Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Edinburgh in 3 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Hier is een praktische gids voor Edinburgh in 3 dagen, een perfecte tijd om de stad en haar charmante omgeving te ontdekken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Edinburgh in 3 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Victor Street, Edinburgh | ©Ralf Steinberger

Als u een 3-daagse trip naar Edinburgh plant, bieden die 72 uur u ruimschoots de tijd om het essentiële van de Schotse hoofdstad te zien en ook een uitstapje te maken naar enkele van de prachtige bezienswaardigheden rond de stad.

Deze route is zo uitgestippeld dat u zowel het oude als het nieuwe deel van de stad kunt zien en daarna wat tijd kunt besteden aan het verkennen van een van de vele mogelijkheden die Schotland in de omgeving te bieden heeft, zoals Loch Ness, een andere grote stad of het bekijken van kastelen verder weg. Als u het geluk hebt Schotland op uw gemak te kunnen verkennen, geeft deze routebeschrijving u de beste tips over wat er in Edinburgh te zien en te doen is.

Dag 1: Ontdek de oude stad en eindig de dag op Calton Hill

Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas
Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas

Op de eerste dag van de route maken we een rondrit door het historische centrum van de stad. Dit gebied is zeer schilderachtig, en we zullen de belangrijkste punten van de stad Edinburgh kunnen zien. De Old Town, zoals ze genoemd wordt, wordt gedomineerd door het kasteel van Edinburgh, en is het eerste wat u niet mag missen op deze stedentrip. Zullen we gaan?

Begin de dag in Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is de eerste halte op uw rondreis. We beginnen de dag vroeg in de ochtend met een bezoek aan het interieur en genieten van het uitzicht vanaf de heuvel waarop het staat. Vergeet niet uw tickets van tevoren te reserveren, zodat u de kans om Edinburgh Castle te bezoeken niet mist.

  • Openingstijden: 9.30 - 18.00 uur van april tot september en 9.30 - 17.00 uur de rest van het jaar. Elke dag.
  • Tickets: ongeveer €23 aan de kassa en ongeveer €21 online.
  • Duur van de tour: ongeveer 2 uur.

Kaartjes kopen voor Edinburgh Castle

Vervolg uw wandeling door het historische centrum

Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street is de eerste straat naar beneden vanaf het kasteel en de meest karakteristieke straat van Edinburgh. Als u deze straat binnenkomt, wordt u begroet door kleurrijke huizen met fleurige gevels en perfect versierde winkels. Je moet oppassen dat je niet alles om je heen wilt fotograferen.

U kunt een technische ruststop maken op Grassmarket, een zeer populair plein met perfecte pubs en bars.

Op dit punt bent u slechts enkele meters verwijderd van Greyfiars Cemetery en het standbeeld van "Bobby". Volgens de legende begeleidde deze hond het graf van zijn baasje 14 jaar lang totdat hij uiteindelijk binnen de muren van het kerkhof werd begraven. Ter nagedachtenis aan dit verhaal is er een standbeeld in zijn naam opgericht.

Nadat we met Bobby op de foto zijn geweest, ontdekken we meer van de Royal Mile, de hoofdstraat van de Old Town, het oude gedeelte van de stad.

Hier zijn de belangrijkste winkels en restaurants van heel Edinburgh geconcentreerd. Maar wat u niet wist, is dat de Royal Mile kleine steegjes, zogenaamde closes, verbergt die u naar verschillende kleine straatjes en pleintjes leiden met gebouwen vol geschiedenis en unieke architectonische stijl.

Ontdek Mary King's Close en bezoek St. Giles Cathedral

St.Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall
St.Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall

Van alle steegjes in de Royal Mile beveel ik deze vooral aan, omdat het een netwerk van ondergrondse steegjes heeft waar u een rondleiding kunt krijgen en meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad tijdens de pest die het land eeuwenlang teisterde. Mary King's Close is een echte must-see.

Aan de overkant vindt u de St. Giles' Cathedral, de belangrijkste kerk in Edinburgh om te bezoeken. De gevel in gotische stijl zal u verstomd doen staan. Maar wees niet tevreden met de buitenkant, want binnen kunt u genieten van de glas-in-lood ramen, het grote orgel en de zeer beroemde fresco's.

Bezoek Holyrood Palace

Aan het eind van onze wandeling langs de Royal Mile kunt u aan het eind van de straat het paleis van Holyrood aanschouwen. Het is de koninklijke residentie waar de koningin van Engeland verblijft wanneer zij Edinburgh bezoekt en is zeer populair vanwege de ruïnes van Holyrood Abbey, een groene en eeuwenoude ruimte die iedereen wil fotograferen, en waarom niet, op een van de bankjes gaan zitten en de stilte overdenken.

Geniet van de zonsondergang in Caltonll

We hebben nog maar een paar uur te gaan op ons tweede dagprogramma en wat is een betere manier om de dag af te sluiten dan de zonsondergang te bekijken op een van de beste plekjes in de stad Edinburgh. U kunt de zonsondergang bekijken vanaf Calton Hill terwijl u geniet van een panoramisch uitzicht over de hele stad - mis het niet!

Boek een rondleiding door Edinburgh

Dag 2 : ontdekking van de Nieuwe Stad en het Nationaal Museum van Schotland

Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al
Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al

Aan het eind van de 18e eeuw hadden de inwoners meer ruimte nodig, en werd de stad uitgebreid. Het nieuwe gedeelte van de stad werd gecreëerd : de Nieuwe Stad. Vandaag de dag is het vooral een woonwijk, maar het heeft een aantal bezienswaardigheden die u niet mag missen.

Aan de andere kant heb ik een bezoek aan het National Museum of Scotland ingelast, zodat u alles over de geschiedenis van het land te weten kunt komen, en weer eindigen we de dag bij een ander uitzichtpunt in de stad. Bent u er klaar voor?

Op ontdekking naar de populairste straten van de Nieuwe Stad

De sfeer in de smalle straatjes van de Nieuwe Stad is charmant en de elegante neoklassieke en Georgische gebouwen, bekend als terrassen, zijn een bezoek meer dan waard. U hebt waarschijnlijk al foto's gezien van hun zuilengalerijen en kleurrijke deuren, maar laat u niet misleiden - u moet uw eigen foto nemen!

George Street is de meest prestigieuze straat van Edinburgh en werd genoemd naar de regerende vorst, George III.

Princes Street is een van de bekendste straten van de stad omdat het het centrum van het winkelen in Edinburgh is. Een merkwaardig feit is dat deze straat is genoemd naar de kinderen van de koning zelf, beide jongens, en daarom alleen wordt gespeld met een "s" aan het eind. Veel mensen vertalen het verkeerd als "De straat van prinsessen".

Als u door dit nieuwe deel van Edinburgh wandelt, zult u twee straten opmerken die naar Schotse oriëntatiepunten verwijzen: Thistle Street en Rose Street. Thistle Street betekent "de straat van de distel", de bloem van Schotland, en Rose Street betekent "de straat van de roos", de bloem van Engeland. Rose Street is ook een autovrije straat vol pubs en restaurants, ideaal voor wie zich wil vermaken.

Geniet van het landschap van Princes Street Gardens

Princes Street Gardens zijn de belangrijkste groene ruimte in het centrum van Edinburgh. Zij vormen de scheiding tussen de Oude Stad en de Nieuwe Stad en zijn beroemd om hun gebloemde klok en Victoriaanse ijzeren fontein. Er is ook een prachtig uitzicht op de oude stad vanaf de top.

Leer meer over Schotland in de National Gallery of Scotland

Op slechts 5 minuten van de tuinen vindt u de National Gallery of Scotland, die gratis toegankelijk is en waar wereldberoemde werken worden tentoongesteld van onder meer El Greco, Van Gogh, Velázquez, Rembrandt en Rubens. Het is zeker een bezoekje waard.

Dean Village, een dorp uit een sprookje

Dean Village bezoeken| ©cattan2011
Dean Village bezoeken| ©cattan2011

Onze tocht gaat verder naar Dean Village. Dit charmante dorp is de moeite waard om in uw reisprogramma op te nemen, want het ligt op slechts 15 minuten lopen van onze laatste stop.

Het ligt direct aan de rivier, wat een werkelijk schilderachtig landschap oplevert. U zult genieten van de stenen huizen en bruggen, omgeven door weelderige vegetatie.

Nationaal Museum van Schotland

Ik raad een rondleiding door het National Museum of Scotlandaan als u geïnteresseerd bent in de Schotse geschiedenis en andere interessante tentoonstellingen. De toegang is gratis.

Scott's Monument, de laatste bestemming van de dag

De laatste inspanning van de dag is het beklimmen van de 287 treden van het Scott Monument. Het lijkt misschien veel, maar ik verzeker je dat het een makkelijke klim is. Dit grootse stadsbouwwerk is een 61 meter hoge gotische torenspits, waar u de 68 standbeelden vindt die personages uit de romans van Walter Scott uitbeelden.

Het is een belangrijke attractie in Edinburgh, waar u ook kunt genieten van een panoramisch uitzicht bij zonsondergang, midden in de hele stad.

Boek een rondleiding door Edinburgh

Dag 3: De omgeving van Edinburgh leren kennen

Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner
Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner

Op deze derde dag in de stad stel ik u voor buiten de stadsgrenzen te gaan en een wandeling te maken die u in staat stelt andere bezienswaardigheden buiten het stadscentrum te zien. Voor een completer en ander beeld van wat Edinburgh te bieden heeft, kunt u mijn artikel lezen over de beste tours en excursies vanuit Edinburgh.

Eerste keus: Loch Ness

De eerste suggestie is een bezoek aan het beroemde Loch Ness, gelegen in de Schotse Hooglanden, bekend als de Highlands. U hebt vast wel eens gehoord van de legende over het Nessie-monster, dat onbekende wezen dat elk jaar door veel mensen wordt gezien, maar waarvan het bestaan in werkelijkheid niet is bewezen. Ik raad u aan een wandeling rond het loch te maken om te zien of u hem kunt zien.

U kunt ook veel meer over hem te weten komen door een bezoek te brengen aan het Loch Ness Exhibition Centre in Drumnadrochit, waar het verhaal stap voor stap wordt verteld en waar u in de souvenirwinkel natuurlijk een souvenir van Nessie kunt kopen. Hier is mijn artikel over hoe je van Edinburgh naar Loch Ness komt, zodat je alle informatie hebt die je nodig hebt voor dit unieke bezoek.

Boek een reis naar Loch Ness

Tweede optie: Outlanders locaties

Het tweede voorstel gaat uit van een bijzonder publiek, dat tegenwoordig echter talrijk is. Outlanders is een televisieserie die gebaseerd is op de romansaga van Diana Gabaldon, en veel van de scènes zijn in Schotland opgenomen.

Duizenden toeristen per jaar maken een rondleiding langs de Outlanders-locaties. Zelfs als u geen fan bent van de show, behoren de plaatsen die u bezoekt tot de beroemdste, iconischste en mooiste in Schotland, dus houd ze in gedachten.

Boek een rondleiding door Outlanders

Derde optie: Glasgow

Mijn derde en laatste suggestie is een bezoek aan de stad Glasgow, de op een na grootste stad van Schotland.

De grote ster is natuurlijk de stad Edinburgh, en haar charme is uniek en prachtig, maar Glasgow heeft u ook enkele zeer interessante plaatsen te bieden, zoals St. Mungo's Cathedral, beroemd omdat het de enige middeleeuwse kathedraal in Schotland is die nog overeind staat. Het is gratis te bezoeken en u kunt genieten van het gotische interieur, met prachtige glas-in-loodramen.

U kunt ook de Necropolis naast de kathedraal bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn het aangename en pittoreske historische centrum, met George Square als belangrijkste toeristische attractie. U kunt ook een bezoek brengen aan het beroemde Kelvingrove Museum, dat ongeveer 30 tentoonstellingen heeft, onder meer over het oude Egypte, en een benijdenswaardige architectuur.

Glasgow is gemakkelijk te bereiken vanaf het treinstation Waverley, maar u kunt ook een bus nemen vanaf het busstation van Edinburgh. Het maakt niet uit welk vervoer je kiest, want beide doen er anderhalf uur over. Hun grootste voordeel is dat ze je in het centrum van Glasgow afzetten.

Boek een reis naar Glasgow vanuit Edinburgh