10 dingen om te doen in Edinburgh in mei

In mei is het lente in Edinburgh en volgens sommigen een van de beste maanden van het jaar in de hoofdstad. Ontdek hier hoe u het meeste uit uw reis kunt halen.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Edinburgh in mei

Edinburgh | ©Christina Watkins

In mei wordt het in Edinburgh langer licht. Met de langere dagen haalt u meer uit uw reis naar de Schotse stad. Niet voor niets is mei een van de meest aanbevolen maanden voor reizigers om deze regio te bezoeken.

Het weer in de hoofdstad van Schotland is altijd onvoorspelbaar, maar in deze maand lijkt alles een betere glans te krijgen. Het is een ideale tijd om te genieten van het prachtige landschap en alles te zien wat er te zien is in Edinburgh en, als het even kan, in de omgeving.

1. Bekijk het kasteel van Edinburgh

Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood
Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood

Als je in mei naar Edinburgh reist, raad ik een bezoek aan Edinburgh Castle aan, want het mooie weer is een geweldige bondgenoot voor deze excursie.

Het kasteel ligt bovenop Castle Rock en is een van de oudste van het Verenigd Koninkrijk. De geschiedenis van het kasteel is fascinerend, maar ook, zoals bijna alles in Edinburgh, angstaanjagend en duister.

En als ik jou was, zou ik de troonzaal niet overslaan om de Schotse kroonjuwelen van dichtbij te bekijken. Hoe dan ook, dit deel is inbegrepen bij de rondleidingen. Het is een van de beste kastelen in Edinburgh, dus ik zou het niet over het hoofd zien.

Boek een rondleiding door Edinburgh Castle

2. Ontdek het beste uitkijkpunt van Edinburgh.

Uitkijkplatform Arthur's Seat.| ©Billy Wilson
Uitkijkplatform Arthur's Seat.| ©Billy Wilson

Kun je je de prachtige lentekleuren van de Schotse hoofdstad in mei voorstellen? De beste manier om ze te zien is vanaf het beste uitkijkpunt van Edinburgh: Arthur's Seat.

Het is geen moeilijke klim. Het is maar 251 meter en je hebt een ongelooflijk panoramisch uitzicht. Je ziet heel Edinburgh en al het groen tussen het uitkijkpunt en de stad zelf. Na ongeveer een uur vanaf het Palace of Holyroodhouse zul je je camera al tevoorschijn halen om foto's te maken van het landschap.

Daarom raad ik je aan van de gelegenheid gebruik te maken om dit prachtige koninklijke paleis met een ongelofelijke buitentuin te bezoeken en vervolgens naar het uitkijkpunt te gaan, want de buitenkant van het paleis in de lente is ook echt uniek.

Boek je entreekaartje voor het Palace of Holyroodhouse

3. Laat je verblinden door het ongelofelijke Isle of Skye

Isle of Skye| ©Jacopo
Isle of Skye| ©Jacopo

Een bezoek aan het Isle of Skye is geweldig, vooral in mei om optimaal te profiteren van het mooie weer.

Je moet echter minstens drie dagen boeken om optimaal te kunnen genieten van de vele attracties die je op het eiland vindt.

Skye is het beroemdste eiland van Schotland en hoewel het bijna 5 uur rijden is vanaf Edinburgh, raad ik je aan om de kans niet te missen om het te bezoeken als je in de hoofdstad bent. Boek een tour en je kunt er het beste van maken en het gedoe van je afhalen.

Boek je reis naar Isle of Skye vanuit Edinburgh

4. Breng een unieke dag door in St Andrews en de dorpen van Fife

Kathedraal van St Andrews| ©Conall
Kathedraal van St Andrews| ©Conall

Het is de moeite waard om in mei een dagtocht te maken naar St. Andrews en de dorpjes van Fife om optimaal te genieten van alle buitenlucht die er te beleven valt.

Deze bestemming is uniek en reizigers die er met een tour naartoe zijn geweest, zeggen dat de tijd die ze er doorbrengen magisch is. Dat is heel waarschijnlijk, want het is een middeleeuwse omgeving die je het gevoel geeft dat je je in een andere tijd bevindt of in een film over de tijd van koning Arthur.

Boek een reis naar St Andrew's en de Fife Villages

5. Doe mee aan de Highland Games

Gordon Castle Games.| ©GordonCastle
Gordon Castle Games.| ©GordonCastle

De Highland Games worden overal in het land gehouden, natuurlijk ook in Edinburgh. De prijs en waar je je kaartjes koopt, hangt af van de locatie die je kiest. Met name in mei kun je de Gordon Castle Games bezoeken.

De Gordon Castle Highland Games en Country Fair vinden plaats in de buurt van Inverness, in Gordon Castle, met kaartjes vanaf 12 euro per volwassene.

De Highland Games bestaan uit krachtproeven, doedelzakwedstrijden en traditionele dansen. Het is een manier om de Schotse cultuur te vieren, vooral die van de Highlands, de bergachtige regio in het noorden van Schotland. En als je na het zien van dit festival meer van de Highlands wilt zien, raad ik je een trip naar de Highlands vanuit Edinburgh aan.

Boek uw Highland tour

6. Geniet van het Shetland Folk Festival en het Orkney Folk Festival

Festival Folk Group| ©Rita T
Festival Folk Group| ©Rita T

Begin en eind mei heb je in Edinburgh een goed excuus om Shetland en Orkney te bezoeken. Beide eilanden organiseren hun eigen lokale folkfestivals, het Shetland Folk Festival en het Orkney Folk Festival.

Het is ideaal, want overdag kun je de natuurlijke omgeving verkennen en 's avonds kun je een geweldige ervaring beleven omringd door muziek. Bovendien is er volgens mij niets mooiers of intiemer dan deze evenementen uit eerste hand mee te maken - je hebt het gevoel dat je een van de plaatselijke bewoners bent.

Tickets zijn meestal in april verkrijgbaar op de websites van de twee festivals. De prijzen zijn bij benadering als volgt

  • Voor het Shetland Folk Festival: tussen 21 en 30 euro per concert voor niet-leden. Het festival biedt geen algemene toegangskaarten aan.
  • Voor het Orkney Folk Festival: hetzelfde als voor het Shetland Folk Festival, dus je moet kaartjes kopen voor elk afzonderlijk evenement. De prijzen worden vanaf maart gepubliceerd.

7. Word verliefd op de Japanse tuin van Lauriston Castle

Japanse tuin Lauriston Castle| ©JJ Dawson
Japanse tuin Lauriston Castle| ©JJ Dawson

Je kunt de Japanse tuin van Lauriston Castle het hele jaar door bezoeken, maar als je in mei in Edinburgh bent, raad ik het ten zeerste aan, want dan is de lente in volle gang.

Het is een aangename ruimte, dicht bij Cramond Island, en ideaal voor een bezoek in de vroege ochtend.

8. Wandel door Dean Village en ontsnap naar een andere tijd

Dean Village bezoeken| ©cattan2011
Dean Village bezoeken| ©cattan2011

Dean Village geeft het gevoel buiten tijd en ruimte te staan. Tot voor kort werd het weinig bezocht, maar tegenwoordig wil niemand de kans missen om deze geweldige plek in Edinburgh te bezoeken. In dit geval raad ik het ten zeerste aan, want het is twee keer zo mooi als je het bij mooi weer bezoekt.

Als je ervoor kiest om het te bezoeken, ook al ben je dan nog steeds in de stad, waan je je in een Eden op aarde met prachtige kleine huisjes en oude gebouwen. Bovendien kijkt het dorp uit over de rivier, wat bijdraagt aan het gevoel helemaal niet in een stad te zijn. Het voelt meer als een afgelegen dorp... in een afgelegen eeuw.

Je zult merken dat je in Dean Village rust en stilte kunt vinden, wat ideaal is om je batterijen op te laden, weg van het lawaai, zonder uren te hoeven reizen. Ik raad dit plan vooral aan voor een dag waarop je behoefte hebt om even afstand te nemen van het toeristentempo en wat rond te lopen. De toegang is gratis.

9. Kijk hoe de tuinen van Edinburgh bloeien

Princes Street Gardens in de lente| ©Stuart Montgomery
Princes Street Gardens in de lente| ©Stuart Montgomery

In april beginnen de tuinen van Edinburgh te bloeien, maar in mei verbetert de temperatuur, zodat u ze op hun mooist in volle kleur kunt bewonderen.

Pak een picknick in en neem alles mee wat u nodig hebt om een ochtend door te brengen in een van de tuinen van Edinburgh. U zult een paar perfecte ansichtkaartherinneringen hebben. Kies uit:

  • Dunbar Close, een minder bekende en minder bereisde tuin.
  • Wandel door Princes Street Gardens.
  • Starbank Park Gardens, een andere favoriet onder reizigers vanwege de natuurlijke schoonheid.

Boek de Edinburgh Sightseeing Bus

10. Wandel langs de Royal Mile en laat u verblinden door de kersenbloesems

Wandelen langs de Royal Mile| ©Herbert Frank
Wandelen langs de Royal Mile| ©Herbert Frank

Geniet optimaal van het mooie mei-weer in Edinburgh door over de Royal Mile te wandelen. Het is een steile straat in de Old Town van de stad en veel toeristen willen deze zien.

De roze bloesems die in april aan de bomen van Edinburgh beginnen te verschijnen, komen in mei helemaal tot hun recht. En u vindt er genoeg op de Royal Mile terwijl u ronddwaalt langs de attracties, souvenirwinkels en leuke pubs in de buurt.

Boek de Edinburgh Sightseeing Bus

Temperaturen in Edinburgh in mei

Straten in Edinburgh| ©cattan2011
Straten in Edinburgh| ©cattan2011

In mei liggen de temperaturen in Edinburgh meestal tussen 5° en 15° graden Celsius. De kans op regenachtige dagen is 9 dagen in de hele maand. Hoewel je dat in Edinburgh eigenlijk nooit echt weet.

Bovendien beginnen de dagen langer te duren, is er veel meer zon en staan de tuinen in Edinburgh vooral in mei in bloei.

Het toeristische meiseizoen in Edinburgh

Toeristen in Edinburgh| ©cattan2011
Toeristen in Edinburgh| ©cattan2011

Het is waar dat je gelukkig geen drukke en onbegaanbare straten zult aantreffen. Maar het is ook waar dat veel reizigers Edinburgh in mei fascinerend en mooi vinden.

Dankzij dit publiek geheim kiezen veel mensen er al voor om in mei naar Edinburgh te reizen. Maar hoewel het seizoen levendiger begint te worden, is de stad nog niet vol. Hierdoor zijn de accommodatieprijzen nog steeds goed en is de vraag naar plaatsen relatief laag.

Wat moet je meenemen voor Edinburgh in mei?

Bagage| ©Vlada Karpovich
Bagage| ©Vlada Karpovich

Als je in mei naar Edinburgh reist, wil je koele, lichte en comfortabele kleding inpakken voor de koelere dagen. Als ik jou was, zou ik ook een paar avondoutfits meenemen. Neem ook een jas mee, en als je er een hebt speciaal voor regen, pak die dan ook in.

Je kunt ook wat vermaak meenemen voor het geval je wordt betrapt op een van die dagen dat het maar blijft regenen: een bordspel, kaarten, boeken, een dagboek om aantekeningen in te maken. Wat je maar kunt bedenken. Zo niet, dan is er altijd nog het internet.

Boek de sightseeingbus van Edinburgh

Kan ik een sightseeingkaart kopen voor mijn reis naar Edinburgh?

Bezienswaardigheden in Edinburgh| ©Viator
Bezienswaardigheden in Edinburgh| ©Viator

Als u naar Edinburgh reist, kunt u altijd een Edinburgh City Pass kopen. Met deze kaart kunt u geld besparen op sommige activiteiten die u in de stad wilt ontdekken.

Als je de kaart koopt, heb je er veel aan. Het dekt bijvoorbeeld het vervoer van en naar de luchthaven, wat bijna een zeldzaamheid is bij dit soort kaarten. De kaart dekt ook de sightseeingbus.

Met de Edinburgh City Pass kun je ook naar een aantal van de populairste attracties van de stad. Je kunt hem kopen voor 1, 2 of 3 dagen, en de prijs hangt daarvan af. Je hoeft hem alleen maar te laten zien als je ergens naar binnen wilt.

Boek de Edinburgh Sightseeing Bus