hen.

Waar kun je eten?

In het kasteelcomplex zijn er verschillende cafés en een restaurant met uitzicht. Je kunt op elk van deze plekken stoppen tijdens je bezoek, hoewel de prijs en kwaliteit niet uitmuntend zullen zijn. Mijn aanbeveling is om eerst iets te gaan drinken om van het uitzicht te genieten en dan een andere plek te kiezen om te eten in het lager gelegen deel van de stad.

Het beste uitzicht

Vanaf Edinburgh Castle heb je een van de beste uitzichten over de stad, maar waar kun je het kasteel zelf zien en fotograferen? Mijn aanbeveling is vanaf The Vennel steps, gelegen in het lager gelegen deel van de stad aan het einde van een smalle steeg die Grassmarket en Heriot Place met elkaar verbindt.

Boek uw bezoek aan Edinburgh Castle

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan Edinburgh Castle, ben je ook geïnteresseerd in

Prachtig landschap bij Loch Ness| ©Joao De Almeida
Prachtig landschap bij Loch Ness| ©Joao De Almeida

Als je een fan bent van kastelen en verhalen over oorlogen, veldslagen, verraad en strijdende koninkrijken, dan is Schotland vast een ideale plek voor je vakantie. Het klopt dat Edinburgh Castle een van de belangrijkste en best bewaarde forten is die je in het land zult zien, maar het is niet de enige.

Met een uitstapje (ik raad je aan het te organiseren) naar de Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh zie je nog veel meer middeleeuwse kastelen die je een duidelijker beeld geven van het historische verleden van het land. Het is de ideale aanvulling op je bezoek aan Edinburgh en je vindt dagtochtopties in dit artikel op Loch Ness en andere meren Dagtrips vanuit Edinburgh.

Boek uw bezoek aan Edinburgh Castle