12 dingen om te doen in Edinburgh in de zomer

Bezoek je Edinburgh in de zomer? Houd je agenda bij de hand, want er is genoeg te zien. Hier lees je wat je niet mag missen.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

12 dingen om te doen in Edinburgh in de zomer

Oude binnenstad Edinburgh | ©cattan2011

Edinburgh is een stad waarvan de charmes geen seizoenen kennen. Maar er zijn weinig betere tijden om dat te doen dan in de zomer. Niet alleen vanwege het mooie weer, maar ook vanwege de bijzondere sfeer en het culturele leven dat de Schotse hoofdstad in de zomermaanden overneemt.

Edinburgh wordt vaak de "stad van de festivals" genoemd. De zomer is ongetwijfeld de tijd van het jaar die deze bijnaam eer aandoet. De verscheidenheid aan festivals is enorm, dus je hoeft je niet te vervelen. In deze lijst laat ik je de interessantste zien en stel ik je ook een klein uitje voor om er even tussenuit te gaan en de drukte te ontvluchten. Dit zijn natuurlijk maar een paar geselecteerde dingen om te zien en te doen in Edinburgh, maar je moet ergens beginnen!

1. Reis naar het hart van de Schotse cultuur: de Koninklijke Edinburgh Militaire Taptoe

Koninklijk taptoe festival| ©Dan McCarthy
Koninklijk taptoe festival| ©Dan McCarthy

Als u een totale onderdompeling in de Schotse cultuur wilt, zult u dol zijn op de Royal Edinburgh Military Tattoo. Het bestaat uit een groepering van verschillende Schotse militaire bands op de Esplanade van Edinburgh Castle, waarvoor u een rondleiding kunt huren, die hun muzikale vaardigheden aan het publiek tonen.

Het belang van dit festival is vooral te danken aan de locatie. En vanwege de enorme inzet: er doen meestal meer dan 1000 mensen aan mee. Verder is het allemaal een vertoning van muzikale folklore: doedelzakken, trommels, fluiten... en natuurlijk mensen die in traditionele Schotse klederdracht paraderen.

Bezoek Edinburgh Castle

Als je gefascineerd bent door de setting van het kasteel waar het zich afspeelt, raad ik je aan een paar uur uit te trekken om het in detail te bezoeken. Hier vind je alle informatie over hoe je Edinburgh Castle kunt bezoeken. Als je maximaal gemak wilt, kun je altijd een van de vele rondleidingen nemen die je meenemen naar het kasteel en naar andere belangrijke plekken in de stad.

Boek een rondleiding door Edinburgh Castle

2. Een korte vakantie: profiteer van het mooie weer om de Highlands te bezoeken

Excursie naar de Highlands| ©Viator
Excursie naar de Highlands| ©Viator

Wat dacht je van een uitstapje naar de Highlands? Het is een geweldige plek om een frisse neus te halen, te genieten van de stilte van de natuur en natuurlijk van het mooie weer.

De Schotse Hooglanden zijn een onderdompeling in het landschap van het land: groene vlakten, wilde kusten, ruige kliffen en prachtige uitzichten op de zee en de eilanden.

Bovendien ligt in dit deel van het land het beroemde Loch Ness. We kunnen niet garanderen dat je Nessie zult zien, want misschien is hij op vakantie. Maar we beloven je wel dat je het meeste uit je ervaring haalt als je dit artikel over rondreizen door de Highlands en Loch Ness bekijkt.

Boek een tour door de Highlands en Loch Ness

3. Een angstaanjagende reis

Spookbus| ©Rubem Porto Jr
Spookbus| ©Rubem Porto Jr

Een ander plan, en speciaal voor wie van enge verhalen houdt, is de Edinburgh Ghost Bus tour, waarvoor je van tevoren kaartjes kunt reserveren. Waar gaat het over? Het is een tour waarbij je van een gids de griezeligste spookverhalen van de stad te horen krijgt.

Een rondleiding van een uur waarbij je uit de eerste hand meer te weten komt over demeest mysterieuze gebeurtenissen die volgens de legende hebben plaatsgevonden op iconische plekken in de stad zoals Edinburgh Castle, de Royal Mile en de Grassmarket.

Een ander plan dat je misschien ook interessant vindt, is een bezoek aan de begraafplaats van Edinburgh, waarvoor je hier kaartjes kunt kopen. Dit is een wandeltocht waar je meer te weten komt over mysterieuze verhalen over heksen, spookachtige crypten, vloeken... we verzekeren je dat het angstaanjagend leuk wordt!

Boek je rondleiding door de Haunted Crypts and Cemetery

4. Ontdek de beroemdste meren en kastelen

Kasteel Doune| ©Caitlin Bonnar
Kasteel Doune| ©Caitlin Bonnar

En omdat je dankzij het mooie weer op tijd bent voor excursies en uitstapjes, stellen we een uitstapje naar de Schotse Hooglanden voor.

Op 50 km van de hoofdstad kun je enkele van de mooiste kastelen bezoeken en genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de bergen, zoals Doune Castle en Inveraray Castle, de lochs... die zelfs het decor waren voor bekende series zoals Game of Thrones.

Boek je rondreis langs Highland meren en kastelen

5. Leer de oorsprong van het festival Edinburgh kennen: Het Internationale Festival

Het internationale festival van Edinburgh| ©Nik Watt
Het internationale festival van Edinburgh| ©Nik Watt

We beginnen met het Edinburgh International Festival, de moeder van alle culturele festivals. Het begint in de eerste week van augustus en duurt meestal de hele maand. Tijdens deze dagen vinden allerlei voorstellingen plaats, waarbij theater, musical, dans en opera de hoofdrol spelen.

Toen ik zei dat het de moeder van alle festivals is, zei ik dat niet zomaar. Hoewel het als eerste plaatsvond, hebben er talloze festivals omheen gedraaid, waardoor Edinburgh tegenwoordig een van de meest bruisende culturele steden ter wereld is.

Het Edinburgh International Festival richt zich nog steeds op klassieke muziek, dans en opera, hoewel alle festivals die de stad in augustus sieren vaak onder dezelfde naam worden genoemd. Ze moeten echter niet met elkaar worden verward.

Het vindt plaats in een groot aantal theaters en auditoria in de stad, maar de belangrijkste zijn de volgende:

 • Usher Hall: Speciaal gewijd aan muziekconcerten.
 • Kings Theater: Hier vinden meestal operavoorstellingen plaats.
 • Royal Lyceum Theater: bedoeld voor theatervoorstellingen.

Informatie over tickets

De prijs hangt af van veel variabelen. Aan de ene kant hangt het af van de artiesten die deelnemen aan het evenement. Aan de andere kant hangt het ervan af of je een festivallidmaatschap hebt. Dit betekent dat je tegen betaling van een jaarlijkse bijdrage als eerste toegang krijgt tot de ticketreservering. Er zijn verschillende kosten, variërend van €60 tot meer dan €200.

Als je dit soort mecenaat niet hebt, dan moet je wachten tot de kaartjes voor het grote publiek worden vrijgegeven (meestal in april).

Als je dus eenmalig een ticket wilt kopen, hangt de prijs sterk af van wat de mecenassen al hebben gekozen. De prijs is daarom niet gemakkelijk precies vast te stellen, hoewel geschat wordt dat voor een concert met klassieke muziek kaartjes vanaf €40 gekocht kunnen worden .

6. Een beetje swing met het Jazz en Blues Festival

Edinburgh Jazz & Blues Festival| ©David M. Gray
Edinburgh Jazz & Blues Festival| ©David M. Gray

Om terug te komen op festivals: het Edinburgh Jazz Festival is een gevestigd muzikaal evenement dat de zomerdagen van de Schotse hoofdstad al meer dan 40 jaar opluistert. Het vindt meestal plaats in de tweede helft van juli, een paar dagen waarin een aantal van de meest gerenommeerde jazz- en bluesartiesten ter wereld samenkomen.

Maar dat is niet alles. Het Edinburgh Jazz and Blues Festival wil ook jong talent in deze twee muziekstijlen onder de aandacht brengen. Je kunt dus genieten van zowel echte glorie als rijzende sterren. Wat wil je nog meer? Een goede locatie zou je kunnen zeggen. Je kunt deze wens in vervulling laten gaan, want door te profiteren van het mooie weer vinden er een groot aantal concerten plaats in de open lucht in het stadscentrum.

Sommige vinden echter plaats in de beste showlocaties, zoals het Edinburgh Festival Theatre. Kaartjes variëren in prijs, afhankelijk van de artiest, maar je kunt al kaartjes vanaf €15 krijgen.

7. Iets alternatievers: Edinburgh Fringe Festival

Fringe Festival| ©Edinburgh
Fringe Festival| ©Edinburgh

Het Edinburgh Fringe Festival is een evenement dat nauw verwant is aan het International Festival, hoewel het parallel loopt. Het oorspronkelijke doel, toen het aan het eind van de jaren 1950 werd opgericht, was om een stem te geven aan meer alternatieve artiesten dan die deel uitmaakten van het International Festival.

Dit heeft ertoe geleid dat het Fringe Festival nu een van de beste forums is voor nieuwe trends in de wereld van de podiumkunsten. De genres en soorten voorstellingen zijn zeer gevarieerd, maar het onafhankelijke karakter is altijd gebleven. Dit is wat je er kunt vinden:

 • Dramatisch en komisch theater
 • Muziekvoorstellingen
 • Voorstellingen
 • Mime theater
 • Experimenteel theater
 • Circusvoorstellingen
 • Voorstellingen voor kinderen
 • Levende standbeelden
 • Straatartiesten

De voorstellingen zijn straatoptredens, dus het kan een geweldige manier zijn om Edinburgh te leren kennen als je in augustus reist, wanneer dit evenement plaatsvindt. Wat de prijs betreft, betaal je wat je wilt rechtstreeks aan de artiest - precies hetzelfde als bij een straatartiest!

Het is zeker een geweldig plan als je met het hele gezin naar Schotland reist. Trouwens, als je perfecte plannen wilt voor kinderen in Edinburgh, mis dan de Harry Potter tours in Edinburgh of de Mysteries and Legends tours in Edinburgh niet.

Boek een Harry Potter rondleiding door Edinburgh

8. Bezoek de tentoonstellingen van het Edinburgh Art Festival

Edinburgh Kunstfestival| ©The Fruitmarket Gallery
Edinburgh Kunstfestival| ©The Fruitmarket Gallery

Nog zo'n uitzonderlijk festival: het Edinburgh Arts Festival. Het vindt eind juli plaats en duurt meestal tot eind augustus. Het is het grootste evenement in zijn soort in Schotland en er zijn zowel gerenommeerde kunstenaars als opkomend talent te zien. Er zijn meestal zo'n 40 tentoonstellingen, allemaal gerelateerd aan hedendaagse en abstracte kunst.

Het vindt plaats in verschillende galerieën, musea en stedelijke ruimten in Edinburgh, waaronder:

Prijzen

De ticketprijs hangt af van waar je naartoe wilt. Om je een idee te geven: kaartjes voor het National Museum of Modern Art, een van de belangrijkste locaties voor dit festival, zijn verkrijgbaar vanaf €10.

9. Een cultureel plan: de Edinburgh Book Fair

Edinburgh Boekenbeurs| ©Viator
Edinburgh Boekenbeurs| ©Viator

De Edinburgh Book Fair is een ander beroemd festival in de Schotse hoofdstad. Het vindt meestal plaats in de tweede helft van augustus. De aantallen op deze beurs zijn bijna ongelooflijk. Er vinden honderden evenementen plaats in de ongeveer 15 dagen dat de beurs duurt. En dan hebben we het nog niet eens over de tientallen bezoeken van auteurs.

De sterke punten van dit evenement zijn ook de aangeboden boeken. Als je ervan houdt om jezelf te verliezen in boekenkasten en bergen boeken, dan zal dit je paradijs zijn. Daarnaast zijn er ook workshops en conferenties (een echte aanrader als je vloeiend Engels spreekt).

En als je een literatuurliefhebber bent, let dan goed op, want dit festival wordt bezocht door een aantal van de beste auteurs van het moment. Murakami, Vargas Llosa, Paul Auster... en vele, vele anderen zijn er al geweest!

Het vindt allemaal plaats op Charlotte Square, een van de bezienswaardigheden van het werelderfgoed van de stad. Wat de prijzen betreft, moet je betalen voor workshops, lezingen en de kans om een boek te laten signeren door je favoriete auteur. Maar de prijzen zijn meestal betaalbaar: je kunt je pas al vanaf €4 krijgen.

10. Het Edinburgh International Film Festival is een geweldig filmfestival

Internationaal filmfestival| ©MV
Internationaal filmfestival| ©MV

Het Edinburgh International Film Festival, dat al sinds 1947 plaatsvindt, wordt beschouwd als het oudste nog doorlopende filmfestival. Het vindt plaats vanaf de tweede helft van de maand en duurt ongeveer 8 of 9 dagen.

Tijdens deze dagen worden films, documentaires, animaties en experimentele films vertoond. Er doen ook professionals uit de zevende kunst mee, evenals workshops en conferenties.

De meeste voorstellingen vinden plaats in het Filmhouse in Edinburgh, hoewel de opening wordt gehouden in het Festival Theater. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €9 en vanaf €4 voor jongeren onder de 25.

Boek de Outlander tour vanuit Edinburgh

11. Multiculturalisme en muziek met de Edinburgh Mela

Mensen op de Edinburgh Mela,| ©Edinburgh Mel
Mensen op de Edinburgh Mela,| ©Edinburgh Mel

Eind augustus vindt de Edinburgh Mela plaats, een ideaal festival als je van wereldmuziek en culturele diversiteit houdt. "Mela' betekent in het Sanskriet 'welkom' en dat is precies wat het festival biedt: een welkom voor muziek en dans uit verschillende culturen over de hele wereld.

Dit zijn optredens in de open lucht, maar er zijn ook parallelle activiteiten zoals een multiculturele markt en een modefestival. De locatie voor deze evenementen is de Leith Links, een van de belangrijkste openluchtlocaties van de stad.

Als je eind augustus naar Edinburgh reist, wanneer de festivalsfeer begint af te nemen, is het misschien een goed idee om mee te gaan naar dit kleurrijke evenement. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €3.

12. Begroet de zomer met het Royal Highland Festival

In het Royal Highland Centre| ©Des Colhoun
In het Royal Highland Centre| ©Des Colhoun

Het Royal Highland Festival is de perfecte manier om de zomer in te luiden. Het vindt eind juni plaats, altijd na de 21e. Het is een 3-daagse viering van het Schotse platteland, een onderdompeling in de traditionele manier van leven van het land, vooral door de landbouw en veeteelt.

Het is een festival dat elk jaar duizenden mensen trekt. Het brengt een breed scala aan activiteiten samen. Van veewedstrijden tot ambachtelijke markten. Dit alles opgeluisterd met live folkmuziek. Het wordt gehouden in het Royal Highland Centre, vlakbij de luchthaven van Edinburgh. Kaartjes beginnen vanaf €25.

Hoe is het weer in Edinburgh in de zomer?

Zomer in Edinburgh| ©cattan2011
Zomer in Edinburgh| ©cattan2011

De beste tijd van het jaar voor het weer is ongetwijfeld de zomer. Tussen juni en september is het weer in Edinburgh aangenaam zonder heet te worden. De maximumtemperaturen liggen meestal tussen de 18 en 19 graden Celsius, terwijl de minimumtemperaturen rond de 8 of 9 graden Celsius liggen.

Door het bijzondere oceaanklimaat van Edinburgh moeten we echter niet direct denken dat de zomer, net als in Spanje, helder weer betekent. In feite is er zelfs in de zomer meer kans op een bewolkte dan een zonnige hemel. Alleen halverwege juli is de verhouding tussen bewolkt en zonnig 50%.

Wat je moet inpakken

Bagage| ©Vlada Karpovich
Bagage| ©Vlada Karpovich

Het is raadzaam om ruimte in je koffer vrij te houden om wat warme kleren in te pakken voor het geval het weer niet meewerkt. De zomers in Edinburgh kunnen ook bewolkt zijn en de temperaturen kunnen oplopen tot 8 of 9 graden Celsius. Het kan dus nooit kwaad om wat lange mouwen in te pakken voor het geval dat.

Hoe druk is het in Edinburgh in de zomer?

De straten van Edinburgh| ©cattan2011
De straten van Edinburgh| ©cattan2011

Ja, de zomer is de drukste tijd voor toeristen in de stad. Het toerisme is over het algemeen het hele jaar door constant (Edinburgh is niet seizoensgebonden), maar vooral midden juli is er een lichte piek. Dit komt grotendeels door het zeer intense culturele leven van de stad in de zomer, met name door de vele festivals.

Prijzen Edinburgh in de zomer

Europees geld| ©Pixabay
Europees geld| ©Pixabay

De zomer is de meest toeristische tijd van Edinburgh. Veel mensen trekken naar de Schotse hoofdstad om te genieten van de festivals, die een grote toeristische trekpleister vormen. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen, vooral voor kaartjes en accommodatie. Om je een idee te geven: een vlucht Madrid-Edinburgh kost gemiddeld vanaf €80 en kan gemakkelijk meer dan €200 kosten.

Wat accommodatie betreft, is een overnachting voor twee volwassenen in de maand juli al beschikbaar vanaf €150. Vanaf dit bedrag kan het oplopen tot meer dan €200. Vanaf dit bedrag kan het oplopen tot €250 voor een driesterrenhotel.