Edinburgh whiskey distilleerderijen: de beste rondleidingen

Of je nu een whiskyliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar deze grote protagonist van de cultuur van Edinburgh, hier is een post over de beste distilleerderijen die je kunt vinden. Proost!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Edinburgh whiskey distilleerderijen: de beste rondleidingen

Edinburgh | @Dyana Wing So

Als je aankomt in Edinburgh en door de stad en de omgeving gaat toeren, begrijp je meteen iets meer van de kenmerkende whiskycultuur. De grote groene heuvels, de lage temperaturen in bijna elke maand van het jaar en de schijnbaar onophoudelijke motregen gaan heel goed samen met de kracht van deze populaire drank.

Whisky heeft een interessante reeks tradities om zich heen en als je je afvraagt wat er te zien en te doen is in Edinburgh, kun je niet anders dan een aantal verwante activiteiten toevoegen. Topdeskundigen laten u het brouwproces zien en hoe ze die kenmerkende smaak van elk merk en elke Schotse regio krijgen. En waarom ook niet, bij veel distilleerderijen zijn proeverijen inbegrepen, zodat u uw eigen mening kunt geven. Gaat u mee?

De handigste optie

Edinburgh Schotse whisky tour

Een rondleiding voor de Schotse whisky-ervaring

Verken The Scotch Whisky Experience in Edinburgh met een professionele gids. Leer hoe de distilleerderijen werken, proef de meest authentieke exemplaren en duik in de wereld van een van 's werelds populairste dranken.

Of u nu een whiskyliefhebber bent of niet, deze rondleiding is een zeer interessante activiteit als u in Edinburgh reist. Bij The Scotch Whisky Experience leer je alles over het whiskymaakproces, de aroma's en smaken, de rol van whisky in de Schotse cultuur en nog veel meer.

De ervaring duurt ongeveer 50 minuten en vindt plaats in groepen van ongeveer 25 personen. Je wordt altijd begeleid door een deskundige gids en je hebt ook een audiogids in verschillende talen, zodat je geen enkel detail mist van de wondere wereld van Schotse whisky.

Aanbevolen als... je meer wilt weten over de lokale cultuur vanuit een ander perspectief dan het historische, maar niet minder belangrijk als de smaken en gewoonten.

De beste optie: een rondleiding voor beginners

Whisky Tour| ©Luisa Fernanda Pinto Arce
Whisky Tour| ©Luisa Fernanda Pinto Arce

De beste optie voor wie nieuw is in de whiskycultuur is een rondleiding van een uur door een distilleerderij. Deze tour is bedoeld om je op een interactieve, leerzame en leuke manier kennis te laten maken met de wereld van whisky.

Je ontdekt het proces van whisky maken tijdens een spannende wandeling door een nagebouwde distilleerderij, een ervaring die je alleen in de stad Edinburgh kunt opdoen. Je zult ook de vijf Schotse whiskyproducerende regio's ontdekken en begrijpen hoe de geografie de smaak en het hele proces beïnvloedt.

Tot slot is er een begeleide proeverij van de whisky die je kiest uit een whiskycollectie die een van de grootste ter wereld is. Een expert staat klaar om je te adviseren over het juiste type whisky dat bij je smaak past en de noten die de smaak van elke whisky vormen.

Praktische informatie

 • Tijdschema: ze beginnen meestal om 10 uur. Ze duren een uur.
 • Prijs: vanaf €24, afhankelijk van de distilleerderij en het aantal proeverijen dat bij de prijs is inbegrepen.

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh

Whisky-expert tours

Gids| ©calypte
Gids| ©calypte

Als u een liefhebber bent van whisky en zijn tradities, zult u bijzonder gemotiveerd zijn door uw reis naar Edinburgh. In dit geval bieden de distilleerderijen rondleidingen van langere duur, met een preciezere inhoud en een complexere benadering van de verschillende thema's.

Deze rondleidingen zijn erg in trek, omdat er veel toerisme is ontstaan rond whisky. Hier krijg je de kans om te leren over de verschillen tussen de whisky's die worden ontwikkeld in Speyside, de Highlands (waar je een interessante excursie kunt maken vanuit Edinburgh), de Lowlands en Islay.

Sommige voorstellen omvatten ook een exclusieve proeverij van meer geselecteerde malts of enkele van hun exclusieve blends. Bij de Johnnie Walker distilleerderij is dit type tour iets unieker omdat je toegang krijgt tot het archief van het merk en een archivaris je unieke en zeer interessante documenten laat zien.

Praktische informatie

 • Tijdschema: 90 minuten. Controleer de tijden afhankelijk van de distilleerderij.
 • Prijs: vanaf €60, afhankelijk van de distilleerderij en het aantal inbegrepen proeverijen.

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh

Eten en drinken rondleidingen

Edinburgh Gin| ©Steve Taylor
Edinburgh Gin| ©Steve Taylor

Voor wie een meer complete eetervaring wil dan alleen maar drinken, zijn er rondleidingen door distilleerderijen waarbij gerechten worden geserveerd die passen bij de whisky die wordt geproefd.

Dit soort tours bevatten ook uitleg over het productieproces en de geschiedenis van de drank, maar focussen ook op de smaakcombinaties tussen de whisky en het eten.

Praktische informatie

 • Tijd: vanaf 20.00 uur en duurt 3 uur.
 • Prijs: vanaf €90

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh

Whisky- en ginrondleidingen

Stoppen bij Loch Fyne whisky's| ©Serendigity
Stoppen bij Loch Fyne whisky's| ©Serendigity

Voor degenen die ook de wereld van de gin willen verkennen, zijn er tours die informatie over en proeverij van beide dranken combineren - waarom één soort proberen als je er twee kunt proberen? De uitleg over hoe deze twee industrieën, die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen lijken te hebben, kunnen samensmelten is erg interessant.

De ginindustrie is booming in Schotland en als gevolg daarvan beginnen dit soort nieuwe gecombineerde ervaringen te ontstaan.

Je krijgt uitleg van een expert in beide productieprocessen en je kunt ook de langverwachte proeverij van beide doen. Bovendien zijn zowel whisky- als ginproeverijen inbegrepen en de prijs is afhankelijk van het aantal proeverijen dat je wilt doen.

Praktische informatie

 • Tijdschema: 60 minuten. Controleer de tijden afhankelijk van de distilleerderij.
 • Prijs: vanaf €25

Meerdaagse rondleidingen door Edinburgh en de verschillende regio's

De Schotse whiskyervaring| ©temaher
De Schotse whiskyervaring| ©temaher

Als u een van degenen bent die Schotland speciaal bezoekt om meer te weten te komen over whisky, dan is een tour door Edinburgh en de verschillende regio's een aantrekkelijk voorstel.

De tours bestaan uit een whiskyroute die alle regio's beslaat, een bezoek aan verschillende distilleerderijen in heel Schotland en verschillende proeverijen.

De regio's van Schotland staan bekend om het maken van verschillende soorten whisky en liefhebbers kunnen hier gemakkelijk meer over leren. Ze zijn verrast door het brede scala aan smaken die kunnen worden verkregen, afhankelijk van de verschillende geografische en klimatologische omstandigheden tijdens het productieproces.

Er zijn mogelijkheden van een weekend tot een avontuur van een hele week. Dit soort tours omvatten overnachting terwijl je buiten Edinburgh bent, een deskundige gids die de hele tijd bij je is en handig en praktisch vervoer langs de verschillende delen van de whiskyroute die ze afleggen.

Praktische informatie

 • Prijs: vanaf £100, afhankelijk van het aantal dagen. Maaltijden zijn niet inbegrepen tijdens de tour, evenmin als entreegelden voor de verschillende distilleerderijen.

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh

Maar... Wat is whisky?

Glas whisky| ©Joshua Rappeneker
Glas whisky| ©Joshua Rappeneker

Deze wereldberoemde drank vindt zijn oorsprong rond het jaar...800 voor Christus! De naam betekent "levenswater", dus je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk het is voor alle Schotten.

We kunnen documenten vinden die dateren van rond 1400 waar de processen al geformaliseerd waren, waardoor de beroemde distilleerderijen in het hele land ontstonden.

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh

De beste distilleerderijen van Edinburgh

Binnen in de Holyrood distilleerderij| ©Marlu
Binnen in de Holyrood distilleerderij| ©Marlu

Als u een whiskyliefhebber bent, bent u ongetwijfeld op de hoogte van de unieke relatie tussen Schotland en het maken van whisky. Wat u misschien zal verbazen is het enorme aantal distilleerderijen in het land, waaronder een aantal in de hoofdstad.

Johnnie Walker Princess Street

Als u van plan bent Edinburgh te bezoeken en zich afvraagt waarom Johnnie Walker 's werelds best verkochte whisky is, kunt u daar zelf achter komen door een bezoek te brengen aan Johnnie Walker Princess Street, een toeristische trekpleister voor iedereen die Edinburgh bezoekt.

U vindt hier 2 bars die gespecialiseerd zijn in allerlei soorten cocktails, waarvan de eerste natuurlijk uitzicht biedt op Edinburgh Castle. Zowel overdag als 's avonds een bezoekje waard.

De tweede bar heeft een intiemere sfeer, maar is een waar paradijs waar je bijna elke Johnnie Walker malt kunt proeven.

 • Waar: 145 Princes St, Edinburgh EH2 4BL, Verenigd Koninkrijk

Holyrood distilleerderij

Holyrood Distillery is een relatief nieuwe distilleerderij die in 2019 werd opgericht aan de voet van Arthur's Seat, waar de eerste single malt whisky van Edinburgh wordt gemaakt. De oprichters zijn grote experimenteerders en doen dat niet alleen met de verschillende whisky's, maar bieden ook hun eigen gin aan, van hoge kwaliteit en innovatieve smaak voor mensen met een verfijnde smaak.

Bezoek Holyrood Distillery om deel uit te maken van het begin van een distilleerderij die vast en zeker een groot succes zal worden, gemaakt door mensen die het erfgoed en de whiskygeschiedenis van Schotland in ere willen houden met uitsluitend malt, gist van hoge kwaliteit en zeer speciale vaten.

 • Waar: Holyrood Distillery 19 St, Leonard's Lane, Edinburgh EH8 9SH

De Schotse whiskyervaring

Op uw tocht door de Old Town van de stad is The Scotch Whisky Experienceuitgegroeid tot een van de must-visit plekken voor whiskyliefhebbers. Door de perfecte centrale ligging, vlak naast Edinburgh Castle, word je bijna zonder het te beseffen ondergedompeld in deze bijzondere wereld.

Voor het geval je het nog niet wist: de flessencollectie van de Scotch Whisky Experience is de grootste ter wereld. Tijdens je bezoek kun je alle 3 .384 flessen Schotse whisky bekijken in een ongelooflijk verfijnde marmeren kamer, die hetzelfde niveau van uitmuntendheid heeft als de hele locatie.

 • Waar: 354 Castlehill, The Royal Mile, Edinburgh EH1 2NE

Ana's Traveller Tip

Op de bovenste verdieping van de Scotch Whisky Experience kunt u genieten van een ongeëvenaard uitzicht over Edinburgh Castle, de Old Town, het Grassmarket-gebied en de fantastische Meadows in de verte.

Als je dit artikel leuk vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Het grimmige uitzicht van Edinburgh| ©Adam Wilson
Het grimmige uitzicht van Edinburgh| ©Adam Wilson

Tijdens uw bezoek aan Edinburgh is er genoeg te zien en te doen. Laat je gaan en ga op avontuur met de beste tours en excursies vanuit Edinburgh deze vakantie.

Boek een whiskytour met gids in Edinburgh