13 dingen om met kerst in Edinburghte doen

Als je aan het eind van het jaar Edinburgh bezoekt, zul je geen gebrek hebben aan dingen om te doen - hier zijn alle opties die voor je beschikbaar zijn!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

13 dingen om met kerst in Edinburghte doen

Edinburgh met Kerstmis | ©Mark Harkin

Edinburgh staat bekend als een stad met een levendig cultureel leven, altijd vol evenementen en festivals gedurende het hele jaar. Kerstmis is geen uitzondering. In deze tijd van het jaar vinden er, net als elders in Europa, spannende evenementen plaats.

Als u van plan bent de Schotse hoofdstad met Kerstmis te bezoeken, wordt u verwend. Muziek, vuurwerk, Schotse folklore, schaatsen en nog veel meer. Ik heb de leukste dingen om te doen voor je op een rijtje gezet, zodat je optimaal kunt genieten van deze bruisende tijd van het jaar. Ze vullen natuurlijk allemaal de lijst aan van wat er op elk moment van het jaar te zien en te doen is in Edinburgh.

1. Ervaar de magie van Kerstmis en Zweinstein tegelijk

Kasteel van Zweinstein|©Francisco María Martín Martínez
Kasteel van Zweinstein|©Francisco María Martín Martínez

Wist je dat Edinburgh een belangrijke rol speelt in de Harry Potter-saga? Het was in de Schotse hoofdstad dat J.K Rowling begon met het schrijven van haar boek en waar ze veel inspiratie vond voor haar landschap, vooral op plaatsen zoals The Elephant House café.

Als je naar de stad reist met kinderen of een fan bent van de saga, is het nemen van een Harry Potter tour een geweldige manier om niet alleen te ontdekken waar Rowling schreef en wat haar inspireerde, maar ook om een voorproefje te krijgen van Edinburgh.

Plus, in de kersttijd is de stad gevuld met lichtjes en prachtige decoraties, dus deze tour voegt niet alleen een speciale Zweinstein-waardige magie toe, maar het is ook een originele manier om de straten van Schotland te verkennen.

Boek de Harry Potter tour door Edinburgh

2. Ontdek de kerstmysteries van Schotland

Camera Obscura Garden, Dumfries,|©DM PHOTOGRAPHY
Camera Obscura Garden, Dumfries,|©DM PHOTOGRAPHY

Als u dacht dat Kerstmis een tijd van licht, rust en vrolijkheid was, dan had u het deels mis. Als de avond valt in Edinburgh, beginnen veel mysterietours om de griezeligste mythen en legenden van de stad te onthullen, zowel met Kerstmis als op elk ander moment van het jaar.

Wist u bijvoorbeeld dat de naam Ebenezer Scrooge, de hoofdpersoon van Charles Dickens' A Christmas Carol, door de schrijver werd gekozen toen hij hem zag op een grafsteen op de Canongate Cemetery in Edinburgh? Wie zou die man echt zijn?

Als je het beste uit de donkere uren wilt halen, is er niets beter dan een spooktocht door Edinburgh. De Schotse stad is een van Europa's hoofdsteden van mysterie, waar op elke hoek en in elk gebouw legendes de ronde doen.

Boek een spooktocht door Edinburgh

3. Vier oudejaarsavond met Midnight Moment

Oudejaarsavond in Edinburgh| ©*Debs*
Oudejaarsavond in Edinburgh| ©*Debs*

De start van het nieuwe jaar in Edinburgh wordt in stijl gevierd met vuurwerk dat vanaf verschillende punten in de stad te zien is, hoewel het beste Edinburgh Castle en Calton Hill zijn.

Hoewel het hoofdevenement om middernacht plaatsvindt (het zogenaamde Midnight Moment), zijn er vooraf vuurwerkshows waarvan je vanaf 22:00 uur kunt genieten. Al met al een ideaal plan om met het hele gezin van te genieten en helemaal gratis.

Trouwens, als je erheen gaat en onder de indruk bent van het kasteel, mag je een meer gedetailleerde verkenning van dit indrukwekkende monument niet missen. Hier vind je alle details over een bezoek aan Edinburgh Castle.

Boek een rondleiding door Edinburgh Castle

4. Slenter over de kerstmarkten

Kerstmarkt Edinburgh| ©Steve
Kerstmarkt Edinburgh| ©Steve

Weinig dingen brengen meer sfeer in het straatbeeld met Kerstmis dan kerstmarkten. Edinburgh is geen uitzondering; de stad staat zelfs bekend om zijn interessante kerstmarkten. Je vindt ze verspreid over het stadscentrum, maar de belangrijkste zijn de volgende:

 • East Princes East Gardens
 • Rond het Scott Monument
 • St Andrew Swuare
 • Schotse markt

Je vindt er alle gebruikelijke dingen die je op zo'n markt verwacht: lokale producten, kerstsnoepjes, eten, drinken en traditionele ambachten. De kindermarkt op St Andrew Square verdient een speciale vermelding. Het is de perfecte plek om te slenteren tussen kraampjes vol kinderspeelgoed. En als u zin hebt om de stad te leren kennen, maar niet al uw energie wilt verliezen om van de markten te genieten, kunt u een sightseeing bustour door Edinburgh maken.

Ontdek meer

 • Datum: De markten beginnen eind november en lopen door in december en eindigen begin januari.
 • Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur.
 • Prijs: Gratis, behalve wat je koopt of consumeert.
 • Locatie: in de historische wijk van de stad.

Boek een sightseeing bustour door Edinburgh

5. De Highlands bezoeken met kerst? Absoluut!

Het centrum van Edinburgh bezoeken tijdens de kerstperiode is een must, maar er is zoveel meer dan alleen markten, lichtjes, versieringen en vuurwerk in deze tijd van het jaar. Het is ook een geweldige tijd om vanuit Edinburgh naar de Highlands te gaan, en wel om twee redenen: het is laagseizoen en de bergen zijn bedekt met sneeuw.

De Highlands zijn een bergachtig gebied in het noorden van Schotland vol heuvels, groen, watervallen, kastelen en legendes. Kortom, een absoluut magische plek waar je het beste van kunt genieten als er geen grote mensenmassa's zijn.

Als je een typische maar andere kerst wilt meemaken, mogen de Highlands niet ontbreken op je reisroute.

Boek een reis naar de Highlands

6. Schaatsen

Schaatsen op George Street| ©GR
Schaatsen op George Street| ©GR

Je kunt de ijsbaan op St Andrews Square niet missen, omdat deze wordt beschouwd als een van de grootste ijsbanen van Europa. Het is heel interessant omdat de ijsbaan cirkelvormig is en als een ring om het plein heen ligt.

Daarnaast is het een gebied dat vanaf de tweede helft van december een ongelooflijke sfeer uitstraalt: kerstverlichting, muziek en kraampjes met eten en drinken waar je kunt genieten van een goede glühwein.

Het is ook een activiteit van groot architectonisch belang, want St Andrews Square wordt omringd door absoluut prachtige 18e- en 19e-eeuwse gebouwen. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €9 voor volwassenen en €7 voor kinderen.

7. Geniet van een kerstconcert in de kathedraal

Saint Giles kathedraal met Kerstmis| ©Nathalie L
Saint Giles kathedraal met Kerstmis| ©Nathalie L

Saint Giles Cathedral is, ondanks de naam, niet echt een kathedraal omdat het protestants is en daarom niet de zetel van een bisschop. Het ziet er echter net zo monumentaal uit als de mooiste kathedralen.

Een goede manier om de kathedraal van binnen te leren kennen is door een van de kerstconcerten bij te wonen die binnen plaatsvinden. Daar kun je, omringd door de muziek van het beroemde koor en het 4.000 pijpen tellende orgel, genieten van de gebrandschilderde ramen en de schoonheid van de Thistle Chapel.

Meer informatie

over de concerten

 • Datum: De hele maand december, hoewel de frequentie toeneemt vanaf de tweede helft van de maand.
 • Tijden: kunnen variëren, maar de meest voorkomende tijd is meestal 18.30 uur.
 • Prijs: hangt af van het soort concert, maar varieert van €10 tot €20.
 • Voor meer informatie... Hier kun je het Saint Giles concertprogramma raadplegen.

8. Geniet van de Reuze Adventskalender

Thuis met de Reuzen Adventskalender| ©Flavio Vallenari
Thuis met de Reuzen Adventskalender| ©Flavio Vallenari

Als je een paar dagen voor 25 december in Edinburgh aankomt, kun je de prachtige Reuzen Adventskalender zien. Het is een afbeelding van de gevel van het General Register House, een prachtig 18e-eeuws neoklassiek gebouw dat is opgenomen in de catalogus van werelderfgoederen van UNESCO.

Het is heel interessant, vooral omdat we in Zuid-Europese landen, zoals Spanje, niet zo gewend zijn aan het belang dat noordelijke landen aan de adventskalender hechten. In feite is het ook een zeer belangrijke traditie in landen als Duitsland.

Tot 24 december wordt de gevel dag na dag verlicht met spectaculaire afbeeldingen van voorbije Kerstmis, terwijl het aftellen tot Kerstmis begint. Dit spektakel van licht en kleur vindt elke dag plaats van 17.00 tot 22.00 uur. Natuurlijk is het helemaal gratis.

9. Een plan met kinderen: de Edinburgh Christmas Fair

Edinburgh Kerstmarkt| ©Antonio R
Edinburgh Kerstmarkt| ©Antonio R

De Edinburgh Christmas Fair vindt plaats van half november tot begin januari. Een gelegenheid voor het hele gezin om te genieten van de attracties op enkele van de belangrijkste punten van de stad. En dat alles in een kerstsfeer vol lichtjes. De plaatsen waar je de attracties kunt vinden zijn:

 • George Street
 • Princes Street Gardens
 • Sint-Andriesplein

Ticketprijzen variëren van €1 tot €6. Er is een grote verscheidenheid aan attracties, variërend van het legendarische Edinburgh Wheel tot attracties zoals de Starflyer, een iconische attractie bestaande uit hoogvliegende hangende stoelen.

10. Geniet van de kerstverlichting in de Edinburgh Botanic Gardens

Kerstmis in de botanische tuin| ©Mad AB
Kerstmis in de botanische tuin| ©Mad AB

In de kersttijd is heel Edinburgh gehuld in kleurrijke lichtjes en de Botanic Gardens is waarschijnlijk een van de spectaculairste plekken om ze te zien. Het Choir of the Trees en de Fire Garden vallen op door de schoonheid van de lichtjes (soms begeleid door muziek).

De Victoriaanse kassen zijn ook erg interessant door de fantasie van hun verlichting.

De toegangstijden zijn vanaf 16:30 uur en de shifts duren meestal 15 minuten. De laatste toegang is om 20:00 uur, hoewel de Botanische Tuin zelf om 22:00 uur sluit. Kaartjes beginnen bij €15, hoewel kinderen tot 3 jaar gratis zijn.

11. Laat u verblinden door de Giant Lantern Show in de dierentuin van Edinburgh

Reuzenlantaarnshow in de dierentuin van Edinburgh| ©Loic M
Reuzenlantaarnshow in de dierentuin van Edinburgh| ©Loic M

Een leuk plan als je met kinderen naar Edinburgh reist, is om naar de Reuzenlantaarnshow te gaan. Deze vindt plaats in de dierentuin van Edinburgh en bestaat uit een festival van Chinese lantaarns. Veel van de lantaarns hebben de vorm van dieren en schijnen hun licht langs de kilometerslange route die de Giant Lanterns vormen.

Dat het Chinese lantaarns zijn betekent niet dat ze klein zijn, integendeel. Er zijn reproducties van dieren die behoorlijk groot zijn. Ze zullen de kleintjes zeker in vervoering brengen.

Ik raad je aan om je warm aan te kleden, want de show is spectaculairder als er geen zonlicht is. Het zal dus kouder zijn. Houd er ook rekening mee dat, hoewel je in de dierentuin bent, je alleen deze show kunt zien, het bekijken van levende dieren is niet inbegrepen bij de Reuzenlantaarns.

Meer informatie over de Reuzenlantaarns

 • Duur: de show duurt ongeveer anderhalf uur.
 • Tijdschema: de show begint om 16.45 uur en eindigt om 21.00 uur, hoewel de laatste toegang om 19.45 uur is.
 • Prijs: vanaf €16 voor volwassenen en vanaf €10 voor kinderen.

12. Beleef de Gaelische oudejaarsavond met de fakkeloptocht

Fakkeloptocht| ©Ryan T
Fakkeloptocht| ©Ryan T

Zoals je hebt gezien, zijn de Schotten altijd trots op hun afkomst. Daarom zijn ze erin geslaagd om hun heidense Gaelische traditie te combineren met latere gebruiken. De vrucht van deze fusie is Hogmanay, de viering van de Gaelische winterzonnewende, die in Edinburgh iets eerder begint met heel veel feestgedruis. Het kleurrijkste evenement is ongetwijfeld de fakkelparade.

Dit evenement vindt plaats op 30 december en bestaat uit een massale optocht waarbij elke deelnemer een fakkel draagt. De route loopt langs de Royal Mile naar Holyrood Park, waar de slotceremonie plaatsvindt. Al met al een ongelooflijke sfeer, veel doedelzakken en trommels en vooral veel plezier.

Als je geïnteresseerd bent in dit evenement, maar je reis naar Edinburgh niet met Kerstmis kan plaatsvinden, maak je dan geen zorgen - er is een soortgelijke viering op de Shetlandeilanden, een geweldige aanvulling op je lijst met dingen die je in maart in Edinburgh kunt doen.

13. Koop uw kerstcadeaus op tweede kerstdag

George Street:| ©byronv2
George Street:| ©byronv2

Boxing Day vindt plaats op 26 december en is de aftrap van de uitverkoop in het Verenigd Koninkrijk. Deze datum vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude gewoonte om artikelen in dozen weg te geven aan werknemers. Tegenwoordig is het het perfecte excuus om te gaan winkelen en te profiteren van lagere prijzen.

Er zijn veel plaatsen in Edinburgh waar je dit kunt doen. Ik raad de volgende aan:

 • Princess Street: een straat die deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed van de stad. Het is ook de slagader waar u de belangrijkste modemerken vindt, zoals Zara of Primark. Het is ook de thuisbasis van het beroemde winkelcentrum Waverley Mall.
 • George Street: de meest geschikte plek voor de meest exclusieve mode en accessoires. Hier zijn de belangrijkste luxemerken van Edinburgh geconcentreerd.
 • Grass Market: de beste plek om de nieuwste en beste retro- en vintage mode te vinden.