Geesten en Mysterie Rondleidingen

Edinburgh is een stad gehuld in mysterie en legende. Als je door de straten wilt dwalen en de best bewaarde geheimen wilt ontdekken, ga dan mee met een van deze tours.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Geesten en Mysterie Rondleidingen

De donkere kant van Edinburgh | ©Adam Wilson

Volgens de legende zit Edinburgh vol verhalen over spookverschijningen en paranormale verschijnselen. De stad heeft de reputatie behekst te zijn en is de locatie geweest van allerlei bovennatuurlijke episodes met spoken, heksen en andere griezelige personages die je kippenvel bezorgen.

De in mist gehulde gotische skyline vormde de inspiratiebron voor talloze griezelverhalen, sommige echt en andere legendarisch, die plaatsvonden tussen de 18e en 19e eeuw en die je kunt ontdekken tijdens een rondleiding door de meest raadselachtige en duistere hoeken van de stad. Durf jij een spooktocht door Edinburgh aan?

Edinburghs donkere kant: mysteries, moorden en legenden wandeltocht

Eenzame wandeling door de straten van Edinburgh| ©Roan Lavery
Eenzame wandeling door de straten van Edinburgh| ©Roan Lavery

Het lijkt misschien zo, maar goede griezelverhalen zijn niet alleen voor Halloween. Daarom is het volgen van een van deze spookachtige tours door Edinburgh altijd een goed idee om de mysterieuzere kant van de stad te ontdekken en een leuke en andere planning te maken tijdens je vakantie. Vooral in een stad die zo'n reputatie heeft op het gebied van paranormale gebeurtenissen.

Er zijn veel soorten spooktours, maar degene die ik heb gedaan en aanbeveel is de Edinburgh Dark Side Walking Tour, waarbij een 2 uur durende wandeltour je meeneemt langs de griezeligste verhalen van de Schotse hoofdstad, verteld door een zeer vriendelijke lokale gids die altijd aandacht had voor de vragen van de groep. Ik heb een geweldige tijd gehad!

Nuttige informatie

  • Duur: 2 uur
  • Taal: Engels
  • Professionele gids

Boek de Edinburgh Ghosts and Mysteries Tour

Wat zie je tijdens deze spooktocht door Edinburgh?

Uitzicht op Edinburgh| ©Adi Wahid
Uitzicht op Edinburgh| ©Adi Wahid

Het avontuur begint in de oude binnenstad van Edinburgh om 18.30 uur, wanneer de groep de gids ontmoet op de Royal Mile (de hoofdstraat van de oude binnenstad) om te beginnen met de wandeltocht door dit UNESCO-werelderfgoed.

Edinburgh's Old Town wordt gekenmerkt door zijn middeleeuwse stratenpatroon met vele smalle straatjes en steegjes die leiden naar enkele van de iconische bezienswaardigheden van de hoofdstad, zoals het kasteel, het Palace of Holyroodhouse, St. Giles' Cathedral en het Schotse parlementsgebouw.

Tijdens de tour ontdekt u waarom het kasteel naar verluidt wordt behekst en wie de onrustige geest van de Green Lady is die het kasteel bewoont, welke de bloedigste brug van de stad is, wat er in de 16e eeuw in Edinburgh met heksen werd gedaan of wie Mr. Chisley was en waarom de Edinburghers bang waren voor zijn rechterarm, naast vele andere gruwelijke verhalen. U zult het koud krijgen!

Routebeschrijving

  • Koninklijke Mijl
  • Noordelijke brug
  • Calton-heuvel
  • Oude Calton begraafplaats
  • Canongate Kirk Begraafplaats

Op weg naar North Bridge, de "brug van de doden"

North Bridge, Edinburgh| ©Robert Linsdell
North Bridge, Edinburgh| ©Robert Linsdell

Wandelend door de geplaveide straten van Edinburgh en door af en toe een schimmige doorgang komen we bij North Bridge, een brug die Old Town en New Town verbindt en die de bijnaam "The Bridge of the Dead" heeft gekregen.

Het verhaal heeft een enigszins verontrustende ondertoon: vele jaren geleden, in de 19e eeuw, werd om de opening van de brug te vieren de oudste oude vrouw van Edinburgh uitgekozen om de brug over te steken, met het ongeluk dat de vrouw de dag voor de opening overleed.

De autoriteiten wilden niet dat deze tragische gebeurtenis een smet zou werpen op de grote opening, dus er wordt gezegd dat ze het lichaam van de oude vrouw prepareerden en in een koets legden om toch North Bridge over te steken. Dit werd beschouwd als een slecht voorteken en de angst verspreidde zich snel onder de burgers, die de brug met enige argwaan bekeken en van deze anekdote kwam de eigenaardige bijnaam!

Hoewel deze anekdote misschien een beetje een spoiler is, maak je geen zorgen want tegenwoordig is het een van de drukste plekken in de stad en biedt het 's middags een prachtig uitzicht over de stad en vooral Calton Hill.

Calton Hill, de vervloekte heuvel

Nadat we de North Bridge zijn overgestoken, komen we aan bij Calton Hill, een heuvel waar verschillende neoklassieke monumenten staan, zoals het National Monument, het monument voor Nelson en Dugald Stewart of het Observatorium van de stad.

Wordt beschouwd als Werelderfgoed. Vanaf het architecturale complex van Calton Hill heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad en kun je veel foto's maken. Bovendien kom je er tijdens deze spooktocht door Edinburgh achter waarom deze heuvel als vervloekt werd beschouwd en hoe hier heksenprocessen werden gehouden.

Op de een of andere manier is Calton Hill een plek die verband houdt met het bovennatuurlijke. Voor sommigen was het een vervloekte heuvel, maar voor anderen was het een heilige plek waar zelfs Keltische heidense rituelen nog steeds worden gevierd, zoals het 'Beltane Fire Festival' in Edinburgh, dat het begin van de zomer markeert.

Wandelen rond Old Calton Burial Ground

Oude Calton begraafplaats| ©Herbert Fran
Oude Calton begraafplaats| ©Herbert Fran

Deze spooktocht door Edinburgh gaat verder naar de Old Calton Burial Ground, een van de indrukwekkendste begraafplaatsen van de stad aan de voet van Calton Hill.

Het is een ruimte omgeven door stilte, waar de melancholische grafstenen van de overledenen zich vermengen met de natuur, die ons laat kennismaken met die sombere sfeer die zo bevorderlijk is voor het blijven luisteren naar mysterieuze en spookachtige verhalen.

Je ziet bijvoorbeeld het graf van de filosoof David Hume, van wie wordt gezegd dat hij een pact met de duivel heeft gesloten. Je leert zijn verhaal en dat van de beruchte lijkenrovers Burke en Hare, die een fortuin vergaarden door ze te verkopen aan de medische school van Edinburgh.

Tijdens de wandeling ziet u enkele van de eremonumenten die op deze begraafplaats zijn opgericht, zoals het "Monument voor de Schotse en Amerikaanse soldaten" in verband met de Amerikaanse Burgeroorlog of het "Monument voor de politieke martelaren" ter nagedachtenis aan vijf mannen die er in de 18e eeuw van werden beschuldigd Franse revolutionaire idealen te willen verspreiden.

Andere beroemde mensen die naast David Hume op deze begraafplaats zijn begraven, zijn de geestelijke Dr. Robert Candlish en de uitgever William Blackwood.

Kennismaking met de Canongate Kirkyard

Een andere stop op deze spooktocht door Edinburgh is de Canongate Kirkyard, die dateert uit de 17e eeuw en een van de oudste begraafplaatsen van de stad is.

Deze begraafplaats herbergt de graven van enkele van de meest prominente persoonlijkheden uit de Schotse geschiedenis, zoals de dichter Robert Fergusson, de econoom Adam Smith, de filosoof Dugald Stewart of het graf dat Charles Dickens inspireerde tot de hoofdpersoon van zijn roman "A Christmas Carol", die het resultaat was van een merkwaardige verwarring. Vraag het uw gids! Je zult verrast zijn...

Het einde is hier!

Aan het einde van de wandeltocht door de donkere kant van Edinburgh keerden we terug naar de oude binnenstad en voordat we vertrokken, ging een aantal van de groep een Schotse pub binnen voor een pauze en wat lokaal eten.

Boek de Edinburgh Ghost and Mystery Tour

Waarom ik deze tour door de donkere kant van Edinburgh aanbeveel

Uitzicht vanaf Calton Hill| ©Roman Akash
Uitzicht vanaf Calton Hill| ©Roman Akash

Zoals ik al zei, zijn er veel spooktours in Edinburgh, maar als er één ding is dat ik zou willen benadrukken bij deze tour, is het het uitstekende werk van de plaatselijke gids, die op een onderhoudende en dynamische manier een heleboel legendes en verhalen over mysteries, heksen, spoken en vampiers tot in detail samenvat, in slechts 2 uur rondtoeren door de hoofdstad van Schotland. Het is super onderhoudend!

Terwijl we door de smalle straatjes van Edinburgh's Old Town en New Town liepen, kregen we verschillende van deze griezelverhalen te horen om ons in de juiste context te plaatsen voordat we enkele van de hoogtepunten zagen, zoals North Bridge, Calton Hill of de begraafplaatsen. Ik hield van de perfecte balans tussen informatief en onderhoudend vertellen door de gids.

Hij vertelde ons ook over een heleboel bezienswaardigheden, we zagen verschillende monumenten en lieten onze foto's nemen en beantwoordden alle vragen die we erover hadden, dus we waren erg blij met de ervaring.

Aan het einde van de tour keerden we terug naar de Old Town en gingen we naar een lokale pub in de buurt van de Royal Mile om een hapje te eten en uit te rusten na de wandeling. Het is niet bij de prijs van de tour inbegrepen, maar we hadden zin in een hapje zodat we de foto's die we tijdens de tour hadden gemaakt konden terugkijken en ons de hoogtepunten van de middag konden herinneren. Ik zou het zeker nog een keer doen!

Boek de Edinburgh Ghosts & Mysteries Tour

Als je deze spooktocht door Edinburgh leuk vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Kasteel van Edinburgh| ©mandoft
Kasteel van Edinburgh| ©mandoft

Er is iets speciaals aan een rondleiding door Edinburgh. Het kasteel, de kathedraal, de middeleeuwse straten die eruit zien als iets uit een sprookje... Als dit de eerste keer is dat je de hoofdstad van Schotland bezoekt en je niet weet waar je moet beginnen, raad ik je aan het artikel De beste dingen om te zien en te doen in Edinburgh te lezen om inspiratie op te doen.

En als je de Schotse geschiedenis en cultuur wilt opsnuiven waarbij een lokale gids je de stad en de omgeving in detail laat zien, mis dan niet het artikel De beste tours en excursies vanuit Edinburgh. Er is voor elk wat wils!

Boek de Edinburgh Ghosts and Mysteries Tour