10 dingen om met kinderen in Edinburgh te doen

Als je met kinderen naar Edinburgh komt, moet je weten dat de stad tientallen activiteiten heeft voor de kleintjes, zodat ze zich uitstekend kunnen vermaken in de stad van de mysteries.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

10 dingen om met kinderen in Edinburgh te doen

Edinburgh | ©cattan2011

Edinburgh heeft zoveel te zien en te doen en is geschikt voor alle leeftijden: interactieve musea, themarondleidingen langs mysteries en beroemde tovenaars, uitstapjes naar Loch Ness of een dagje een echte boer zijn, dat zijn een paar van de plannen die ik voor je in petto heb als je met kinderen naar Edinburgh komt, ga je ze missen? Laten we beginnen!

1. Stap in de wereld van Harry Potter

George Heriot's School was de inspiratie voor Zweinstein School| ©Yisong Yue
George Heriot's School was de inspiratie voor Zweinstein School| ©Yisong Yue

Een van de saga's waar kinderen het meest gepassioneerd over zijn, is Harry Potter. Als je naar Edinburgh komt, moet je weten dat het in Edinburgh was dat schrijfster J.K. Rowling begon met het schrijven van de eerste roman, en het was in deze straten dat sommige scènes uit de films werden opgenomen.

Als je kleintjes dol zijn op films en het fantastische Harry Potter-universum, denk ik niet dat ze meer plezier zullen beleven dan aan een Harry Potter-tour door het centrum van Edinburgh, waarbij je de scènes ziet die op het scherm werden opgenomen.

Deze rondleidingen kosten meestal minder dan €20 en duren twee uur, waarin de kinderen geboeid zullen zijn en de volwassenen iets meer zullen leren over de geheimen van deze fascinerende stad.

Boek de Harry Potter rondleiding

2. Bekijk Edinburgh Castle door de ogen van een kind

Kasteel van Edinburgh in de sneeuw| ©generalising
Kasteel van Edinburgh in de sneeuw| ©generalising

Er zijn bezienswaardigheden die afhankelijk van je leeftijd een andere aanblik bieden en Edinburgh Castle is er daar zeker een van. Terwijl een volwassene het misschien ziet als een historische plek waar de stad werd gesticht, is het voor kinderen net een groot themapark waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Als u erover denkt om met uw kinderen een reis naar Edinburgh te organiseren, aarzel dan niet om Edinburgh Castle met hen te bezoeken, want het zal een verrijkende maar ook leuke ervaring zijn. De geweldige middeleeuwse muren, defensieve kanonnen en mysterieuze kamers maken het een must-see attractie.

Als je met kinderen gaat, raad ik je aan een rondleiding door Edinburgh Castle te huren, zodat het niet te lang duurt. Kinderen tot 7 jaar zijn gratis en tussen 7 en 15 jaar geldt een gereduceerde prijs.

Boek een rondleiding door Edinburgh Castle

3. Heb je zin in een rondleiding door de mysteries?

Calton Hill| ©concrete&fells
Calton Hill| ©concrete&fells

Edinburgh is een stad vol verhalen en oude legendes waar je haren van overeind gaan staan. Desondanks is de stad erin geslaagd om er het beste van te maken en organiseert ze talloze spooktochten die je meenemen naar verborgen hoekjes en doorgangen met een mysterieus thema dat kinderen zal aanspreken.

Let op, dit is geen activiteit voor jongere kinderen omdat het voor hen een te heftige ervaring kan zijn. Maar voor kinderen vanaf 10 jaar kan ik niets leukers bedenken dan door een gids te worden teruggevoerd naar de middeleeuwen en een spooktocht door Edinburgh te boeken om het angstaanjagende verleden te ontdekken.

Boek een spook- en mysterietour door Edinburgh

4. Spoor het Monster van Loch Ness op

Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner
Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner

Als je met het gezin naar Edinburgh op vakantie bent en een uitstapje buiten de stad wilt maken, is er voor de kleintjes een niet te missen bestemming. Heb je wel eens gehoord van het Monster van Loch Ness? Ik kan je niet garanderen dat je het zult zien, maar het ligt in de buurt van Edinburgh en er zijn verschillende tours die je naar Loch Ness brengen.

Vanuit de Schotse hoofdstad naar Loch Ness gaan is gemakkelijk genoeg, maar als je met kinderen reist, raad ik je aan om een Loch Ness-tour vanuit Edinburgh te boeken, zodat je geen gedoe hebt met transfers en andere logistieke zaken voor ongeveer €70,-.

Bovendien houd je de kinderen de hele reis bezig, op zoek naar een glimp van het beroemde monster uit de oudheid dat de legende tot op de dag van vandaag voedt.

Boek een Loch Ness-tour vanuit Edinburgh

5. Test uw zintuigen bij Camera Obscura

Binnen in het museum| ©Jamie Marie
Binnen in het museum| ©Jamie Marie

Veel kinderen hebben de neiging zich te vervelen als volwassenen hun vakantie doorbrengen met het hoppen van museum naar museum of galerie naar galerie. Daarom is een van de alternatieven die je kunt doen in Edinburgh als je met kinderen gaat, een stop maken om een heel ander soort museum te bezoeken, ideaal voor de kleintjes van het huis: de Camera Obscura.

Dit museum, dat heel dicht bij Edinburgh Castle ligt, in de Royal Mile, is heel anders dan wat je je voorstelt, want het hoofddoel is spelen met je zintuigen met meer dan 100 optische illusies die je de hoofdrol laten spelen tijdens het hele bezoek. Kinderen zullen een geweldige tijd hebben met het verkennen van alle verdiepingen en de vrije interactie.

De prijs kan een beetje duur zijn, rond de €20 per persoon, maar de toegang duurt de hele dag, dus je kunt zo vaak naar binnen als je wilt.

6. Ontdek de interactieve kamers in het National Museum of Scotland

Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al
Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al

Het is duidelijk dat musea niet het hoogtepunt van kindervakanties zijn. Er zijn echter een paar musea in Edinburgh die essentieel zijn om meer te leren over de geschiedenis van niet alleen de stad, maar van Schotland in zijn geheel, en die ook een interactief gedeelte hebben waar jongeren zich kunnen vermaken. Dit is het National Museum of Scotland.

De galerijen van dit museum bevatten alle geschiedenis en cultuur van het land, maar dat niet alleen, het heeft ook verschillende interactieve kamers waar kinderen kunnen aanraken en actief kunnen deelnemen.

Op deze manier kunnen jong en oud genieten en leren. Bovendien is het gebouw spectaculair en heeft het een enorm gebrandschilderd raam in het middenschip. Een perfect en gratis plan voor een van de vele regenachtige dagen in Edinburgh.

7. Picknicken in Princes Gardens

Princes Street Gardens in de lente| ©Stuart Montgomery
Princes Street Gardens in de lente| ©Stuart Montgomery

Als je in de zomer of lente naar Edinburgh komt en kunt genieten van een dag met mooi weer en wat zonneschijn, is een van de beste plannen die je met je kleintjes kunt organiseren om te genieten van de natuur en het weer in een van de drukst bezochte parken in New Town: Princes Gardens.

Deze plek ligt dicht bij het monument van Walter Scott en het komt vaak voor dat het op warme dagen vol staat met mensen die in de wei gaan eten. Om de kinderen naar hartenlust te laten rennen en spelen, raad ik je aan om halverwege de ochtend te picknicken en een tafelkleed mee te nemen, zodat je de middag in echte Schotse stijl kunt doorbrengen.

Je kunt eten kopen bij een afhaalrestaurant of bij de vele supermarkten in de omgeving. Lekker eten, een koel drankje en een beetje natuur - wat wil je nog meer?

8. Bezoek het Museum of Childhood

Ingang van het Kindermuseum| ©Kjetil Bjørnsrud
Ingang van het Kindermuseum| ©Kjetil Bjørnsrud

Als er in Edinburgh een museum ontworpen en gebouwd is voor kinderen, dan is het wel het Museum of Childhood, een plek gewijd aan alles wat met kinderen te maken heeft. Spelletjes, speelgoed, poppen en allerlei collecties die laten zien hoe de manier waarop we spelen en opgroeien sinds onze kindertijd is veranderd.

Als u een paar dagen in de hoofdstad van Schotland doorbrengt met uw kinderen of de kinderen in het gezin, is dit het perfecte plan voor het hele gezin. Het museum ligt in het hart van de oude binnenstad van Edinburgh en de toegang is helemaal gratis, waardoor het een geweldige plek is voor kinderen om allerlei speelgoed te bekijken terwijl volwassenen herinneringen ophalen aan hun kinderspelletjes.

9. Wees een boer voor een dag op Gorgie City Farm

Een dagje naar Gorgie City Farm| ©Nathalie L
Een dagje naar Gorgie City Farm| ©Nathalie L

Ja, Edinburgh is een middeleeuwse stad die elk jaar duizenden toeristen trekt die door de steegjes willen slenteren en de mooiste kastelen willen bezoeken. Maar daarnaast draait Edinburgh ook om natuur en platteland. Ik kan geen betere manier bedenken om deze waarden bij kinderen aan te moedigen en een andere ervaring op te doen dan een dag doorbrengen op de Gorgie Urban Farm, op slechts 20 minuten met de bus van het stadscentrum.

Op deze gratis plek kunnen kinderen een dag lang boer zijn en in direct contact komen met dieren zoals konijnen, kippen, schapen en zelfs alpaca's. Het doel is om alle bezoekers te leren hoe ze de natuur en de natuur moeten ervaren.

Het doel is om alle bezoekers, ongeacht hun leeftijd, te leren hoe ze respectvol voor dieren kunnen zorgen door middel van nauw contact en genegenheid. De kinderen zullen een ongelooflijke ervaring hebben en leren om de natuur te respecteren en te waarderen.

10. Breng de dag door met uw gezin in de dierentuin van Edinburgh

Pinguïns in de dierentuin van Edinburgh| ©Kevin D
Pinguïns in de dierentuin van Edinburgh| ©Kevin D

Een van de must-do activiteiten als je op vakantie bent met kinderen is een bezoek aan de dierentuin van de stad en je hebt geluk, want Edinburgh Zoo is de grootste dierentuin van het land. Bovendien ligt hij op iets meer dan 3 kilometer van de stad en is hij gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Met meer dan 1000 diersoorten herbergt deze plek allerlei dieren van over de hele wereld en beschermt zelfs bedreigde dieren zoals de witte neushoorn.

Je kunt vooraf kaartjes reserveren om je bezoek beter te organiseren en voor minder dan € 20 een ongelofelijke dag doorbrengen waar kinderen allerlei soorten dieren uit de eerste hand kunnen zien. Bovendien krijgen de kinderen korting op de entree, dus er is geen excuus!

Tips voor reizen naar Edinburgh met kinderen

Toeristische bus van Edinburgh| ©Viator
Toeristische bus van Edinburgh| ©Viator

Reizen met kinderen kan een beproeving zijn bij het plannen van een vakantie. Gelukkig is Edinburgh, net als andere grote hoofdsteden, heel geschikt om met het hele gezin heen te gaan en kunnen jullie er allemaal van genieten.

Als het gaat om de organisatie, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Ik ga hier niet de algemene tips geven die je op elke bestemming kunt toepassen, maar ik ga me richten op een aantal Edinburgh-specifieke tips die je misschien wilt weten voor je bezoek aan Schotland:

Boek van tevoren

Edinburgh is de meest bezochte stad van Schotland en heeft internationaal bekende bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle, dat maand na maand duizenden toeristen verwelkomt. Als u met kinderen reist, kunt u daarom uw kaartjes voor kastelen, musea en rondleidingen het beste van tevoren reserveren om vervelende wachtrijen te voorkomen en ze niet te vermoeien.

Blijf niet te lang in pubs

Schotse pubs zijn wereldberoemd en als je met kinderen reist, kun je ze ook bezoeken omdat ze, naast huisbier en whiskyproeverijen, ook stevige en lekkere lokale gerechten serveren.

Als je echter met kinderen in een van deze pubs wilt gaan eten, moet je van tevoren plannen, want na 20.00 uur worden jonge kinderen niet meer toegelaten omdat het niet als een kindvriendelijke omgeving wordt beschouwd.

Bescherm jezelf tegen slecht weer

Ik ga niet tegen je liegen, Edinburgh, en Schotland in het algemeen, is een behoorlijk koude plek. Als je er als volwassene al over denkt om in februari of maart naar Edinburgh te gaan, met kinderen kan het nog ingewikkelder worden.

Een geweldige manier om de stad te zien en de kou buiten de deur te houden is door een plaats te boeken in de Edinburgh sightseeing bus- zowel kinderen als volwassenen zullen ervan genieten!

Zoals u ziet, is er geen excuus om Edinburgh niet met kinderen te bezoeken, een kosmopolitische stad met een rijke geschiedenis en een mysterieuze uitstraling die bezoekers van alle leeftijden zal bekoren.

Boek een plaats op de Edinburgh Sightseeing Bus