10 dingen om te doen in Edinburgh in oktober

Oktober staat in Edinburgh synoniem voor filmfeesten, warme chocolademelk, pompoenen en heel veel Halloweenversieringen. Blijf kijken en ontdek de leukste dingen die je deze maand in deze betoverende stad kunt doen.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Edinburgh in oktober

Arthur's Zetel | ©Yves Alarie

Oktober is ongetwijfeld een van de beste maanden van het jaar om van Edinburgh te genieten; met de kou van de winter nog maar een paar weken voor de boeg, veroveren Halloweenvieringen en vele andere leuke evenementen de ruimten van de stad. Benieuwd wat je kunt verwachten van een reis naar de stad tijdens deze maand? Hier is alle informatie die je moet weten!

Maar eerst, hoeveel dagen staan er op je reisschema? Het maakt niet uit wanneer je komt, er zijn talloze dingen te zien en te doen in Edinburgh. Bekijk de volgende routes, combineer ze met de onderstaande activiteiten en stel de perfecte reis samen.

1. Woon het Edinburgh Fright Festival bij

In de kerker van Edinburgh| ©JJ Davis
In de kerker van Edinburgh| ©JJ Davis

Tijdens de laatste paar dagen van oktober, meestal vanaf de 27e, vindt het Edinburgh Horror Festival plaats in de stad. Tijdens de dagen dat het wordt gehouden, combineert het evenement meerdere kunstvormen, zoals theatershows, magie, komedie, vertoningen van klassieke horrorfilms en nog veel meer.

Het is een van de meest verwachte Halloween-evenementen in de stad, vooral voor een jong publiek, dus aarzel niet om mee te doen.

Waar het plaatsvindt

Op verschillende locaties, waaronder het Banshee Labyrinth, Edinburgh Dungeon en meer. Voor meer informatie over de data en het exacte activiteitenprogramma kun je het beste de officiële website van Edinburgh Horror Fest bezoeken, waar ruim van tevoren informatie wordt gepubliceerd.

Tickets kopen

Op de officiële website van het festival vind je alle informatie die je nodig hebt om tickets te kopen.

Boek een rondleiding over de begraafplaats van Edinburgh

2. Doe mee aan de Halloween Horror Tours

Kasteel waar de horrorrondleiding plaatsvindt| ©Stephen Bridger
Kasteel waar de horrorrondleiding plaatsvindt| ©Stephen Bridger

Edinburgh is een stad vol mysteries, dus Halloween is een feest dat ze heel serieus nemen. Je kunt op allerlei manieren meedoen en een van mijn favorieten, naast een spooktocht door Edinburgh, zijn de leuke en enge rondleidingen door kastelen en spookhuizen.

Aarzel niet om aan een van deze tochten deel te nemen als je in de dagen voor Halloween in de stad bent.

Het Halloween griezelpad

Vanaf de derde week van oktober tot Halloween zelf organiseert Lauriston Castle een zelf te leiden griezelroute. Het is een van de leukste gezinsactiviteiten die je tijdens Halloween in Edinburgh kunt doen.

  • Locatie en routebeschrijving: Lauriston Castle, een eindje buiten het centrum van Edinburgh. Je moet de bus 43 nemen vanaf St Andrew's House station, de halte ligt op 15 minuten lopen van het kasteel.
  • Prijs: Gratis activiteit

Spookachtig Halloweenpad

In Newhailes kun je genieten van een Haunted Halloween Trail die over het algemeen alleen beschikbaar is op 30 en 31 oktober. De enge wandeling voert je door de bossen rond het prachtige Palladiaanse landhuis in Newhailes.

  • Locatie en routebeschrijving: Newhailes Estate ligt aan de rand van Edinburgh en je moet bus 30 nemen vanaf North Bridge station.
  • Prijs: ongeveer €6 per deelnemer.

Boek een plaats op de Ghost Bus

3. Oktoberfest wordt ook gevierd in Edinburgh

Oktoberfest| ©AlanGardner74
Oktoberfest| ©AlanGardner74

Het populairste bierfestival ter wereld vindt ook elk jaar plaats in de Schotse hoofdstad. De festiviteiten zijn divers en hoewel de agenda elk jaar verandert omdat er nieuwe evenementen en activiteiten worden toegevoegd of verwijderd, duurt het meestal gemiddeld twee weken.

Om op de hoogte te blijven van de evenementenkalender, raad ik je aan om de officiële website van Edinburg Oktoberfest in de gaten te houden, waar je de evenementenkalender van de stad kunt vinden.

Waar het plaatsvindt

Historisch gezien wordt het evenement op verschillende locaties gehouden: Murrayfield Stadium; Lane 7 bowlingbaan en bar in St James Quarter; Princes Street Gardens en nog veel meer.

Tickets kopen

Afhankelijk van de locatie en de activiteiten kan de toegang tot het evenement gratis zijn of tegen een vergoeding van maximaal £10 per persoon. Minderjarigen mogen het evenement niet bijwonen.

Boek de Edinburgh Biertour

4. Opwarmen met een glas whisky

Glas whisky| ©Joshua Rappeneker
Glas whisky| ©Joshua Rappeneker

Als u van deze drank houdt en in een van de koudere maanden naar Edinburgh reist, mag u de kans niet missen om op te warmen terwijl u geniet van de Scotch Whisky Experience.

De stad organiseert een aantal rondleidingen waarbij een aantal van de beste distilleerderijen worden bezocht en het product wordt geproefd terwijl je leert over de unieke aspecten van het maken, de geschiedenis en de traditie van de beroemde Schotse whisky.

In de maand oktober krijgt de ervaring een andere nuance, want de warmte van een goede whisky is de perfecte manier om de kou van de straten, die vanaf het midden van de maand steeds intenser wordt, te contrasteren.

Boek een rondleiding bij The Scotch Whisky Experience

5. Bewonder de herfstklimop op de monumenten van Edinburgh

Kasteel Carlowrie| ©david.england18
Kasteel Carlowrie| ©david.england18

Verreweg een van de leukste dingen om te doen in Edinburgh, en een die je alleen tijdens dit seizoen kunt doen, is de historische gebouwen en gebouwen van de stad zien die bedekt zijn met herfstkleuren.

Hoewel het herfstseizoen in september begint, is oktober veruit de beste maand om van de herfstkleuren te genieten.

Kasteel Carlowrie

Als je wilt genieten van de rode klimop van Edinburgh, moet je zeker Carlowrie Castle bezoeken. Hoewel het aan de rand van de stad ligt (heel dicht bij het vliegveld voor het geval je onderweg naar de stad even wilt stoppen), is het een bezoek meer dan waard. Het gebouw is een spectaculair 19e-eeuws herenhuis.

Liberton Kirk

Liberton Church is nog zo'n mooie plek om te fotograferen, bedekt met rode klimop in de herfst, en de locatie is veel toegankelijker. Vanuit het centrum van Edinburgh kun je er komen door de bus 7 te nemen vanaf de halte Elm Row; dit is een mooie rit van ongeveer 25 minuten.

Rothesay Terras

In West End, om precies te zijn op de hoek van Terrace Rothesay, staat een prachtig met klimop begroeid woongebouw van vier verdiepingen dat elk jaar in de herfst een heldere en prachtige rode kleur krijgt.

Boek een plaats op de tourbus

6. Ga naar Princes Street Gardens om de herfst in Edinburgh te fotograferen

Princes Street Gardens| ©Mari Smith
Princes Street Gardens| ©Mari Smith

De prachtige en ruime Princes Street Gardens zijn misschien wel de beste plek in het centrum van Edinburgh om te genieten van het groen en de prachtige herfstkleuren.

Naast de kans om van het groen te genieten, herbergt het park attracties zoals het Scott Monument, de Gardener's Hut en de Floral Clock, die in deze tijd van het jaar bijzonder mooi wordt.

Als je een deel herfstfoto's wilt maken in Edinburgh, is dit de perfecte plek. De bomen langs Princes Street krijgen de karakteristieke rood-oranje kleur en vormen een prachtige achtergrond voor foto's van Edinburgh Castle.

Bezoek ook zeker de beroemde 'eenzame rode boom' net onder het kasteel op Castell Hill bij West End.

Boek een rondleiding door Edinburgh Castle

7. Beleef herfstavonden in Five Sisters Zoo

Herfstavonden in Five Sisters Zoo| ©Sean M
Herfstavonden in Five Sisters Zoo| ©Sean M

In de laatste dagen van oktober, meestal vanaf 22 oktober, houdt de plaatselijke dierentuin Five Sisters Zoo zijn 'Autumn Nights'. Als u Edinburgh met kinderen bezoekt, mag u dit prachtige feest zeker niet missen.

De faciliteiten van de dierentuin worden omgetoverd tot een gigantisch lichtpark. Grote delen van het park worden versierd met gekleurde lichtjes, aangevuld met watereffecten en muziek. De dierenverblijven zijn zacht en discreet verlicht om de dieren niet te storen, maar om bezoekers in staat te stellen ze te observeren.

Naast al dit plezier zijn er kampvuren om te genieten van geroosterde marshmallows, kraampjes om warme dranken en andere snacks te kopen.

Waar het plaatsvindt

Het lichtpark is open voor het publiek van donderdag tot en met zondag; tot half november. Five Sister Zoo ligt aan de rand van de stad en de beste manier om er te komen is door de Scotrail-trein te nemen vanuit het centrum van Edinburgh en uit te stappen op station West Calder. Vanaf hier neem je de 276 LothianCountry bus die je op slechts 5 minuten lopen van de ingang van de dierentuin afzet.

Tickets kopen

Tickets kunnen vanaf begin oktober rechtstreeks worden gekocht op de website van Five Sister Zoo.

8. Samhuinn Vuur Festival - Vuur en Acrobaten Show

Mensen op het Samhuinn Vuurfestival| ©Ben Mosely
Mensen op het Samhuinn Vuurfestival| ©Ben Mosely

Het Samhuinn Fire Festival is een openlucht kunstenfestival in paradestijl dat elk jaar op Halloweenavond in Calton Hill wordt gehouden. Je kunt genieten van getalenteerde artiesten en acrobaten die indrukwekkende kunsten vertonen en vuurdansen op het ritme van trommels en indrukwekkende kostuums.

Het evenement wordt georganiseerd door de Beltane Fire Society als een manier om de seizoenswisseling te markeren en de Keltische nieuwjaarsvieringen door te geven aan een jonger publiek. Als je tijdens Halloween in Edinburgh bent, mag je het niet missen.

Waar het plaatsvindt

Het evenement vindt plaats op de top van Calton Hill. Omdat het vlak naast de Old Town ligt, is dit deel van de stad heel gemakkelijk te bereiken. Er zijn twee bushaltes op slechts 5 minuten afstand: Leopold Place en St Andrew's House.

Tickets kopen

De viering begint na 19.00 uur; de toegangsprijs voor een volwassene is ongeveer £10, hoewel je vooraf online kaartjes kunt kopen voor een goedkopere prijs. Meer informatie is te vinden op de officiële website.

9. Woon het internationale verhalenfestival bij

Op het internationale verhalenfestival| ©Kevin D
Op het internationale verhalenfestival| ©Kevin D

Midden tot eind oktober vindt in Edinburgh een meerdaags evenement plaats dat zich richt op de traditionele kunst van het verhalen vertellen. Het doel is niet alleen om te vermaken, maar ook om de traditie van het verhalen vertellen in stand te houden en door te geven aan jongere generaties.

Daarom brengt het evenement getalenteerde vertellers uit Schotland en de rest van de wereld samen en wordt het vaak begeleid door live muzikanten en zelfs vertalers in gebarentaal, wat zorgt voor een intieme en inclusieve sfeer.

Het is een van de meest verwachte feesten voor de plaatselijke bevolking, dus zowel kinderen als volwassenen hebben een geweldige tijd tijdens het Storytellers Festival.

Waar het plaatsvindt

Dit traditionele festival dateert uit 1939 en wordt sinds 2006 elk jaar gehouden in het Scottish Storytelling Centre in de High Street, niet ver van Edinburgh Castle.

Tickets kopen

Kaartjes voor de voorstellingen kosten rond de £20 voor een volwassene en kunnen rechtstreeks worden gekocht via de officiële website van het SISF (Scottish International Storytelling Festival). Het is verstandig om voor je reis de website te raadplegen voor informatie over het programma, de data en de artiesten.

10. Maak kennis met het prachtige pompoenveld van Craige Farm

Craige pompoenboerderij| ©Tom D
Craige pompoenboerderij| ©Tom D

Met de komst van de herfst in Edinburgh begint het pompoenseizoen en Craige Farm biedt een rustige en leuke plek om van deze gezonde gezinsactiviteit te genieten.

Het plukseizoen begint half september en eindigt officieel op Halloween, dus je hebt ruim de tijd om van de ervaring te genieten.

Op het terrein vind je een leuke markt met biologische en ambachtelijke producten, veelal afkomstig van de boerderij zelf en van andere lokale producenten.

Waar het plaatsvindt

Je moet op weg naar de boerderij aan de rand van de stad. Als je de 43 bus neemt vanaf St Andrew's House station in het centrum van Edinburgh, is de dichtstbijzijnde halte op ongeveer 15 minuten lopen.

Tickets kopen

Boekingen kunnen rechtstreeks via de officiële website van Craigie'sFarm worden gemaakt.